Orijinallik. Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

Menar Abaküs Mental Aritmetik Programı
ALTI ŞAPKALI DÜŞÜNME TEKNİĞİ
MENAR ABAKÜS MENTAL ARİTMETİK PROGRAMI
İHLAS HABER AJANSI FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S
 Yenilik karar süreci bir bireyin, yeniliğe dair ilk bilgileri edinmekten yeniliğe karşı bir tutum oluşturmak, benimsemek ya da reddetmek için karar.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
İŞ FİKRİ GELİŞTİRME VE YARATICILIK EGZERSİZLERİ
Öğretim Stratejileri ve Kavram Öğretimi
MAKİNELERİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE
Problem Çözme.
GİRİŞİMCİ VE GİRİŞİMCİLİK
Altı Şapkalı Düşünme.
EĞİTİMDE DEĞİŞİM HAREKETİ 3.YENİ NESİL EĞİTİM KONFERANSI
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
YARATICI DÜŞÜNCE ve İNOVASYON
Yaratıcı Düşünme.
21. Yüzyıl becerileri.
Tömük Yeşilyurt İlköğretim Okulu 6.Sınıf Leyla YILMAZ
Örnek Olay Öğretim Yöntemi
Düşünme Türleri ve Becerileri
Problem Çözme Becerileri
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Beyin Fırtınasının Uygulanması Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar:
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık Öğretim İlke ve Yöntemleri
OLAMAZ YİNE HAL DEĞİŞTİRİYORUM 
TELİF HAKKI.
ÜŞENGEÇ YENGEÇ.
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Düşünme Türleri ve Becerileri
İnsanoğlunun kendini geliştirmesi ( bugünkü medeniyet seviyesine ulaşması ) dil aracılığı ile olmaktadır. Dil sayesinde bütün birikimlerini sonraki kuşaklara.
“21.Y.Y. Araştırmalarını, bilgi, iletişim ve teknoloji ile bütünleştiren, stratejik hedeflerini halkına benimsetebilmiş ve bunları ciddiyetle uygulamaya.
Düşünme Becerileri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yaratıcı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Esneklik. Esneklik, karşılaşılan bir duruma farklı bakış açılarından bakabilmektir.
Yaratıcı Drama Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Yanal düşünme Yanal düşünme, problemleri endirekt ve yaratıcı yaklaşımla, hemen belirmeyen ve geleneksel adım adım mantıkla elde edilemeyen gerekçe kullanarak.
MESLEKİ GELİŞİM İŞ FİKRİ OLUŞTURMA Çiğdem ÖZVER 61
Üçlü Zeka Kuramı.
Akıcılık.
Altı Şapkalı Düşünme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
İllerde Hangi Verimlilik Projeleri Uygulanabilir? Dr. Yücel Özkara Sanayi ve Teknoloji Uzmanı, Verimlilik Genel Müdürlüğü 2016 Yılı Verimlilik Projeleri.
WEB QUEST. Günümüzün gelişen teknolojisiyle birlikte artık ödevler tozlu ansiklopedilerden değil de derya- deniz internetten yapılır oldu. Buna ayak uydurmak.
SOSYAL ETKİ VE UYMA HAFTA II PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu.
EĞİTİM KAVRAMI VE AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
BİLİŞSEL GELİŞİM: İYİ SEYİRLER .
GİRİŞİMCİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
Deneme 1. Deneme 2 Deneme 3.
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
SICAKLIK ARTIŞINA BAĞLI OLARAK AZALAN
Girişimcilik: Yaratıcılık ve Yenilik
YARATICI DÜŞÜNME.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Makale ve Deneme Makale nedir? Deneme nedir? Makale ve deneme arasındaki farklar nelerdir?
BEYİN FIRTINASI TEKNİĞİ
Girişimcilik: Yaratıcılık ve Yenilik
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yakınsak düşünme ve Iraksak düşünme
DÜŞÜNME BECERİLERİ Elif Nur PALUT MARMARA ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENME.
İNOVASYON Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında yeni yöntemlerin uygulanmasıdır.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
DENEME.
DENEME
Sunum transkripti:

Orijinallik

Orijinallik; ilk defa ortaya konma, özgün olma anlamlarına gelmektedir. Orijinal olanı düşünebilme, yaratıcı düşünmenin temel bileşenlerinden biridir.

Uygarlık düzeyi insanın orijinal olanı düşünebilmesi sayesinde yükselmiş, tarih boyunca her alandaki yenilikler şu ya da bu şekilde sürerek devam etmiştir.

Orijinal düşünce, çoğu zaman var olan bir duruma bir yenilik ekleyerek onu farklılaştırmak biçiminde ortaya çıkmaktadır.

Orijinal olanı düşünebilme yaratıcı düşünmenin diğer boyutlarıyla yani esneklik ve akıcılıkla yakından ilişkilidir. Tekdüze, hep aynı biçimde düşünen insanın orijinal düşünceler üretebilmesi pek olası görülmemektedir.

Günümüzde kullandığımız araba, televizyon, fotoğraf makinesi gibi araçlar hep orijinal olanı düşünebilen insanlar tarafından ortaya atılıp geliştirilmiştir.

Örneğin daha rahat yolculuk yapmamızı sağlayan içi basınçlı hava dolu teker düşüncesi, bahçesini sularken hortumun basınçla şekil değiştirdiğini görerek hortum şeklinde bir tüpü tekerlerin içine yerleştirme fikrini ilk defa düşünen İskoç bir mucide aittir.

Orijinal olanı düşünme, yalnızca sanatçılara ya da mühendislere özgün bir beceri değildir. Her insan yaşamda karşılaştığı sorunlara orijinal çözümler bulabilir. Örneğin bir ev hanımı her zaman yaptığı bir yemeği değiştirerek daha önce hiç yapılmamış bir yemek ortaya koyabilir.

Orijinal düşünceler ortaya koymak kolay değildir. Her zaman olmasa da bu tür yenilikçi fikirler daha çok bir durum üzerinde çokça düşünmüş, farklı açılardan o duruma bakmaya çalışmış bireyler tarafından ortaya konulabilmektedir.

Orijinal düşüncelerin ortaya çıkmasında «kuluçka» aşaması da etkili olmaktadır. Orijinal düşünceler belli bir bilişsel çabanın sonunda aniden ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin, deliği iğnenin ucunda olan dikiş makinesi iğnesi 1846 yılında Elias Howe adlı bir mucit tarafından çok sayıda başarısız deneme sonrasında rüyada görülerek tasarlanmıştır. (Aslında benzer tasarımlar önceki yıllarda da yapılmış olmasına karşın Elias Howe, bu iğnenin patentini alan ilk kişidir)

Orijinal olanı düşünebilmeyi teşvik etmek için kullanılan en yaygın teknik beyin fırtınasıdır. Beyin fırtınasının yanı sıra esnek ve akıcı düşünmeyi sağlamaya yönelik teknikler aynı zamanda orijinal düşünceyi artırma amaçlı olarak da kullanılmaktadır.