BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİSTEMATİĞİN ESASLARI ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II
Advertisements

DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
ANTROPOLOJİ.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
HAZIRLAYAN FİLİZ GAZİOĞLU BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ
COĞRAFYA’YI TANIYALIM
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
MODİFİKASYON ve MUTASYON
MAYOZ BÖLÜNME.
HÜCRE.
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
MUTASYON ve MODİFİKASYON
GENEL BİYOLOJİ II.HAFTA.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
Biyoinformatik.
Temel Bilimler Dr. Ayşegül AYTEKİN
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ.
ÜNİTE 1: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ Bölüm: 1 Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji I. Bilim Nedir? -Tarafsız gözlem ve deneylerle geliştirilen, birbirine bağlı.
biyoteknoloji ve önemi
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
Bilim nedir? Hazırlayan= Mihriban Harmancı
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
Zoolojinin dalları, Hayvanlarda Simetri Şekilleri, Bazı Zoolojik Terimler ve Bazı Fiziksel Kavramlar.
HÜCRE.
BESLENME VE DİYETETİKTE
MEDİKAL BİYOLOJİ.
EĞİTİM YILI 1. SINIF 4. KURUL SINAV DEĞERLENDİRİLMESİ
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
POPULASYON GENETİĞİ.
MAYOZ BÖLÜNME.
BİYOLOJİNİN TOPLUM BİLİM VE TEKNOLOJİ AÇISINDAN ÖNEMİ
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
BİTKİ COĞRAFYASININ (VEJATASYON) KONUSU VE BÖLÜMLERİ
Doç. Dr. Ayşe TOSUN KM 337 BİYOKİMYAYA GİRİŞ Doç. Dr. Ayşe TOSUN
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
CANLıLARıN SıNıFLANDıRıLMASı. Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Sınıflandırma bilimi: Sistematik.
Sunum transkripti:

BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Yunancada canlı anlamına gelen "bio" ve bilim anlamına gelen "logos" kelimesinden oluşur. Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını bilimsel yöntemlerle açıklamaya çalışan bir bilim dalıdır. Canlı bilimi olan biyoloji ile ilgili araştırmalar gelişerek devam etmekte ve bu konudaki bilgiler de her geçen gün büyük bir hızla artmaktadır. Sürekli artan bilgilerle birlikte biyoloji içerisindeki alt bilim dalları da değişmektedir. Farklı canlıların çeşitli yapı ve fonksiyonları farklı biyoloji alt bilim dalları içerisindeincelenmektedir. Biyolojinin alt bilim dalları şu şekilde sıralanabilir: Sitoloji: Hücrelerin yapı, şekil ve fonksiyonları ile hücre içindeki organellerin yapı ve fonksiyonlarını inceler. Moleküler Biyoloji: Hücrelerin moleküler düzeydeki yapısal özelliklerini, gen, protein, enzim gibi maddelerin yapı, fonksiyon ya da işlevlerini veya canlılıkla ilgili diğer maddelerin moleküler yapılarını inceler.

BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoteknoloji: Canlıların çeşitli özelliklerini, günlük yaşantıda kullanılmalarını, gen alışverişlerini teknoloji ve mühendislik bilgilerini kullanarak inceler. Genetik: Canlıların gen yapılarını, kalıtsal özelliklerini ve genlerin kuşaklar arası aktarımı ile bunların canlı üzerindeki etkilerini inceler. Evrim: Canlıların oluşumunu, değişimini, yeni canlıların nasıl oluştuğunu ve bunların kökenini araştırır. Zooloji: Hayvanları genel olarak yapısal, fonksiyonel ve sistematik açıdan inceler. Botanik: Gelişmiş karasal bitkiler başta olmak üzere tüm bitkilerin yapı ve fonksiyonlarını inceler. Ekoloji: Canlıların yaşadıkları ortamlarda çevreleriyle ve birbirleriyle etkileşimlerini inceler. Hidrobiyoloji: Su içinde yaşayan canlıları, suyun Özelliklerini ve canlıların bu ortamdaki yaşamlarını inceler.

BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Embriyoloji: Canlıda döllenmiş yumurtadan itibaren meydana gelen gelişme ve farklılaşmaları inceler. Morfoloji: Canlıların dış görünüşünü ve genel yapısal özelliklerini inceler. Anatomi: Canlıların gözle görülen iç ve dış yapılarını inceler. Fizyoloji: Canlı sistemlerin veya tek bir hücrenin canlılık özelliklerini, canlılıkla ilgili işleyişini ve bunların nedenlerini inceler. Biyokimya: Canlılarda meydana gelen kimyasal olayları ve bunların canlı üzerindeki etkilerini inceler. Sistematik (Taksonomi): Canlıları benzerliklerine veya farklılıklarına göre ayrı ayrı sınıflandırmayı sağlar. Bu sınıflandırmada morfoloji, anatomi, embriyoloji gibi alt dallardan elde edilen bilgiler kullanılır.

BİYOLOJİNİN İLİŞKİLİ OLDUĞU BİLİN DALLARI Biyocoğrafya adını verdiğimiz alt bilim dalında incelenir. Biyo coğrafya bitki, hayvan gibi canlı topluluklarının yeryüzündeki yayılışını inceler. Bunun gibi Biyoinformatik, Biyofizik, Sosyobiyoloji, Biyomedikal vb.alt bilim dalları da doğmuştur. Tıp, Veterinerlik, Diş hekimliği, Ziraat mühendisliği, Eczacılık, Gıda mühendisliği, Beslenme ve diyetetik gibi alanlarla da ilişkilidir.

BİYOLOJİ KARİYER VE MESLEKLER Biyoloji ile ilgili meslekler ve kariyer alanlarının neler olduğunu araştırarak bir rapor hazırlayınız. SAYFA 29’U OKU