11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
Advertisements

 Doç.Dr. Şirin Karadeniz. Hedefler, görev analizine dayanır.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
PAZARIN BÖLÜMLERE AYRILMASI
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
TOPLUMSAL YAPI VE TOPLUMSAL İLİŞKİLER
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
Ünite Planı Özeti: Bu ünitede temel soru ile çevremizdeki cisimlerin disiplinler arası bağlantı kurularak öğrencilerin aklına gelebilecek her şekilde.
İstanbul Üniversitesi
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
MENAPOZ VE YAŞAM KALİTESİ DR.Fatih DURMUŞOĞLU. Quality of life (QOL) in menopause Wulf H. Utian “Quality of life” (QOL) is a term that is both an enigma.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Atatürk ilke ve İnkılapları Ünite Tanıtım Sunusu
İGEP Performans Yönetimi
TAPU VE KADASTRO KONYA V. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TPC İYİLEŞTİRME TAKIMI.
Yöneticilerde Sürdürülebilirlik Algısı ve Firma Uygulamalarına Yönelik Değerlendirme Öğr.Gör.Dr. Burcu Mucan Dumlupınar Üniversitesi Hisarcık MYO Doç.Dr.
VERİMLİLİK ve VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ
YEŞİL BİNALAR ve MODERN SARAYLAR PROJESİ
MİKROİKTİSAT: Teori ve Uygulama Bölüm 1: Mikroiktisada Giriş By Edgar K. Browning & Mark A. Zupan John Wiley & Sons, Inc. 9 th Edition, copyright 2006.
ÖĞRENME AMAÇLARI İki değişken arasındaki “ilişki” ile neyin kastedildiğini öğrenmek Farklı yapıdaki ilişkileri incelemek Ki-kare analizinin uygulandığı.
ÖĞRENME AMAÇLARI Kişi, yer ve nesnelerin ölçümüne ilişkin temellerin anlaşılmasın Pazarlama araştırmacıları tarafından kullanılan üç tür ölçeği.
ÖĞRENME AMAÇLARI Çeşitli veri toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını anlamak. Kişisel görüşme, telefonla anket ve çevrim içi anketleri.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
24.1 GİRİŞ Bu ünite şöyle ilerleyecektir: Öncelikle kabul edilebilirlik kavramını tanımlayarak çevre politikalarının kabul edilebilirliğini etkileyen.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
ÖĞRENME AMAÇLARI Nicel ve nitel araştırma teknikleri arasındaki temel farklılıkları anlamak Gözlem tekniği yoluyla veri toplamanın avantaj ve.
26.1 GİRİŞ Bu ünite, sosyal çevresel sistemler için geçerli olan sosyal karmaşıklık (social complexity) ilkelerini aydınlatacak ve bu tür sistemleri.
9.1 GİRİŞ Bu ünitenin ilk bölümü, insanların yapılı çevrelerini nasıl gördükleri ve nasıl değerlendirdikleriyle (appraise) ilgili olup ikinci bölüm.
ÖĞRENME AMAÇLARI Toplam hata ve örnekleme dışı hatanın bununla nasıl ilişkili olduğunu öğrenme Veri toplama hatalarının kaynaklarını ve bunların.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
ÖĞRENME AMAÇLARI Tahmin kavramını anlamak Pazarlama araştırmacılarının regresyon analizinden nasıl faydalandığını öğrenmek Pazarlama araştırmacılarının.
2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
HAVA KİRLİLİĞİ Tacettin İnandı. Kapsam Hava kirliği tanımlar Kirlilik nedenleri Önlem.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
FARMAKOEPİDEMİYOLOJİ
BOLU-DÜZCE AR-GE PROJE PAZARI
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖLÇME
Süreç Yönetimi.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
Hoş Geldiniz! Şirket Adı.
Test Oluşturma.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
ETKİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
meta okulu (1) farklı ürünlerin ayırt edici özellikleri nelerdir?
Süreç Hiyerarşisi.
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
* Konunuzu buraya yazın
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
Proje Adı | Şirket Adı | Sunucu Adı
Hem bugüne hem de geleceğe yönelik fikirler
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
* Konunuzu buraya yazın
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Sunum transkripti:

11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini tanıtacağız. Yaşam kalitesi bireylerin fiziksel, ekonomik ve sosyal çevrelerine bağlı önemli ihtiyaçlarının ve değerlerinin tatmin edilme düzeyini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Tablo 11.1 Üç tür sürdürülebilirlik kriteri ve gösterge örnekleri

11.2 YAŞAM KALİTESİ (QoL): ÖZNEL VE NESNEL ÖLÇÜMLER Çevre tarafından belirlenmiş yaşam kalitesini değerlendirmek için öznel ve nesnel ölçümler (subjective and objective measures) kullanılabilir.

11.3 YAŞAM KALİTESİ (QoL): TEK BOYUTLU VE ÇOK BOYUTLU ÖLÇÜMLER Araştırmalar temelde belirli çevresel şartların QoL’nin belirli özellikleri üzerindeki etkisine bakmaktadır. Örneğin, çevresel hava kirliliği ve gürültü öz bildirim yapılan sağlık durumuyla ilişkilendirilmiştir.

11.4 ÇEVRE VE YAŞAM KALİTESİ (QoL): ARAŞTIRMALARA GENEL BAKIŞ Değişik ampirik çalışmalar bireysel QoL ile çevresel özellikler arasındaki ilişkileri incelemiştir. Bu çalışmaların çoğu bireysel QoL’yi incelemek için çok boyutlu bir enstrüman kullanmıştır.

Tipik bir çalışmada, katılımcılara QoL başlıklarının ne kadar önemli olduğu, bulundukları ortamda bunlardan ne kadar tatmin oldukları ve farklı koşullarda memnuniyet seviyelerinin değişip değişmeyeceği sorulur. Böylelikle dört soruya cevap aranabilir.

İlk olarak, katılımcılar tarafından hangi QoL boyutunun en önemli görüldüğü belirlenebilir. En önemli QoL boyutları nelerdir?

İkinci olarak, belirli durumlar için QoL değerlendirilebilir. Belirli durumlarda QoL ne dereceye kadar sürdürülebilir?

Üçüncü olarak, farklı çevrelerde QoL değişiklikleri tanımlanabilir ve bu özel çevresel etkenlerle ilişkilendirilebilir. Çeşitli çevresel koşullarla QoL nasıl farklılaşır?

Son olarak, çevresel değişikliklere bağlı QoL farklılaşmaları değerlendirilebilir. Çevresel dönüşümler QoL’yi nasıl etkiler?

Şekil 11.2 Araba kullanma maliyetlerinin ikiye katlanması durumunda QoL boyutlarında beklenen değişiklikler (N =490). Cevaplar -3 ‘dramatik şekilde düşerdi’ ile 3 ‘dramatik şekilde yükselirdi’ arasında farklılaşan 7’li skalada verilmiştir. De Groot ve Steg’den (2006) uyarlanmıştır.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Sürdürülebilir gelişim kavramını açıklayınız. 2. Öznel QoL ölçümlerinin bir avantajı ile bir dezavantajını açıklayınız. 3. Tek boyutlu ve çok boyutlu QoL ölçümleri arasındaki farkı açıklayınız. 4. QoL ölçmenin dört işlevini açıklayınız.

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.