Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Advertisements

Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Bilgi Erişimde Yeni Bir Yüz: Yazma Eserlere internet üzerinden erişim Prof. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Dizinleme ve Öz HazIRlama
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Tarihçe  Milli Kütüphane kuruluş çalışmaları, 15 Nisan 1946 'da başlatılmış,  1 Nisan 1947'de koleksiyon adedi 'e ulaşmıştır.  Bugün Ankara İl.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
İstanbul Medipol Üniversitesi
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Veri Tabanları (Uluslararası) Nazan Özenç Uçak Güz.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Çalışması Orijinallik Raporu Alınması ve Kullanılması Uygulama Esasları.
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
Kütüphane ve Dokümantasyon
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Dijital kütüphane işlevleri
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
2019 AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ BİRİM KOMİSYONLARI BİLGİLENDİRME VE EŞGÜDÜM TOPLANTISI 25 Aralık 2018.
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Turnitin ve iTenticate; öğrenciler ile eğitimcileri aynı platformda buluşturan, belgelerin orijinalite kontrollerinin yapılmasını, eğitimcilerin bu belgeleri.
Sunum transkripti:

Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM Kütüphanesi Dijitalleştirme Faaliyetleri ve Açık Erişim Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi Bilkent'te Kütüphanecilik Seminerleri Dijitalleşme ve Kütüphaneler 3 Kasım 2015

TBMM Kütüphanesi… Kütüphanemizin tarihi Osmanlı dönemi meclislerine kadar uzanmaktadır. II. Meşrutiyet Dönemi meclislerinde (Meclis-i Ayan – Meclis-i Mebusan) bulunan kütüphanelerin koleksiyonları Kütüphanemizin çekirdek koleksiyonunu (5000 adet) ihtiva etmektedir. TBMM Kütüphanesinin kuruluşu 28.09.1920 tarihli 74. birleşiminde kabul edilmiştir. Kütüphanemiz 22/01/1976 yılında kabul edilen 1934 sayılı kanun ile ‘’Derleme Kanunu’ndan yararlanmaktadır. 6279 ÇOĞALTILMIŞ FİKİR VE SANAT ESERLERİNİ DERLEME KANUNU

Geniş bir koleksiyon Kitap 290.000 Dergi Dergi sayısı 3.040 Cilt sayısı 44.647 Gazete Gazete sayısı 2.073 Cilt Sayısı 30.460 Mikrofilm (Rulo) 5.735

Dijitalleştirme çalışmaları Dijitalleştirme, bilgi kaynağının aslının korunması, yıpranmasının engellenmesi ve daha çok kişiye ulaşmasının yanı sıra bilgiye farklı zamanda ve mekanda ulaşılmasını sağlar. Kütüphane’nin -telif haklarıyla ilgili mevzuata bağlı kalmak koşuluyla- yürüttüğü dijitalleştirme çalışmaları çerçevesinde, koleksiyonda bulunan kitapların tam metin veya bir kısım sayfalarının, arşiv belgelerinin tümünün dijitalleştirme çalışmaları yürütülmektedir.

İçindekiler ve Kaynakça Kapalı raf sistemi kullanmaktayız. Kitaba gitmeden kitabın bilgi ihtiyacınızı karşılayıp karşılamayacağını görebilmeniz için ön kapak, arka kapak varsa içindekiler ve/veya bibliyografyası imaj ve pdf olarak internetten görülebilmektedir.

Mikrofilm Mikrofilm, birincil kaynağın korunması, yıpranmasının engellenmesi ve daha çok kişiye ulaşmasını sağlar. Mikrofilm ortamında bulunan yazma ve nadir eser, gazete vb. bilgi kaynakları geniş bir araştırmacı grubunun kullanımına sunulmaktadır. Yaklaşık 5800 rulo microfilm vardır.

1908’den günümüze tutanaklara tam metin erişim 1908-1920 Osmanlı dönemi Meclis tutanakları ile 1920’den günümüze TBMM Genel Kurul Tutanaklarına Kütüphane web sayfasından tam metin pdf olarak erişilebilmektedir. Tutanak Veri Tabanı:1500 cilt, 1.200.000 sayfadan oluşan “basılı tutanaklara”, 79 cilt ve 26.300 sayfada 550.000 madde halinde ifade edilen basılı fihrist bilgilerine, internet ortamında, kelime ve konu bazlı erişim Kanunlar Veritabanı: 1920’den günümüze TBMM’de kabul edilen 4215 adet kanunun metini, komisyon raporu ve görüşme tutanaklarını içermektedir

All the General Assembly minutes, laws and resolutions since the 1908 Meclis-i Ayan and Meclis-i Mebusan periods have been transferred to a digital environment, indexed and opened for the access of local and foreign researchers in the web environment.

All the General Assembly minutes, laws and resolutions since the 1908 Meclis-i Ayan and Meclis-i Mebusan periods have been transferred to a digital environment, indexed and opened for the access of local and foreign researchers in the web environment.

Açık Erişim

Açık Erişim Kamu kaynakları ile üretilen bilimsel literatürün internet aracıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, dizinlenebilir, tam metne bağlantı verilebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olmasıdır.

Kurumsal Açık Arşivler Bir kurumun entelektüel birikimini uygun ortamlarda bir araya toplayan, saklayan, koruyan, dizinleyen, yayınlayan ve engelsiz erişimini sağlayan hizmetler bütünüdür. TBMM’de Dspace kurulmasının iki amacı var. Kurumsal yayınların, Kütüphane tarafından dijitalleştirilen, telifsiz yayınların erişime açılması

Dspace Dspace’i tercih ettik. Dünyada Eprints, Dspace, Fedora başta olmak üzere bir çok kurumsal açık erişim sistemi vardır. Dspace’i tercih ettik.

Neden Dspace Açık kaynak kodlu Yaygın kullanım YÖK desteği Türkçe Ülkemizde üniversitelerin çoğunluğu Dspace kullanmaktadır. TBMM, üniversiteler dışında Dspace kullanan tek resmi kurumdur. Açık kaynak kodlu Yaygın kullanım YÖK desteği Türkçe Esnek Kullanıcı dostu

Süreç… Şubat 2014’te açık erişim sistemi kurulmasına karar verildi. Dört kişilik bir ekip kuruldu. Bir programcı, üç kütüphaneci, Kurumsal açık erişim politika ve yönergesi belirlendi.* Yayınlar sisteme otomatik olarak değil manuel olarak aktarıldı. Standart olması amacıyla KOHA otomasyon sistemindeki MARC kayıtları ve konu başlıkları dikkate alındı. *Politika ve Yönerge 09/03/2014 tarihinde Kütüphane Kurulu’nca kabul edildi.

Süreç… Handle üyeliği yapıldı. Roar, OpenDoar gibi uluslararası harmanlama sistemlerine üyelik gerçekleştirldi. 1800’e yakın kayıt sisteme aktarıldı.

İçerik ve Politika Yasama ve denetim konusunda Politika, ekonomi, hukuk, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler alanında Telif problemi olmayan

Sistemde Kurum yayınları Araştırma ve Soruşturma komisyonu yayınları El yazmaları Nadir eserler Siyasi parti yayınları bulunmaktadır. Bundan sonra Araştırma Merkezi raporları Kurum uzmanlık tezlerinin atılması planlanmaktadır.

Sonuç Tüm kurum yayınlarını ve Kütüphane tarafından dijitalleştirilen yaklaşık 4 bin kitap, nadir eser, haritanı atılması planlanmaktadır. Kurumsal hafızanın gelecek nesillere aktarılması önemlidir.

Teşekkürler Email: muazayhan@tbmm.gov.tr Library: https://www.tbmm.gov.tr/kutuphane/ Dspace: http://acikerisim.tbmm.gov.tr