Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 10 – 14 Şubat 2014.
Advertisements

DOLAŞIM SİSTEMİ İÇERİK Dolaşım sisteminin elemanları - Kan - Kalp
ANATOMİ.
Dolaşım Sistemi Fizyolojisine Giriş
Giriş Organizmanın canlılığını sürdürebilmesi için gerekli en önemli madde oksijendir. Oksijensizliğe en duyarlı organ beyindir. Solunumun asıl fonksiyonu.
İNSANDA DOLAŞIM SİSTEMİ
İnsanda Dolaşım Sistemi & Kan Dolaşımı ve Lenf Dolaşımı
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -.
DOLAŞIM SİSTEMİ HAZIRLAYAN: Uğur ÖZEL Fen ve Teknoloji Öğretmeni.
EGZERSİZ VE KAN.
KAN DOKU.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
KALBİN EKSİTASYON İLETİ SİSTEMİ
Dolaşım sistemi.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ DOLAŞIM SİSTEMİ 17 – 21 Şubat 2014.
DOLAŞIM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ Dolaşım Sistemi 10 – 17 Mart 2014.
Dolaşım Sistemi
2 3 Kılcal damarlarda çıkan kan sıvısının tamamı tekrar damarlara geri döne- mez.Bir miktar sıvı,dokular arasındaki boşlukta birikir.
BÖBREKLER VE BOŞALTIM SİSTEMİ.
Böbrek İşlevleri Böbrekler metabolizma sonucu oluşan atık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan sistemdir. En önemli işlevi homeostazı korumaktır.Kan.
Z.Aycan TUNCER 4/B Sınıf Öğretmeni
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Yrd.Doç.Dr. Ercan ÖZDEMİR
DOLAŞIM SİSTEMİ.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
DOLAŞIM SİSTEMİ.
Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
6.SINIF: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER DOLAŞIM SİSTEMİ
SİNİR SİSTEMİ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
× DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ KANIN YAPISI VE GÖREVLERİ
Metabolizma ve Beslenme
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
KALP & DOLAŞIM FİZYOLOJİSİ
Boşaltım Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
Kardiovaskuler sistem
Solunum Sistemi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
PROTEİNLER.
Kalp ve dolaşım fizyolojisi
Dolaşım sistemi.
LİPİTLER (YAĞLAR)
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
Dolaşım Sistemi ve Hastalıkları
HAYVANSAL DOKULAR.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
DOLAŞIM SİSTEMİ
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
İNSAN VÜCUDU.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
DAMARLAR ATAR DAMARLAR Sağlık Slayt
DOLAŞIM SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
KALP Üstte iki kulakçık alltta iki karıncık olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Sağ kulakçık ile sağ karıncık arasında üçlü (triküspit), sol kulakçık.
DOLAŞIM SİSTEMİ.
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KALP b)KAN c)DAMARLARDAN OLUŞUR. ALİ DAĞDEVİREN
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
Emir Şaşmaz 6/B 431. Canlılık için gerekli besin ve oksijenin tüm hücrelere taşınmasını, metabolik faaliyetler sonucu ortaya çıkan zararlı maddelerin.
ANATOMİ VE FİZYOLOJİ KONU: Kaslar. KASLAR Vücudun hareket edebilmesi için hareket sistemini oluşturan kemik,eklem ve kasların uyumlu bir şekilde çalışması.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Dolaşım Sistemi -. Dolaşım Sistemi Sağlık Okuryazarlığı – Dolaşım Sistemi Dolaşım sistemi kalp, kan ve kan damarlarından.
Sunum transkripti:

Kan ve Kalp Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar İnsan Anatomisi ve Fizyolojisi-IFBY301 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi-Fen Bilgisi ABD

Kan Genel özellikler Fonksiyonları Normal bir erişkin erkekte 5-6 lt kadınlarda 4-5 lt Yoğunluğu suya kıyasla 5 kat kadar daha fazla Vücut ağırlığının %7-9u pH 7,35-7,45 Sıcaklığı vücut sıcaklığından biraz daha fazladır. 38C O2 CO2 besinn hormon ve metabolik artıkları taşır Elektrolit dengesi pH ayarlama Pıhtılaşma Toksin ve patojenlere karşı koruyucu Vücut ısısının sabit kalması

Kan Yapısı PLAZMA Büyük kısmı su. Hidrasyon ve taşıma için Plazma proteinleri içersinde en çok bulunanı ALBÜMİN. Karaciğerde üretilir. Kan hacmini ve basıncını ayarlayan su tutulmasını destekler. Albümin azalırsa ÖDEM oluşur. Albüminler ormn ve birçpk maddeyi bağlayark plazmada taşınmasına yardım eder Globülinler Alfa ve beta karaciğer tarafından yapılır ve yağ ve yağda eriyen vitaminleri taşırlar. HDL ve LDL Gama: Immunoglobulinler

HÜCReler

TROMBOSİTLER

Kanın pıhtılaşması

Kalp ve yapısı https://www.youtube.com/watch? v=sqZARhorHJY

Kalp duvarının yapısı 1-Perikard: Bağ dokudan oluşmuş çift katlı zardır İki zar arasında perikard sıvısı bulunur Devamlı çalışan kalbin diğer organ ve yapılara sürtünüp zarar görmesini önler 2-Miyokard: Kalbe özgü kas dokudan oluşmuştur.(Başka hiçbir organda bulunmaz) Kalbin esas yapısını oluşturur Kalbin çalışmasını sağlayan esas dokudur Karıncıklarda daha kalındır.Sol karıncıkta daha kalındır Beslenmeleri aorttan ayrılan kroner damarlarla sağlanır 3-Endokard: Tek katlı yassı epitelden oluşmuştur Kanın hareketini kolaylaştırır Beslenmelerini direkt kandan sağlarlar

Kalp kapakçıkları

Damarlar ARTERLER Kalp ventriküllerinden çıkan ve kanı organ doku ve hücrelere kadar taşıyan damarlardır. Kalbin sol ventrikülünden aort çıkar. Sonra sola doğru döner—Aort yayı. Arterlerin incelen ve kılcal damar oluşturan kollarına ARTERİOL DENİR Tabakaları Tunica intima (endotelyum) Tunica media (Kas tabaka) Tunica adventita (Fibröz örtü)

Damarlar VENLER Toplar damarlar histolojik olarak atar damarlarda olduğu gibi 3 tabakadan oluşurlar. Fakat orta tabakayı oluşturan düz kas tabakası daha incedir. Bu tabakada çizgisiz ve halka kaslar ve esnek teller daha azdır. Buna karşılık kollogen teller daha fazladır.

Damarlar Kapiller Histolojik olarak duvarlarında sadece endotelyum vardır. Hücerleri tek sıradır.

Kalbin Çalışmasında Görevli Kısımlar Kalp kasında uyarıların başlatıldığı ve iletildiği özel bir sistem vardır. Bu sisteme kalbin uyarı ve ileti sistemi denir. • Kalp kası hücrelerinin özelleşmesi ile oluşan bu yapılar şunlardır. • 1) Sinoatrial düğüm • 2) Atrioventriküler düğüm • 3) His demeti, His demetinin sağ ve sol dalı • 4) Purkinje sistemi

Sinoatrial düğüm dakikada 70-80, • atrioventriküler düğüm 40-60 • His demeti ve Purkinje lifleri ise daha düşük hızlarda (15-40 kez) kendiliğinden impuls oluşturma özelliğindedir. • Kalbin normal çalışmasında uyarıların çıktığı yer sinoatrial düğümdür, bu nedenle bu düğüme hız belirleyici anlamına gelen pacemaker denilir. • Sinoatrial düğümden çıkan bir aksiyon potansiyeli önce atriumların kasını uyarır sonra atrioventriküler düğüme gelir Uyarı atrioventriküler düğümü geçerken hızı biraz yavaşlar, burada 0,1 saniyelik bir gecikmeye uğrar. • Daha sonra uyarı His demetine, His demetinin sağ ve sol dallarına geçerek sağ ve sol ventrikül kasındaki Purkinje sistemine ulaşır. • Uyarının atrium kasında yayılması sonucunda atrium sistolü, ventrikül kasında yayılması sonucu ventrikül sistolü meydana gelir. • Atriumların sistolü ile atriumlar içlerindeki kanı ventriküllere, ventrikül sistolü ile de ventriküllerin içindeki kan aort ve pulmoner arter içine pompalanır

KALBİN FONKSİYONEL DURUMU Ventriküller diyastol devresinde gevşek Sistolde serleşerek yuvarlaklaşır. Sistol zamanı ventrküller uzunluğun eksen üzerinde öne sağa doğru bir dönme hareketi yapar. Bu göğüs ön çeğperinde hissedilir.

LENF SİSTEMİ Lenf sistemi elemanları: Lenf kılcalları Lenf toplar damarları Lenf düğümleri Lenf sıvısı (Balık ve kurbağalarda lenf kalpleri)

lenf sisteminin görevleri Kılcal bölgelerden kan damarlarını terk eden maddelerin tekrar dolaşıma geri dönmesini sağlarlar İnce barsaklardan emilen yağ asitleri ve gliserol ün dolaşıma katılmasını sağlar Vücudun savunulmasında rol alır Lenfositlerin oluşumu ve olgunlaşması

Referanslar