UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Whitewater Şelaleleri Su Kalitesi St. Louis'deki Mississippi Nehri Kuzey Carolina'daki Whitewater Şelaleleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
PROF.DR. SONAY SÖZÜDOĞRU OK
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
Nötralleşme Titrasyonları
Kısmi Etkensel Deney Tasarımı
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROSKOPİSİ
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
BİLFEN OKULLARI SU ARITMA SİSTEMİ DOÇ.DR.YAŞAR KESKİN
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Akarsu ve Göllerde İyileştirme Çalışmaları
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
ASİTLER VE BAZLAR.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
REAKTÖRLER İçinde kimyasal veya biyolojik reaksiyonların gerçekleştirildiği tanklara veya havuzlara reaktör adı verilir. Başlıca dört çeşit reaktör vardır:
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü Depolama Tankları, Su Temini ve Arıtımı Kamp Alanı ve Rezervuar, Illinois Yer Üstü.
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Ekosistemler Siyah Ayı, Güney Carolina Shenandoah Ulusal Parkı’nda, Ayılar İçin Deneme Çöp Tankı.
ELEKTROKİMYA.
ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Biyolojik Arıtma Prosesleri
GAZLAR VE GAZ KANUNLARI
SU ARITIM SÜRECİ.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Mühendislik Hesaplamaları Gateway Kemeri, Missouri Snake, South Carolina.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
SU KALİTE STANDART VE KRİTERLERİ GELİŞTİRME ESASLARI
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
İç Su Ekosistemlerinin Modellenmesi
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 01; Temel İlkeler.
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
İ SKENDERUN TEKNIK ÜNIVERSITESI İ SKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU İ NŞAAT TEKNOLOJISI … DERS:ATIK SULAR KONU:ENDÜSTRİYEL NİTELİKLİ ATIK SULAR HAZIRLAYANLAR:
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
SU KALİTESİ KİMYASAL İZLEME EBRU DOĞANAY EYLÜL 2015 Daire İçi Eğitim.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
ALKALİ AGREGA REAKSİYONUNUN BETON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
Yasal Mevzuatla Belirlenmiş Sınır Değerlere Dayalı Çevre Yönetimi Anlayışı (Command and Control) 13 Nisan 2016 Ortolano 1996, 8.Bölüm pp
KİMYADA PROBLEM ÇÖZÜMÜ - I Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
BİRİKTİRME.
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
KİMYA UYGULAMALRINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLĞİ KİMYA LABORATUVARINDA KULLANILAN TEMEL MALZEMELER.
Kompost Sızıntı Suyu Karakterizasyonu
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Spektrofotometre.
 1. Fiziksel arıtma sistemleri  2. Biyolojik arıtma sistemleri  3. Kimyasal arıtma sistemleri  4. İ leri arıtma sistemleri  5. Arıtılmı ş atık sularını.
NUMUNE KAPLARI VE ÖZELLİKLERİ Zeliha IŞIK
GİRİŞ Kimyasal Analiz Bir madde veya bir karışımda bulunan element veya atom gruplarının belirlenmesi veya bunların o madde veya karışım içerisinde hangi.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Sunum transkripti:

UYGULAMALAR

Whitewater Şelaleleri Su Kalitesi St. Louis'deki Mississippi Nehri Kuzey Carolina'daki Whitewater Şelaleleri

Çevre Mühendisleri su kalitesini korurlar Çevre Mühendisleri su kalitesini korurlar. Herhangi bir kalitedeki suyu alıp iyileştirebilmek mümkün olsa da maliyetine değmeyebilir.

9.1 Su Kalitesi Ölçütleri 9.1.1 Çözünmüş Oksijen Birçok su kalitesi parametresi bulunmasına rağmen, bu tartışma aşağıdakilerle sınırlandırılmıştır. 9.1.1 Çözünmüş Oksijen 9.1.2 Oksijen İhtiyacı 9.1.3 Katı Maddeler 9.1.4 Azot 9.1.5 Bakteriyolojik Ölçümler

9.1.1 Çözünmüş Oksijen Çözünmüş oksijen (ÇO) bir oksijen probu ve oksijenmetre ile ölçülür (Şekil 9.1).

Şekil 9.1 Çözünmüş oksijenmetre.

9.1.2 Oksijen İhtiyacı Çözünmüş oksijenin belirlenmesinden belki de daha önemli olan, organik maddenin ayrıştırılması sırasında mikroorganizmaların harcadığı oksijenin hızının ölçülmesidir.

Ö R N E K - 9.1 1.67 × 10-3 molar glikoz, C6H12O6, çözeltisini tamamen ayrıştırmak için gerekli olan teorik oksijen ihtiyacı mg/L cinsinden kaçtır?

Ö R N E K - 9.2 50 mg/L aseton, CH3COCH3, çözeltisinin tamamen ayrışması için, gerekli teorik oksijen ihtiyacı, litre hava cinsinden nedir?

Şekil 9.2 Özel inert camdan yapılmış ve şilifli kapağı bulunan bir BOİ şişesi.

Ö R N E K - 9.6 Bir endüstriyel atıksu arıtma tesisine giren atıksuyun benzer atıksuların değerlerine dayanarak 5-günlük BOİ değerinin 800 mg/L olması beklenmektedir. 5-günlük BOİ deneyi yapmak için hangi seyreltmelerin yapılması gerekir?

Şekil 9.4 BOİ tanımları. Çözünmüş oksijen kaşık eğrisi denkleminde kullanılan L’nin nihai karbonlu BOİ olduğuna dikkat ediniz.

Ö R N E K - 9.8 Ayrışma katsayısının 0.25 gün-1 olduğunu varsayarak, BOİ3 değerinin 148 mg/L olduğu durumda BOİ5 değerini hesaplayınız.

9.1.3 Katı Maddeler Şekil 9.7 Askıda ve toplam katı maddelerin ölçümünde kullanılan Gooch krozesi, buharlaştırma kabı ve alüminyum kaplar.

Ö R N E K - 9.10 Bir laboratuvarda katı madde deneyi yapılmaktadır. Krozenin ağırlığı = 48.6212g’dır. 100 mL numune krozeye konur ve su buharlaştırılır. Kroze ile kuru katı madde ağırlığı = 48.6432 g olarak bulunur. Kroze 600°C derecelik fırında 24 saat süre ile tutulduktan sonra desikatörde soğutulur. Soğutulmuş krozenin kalıntı ile birlikte ağırlığı = 48.6300 g’dir. Toplam, uçucu ve sabit katı madde miktarlarını bulunuz.

9.1.4 Azot Şekil 9.8 Renkli bir numunenin ışık geçirgenliğini ölçmek için kullanılan bir fotometre, burada rengin şiddeti numunenin kimyasal içeriği ile orantılıdır.

Ö R N E K - 9.11 Birçok bilinen numune ile içinde bilinmeyen miktarda amonyak azotu içeren numune, Nessler reaktifi ile karıştırılıyor ve sonunda oluşan renk fotometre ile ölçülüyor. Bilinmeyen numunenin içindeki amonyak azotunun konsantrasyonunu bulunuz.

Ö R N E K - 9.11 Şekil 9.9 Amonyak konsantrasyonunu ölçmek için kullanılan tipik bir kalibrasyon eğrisi.

9.1.5 Bakteriyolojik Ölçümler Halk sağlığı bakış açısına göre, suyun bakteriyolojik kalitesi kimyasal kalitesi kadar önemlidir. Birçok hastalık su ile geçer ki bunlar arasında tifo ve kolera bulunmaktadır. Bununla beraber, suyun patojenler (hastalık yapıcı organizmalar) ile kirletilmemesi gerektiğini ve öte yandan bu organizmaların mevcut olacağını anlamak önemlidir.

Ürkütücü E. Coli Şekil 9.10 (A) Escherichia coli; O157:H7 (B) Theodor Escherich.

John Snow Pub’ı ve meşhur tulumbanın yerini işaret eden levha. Şekil 9.11 John Snow Pub’ı ve meşhur tulumbanın yerini işaret eden levha.

Şekil 9.12 Koliform organizmaları tarafından fermente edilmiş laktozun bulunduğu tüp içerisinde gaz toplanması.

Şekil 9.13 En muhtemel sayı (EMS) ve membran filtrasyon (MF) yöntemleriyle koliform bakterilerinin olasılık ve onaylama deneyleri.

9.2 Su Kalitesinin Değerlendirilmesi Amerika Birleşik Devletleri’nde arıtılmış içme suyu, sağlıklı olduğundan emin olmak için, her yıl belirli aralıklarla mikroorganizmalar ve 80 adet kimyasal için test edilmektedir.

İçme suyu standartları, 9.3 Su Kalitesi Standartları Çeşitli yararlı kullanımlar için istenilen su kalitesini tarif eden standartlar olmadıkça su kalitesinin kantitatif olarak analiz edilmesinin ne faydası olabilir? Halihazırda üç çeşit su kalitesi standardı mevcuttur: İçme suyu standartları, Deşarj standartları Yüzeysel su kalitesi standartları

9.3.1 İçme Suyu Standartları* Halk sağlığı ve epidemiyolojik delillere dayanarak ve sağlığa uygun dozajlar belirlenerek, birçok fiziksel, kimyasal ve biyolojik kirleticiler için ulusal içme suyu standartları EPA tarafından “Güvenli İçme Suyu Kanunu (SDWA, Safe Drinking Water Act)” kapsamında oluşturulmuştur.

9.3.2 Deşarj Standartları* Temiz Su Yasası (Clean Water Act, CWA) doğal su kaynaklarına kirleticilerin girişini azaltmak içindir. Doğal sulara deşarj yapan bütün noktasal kaynaklar Ulusal Kirletici Deşarjı Önleme Sistemi (National Pollution Discharge Elimination System, NPDES) iznini (40CFR122) almak zorundadır

9.3.3 Yüzeysel Su Kalitesi Standartları Deşarj standartlarına bağlı olarak yüzeysel sular için de standartlar mevcuttur ki genellikle bu standartlara “yüzeysel su kalitesi standartları” adı verilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bütün yüzeysel sular en önemli yararlı kullanımlarına göre bir standartlar sistemiyle sınıflandırılmıştır.