GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, birçok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
Sabır Örneği: Hz. Eyüp Hz. Eyüp denince akla hemen sabır gelir. Eyüp a.s. çok zengin idi. Sayısız malı-mülkü, bir çok oğlu kızı bulunuyordu. Bu zenginliği.
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
ZIT ANLAMLI SÖZCÜKLER.
Cuma Namazı Cuma Namazı
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
Vize-final arası toplu notları I. yarıyıl MURAT EĞİTİM KURUMLARI.
EKLER VE KELİME YAPISI.
ADI:SEVİM SOYADI:ÇAT SINIFI:9/C NUMARA:58 OKULU:BÜNYAN ANADOLU LİSESİ
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
KUR’AN-I KERİMİN İÇERİĞİ
ZARF-FİİLLER.
ADALET.
Hazırlayan: Mustafa YILMAZ Tantavi İÖO DKAB Öğretmeni Eyüp/İstanbul
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
THE PRESENT PERFECT TENSE
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
Bursa Nilüfer Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
İsim – Fiil - Harf Oynayalım mı?. Aşağıdaki isim fiil ve harfle basit cümleler kurun. بِـ قَلَم كَتَبَ
2013 SBS YERLEŞTİRME SONUÇLARINA GÖRE LİSELERE YERLEŞEN ÖĞRENCİLERİMİZ ÖĞRENCİLERİMİZİ VE AİLELERİNİ TEBRİK EDİYOR,BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUZ...
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
=>CÜMLEDE ANLAM<=
مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلَا يُؤْذِ جَارَهُ وَمَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيُكْرِمْ ضَيْفَهُ وَمَنْ
DEĞERLER EĞİTİMİ DOĞRULUK VE ADİL OLMA.
Siz Şu Anda Tam burdasınız. Bu noktada Size yardımcı olmak için bu sunuyu hazırladık.
ZARFLAR 2 (DEVAM).
BURSA MERKEZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TEFSİR DERSLERİ METİN NOTLARI
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI AKADEMİK BAŞARI DURUMU Sınava Giren Öğrenci Sayısı Barajı Geçen Öğrenci Sayısı Tercih yapan Öğrenci Sayısı Tercihine Yerleşen.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
ZARF (BELİRTEÇ).
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SÛRELER : CÛZ : 29 Mülk Sûresi (1 – 30)
HELAL HARAM BİLİNCİ.
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA GRAMER NOTLARI
1 1.ÜNİTE KUR’AN’A GÖRE HZ. MUHAMMED’(sav)İN KONUMU SAYFA:
ADALETİN DİNİMİZDEKİ YERİ
ADALETLI OLMAK.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLÜ LİECLİHİ (LEH)
SELÇUK TÜREYEN 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
KADIKÖY ERKEK ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ 26 MAYIS 2016 FİNAL YARIŞMASI TÜRKİYE LİSELER ARASI GEOMETRİ YARIŞMASI.
DERSİN ADI:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
ECEL VE ÖLÜM BEHÇET GÜNDÜZ İZMİR
EĞİTİMLE İLGİLİ HADİSLER
PALANDÖKEN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DERSİ İSİM CÜMLESİ
ERDEM BAYAZIT İMAM HATİP ORTA OKULU
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOL İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DİL BİLGİSİ SUNUMU MEF’ÛLU MUTLAK.
İBADET VE NAMAZ EY İNSANLAR! İBADET EDİN. (BAKARA SURESİ, 21)
İSLAM MEDENİYETİ ve ADALET
Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
İslam Medeniyetinde VAKIF VE SOSYAL DAYANIŞMA
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL PROGRAM VE PROJE UYGULAYAN EĞİTİM KURUMLARI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI YILSONU İZLEME DEĞERLENDİRME RAPORU DURSUN ALİ KURT.
İMÂNLA İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER عن عبدالله بن عمرو رَضِيَ اللّهُ عَنْهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال : الْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
BATMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÜSLÜ SAYILAR KÜRŞAT BULUT 9/C 1126 HıDıR SEVER ANADOLU LISESI.
Şehit Ahmet Özsoy Anadolu İmam Hatip Lisesi
Sunum transkripti:

GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA NAHİV NOTLARI MUSTAFA GÜLEÇ MELEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ 07.11.2015

Kane ve Kardeşleri – Kane ve Benzerleri - كَانَ أَخَوَاتُهَا 1-Bunlar fiildirler. 2- Bu tür fiillere Nakıs Fiiller de denilmektedir. Bu fiiller isim cümlesinin başına geldiklerinde; isim cümlesinin mübtedasını ismi, haberini de haberi yaparlar. İsim cümlesinin mübtedası merfû olarak kalır. İsim cümlesinin haberi merfû iken mensûb olur; yâni bu fiiller, isimlerini ref, haberini nasbederler.

Kane ve Kardeşleri - Kane ve Benzerleri: (nakıs fiiller) كَانَ، لَيْسَ، صَارَ، أَصْبَحَ، أَمْسَى، أَضْحَى، ظَلَّ، بَاتَ، مَا زَالَ، مَا بَرِحَ، مَا فَتِئَ، مَا انْفَكَّ، مَا دَامَ

لَقَدْ كَانَ فِي يُوسُفَ وَإِخْوَتِهِ آيَاتٌ لِّلسَّائِلِينَ 1- كَانَ: “oldu, idi, dır, varmış, var oldu, vardı, meydana geldi” gibi mânâlara gelir. كَانَ اللهُ غَفُورًا رَحِيمًا Allah bağışlayan ve acıyandır. لَقَدْ كَانَ فِي يُوسُفَ وَإِخْوَتِهِ آيَاتٌ لِّلسَّائِلِينَ Andolsun, Yûsuf ve kardeşlerinde (hakikati arayıp) soranlar için ibretler vardır. (Yusuf:7) كَانَ أَحْمَدُ غَنِيًّا Ahmet zengin idi كَانَ المَرِيضُ نَائِمًاHasta uyuyordu

2- لَيْسَ: menfilik (olumsuzluk) bildirir. لَيْسَ اللهُ ظَالِمًا Allah asla zalim değildir. لَيْسَ الْفَقِرُ عَاراً. Fakirlik ayıp değildir. لَسْتُ جَائِعاً. Aç değilim. Not: (لَيْسَ ), «değil(dir), yok(tur), olmadı» gibi mânâlara gelir.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. اَصْبَحَ، أَضْحَى، أَمْسَى، ظَلَّ، بَاتَ Not: a)- D urum değişikliği aşağıdaki cümlede açık bir şekilde görülmektedir. كَانَ كَامِلٌ غَنِيّاً، صَارَ فَقِيراً. Kâmil zengindi, fakir oldu. صَارَ الفَقِيرُ غَنِيًّا Fakir zengin oldu, صَارَ الدَّرْسُ سَهْلاً. Ders kolay oldu. صَارَ الْجَوُّ حَاراً. Hava sıcak oldu. b)- (صَارَ ) ve Benzerleri nâkıs fiil olarak kullanıldıklarında «oldu, dönüştü» gibi mânâlara gelir.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. اَصْبَحَ Sabahladı, oldu. أَصْبَحَ الْمُجْرِمُ مَحْكُوماً. Suçlu mahkum oldu. قُلْ اَرَاَيْتُمْ اِنْ اَصْبَحَ مَاؤُكُمْ غَوْرًا فَمَنْ يَاْتيكُمْ بِمَاءٍ مَعينٍ «De ki: Suyunuz çekiliverse, söyleyin bakalım, size kim bir akar su getirebilir?» Mülk:30 أَصْبَحَ الدَّرْسُ سَهْلاً. Ders kolay oldu.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. أَضْحَى : Kuşluk vakti oldu, oldu. أَضْحَى الضَّبَابُ كَثِيفاً Sis yoğunlaştı, أَضْحَى الشَّارِعُ مُزْدَحِماً. Cadde kalabalık oldu. أَضْحَى الْمُهَنْدِسُ سَعِيداً. Mühendis mesuttur.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. أَمْسَى : Akşamladı. أَمْسَى الْعَامِلُ مُتْعَباً. :İşçi yoruldu. أَمْسَى الْمَرِيضُ صَحِيحاً. Hasta sıhhatli akşamladı. أَمْسَتْ الْبِنْتُ مَسْرُورَةً. Kız sevinçli akşamladı.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. بَاتَ : Gece boyunca oldu. بَاتَ الْقَمَرُ طَالِعاً. : Ay doğdu, بَاتَ الْمُسْلِمُ عَابِداً. : Müslüman geceyi ibadetle geçirdi. بَاتَ اْلمَرِيضُ نَائِماً : Hasta geceyi uyuyarak geçirdi, بَاتَ الظَّالِمُ نَادِماً. : Zalim pişmanlıkla geceyi geçirdi.

3- صَارَ ve benzerleri: Durum değişikliği bildiren nâkıs fiillerdir. ظَلَّ : Gün boyunca oldu. ظَلَّ الْبَحْرُ هَادِئاً. :Deniz gün boyunca sakin oldu, ظَلَّ الْعَدْلُ حَاكِماً:Adalet gün boyunca hâkim oldu. ظَلَّ الْعَنْدَلِيبُ مُغَرِّداً. :Bülbül öttü, ظَلَّ الشَّارِعُ مُزْدَحِماً :Cadde kalabalıklaştı.

مَازَالَ، مَابَرِحَ، مَافَتِىئَ، مَاانْفَكَّ 4- مَا زَالَ Ve benzerleri: Devamlılık bildiren fiiller ve nakıs fiillerdir. مَازَالَ، مَابَرِحَ، مَافَتِىئَ، مَاانْفَكَّ مَا زَالَ الوَلَدُ نَائِمًا : Çocuk hala uyuyor. مَابَرِحَ الصِّدْقُ سَبِيلَ النَّجَاةِ. : Doğruluk dâimâ kurtuluşun yoludur. اِنْتَهَى الاِمْتِحَانُ وَ مَافَتِئَتِ النَّتِيجَةُ مَجْهُولَةً. :İmtihan bitti; sonuç hâlâ belli değil.

مَازَالَ، مَابَرِحَ، مَافَتِىئَ، مَاانْفَكَّ 4- مَا زَالَ Ve benzerleri: Devamlılık bildiren fiiller ve nakıs fiillerdir. مَازَالَ، مَابَرِحَ، مَافَتِىئَ، مَاانْفَكَّ لاَ يَنْفَكُّ الْجَاهِلُ مُصِرّاً عَلَى عِنَادِهِ. Câhil kimse inâdında dâimâ direnir (ısrâr eder). Not: Devamlılık bildiren fiiller «dâimâ, hâlâ, daha, öteden beri, devamlı, sürekli, sürekli olarak, henüz, devam ediyor» gibi mânâlara gelir.

5- مَا دَامَ: zaman zarfı olan nâkıs fiildir. أَعْبَدُ اللهَ مَا دُمْتُ حَيًّا Yaşadığım müddetçe Allah'a ibâdet ederim. Mef’ûlün fîh تَصَدَّقْ عَلَى الْفُقَرَاءِ مَادُمْتَ قَادِراً. İmkânın olduğu(sahip olduğun)müddetçe, fakirlere sadaka ver. Mef’ûlün fîh لاَ تَخْرُجْ مِنَ الْبَيْتِ مَادَامَ الْبَرْدُ شَدِيداً. Soğuk şiddetli olduğu müddetçe evden çıkma. Mef’ûlün fîh Not: (مَا دَامَ ) «Müddetçe, iken, -dığı zaman, -dıkça» gibi mânâlara gelir.