TUZLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
MADDE VE ATOM.
I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ.
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
NÖTRALLEŞME TEPKİMELERİ
Bölüm-1 Temizlik Malzemeleri.
Hafta 10: ASİTLER ve BAZLAR
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİT_! BAZLAR_!.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
NÖTRALLEŞME TEPKİMELERİ
Asitler ve Bazlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
ASİT_! BAZLAR_!.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
9. SINIF KİMYA MART.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Karboksilli Asitler.
KİMYASAL BAĞLAR.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
ASİTLER & BAZLAR.
ASİTLER VE BAZLAR.
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
ASİTLER VE BAZLAR.
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
ASİTLER-BAZLAR VE TUZLAR SU ARITIMI
Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KAYA TUZU NASIL RAFINE TUZUNA DÖNÜŞTÜRÜLÜR ?. İÇİNDEKİLER ;
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
Asitler & bazlar.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
ASİTLER BAZLAR Yrd. Doç. Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİMDALI
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

TUZLAR

TUZ NEDİR ? Kimyada, bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelen madde. Tuz bazdaki artı yüklü iyonla asitteki eksi yüklü iyondan meydana gelir. Asitle baz arasındaki tepkime nötrleşme tepkimesi olup bu esnada tuz ve su ortaya çıkar. Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır

TUZ ÇEŞİTLERİ Tuzları çeşitli şekilde sınıflandırmak mümkündür. Sınıflandırmanın birisi tuzun bünyesinde OH - veya H + iyonunun olup olmayışına bağlı olandır. Bu sınıflandırmada tuzlar normal, asidik ve bazik tuzlar şeklinde sınıflandırılır

1) NORMAL TUZ:Tam nötralleşme ürünü olup, meydana getirici asit ve baz kuvvet olarak birbirine denktir. NaCl, NH 4 Cl, Na 2 SO 4 , Na 2 CO 3 , Na 3 PO 4 ve ca 3 (PO 4 ) 2 birer normal tuzdur.

2)ASİDİK TUZ: Tuzun bünyesinde bir veya daha çok proton vardır 2)ASİDİK TUZ: Tuzun bünyesinde bir veya daha çok proton vardır. Suda çözündükleri zaman bünyelerindeki protonu vererek ortamı asidik yapar. NaH CO 3 , NaH 2 PO 4 , Na 2 H PO 4 ve NaHSO 4 birer asidik tuzdur.

3) BAZİK TUZ:Bünyelerinde en az bir OH iyonu bulunduran tuzlardır 3) BAZİK TUZ:Bünyelerinde en az bir OH iyonu bulunduran tuzlardır. Suda çözündükleri zaman ortamı bazik yaparlar. Pb (OH)Cl, Sn(OH)Cl ve Al(OH) 2 Cl’de olduğu gibi. Diğer sınıflandırma metodunda ise, basit, çift ve kompleks tuzlar şeklinde sınıflandırılır. NaCl, NaHCO 3 ve Pb (OH)Cl gibi tuzlar bazik tuzlardır.

BAZİK TUZLAR a)ÇİFT TUZLAR:İki basit tuzdan meydana gelen tuzlardır. Bunlar suda çözündükleri zaman kendilerini meydana getiren iyonlara ayrışır. Şaplar da çift tuzlar sınıfına girer. Na Al(SO 4 ) 2 ve NH 4 Cr(SO 4 ) 2 birer çift tuzdur.

b)KOMPLEKS TUZLAR:Asit kökü aynı olan iki basit tuzun kompleks kök vererek meydana getirdiği tuzlardır. K 4 Fe(CN) 6 , K 3 Fe(CN) 6 , birer kompleks tuzdur. Bunlar suda çözündükleri zaman kendini meydana getiren tuzların iyonlarına ayrışmazlar.

Tuzlar, önce metalin ismi, sonra asidin kökü söylenerek adlandırılır Tuzlar, önce metalin ismi, sonra asidin kökü söylenerek adlandırılır. Na 2 SO 4 = sodyum sülfat, KCl= potasyum klorür, KHCO 3 = potasyum hidrojen karbonat (potasyum bikarbonat) gibi.Bazı tuzlar kuvvetli asit ne zayıf bazdan veya kuvvetli baz zayıf asitten meydana gelmiştir. Bu tuzlar suda çözündükleri zaman hidrolize uğrarlar ve çözeltiyi asidik veya bazik yaparlar. Na 2 CO 3 +2HOH › 2 Na + + 2OH - + H 2 CO 3 Bu hidroliz olayından dolayı ortam bazik olur.

TUZLARIN ELDE EDİLİŞİ 1)Asit ve bazların nötralleşmesinden elde edilirler: Baz + Asit › Tuz + Su 2) Metallere asit tesir ettirmekle elde edilirler: Metal + Asit › Tuz + H 2 3) Elementlerinden elde edilebilirler: Metal + Halojen › Tuz TUZ (Yemek tuzu);

Kimyada sodyum klorür (NaCl) ismiyle bilinen beyaz kristalize bir bileşik. İnsan da dahil olmak üzere bütün canlıların besin kaynaklarından olan tuz, ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Dünyanın her yerinde rastlanabilen sofra tuzu tarih boyunca önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olmuştur.

ÖZELLİKLERİ Saf sofra tuzunun erime noktası 801°C olup, erime esnasında bozunma olmaz. 1440°C’de buhar haline geçer. 100 g suda 0°C’de 35,7 g ve 100°C’deyse 39,8 g tuz çözünür ki, bu da sofra tuzunun çözünürlüğünün sıcaklıkla pek değişmediğini gösterir. % 23,31’lik sodyum klorür çözeltisi -21,11°C’de donar. Saf halde renksiz olup, kübik sistemde kristallenir. Bir tuz kristali kırıldığı zaman konkoidal yapı gösterir.