Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 ). G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
Advertisements

Doğrudan Dış Yatırım Bir firma yabancı bir ülkede bir ürünü üretmek ve/veya pazarlamak için tesislere yatırım yapıyorsa, buna doğrudan yatırım denir.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ (OPEC,İMF,OECD,KEİ)
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Küreselleşen Türkiye’de Yatırım Rekabeti İzzet Karaca Yönetim Kurulu Başkanı Unilever Türkiye, Orta Asya, Kafkasya ve İran
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
Kooperatifler ve 2012 Birleşmiş Milletler Uluslararası Kooperatif Yılı Simel Eşim Uluslararası Çalışma Örgütü Kooperatif Bölüm Şefi.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER İSA COŞKUN MÜSTEŞAR YARDIMCISI … Mayıs 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Makro İktisat İktisadi Analiz
2012 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE TASARISI MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 18 EKİM 2011.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Özlem Keçim.
INTERNATIONAL MONETARY FUND- IMF (ULUSLARARASI PARA FONU)
‘PETROL İHRAÇ EDEN ÜLKELER ÖRGÜTÜ’
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
5 ülke.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
ULUSLAR ARASI PARA FONU(IMF) NEDİR ?
DÜNYA BANKASI Dünya Bankası (Alm. Weltbank, İnternationale Bank für Wieder ausfbau und wirstchaftliche Entwicklung (IBRD), Fr. Banque Internationale, Banque.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
AVRUPA BİRLİĞİNDE PARASAL BİRLİK
Konu: KIRILGAN BEŞLİ.... Hazırlayan: Maral Beşimova Öğrenci no:
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
DÜNYA BANKASI DÜNYA BANKASI Geçiş ve gelişmekte olan ülkeler için dünyanın en büyük finansman ve bilgi kaynaklarından biridir.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Mahmut BİLEN. Ders Değerlendirme Biçimi Vize %70 Ödev%10Dönem içi %50 Quizler%20 Final%50Dönem Sonu%50.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
Coğrafya Performans Ödevi
Yükselen Güçler ve Küresel Ekonomik Düzen Prof. Dr. Muhsin KAR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi & Stratejik Düşünce Enstitüsü.
ORTA AMERİKA ORTAK PAZARI (CENTRAL AMERICAN COMMON MARKET-CACM)
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 10 – Uluslararası Para Sistemi
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Türkiye'nin Uluslar Arası Örgütlerle İlişkisi
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Y İ RM İ LER GRUBU ( THE GROUP OF TWENTY, 20 )

G20 NED İ R ?  G-20 küresel ekonomik ve finansal gündemin en önemli konularını ele alan uluslararası bir forumdur. 19 ülkenin maliye bakanları ive merkez bankası başkanları ile AB ‘ yi temsilen katılan Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Başkanın’dan oluşmaktadır. Daha çok İ ngilizce Group of 20 (20 Grubu) kavramının kısaltması olan G20 adıyla bilinir. İ ngilizce

G-20 ÜLKELERI  Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore,Hindistan, İ ngiltere, İ talya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birli ğ i Komisyonu oluşturuyor.AlmanyaAmerika Birleşik DevletleriArjantin AvustralyaBrezilyaÇinEndonezyaFransa Güney AfrikaGüney KoreHindistan İ ngiltere İ talyaJaponyaKanadaMeksikaRusyaSuudi ArabistanTürkiye

AMACI  Küresel ekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için üyeler arasında politika koordinasyonunu sa ğ lamak,  Riskleri azaltacak ve gelecek finansal krizleri önleyecek finansal düzenlemeleri desteklemek,  uluslararası finansal yapıyı yenilemektir.

G-20 EKONOMI  G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.  G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor.  Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanlarından oluşan G20, şimdiye dek sadece yedi kez devlet başkanları düzeyinde bir araya geldi. G20 devlet başkanları sekizinci kez Türkiye'nin Antalya şehrinde toplandı. TürkiyeAntalya

GENEL OLARAK G-20  Tıpkı G-8 gibi G-20 de küresel kriz sonrası ortaya çıkmıştır.G-20, Asya finansal krizi ve onun tüm dünyaya yayılmasının ardından ortaya çıkmıştır.  Yedi büyük sanayileşmiş ülkenin ( KANADA, FRANSA, ALMANYA, İ TALYA, JAPONYA, İ NG İ LTERE VE AMER İ KA ‘G/7’ ) maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının Eylül 1999 da bir araya gelmeleriyle resmiyet kazandı.  Bu grubun oluşmasındakı en önemli rolü Amerika ve Kanada tarafından başlatılmıştır.  Liderler zirvesi yıllık toplantıları ilk olarak 2008 de başlamıştır.  Zirve başkanlı ğ ı üyeler arası her yıl el de ğ iştirmektedir.

 Grup küresel GAYR İ SAF İ YURT İ Ç İ HASILA’nın %90 ını, uluslararası küresel ticaretin %80 ini temsil etmektedir.  Dünya nüfusunun üçte ikisi G-20 ülkelerinde yaşıyor.  Bütün fosil yakıt emisyonunun %84 ü bu grupta üretiliyor. Bu nedenle G- 20 gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki a ğ ırlı ğ ını ve politika belirlemedeki rolünü ortaya koyan bir dönüşümü göstermektedir.

G-20 ‘ NIN OLUŞTURULMASıNDA GENEL ÜÇ KRITER  Grup dünya finansına ve ekonomik istikrarına katkıda bulunabilmeli,  Bölgesel dengeleri sa ğ layacak şekilde küresel ekonominin temsilcisi olmalı,  Yeteri kadar küçük olmalıdır (maksimum 20 üye )

G-20 EV SAHIBI ÜLKELERI

GENEL OLARAK G-20 NIN ROLU DE Ğ IŞIM GÖSTERDI MI  Küresel ekonomi ve maliye sistemlerinin yönetiminde Yirmiler Grubu'nun rolü gittikçe artmaktadır. G20 tarafından alınan kararlar sayesinde yıllarındaki kriz sonuçlarının atlatılmasının yanı sıra, küresel mali piyasaların istikrarlılı ğ ı ve şeffaflı ğ ının arttırılması için de elverişli koşullar oluşturulmuştur. Fakat günümüzde ekonomi, henüz istikrarsız kalmış ve sürdürülebilir ve dengeli bir seyir trendini yakalayamamıştır. Bu şartlarda Yirmiler Grubu’nun faaliyetleri özellikle güncelli ğ ini korumaktadır.

BU YıL KI G-20 KONULARı  Öncelikle, uluslararası döviz ve maliye sistemlerinin geliştirilmesi gerekir. IMF içinde kota ve oyların tarafsızca ve eşitlik ilkesine dayanarak ekonomileri gelişmekte olan ve nüfuzlu hale gelen ülkeler lehine yeniden da ğ ıtılması gerekir. Fonun etkinli ğ i ve faaliyetlerinin meşruiyeti arttırılmalıdır. Bunun dışında, egemen borçluların ve şirketlerin dünya maliye piyasalarına ulaşmalarının gittikçe siyası nedenlerle engellendi ğ ini müşahede etmekteyiz. Tüm bu meselelerde Yirmiler Grubu’nu ana diyalog platformu olarak görmekteyiz.  Bir başka güncel konu, Saint-Petersburg’daki G20 zirvesinde başlatılan uluslararası vergilendirme kurallarının reformudur. Antalya’da, vergi tabanının yozlaşmasına ve karda vergi kaçakçılı ğ ına karşı eylem planının tamamlanması gerekir. Sıradaki adım, yeni kuralların hem Yirmiler Grubu üye ülkeleri arasında, hem de di ğ er ülkelerde hayata geçirilmesidir.  G20’nin bu seneki önemli kazanımlarından bir tanesini özellikle kaydetmek istiyorum. O da, yatırım esaslı iç talep mekanizmalarının teşvik edilmesinin öngörüldü ğ ü somut taahhütler içeren yatırım stratejilerinin ülkelerimiz tarafından oluşturulmasıdır. Böylece, G20 başkanlı ğ ını yaptı ğ ı bir yıllık döneminde Rusya tarafından ileri sürülen girişimler hayata geçirilmiştir.