Siber Zorbalık.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yeni Dünya’da Çocuklarımızı Bekleyen Tehditler
Advertisements

Şİddet Muhammet GÜLER.
SOSYAL MEDYA VE GÜVENLİĞİ
SANAL ZORBALIK MOBBİNG E-İLETİŞİM SEBEPLERİ KORUNMA YOLLARI
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
KABUL EDEMEM.
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
Okullarımızda Yaygın Bir Sorun:
Dünyada iki milyardan fazla kişi internet kullanıcısı
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
SINIRLARIMIZ Kazanım: *Fiziksel, sözel ve duygusal tacizle karşılaştığında nereden yardım alabileceğini belirtir. 10 sınıf 40 nolu kazanım etkinliği.
BÜYÜYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK
COMENIUS REGIO PROJESİ “Güvenli İnternet Ortamları için iyi Uygulamaların Oluşturulması ve Yaygınlaştırılması”
Şiddetle itiraz ettim: "Ama ben seni seviyorum!!!"
HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS 2007
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
“ Ortağı Olmak … ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
“Hayatın Ortağı Olmak…”
RİSKLİ DAVRANIŞLAR NEDİR?
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
İnternetin Güvenli Kullanımı
OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-
AKRAN ZORBALIĞI.
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
İLETİŞİM ENGELLERİ VE ETKİLİ İLETİŞİM
ŞİDDET VE YARDIM SINIRLARIMIZ
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İdareci-Öğretmen Semineri
İNTERNET BAĞIMLILIĞI ve SİBER ZORBALIK
ZORBALIK.
SANAL ZORBALIK.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
Okullarda Şiddet ve Ailelere Düşen Görevler
ŞİDDET NEDİR???.
l Bir Tehdit Mi? Ar. Gör. Zeynep Erkan Atik.
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
İnternet ! Dünyamızı değiştiriyor Eşsiz bir bilgi kaynağı, kütüphane Bir tıkla uzakları yakınlaştıran Bazen okul, bazen banka şubesi, bazen alışveriş.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI VE Ş İ DDET. Madde kullanımı Gençler çok farklı nedenlerle madde kullanırlar. Ergenli ğ in hedefi güçlü bir kimlik oluşturmaktır.
TELEFONDA KRİTİK BİLGİ PAYLAŞMAYIN  Yöneticileriniz de dahil hiç kimse ile kurum ve personele ait kritik bilgiyi telefondan paylaşmayın.  Telefon ile.
DUYGUSAL GELİŞİM Duygu: Ansızın şiddet ve yoğunluk düzeyi değişebilen yansıma veya tepki olarak hissedilen içsel yaşantılardır.
Şahinbey Rehberlik ve Araştırma Merkezi
AKRAN ZORBALIĞI HİZMET-İÇİ EĞİTİM MAYIS AKRAN ZORBALIĞI NEDİR? “Bir ya da bir grup insanın kasıtlı olarak, tekrarlayan bir biçimde diğer bir kişiye.
ÇATALCA ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ ERGENLİK DÖNEMİ SUNUSU
MURAT KARADUMAN AFYONKARAHİSAR REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
SERVET AKAYDIN ORTAOKULU
Çocuklarda ve Gençlerde Güvenli İnternet Kullanımı
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
SİBER ZORBALIK.
ZORBA OLMA! KANKA OL!.
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ ADIYAMAN
ZORBALIK –AKRAN ZORBALIĞI VE BAŞ EDEBİLME YÖNTEMLERİ
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM
Çocuklarımızı internette ne gibi tehditler bekliyor?
AKRAN ZORBALIĞI.
Zorbalık Nedir? Bir kişinin, kendisinden daha güçlü bir ya da daha fazla kişi tarafından, kasıtlı olarak, sürekli biçimde olumsuz eylemlere maruz bırakılmasıdır.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
Sınıf yönetimi ve disiplin
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Şiddetin Birey Üzerindeki Etkileri AD ve SOYAD: Yunus Emre Ataman Sınıf:9/E No:640 Ders: Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü.
ZORBA OLMA, ARKADAŞ OL… MuRaT BaYHaN Psikolojik Danışman ADNAN KAHVECİ İLKOKULU Rehberlik Servisi.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
Sunum transkripti:

Siber Zorbalık

Zorbalık; bir kişinin veya kişilerin başka bir kişiyi ya da kişileri kasıtlı, tekrarlı ve en azından bir süre devam eden olumsuz davranışlara maruz bırakmasıdır.

Diğer bir deyişle zorbalık; birine ad takma, birini özellikle oyun dışı bırakma, biriyle alay etme, dışlama, aşağılama, korkutma, psikolojik baskı yapma, biri hakkında söylenti çıkarma, başkalarının malını alma veya malına zarar verme ve fiziksel şiddet uygulamadır.

Zorbalık olayları, özellikle 20 Zorbalık olayları, özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden sonra hızlı bir artış göstermektedir. Bu artıştan dolayı zorbalık, yazılı ve görsel medyanın ilgisini çekmiş ve araştırmacılar tarafından incelenmeye başlanmıştır.

Çocuk ve ergenler arasında da yaygın olan zorbalığın bireyler üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır.

Zorbalık, öğrenciler için ciddi bir travmadır Zorbalık, öğrenciler için ciddi bir travmadır. Zorbalığın etkileri bazen yaşam boyu devam edebilmekte ve zorbalıktan kaynaklanan olumsuzluklar topluma da yansımaktadır.

Zorbalık uzun süre devam ettiğinde, zorbalığa maruz kalan öğrencilerin zihinsel ve fiziksel gelişim süreçleri bozulmaktadır.

Zorbalığa maruz kalan birçok öğrenci nasıl bir tutum sergileyeceği konusunda kararsızdır. Bu yüzden zorbalığa maruz kalan öğrenciler kendi geliştirdikleri sağlıksız yöntemlere (bir gruba katılma, karşı zorbalığa başvurma gibi) başvurmakta ya da içinde bulundukları duruma duyarsızlaşmaktadır.

Siber zorbalık terimi ise ilk kez Bill Belsey tarafından 2004 yılında kullanılmıştır. Siber zorbalık; bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığı ile sergilenen şiddet davranışlarıdır.

Siber zorbalık; İnternet, cep telefonu, sosyal ağ gibi bilişim teknolojilerinin hakaret, tehdit, iftira, dedikodu, utandırma, korkutma amaçlı kullanımıdır.

Siber zorbalık davranışları genel olarak şunlardır: Kışkırtma İftira Taciz Farklı kişilerin kimliğine bürünme Dışlama Özel görüntü ve bilgileri paylaşma

Sanal ortamda kurulan iletişimin yüz yüze iletişimden farklı olması ve bazı durumlarda kimliğin gizlenebilmesi, siber zorbalığa başvurmayı artırabilmektedir.

«Bir kız bana istek yolladı Facebook tan. Kızı beğendim ve ekledim «Bir kız bana istek yolladı Facebook tan. Kızı beğendim ve ekledim. Uzun bir süre yazıştık. Sonra bana buraya geleceğini söyledi ve otobüs terminalinden beni al dedi. Saat verdi şu saatte ordayım dedi. Bir de telefon numarası vermişti. Sık sık oradan da konuşuyorduk. Ama ben bekledim, bütün gün akşama kadar. Gelmedi, telefonla aradım telefonu açmadı. Beni kandırdı. Kız beni kandırınca ben de başka kızları kandırmak için yaptım.»

«Sınıftan bir kız arkadaşım beni öğretmenin yanında rezil etti «Sınıftan bir kız arkadaşım beni öğretmenin yanında rezil etti. Ben de ona virüs yolladım.»

Siber zorbalık konusunda yapılan araştırmalar, çocuklar ve ergenlerin siber zorbalıktan olumsuz yönde etkilendiğini ortaya koymaktadır.

Birçok araştırmacıya göre siber zorbalık çocuklarda ve ergenlerde; kızgınlık, üzüntü ve sinirlilik, okul devamsızlığı, akademik başarılarda düşüklük gibi olumsuz etkilere yol açmaktadır.

Aynı zamanda depresyon, düşük benlik saygısı ve intihar gibi düşüncesinin de siber zorbalığın olumsuz etkileri arasında yer aldığı belirtilmektedir.

“Derslerde öğretmeni dinledim ama kafam yine de oraya gidiyordu, özellikle teneffüslerde kötü oluyordum. Çok kötü bir şey kimsenin başına gelmesin…” “Kalabalık olduğunda, arkadaşlarım olduğunda unutuyorum, ama yalnız kaldığımda hep aklıma geliyor, ilk zamanlar yalnız kalamıyordum hiçbir yerde…”

“Özellikle olayı yaşadığım aralar hiç motive olamıyordum, dalıp gidiyordum. Bir daha böyle bir şey olursa direk polise giderim. Çok ağır küfüler ediyorlar…” “O süreçte geceleri çok uykusuz kaldım, saatlerce uyumadım. Bunalıyordum. Camı açıp hava almak istedim. Dışarıya çıkıp gezmek istedim. Evine gidip onu boğayım diye düşündüm, çünkü çok sinirlenmiştim.”

“Olaydan önce yazılılarımdan 85, 90 civarında notlar alıyordum “Olaydan önce yazılılarımdan 85, 90 civarında notlar alıyordum. O süreçte yazılı notlarım 35, 40 civarına düştü. Olaydan sonra toparlayıp tekrar eski haline döndü.” «Karşı cinse bakışımı çok etkiledi. Şu anda bile erkeklerden korkuyorum, onlarla konuşmuyorum. Sadece akrabalarımla konuşabiliyorum…”

Siber zorbalığın önüne geçilebilmesi ya da zorbalığa maruz kalmanın etkilerinin azaltılabilmesi için eğitimciler ve aileler tarafından bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bu önlemler genel olarak şöyledir: Çocuk ve ergenlerin bilişim teknolojilerine olan erişimleri sürekli kontrol altında tutulmalı Çocuk ve ergenlerin teknolojiyi kullanarak neler yaptıkları gözlemlenmeli Çocuk ve ergenlere teknolojinin sağlıklı ve doğru kullanımıyla ilgili eğitimler verilmeli Ailelere teknolojinin sağlıklı ve doğru kullanımıyla ilgili eğitimler verilmeli

Öğretmenler, başarı ve sosyal durumunda keskin değişimler gözledikleri öğrencilerle görüşmeli, onları rehberlik servisine yönlendirmeli. Çocuk ve ergenlere siber mağduriyet durumunda neler yapabilecekleri anlatılmalı

Kaynaklar Kestel, Muharrem (2015). Siber Zorbalığın Öğrencilerin Akademik, Sosyal ve Duygusal Durumları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Erciyes Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Kayseri.