BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Advertisements

Yüksek Riskli Gebelikler
BEBEKLER Giriş.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
ALKOL Alkollü içkiler, mayalanmış şekerli besinlerden elde edilen aklı, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir.
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle İlgili Güçlükler ve Seçimler Evrimsel Bakış Açısı Gelişimin Genetik Temelleri Üreme İle.
Gelişime Giriş.
BÖLÜM 5 Yenidoğan.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
ÖRGÜTSEL STRES VE STRESLE BAŞETME YOLLARI
İnsanda üreme,büyüme,gelişme
BÖLÜM 2. BÖLÜM 2 b) Kısırlık Ve Üreme Teknolojisi Amerikalı çiftlerin yaklaşık yüzde 10 ila 15’i kısırlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmakta ve.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
DOĞUMSAL KUSURLAR ve DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ZİHİNSEL ENGELLİĞİN NEDENLERİ
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
Erken Çocukluk Döneminde
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Ψ Bölüm 2- Devam.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
Tarımsal Bazı Faktörlerin Anne Karnındaki Bebeğe Etkileri Doç. Dr
3.2 ADIM:HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
İşitme engelliler.
GEBELİK VE LOHUSALIK.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
ÇOCUKLARIMIZA CİNSELLİĞİ NASIL ANLATALIM?
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Çocuklukta Fiziksel Gelişim
DOLAŞIM SİSTEMİ  .
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
İNTRAUTERİN BÜYÜME GERİLİĞİ - IUGR
GEBELİĞİN OLUŞUMU ERKEN DÖNEM GEBELİK BELİRTİLERİ:
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
PRENATAL GENETİK TANI TESTLERİ
Kalıtım ve Çevre Yrd. Doç. Dr. Ş. Gonca Zeren
Ψ Bölüm 2- Devam.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM ve DOĞUM
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ Oluşum Mekanizması :
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM

Ebeveynliğin Altında Yatan Güdüler Geride kalan yarım yüzyıl içinde, çocuk sahibi olmakla ilgili karar vermede ne tür değişiklikler yaşanmıştır ve bunun çocuk bakımı ve çocuk gelişimi için sonuçları neler olmuştur? Konunun Temel Sorusu

Ebeveynliğin Altında Yatan Güdüler Günümüzde, Batılı sanayileşmiş ülkelerdeki yetişkinler, çocuk sahibi olup olmayacakları, çocuk sahibi olmanın zamanı ve çocuk sayısı konularında daha büyük bir seçme özgürlüğüne sahiptirler.

Ebeveynliğin Altında Yatan Güdüler Sanayileşmiş ülkelerde aile büyüklüğü, geçen yarım yüzyıl içinde gerilemiştir. Fakat henüz doğum sırasında gerilerde yer almakla zihinsel test performansları arasında hiçbir ilişki bulunamamıştır.

Ebeveynliğin Altında Yatan Güdüler Yaşla birlikte üreme kapasitesi azaldığı hâlde, çocuk sahibi olmayı eğitimlerini tamamlayana kadar, kariyerlerini oluşturana kadar ve duygusal olarak daha olgun hâle gelene kadar erteleyen yetişkinler, ebeveyn olma konusunu daha iyi araştırabilirler.

Doğum Öncesi Gelişim Doğum öncesi gelişimin üç aşamasını sıralayın ve her birinin temel gelişim özelliklerini belirtin. Konunun Temel Sorusu

Doğum Öncesi Gelişim Doğum öncesi dönemin ilk aşaması, döllenmeden blastosistin rahmin iç astarına yerleşmesine kadar yaklaşık iki hafta süren, zigot dönemidir.

Doğum Öncesi Gelişim 2.haftadan 8. haftaya kadar devam eden embriyo döneminde, bütün vücut yapılarının temelleri atılır.

beyni oluşturmak üzere şişer. Doğum Öncesi Gelişim Sinir sistemi hızla gelişir, nöral tüp şekillenmeye başlar, nöral tüpün üst kısmı beyni oluşturmak üzere şişer.

Doğum Öncesi Gelişim Gebeliğin sonuna kadar devam eden fetüs dönemi, vücudun boyutu ve fiziksel yapıların tamamlanmasında çarpıcı bir artışı içerir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Teratojenler nelerdir ve hangi faktörler teratojenlerin etkisini belirler? Konunun Temel Sorusu

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Teratojenler, doğum öncesi dönemde hasara neden olan çevresel ajanlardır.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Teratojenlerin etkileri, maruz kalma süresine ve maruz kalınan teratojen miktarına, başka zararlı ajanların varlığı ya da yokluğuna ve organizmanın teratojene maruz kaldığında gelişimin hangi aşamasında olduğuna göre değişir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Konunun Temel Sorusu 2 Teratojen olduğunu bildiğiniz ya da teratojen olduğundan kuşkulandığınız ajanları sıralayın ve zararlı etkilerinin olduğunu destekleyen kanıtlar ileri sürün.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler İlaçlar, sigara, alkol, radyasyon, çevre kirliliği ve bulaşıcı hastalıklar, gelişen organizmaya zarar verebilecek teratojenlerdir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Aspirin ve kafein gibi yaygın olarak kullanılan başka bir çok maddenin doğum öncesi etkilerini, bu maddeleri almayla ilişkili diğer faktörlerin etkisinden ayırmak güçtür.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Ebeveynleri sigara kullanan bebekler genellikle düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelirler ve erken çocukluk yıllarında dikkat, öğrenme ve davranış problemlerine sahiptirler.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Annenin alkol tüketimi, fetal alkol spektrumu bozukluğuna (FASD) yol açabilir. Fetal alkol sendromu (FAS), yavaş fiziksel gelişim, yüz anomalileri ve zihinsel işlevlerde bozukluk içerir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Bulaşıcı hastalıklardan kızamıkçık, bir dizi anomaliye neden olur. Doğum öncesi dönemde HIV bulaşan bebeklerde hızla gelişen AİDS, beyin hasarı ve erken ölüme yol açar.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Konunun Temel Sorusu 3 Doğum öncesinde anneye ait diğer faktörlerin etkisini açıklayın.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Gebelikte düzenli, orta güçlükte egzersiz yapmak, genel sağlığa ve doğum hazırlığına katkıda bulunur ve daha yüksek doğum ağırlığı ile ilişkilidir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Annenin yetersiz beslenmesi, düşük doğum ağırlığıyla, beyin ve başka organlara yönelik hasarlarla ilgilidir. Gebelikte önce ve gebelik sırasında folik asidi de içeren vitamin–mineral desteği, doğum öncesi ve doğum sırasındaki komplikasyonları önleyebilir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Rh faktörü uyuşmazlığı, oksijen yoksunluğuna, beyin ve kalp hasarlarına ve bebek ölümlerine yol açabilir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Bu ve bunun gibi etmen / faktörler sınıf ortamında ders yöneticisi öncülüğünde tartışılabilir, artırılabilir ve daha kolay irdelenebilir.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Konunun Temel Sorusu 4 Doğum öncesi dönemde erken ve düzenli sağlık bakımı, neden hayati önem taşır?

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Özellikle kadın, hamileliğe sağlık problemleri ile başladığında, preeklamsi gibi beklenmedik güçlükler ortaya çıkar.

Doğum Öncesi Çevresel Etkiler Doğum öncesi bakım, bilhassa bu bakıma ihtiyaç duyması olası kadınlar için –özellikle yaşı küçük ya da yoksulluk içinde yaşayan– hayati önem taşır.

Ebeveynliğe Hazırlanmak Konunun Temel Sorusu Doğum öncesi dönemde hangi faktörler ebeveynliğe hazırlanmaya katkıda bulunur?

Ebeveynliğe Hazırlanmak Gebelik kurslarına karşı, ebeveyn olmayı bekleyenlerin tepkisi, giderek daha olumlu hâle gelmeye başlamıştır.

Ebeveynliğe Hazırlanmak Anne ve babalar, kitaplardan ve başka kaynaklardan bilgi toplayarak yeni rollerine hazırlanmaktadırlar.

Ebeveynliğe Hazırlanmak Ultrason görüntüleri ve fetüsün hareketleri bebeği bir gerçeğe dönüştürür ve ebeveynler bu yeni varlığa duygusal bir bağlanma geliştirebilirler

Ebeveynliğe Hazırlanmak Ebeveynlik için en önemli hazırlık, çiftlerin ilişkisinin bağlamı içinde yer alır. Gebelik sırasında ebeveynler bebeği karşılamaya hazırlanırken, rollerini ve birbirlerinden beklentilerini düzenlerler.