Boru ve hortumlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞCILAR BELEDİYESİ FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ SIHHİ TESİSAT PROJELENDİRME VE UYGULAMA ESASLARI Sıhhi Tesisat : İnsan yaşamı için zorunlu olan temiz suyun temini,
Advertisements

LPG SİSTEMİNE AİT PARÇALARIN ARAÇ ÜZERİNDEKİ YERLERİ
TÜM DÜNYADA TANIŞMAK VE GÖRÜŞMEK ÜZERE…
Karışım önleme sistemi
GAZ AÇMA SÜRECİ.
Balans Vanaları.
FAALİYETLERİMİZ Yüzme & Süs Havuzu Ekipmanları ve Kimyasalları İmalatı ve İthalatı, Sauna ve Ekipmanları ithalatı, Buhar Odası ve Ekipmanları ithalatı,
ETÜD&EĞİTİM MERKEZİ Devre Elemanları Temel Devre Elemanları:
Gaz Eritme Kaynağında Kullanılan Alet Ve Avadanlıklar
1. HİDROLİĞİN PRENSİPLERİ
SIK RASTLANILAN TİPİK UYGULAMALAR
Sorular ve Cevaplar.
Güç Ve Dağıtım Transformatörleri Techizatları
H&BC Products OTOMATİK KONTROL VANA ve MOTOR SEÇİMİ.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
BORU ÇAPI HESABI Bölüm V.
İzolatör ve Parafudr.
The art of Engineering The art of Engineering.
Santrifüj pompalar Santrifüj pompalarda, pompa merkezindeki emiş boğazından giren sıvı, fan kanatçıkları tarafından giderek artan bir hızla basma boğazına.
ERK İSG&İK ERK –
BASINCIN İLETİMİ PASCAL PRENSİBİ
Bantlı götürücüler İlke olarak bantlı götürücü, bir ucundaki kasnaktan tahrik edilir. Tahrik kaynağı genellikle bir elektrik motorudur. Tahrik edilen kasnağın.
DSG.
MAVİ OTOMASYON Saha Ekipmanları
ÖLÇME NEDİR? ►Ölçme ya da ölçüm, bilinmeyen bir büyüklüğün aynı türden olan, ancak bilinen bir büyüklükle kıyaslanmasına denir. ►Diğer bir deyişle, bir.
Damla sulama yöntemi.
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
Elektrik Enerjisi Üretimi
DERS 6 EYLEYİCİLER-2.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Damla sulama yöntemi.
Comidat Ürün Tanıtım Kataloğu.
BORU HİDROLİĞİ Kaynaklar:
TAN I M LAR Kap : İçine akışkan doldurmak için
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
BÖLÜM-4 GENLEŞME CİHAZLARI VE BORU HATLARINDA ARIZA BULMA
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
BÖLÜM-5 KONTROL SİSTEMLERİNDE ARIZA BULMA
Bölüm 5 KONTROL HACİMLERİ İÇİN KÜTLE VE ENERJİ ÇÖZÜMLEMESİ
BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ. BÖLÜM 17 SU DEPOLAMA VE DAĞITMA SİSTEMLERİ.
HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER
7. CNC TAKIM TEZGAHI PERİYODİK BAKIMLARI
Zeminlerin Geçirimliliği
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERDE DEVRE ÇİZİMİ
model ve kalıp yapımını da içermektedir. Şekil 10.2 Kum kalıba döküm işleminin üretim aşamaları. Üretim aşamaları sadece döküm işlemini.
GÖKHÖYÜK TARIM MESLEK LİSESİ
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Düktil Boru kesme aparatı ; Düktil Boruların parçalı imal edileceği yerlerde boruların düzgün kesilmesi önem az etmektedir.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
İçindekiler Giriş Semboller Devre Tanımlamaları
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
BÖLÜM-3.1 KONDENSERLER.
BUHAR SIKIŞTIRMALI SOĞUTMA ÇEVRİMİ
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
BÖLÜM-3.3 EVAPORATÖRLER.
HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )
KAT ISITMASI Kat kaloriferi.
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
Çift mekanik posizyon sensörlü (mechanical position sensor), çift silindirli pnömatik devrenin PLC ile otomasyonu Lab 8. Simülasyon: OTOMASYON SENARYOSU:
ALİ KAZ 6146 FATİH ÖZDEMİR MOBİL SİSTEM G A. MOBİL SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ Mobil sistemde ısıtıcı cihazdan tek bir kolon tesisatı çekilir. Kolon tesisatından.
MOMENTUM VE SIVI AKIŞLARINDA DİNAMİK KUVVETLER
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
DÜŞÜK BASINÇLI BORU SİSTEMLERİ
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
HOŞGELDİNİZ HAZIRLAYAN : BERAT ÖZBEY GEÇİOĞLU MAKİNA MÜHENDİSİ
Taşıma ve İletim Düzenleri
Sunum transkripti:

Boru ve hortumlar

Pnömatik ve hidrolik götürücü düzenlerde akışkanlar (hava ve sıvı ürünler), kesiti daire şeklinde, çapları, et kalınlıkları (çeperleri) ve yapıldıkları malzemeleri farklı olan boru ve hortumlar yardımı ile iletilirler. Akışkanlar boru ve hortumlar yardımıyla iletilirler. Borular ve hortumlar arasında belirgin bir ayırım yoktur.

Farklılıklar Borular büyük hortumlar daha küçük çaplıdır. Borular kalın hortumlar ince çeperlidir. Borular 6–12 m uzunlukta hortumlar yüzlerce metre uzunlukta olabilir ve sargı şeklinde sarılabilir. Metal borulara dikiş açılabilir hortumlara açılamaz. Borular birbirlerine flanşlı rakarlu veya kaynaklı birleştirilebilir. Hortumlarda ise kelepçe kullanılır veya yakılıp yapıştırılır.

Borular ve diğer elemanlar akış direncinin düşmemesi için sızdırmazlık sağlanacak şekilde montajı yapılmalıdır. Boru ve boru ekleme parçalarının birbirlerine sürekli bağlı kalması istenirse argon kaynağı kullanılır.(süt end.)

Kaynakların iç yüzeyi bakteri faliyetine izin vermeyecek şekilde çapaksız olmalıdır. Bu iletim hatları CIP sistemi ile temizlenir.

CIP sistemi

Boru ve ekleme parçalarının temizlik,bakım onarım gibi nedenlerle sökülmesinin istendiği yerlerde kaynak kullanılmaz. Boru ve fitingler rakorlarla birbirine bağlanır.

Özel fitingler Çeşitli dirsekler te manşonlar redüksiyonlar,dirsekli rakor,gözetleme camlı rakor,gösterge dirseği ve örnek alama manşonu gibi özel amaçlı fitingler yer alır.

DİRSEK Akışkanın yönünü değiştirmek için boru hatları üzerine bağlanan bağlantı elemanlarına dirsek denir. Dişli ve kaynaklı olarak imal edilirler. 45- 90- 180 derece dirseklere standart, diğer acılardakilere ise mitre –bent (standart olmayan) dirsek denir. Mitre –Bent: Genel anlamı ile yapma parçalı dirsek demektir. İhtiyaç hâlinde 30 derece, 45 derece ve 90 derecelik standart dirsekler mitre –bent olarak yapılır.

Vanalar Hidrolik iletim düzeninin belirli noktalarına ürünün hızını azaltmak,artırmak veya yönünü değiştirmek amacıyla vanalar kullanılır. Vanalar çok çeşitlidir.

Elle kontrol edilenlerine vana , elle çalıştırılamayanlarına valf veya ventil denir.

İKİ VE ÜÇ YOLLU VANA

PNÖMATİK VENTİL Bu tip ventiller basıçlı hava ile açılıp yay ile kapanan giriş ve çıkış boğazları çok çeşitli olabilen vanalardır.

GIDA SANAYİİNDE KULLANILAN PNÖMATİK VANA

MİKROSİVİÇ Pnömatik ventil sisteminde yer alır. İşletmenin kumanda panosundan selanoid kutusuna könderilen elektriksel sinyal kutudaki selanoid valf yardımıyla basınç ayar valfi ve hava filtresinden hava kontrol vanasından ve hava kurutucusundan geçerek pnömatik ventile ulaşmasını sağlar. Böylece istenen miktarda açılan pnömatik ventil sıvı üründen belli miktarda geçmesine izin verir. Elektriksel yük kalktığı anda hava ekszost edilir ve basınçlı hava kaybolunca valf kapanır. Ürün kesilir. Mikrosiviç ventilin açma miktarını işletmenin kumanda panosuna aktararak devreyi tamamlar.

Çekvalf Akışkanın ters yöne akışının önüne geçmek için kullanılır. Akışkanın akış yönündeki akışla açılır. Valfin diğer tarafındaki basınç akış basıncını aştığı anda veya akım durduğunda veya ters yöne döndüğünde valf karşı basıçla otomatik olarak kapanır.

Borulu iletim hatlarında boşaltma Temizlik işleminden önce boru vana ve fitinglerde kalan ürünlerin boşaltılması için boşaltma düzeni kullanılır.tank ürünle dolduktan sonra ventil açılarak basınçlı hava ürün iletim hattına gönderilerek ürün boşaltılır. Hava kesildiği anda ventilde kapatılarak ürünün geri gelmesi önlenir.

Akış ayar ve basınç ayar ventilleri Debinin ve basıncın ayarlanmasında kullanılırlar. Elle kontrol edilenlerinde vana döndürülerek akış kısılıp açılır. Basınç ayar ventili ventile konulan yayın ileri geri hareketiyle kontrol eder.

Kısma valfleri

Basınç ayar ventilleri

Boru kelepçe ve destekleri Borular gıda işletmelerine hareketi engellemeyecek ancak kolay kontrol edilebilecek yükseklikte(en az 2m) kurulur. Pompa olmadan hatların kendi kendine boşalabileceği bir eğimle kurulurlar.Borular boru destek ve kelpçeleri ile yüksek sıcaklıklarda genleşme paylarıda dikkate alınarak monte edilir.