ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
Sistem Analizi ve Planlama
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
TEKNOLOJİ YÖNETİMİNE GİRİŞ HAFTA I-II
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
ENTELEKTÜEL SERMAYE.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z.
YNT/Z 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta12 : Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta14: Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Yaşam Boyu Öğrenme Prof. Dr. Ali ŞEN.
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta7 : Yeniliğin İktisadi Boyutu Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Bilgi ve Yenilik İktisadı
TÜBİTAK Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışmaları Programı
E-TİCARET.
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
Kültürel amaçlı teknoloji kullanımı : çevrimiçi öğrenen toplulukları oluşturma.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Uygarlık Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün S S
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLD514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta15 : Etik Değerler Açısından Yenilik ve Teknoloji Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme.
YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İNOVASYONDA KADIN TÜBİTAK MARMARA TEKNOKENT VE KADEM İŞBİRLİĞİNDE KADIN GİRİŞİMCİLİK KAMPI 31 Ağustos – 4 Eylül 2015.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta14 : Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Şekil 1 - Dinamize Toplumsal Bütün Kaynak: H. Erkan (1998); Kültür Politikamızda Yeni Boyutlar KÜLTÜREL ALAN EKONOMİK ALAN P.SÜREÇ S.SÜREÇ K.SÜREÇ DIŞ.
Kamu Ar-Ge Fon Kaynaklarına Erişim
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
TEKNOLOJ İ YÖNET İ M İ VE KÜRESEL REKABET. TEKNOLOJ İ Teknoloji, bilimsel ve di ğ er sistematik bilgilerin pratik alanlarda sistemli bir şekilde uygulanmasıdır.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Strategic Business Planning for Commercial Producers
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Yenilik ve Yeni Ürün Altunışık-Özdemir-Torlak.
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
CRM İÇIN STRATEJIK BIR YAKLAŞıM Hafta 5 – Adrian Payne Chapter 1 Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ÜRÜN ve FİYATLANDIRMA ÜRÜN KAVRAMI ve ÇEŞİTLERİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ
Sunum transkripti:

ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141

Konular Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5142 HaftaKonular: Yenilikçilik Kaynaklar Konular: De ğ işim Yönetimi Kaynaklar Hafta 1 Derse giriş. Yenilik, Teknolojik Yenilik 1:1, 2: s9-40 Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 2 Yenilik Süreci 1:2, 2:s Teknikler: de ğ işim yönetimi Hafta 3 Yenilik Kuramları 1:5, 2:s44-64 Tartışma: De ğ işim yönetimi teknikleri Tunçer I Hafta 4 Yenilik Planlaması 1:3, 1:8, 2:s Örgütsel De ğ işim Hafta 5 Strateji ve Yenilik 1:4, 2:s173-8, Örgütsel De ğ işim (süre ğ i) Tunçer II Hafta 6 Ar-Ge Yönetimi 1:6, 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç Hafta 7 Yenili ğ in İ ktisadi Boyutu 1:11, 2:s , 2:s De ğ işim Yönetimi ve Direnç (süre ğ i) Tunçer III Hafta 8 Ara Sınav Hafta 9 Ürün ve Süreç Yenilikçili ğ i Yeni Ürünler 1:2, 2:s40-41, 4:4.5 1:9, 2:s , 2:s31-43 Toplam Kalite Yönetimi Tokat I Hafta 10 Faaliyet Stratejileri ve Yenilik 1:7, 2:s Toplam Kalite Yönetimi Tokat II Hafta 11 Kamu Politikaları ve Yenilik Küresel De ğ işim 1, 2:s , 2:s , 3 Yönetimde Kalite: Altı Sigma Kıngır, Gürsakal Hafta 12 Teknoloji Yönetimi 5:3 Ö ğ ütler: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 13 Bilişim ve İ letişim Teknolojilerindeki Gelişmeler 5:4 De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 14 Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları 5:5 Tartışma: De ğ işimi Yönetmek Hill Hafta 15 Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji 3:XI Hafta 16 Dönem Sonu Sınavı

Özet İçerik: Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5143  Yenilik için örgütler ne tür etkinlikler yapar, ne yetkinlik gerektir; yenilik yapılmasını ne tür etkinlikler kolaylaştırır.

Örgütte yenilikçiliği destekleyen etkinlikler Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5144  Bilgi yönetimi  Örgütsel ö ğ renme  Pazar odaklılık  İ letişim  İ ş modelleri  Yenili ğ in aktarılması

Örgütte yenilikçiliği destekleyen etkinlikler Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5145  Bilgi Yönetimi:  Veri  Enformasyon  Bilgi (  Beceri)  Örgütsel bilgi sınıfları:  Zeki bilgi: yani, beceri  Somut bilgi: uygulamaya/deneye dönüşen bilgi  Kültür bilgisi: (örgütsel) genel kültür  Özümsenmiş bilgi: günlük sıradan işlerde kullanılan  Kodlanmış bilgi: simgelerde gizli bulunan, örgütün iş kılavuzlarında kullanılan bilgi  Bilgi yönetimi  = Bilginin elde edilmesi, düzenlenmesi, sınıflanması, örgüt içinde paylaşımı ve yorumlanması (işlenmesi) sürecidir  Sinerji: bilginin paylaşımı ve örgütsel bilginin artırımı  Önemi: yenilik bilgi tabanlı bir süreçtir.  Açık ve örtülü bilgi.

SDBİ Süreci Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5146  Açık ve örtülü bilginin etkileşimi (dönüşümü) için SDB İ süreç modeli geliştirilmiştir:  S: Sosyalleştirme  D: Dışsallaştırma  B: Bütünleştirme  İ : İ çselleştirme  Bunların her birinde açık/örtülü bilgi arasında bir etkileşim ve dönüşüm oluşmaktadır.  Şekil 3.7

Yenilikçi düşünme süreci ve boyutları Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5147  Şekil 3.8

Örgütsel Öğrenme Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5148  Yenilikçi örgütler bilgi ve yeni fikir üretimi, özümsenmesi ve uygulanmasında başarılıdırlar.  Ö ğ renen örgütler yenili ğ e daha açıktırlar.  Yenilik sürecinde ö ğ renmenin etkili olması şu eylemlere ba ğ lıdır:  Deneyimlerin paylaşılması  Yeni kavramlara açık olma  Deneyim  Yenilik yönetimi.

Pazar Odaklılık Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5149  Müşterinin mevcut ve gelecek gereksinme ve e ğ ilimleri üzerine veri/bilgi derlemek ve örgüt içinde paylaşılıp işlenmesini sa ğ lamak ve bunlar do ğ rultusunda pazara tepki vermektir.  Tablo 3.4 Pazar odaklılı ğ ın bileşenleri

İletişim Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Örgüt içi iletişimsiz yenilik olmaz.  Yenili ğ i cesaretlendiren, destekleyen, kolaylaştıran bir iletişim altyapısı gerekir.  Tablo 3.5

Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51411

Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51412

İş modelleri Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Bir işletmenin iş mantı ğ ını öne çıkaran, ilgili bileşenleri ve arlarındaki ilişkileri içeren kavramsal bir araçtır.  Bir iş modelinin temel özellikleri:  Altyapısı: işletmenin temel yetenek, yeterlikler, dış a ğ ve de ğ er paylaşımları  Yararları: paydaşlara sunulacak de ğ er ve yarar  Hedef kitlesi: Pazar/müşteri nitelikleri ve ilişkilerle izlenmesi  Maliyesi : gelir/gider ve paylaşımı  Rekabet stratejisi.  Yeniliklere yapılan yatırımın geri dönüşümü için:  De ğ er zincirini bütüncül de ğ erlendirmek  İ şletmenin de ğ er zincirindeki yerini belirlemek  Araştırma ve ö ğ renme (gelecekte oluşacak belirsizliklerle baş etmek için)  Yenilik soygunculu ğ una hazırlıklı olmak.

Örnek: Açık yenilik iş modeli Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51414

Yeniliğin aktarılması Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Şekil 3.10

TC Kamu Denetçiliği Kurumu: Devlette Yenilik Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51416

TÜBİTAK Yakınımızda Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 51417

Bağlantılar-1 Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD  Havacılık ve Uzayda Yenilikçi Tasarımlar Proje Yarışması: Yarışması:  Kapsam:  Aerodinamik Tasarım  İ tki Sistemleri Tasarımı  Malzeme  Uzay Araçları Tasarımı  Katılabilecekler: Yarışma Bilim Kurulu’nda yer alan üyeler ve onların akrabaları ile Makina Mühendisleri Odası’nda görev alanlar ve profesyonel çalışma yürüten firmalar hariç herkese açıktır.  Başvuru en geç: 7 Haziran 2013  Köşe yazısı: Girişimcilik, kahve, Türkler ve AmerikalılarGirişimcilik, kahve, Türkler ve Amerikalılar

Değişim Yönetimi: Tokat – Değişim Yönetimi ve Direnç Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD Tokat: ( ) Örgütlerde De ğ işime Direnme:  De ğ işime direnişi artırıcı etmenler:  Akılcı dedenler  Psikolojik nedenler  Ekonomik nedenler  Sosyolojik nedenler  De ğ işime direnişi azaltıcı etmenler:  Bireyin örgütteki yeri, tutumu, davranışı  Yöneticinin saygınlı ğ ı  Etkilenecek bölümlerin bilgilendirilmesi  Grupların de ğ işim gereksinimi algılaması  De ğ işimi yapacak gruba yakınlık  De ğ işimin gruba çekicili ğ i  De ğ işime direnişin sonuçları:  Sendikalaşma ve grev  İ ş yavaşlatma  İ şletmeye ba ğ lılı ğ ın azalması  Yanlışların artması  Hastalı ğ a ba ğ lı devamsızlıkların artması.