ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER ÖZGÜ® GÜVE®CİN TA®İH NOTLA®I.
Advertisements

4. Kazanım: Örnek incelemeler yoluyla tarih öncesi ilk yerleşmelerden günümüze yerleşmeyi etkileyen faktörler hakkında çıkarımlarda bulunur.
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
UYGARLIK TARİHİ 1. HAFTA UYGARLIK NEDİR?
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Bilim Tarihi Hafta 3.
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
A.TAŞ ÇAĞI TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR 1.ESKİ TAŞ (Kabataş-Paleolitik ) ÇAĞI
NEOLİTİK DEVRİM? Avcı-Toplayıcılık’tan Tarım’a.
KÜRESEL ORTAM:BÖLGELER VE ÜLKELER
Anadolu ve Mezopotamya Devletleri
ANADOLU MEDENİYETLERİ
İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci
MISIR MEDENİYETİ.
İletişim ve Toplum 2010 Bahar
EKONOMİK FAALİYET ALANI (SEKTÖR):
MISIR MEDENİYETİ.
KONU : UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
MÜZIK ALETLERI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YERLEŞME
Gerçekleşen Düşler Ünitesi Buluşlar ve Teknolojik Gelişmeler
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
Antik Mısır Medeniyeti
MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER MÜZİKTE KULLANDIĞIMIZ SESLER İNSAN SESLERİ ÇALGI SESLERİ DOĞAL SESLER YAPAY SESLER.
BAZI TASARIM ÖRNEKLERİ
Salih Zeki Anadolu Lisesi
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TARİHE GİRİŞ ERKAN AĞRİKLİ.
ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
TARİH ÖNCESİ VE TARİH ÇAĞLARI
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 2. Ünite: ORTA ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ
Kalkolitik Çağ Neolitik Çağ’ın sonuna doğru ölülerin evlerin tabanına gömülmesi adeti ortadan kalkmış ve ölüler yerleşim yerlerinin dışına gömülmeye başlanmıştır.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ GOTİK DÖNEM.
MEZOPOTAMYA.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: Rönesans Dönemi Müziği
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ ÇALGILARI
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Anadolu ve Mezopotamya
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
HEDEFLER Müzik aletlerinin tanınması Temel müzik öğretimi sırasında bu bilgilerden yararlanılması.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında.
Yazı Sistemleri.
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
 Geleneksel Türk müziği çalgılarını 4 grupta inceleyebiliriz. Vurmalı çalgılar: davul, def, darbuka, zil, kaşık, bendir Üflemeli çalgılar: kaval, zurna,
MAĞARADAN BÜYÜK ŞEHRE İNSANIN SERÜVENİ. TARİH’İN TANIMI:Toplumların geçmişteki yaşayışlarını, oluşturdukları kültür ve uygarlığı, yer ve zaman göstererek,
Ibraniler Davud'un Yildızı.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
Saz olarak bilinen bağlama uluslararası çalgı sınıflandırma sistemine (Sachs- Horbostel) göre bağlama, “uzun lutlar” (long-luthes) sınıfına girmektedir.
- Coğrafi konum (yeryüzü şekli, iklim…) Dinsel inanışlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kültür ve Özellikleri.
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
 Yeryüzünde coğrafi şartlara bağlı olarak ırk, din, dil, yaşam tarzı, bakımından birbirinden farklı birçok medeniyet doğmuş ve gelişmiştir. İlk uygarlıklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TARIM – SANAYİ – BiLGİ ve BİLGİ ÖTESİ TOPLUMLAR
MATEMATİĞİN TARİHSEL GELİŞİMİ
Sunum transkripti:

ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR BATI MÜZİĞİ TARİHİ ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ 2.KONU: UYGARLIKLAR

İÇERİK TARİHSEL SÜREÇ UYGARLIK KAVRAMI MEZOPOTAMYA SÜMER UYGARLIĞI FENİKE- İBRANİ UYGARLIĞI MISIR UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI YUNAN UYGARLIĞI

TARİHSEL SÜREÇ M.Ö. 10000-4000 Yeni Taş Çağı M.Ö. 4000-1750 Cilalı Taş Çağı M.Ö. 1750-750 Bronz Çağı M.Ö. 750 sonrası Demir Çağı

İlk Çağ Kapsamındaki Uygarlıklar Mezopotamya uygarlıkları M.Ö. 3500- 500 Mısır M.Ö. 3000-500 Hint M.Ö. 3000- M.S. 250 Çin M.Ö. 3000- M.S. 250 Antik Yunan M.Ö. 2500- M.S. 250 Fenike - ibrani M.Ö. 1750- M.S. 500 Yunan (HELENİSTİK-ROMA) M.Ö. 400- M.S. 300

Uygarlık Kavramı Bu kavram ilk olarak 18. yy. kullanılmıştır. Barbarlığın karşıtı Gelişme yolunda ideal ölçülere yaklaşmış toplumlar Kullandığı aletleri, çalışma biçim ve yöntemlerini, inançları, düşünsel ve sanatsal etkinlikleri, toplumsal ve siyasal örgütlenme biçimlerini bütünüyle ifade eden toplumsal özgünlük

Bilim, uygarlıklar arasında üstünlük ayrımı yapmaz, nesnel bir biçimde değerlendirir. Uygarlıklar her canlı varlık gibi zaman içinde değişirler. Bu değişim her uygarlıkta aynı hızda olmayabilir. Uygarlıklar da ölür. Düşünsel ve sanatsal yaşam, uygarlıkların en anlamlı göstergesidir.

İlk çağ uygarlıklarının Ortadoğu ve Asya’daki verimli bölgelerde odaklaşmasının nedeni, Tarım Devrimi’nin bu bölgelerde önce başlamasıdır. Sulu tarıma geçiş, yazının icadı, bilim, düşünce, hukuk, madencilik, ticaret, eğitim ve sanat alanlarında yükseliş sergiler.

MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

Mezopotamya: Fırat nehri ve Dicle nehri arasında kalan verimli topraklara verilen isimdir. M. Ö. 4000 yıllarından başlayarak değişik uygarlıkların beşiği olmuştur. Sümer, Akat, Babil, Asur, Hitit, Kalde , Elam ve Pers uygarlıkları bu bölgede yerleşmişlerdir.

Sümer Uygarlığı M. Ö. 2000 yılı dolaylarında Sümer dualarının rahip ve koronun karşılıklı olarak söylediği «RESPONCE» , iki koronun değişimli olarak söylediği «ANTIPHONE» biçimleriyle yapılandırıldığı bilinmektedir. Dualardaki ilkel ezgilere «SİR» denilmektedir. Solo ve koroya eşlik eden kamış kavallara «sem» adı verildiği için dinsel şarkılara da «ERSAMME» adı verilmiştir.

Çalgılar Sümer çalgıları şunlardır: yan ve düz çalınan flüt, tiğ ya da tiggi, küçük davul balag, timpani’nin ilkeli olan ikili davul lilis, tef ve adapa.

Fenike ve ibrani uygarlıkları Günümüz Filistin toprakları üzerinde yerleşmişlerdir. Göçebe dönem, krallık dönemi ve peygamber dönemi olmak üzere üç dönemde incelenir. Bu dönemlere ait çalgı bulguları çok yoktur. Bu yüzden Tevrat’ta verilen bilgilerle yetinilmektedir. Antiphone yöntemi ile dini ezgiler seslendirilmekteydi. Kullanılan çalgılar kinnor, nebel, pesanterin, şofar, tulum, kaval, tef, bronz ziller.

Mısır uygarlığı Eski devlet (m.ö. 2850- 2160), orta dönem devleti (m.ö. 2040- 1650), yeni devlet (m.ö. 1550-1070), Geç dönem (m.ö.771-332) Nil nehri kıyılarına yerleşmişlerdir. Nil ovalarında yaşayan boylar tarlalara zarar veren hayvanları uzaklaştırmak için çalpara benzeri vurmalı ve sallamalı çalgılar icad etmişler, bu çalgılar giderek doğaya şükran danslarının eşlikçisi olmuştur. Bu uygarlıkta müzik erkeklerden çok kadınlara yakışan bir sanat dalı olarak kabul edilmiştir.

Çalgılar Flüt, arp, davul, def, darbuka, sistrum, çifte flüt, trompet, üçgen arp, kitara, su orgu önemli çalgılarıdır.

Kaynakça Ahmet SAY, Müzik Tarihi Evin İLYASOĞLU, Zaman İçinde Müzik Salih AKKAŞ , Ders Notları Batı Müziği Tarihi Ders Kitabı Youtube