Göğüs Ağrısı (+) Yaygın T Negatifliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GAZİ ÜNİVERSİTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİMDALI
Advertisements

OLGU SUNUMU.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Yasemin Çırak1, Sema Savcı2, Zehra Karahan3
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Perkutan Mitral Kapak Tamir Uygulamaları
EKG ve RİTİM-İLETİ BOZUKLUKLAR
KALP DAMAR HASTALIKLARI
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Uzm. Dr. Suna SOYSAL DEÜ-SHMYO
Kalp hastalıklarında semptomlar ve tanı yöntemleri
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
Akut MI hastasına yaklaşım
Uz. Dr. ÜLKÜMEN RODOPLU Avrupa Acil Tıp Birliği II. Başkanı
TÜRKİYE’DE GÖZ YAŞARTAN GAZLARIN SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ ETKİLERİ HAKKINDA YAPILAN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR ÜSTÜNE KISA NOTLAR Dr Peri Arbak.
PERİFERİK DAMAR HASTALIKLARI
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
PERİFERİK ARTER HASTALIKLARI
KOAH TANISI VE TAKİBİ.
AKUT KORONER SENDROMLAR
Dispne İle Başvuran Hastalarda Yaklaşım
EKG Tuzaklar ve ilaç etkileri
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
TANIYA ULAŞIM Prof.Dr.Bülent Erbay.
RİTİM BOZUKLUKLARI.
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
EKG Dr. Bahri AKDENİZ.
Acil Serviste Göğüs Ağrısına Yaklaşım
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
Stj.Dr.Duygu Oğuz Dönem IV
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
BİLİNÇ BOZUKLUKLARINDA İLK YARDIM
MİTRAL KAPAK HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Göğüste kuvvetli ağrıda (kalp krizi şüphesi) ilkyardım uygulama
FALLOT TETRALOJİSİNDE HEMŞİRELİK BAKIMI Araş.Gör.Sümeyra Topal
GÖĞÜS AĞRILI HASTAYA YAKLAŞIM
İstanbul Üniversitesi CTF Kardiyoloji Anabilim Dalı
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Perioperatif Hemodinamiye Dayalı Transfüzyon Yaklaşımları Emre ÇAMCI İTF Anesteziyoloji AD.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
İÇ HASTALIKLARI OLGU SUNUMU
NEFROLOJi BD OLGU SUNUMU
Bilinç Bozuklukları Bölüm 8.
ROMATOLOJİ OLGU SUNUMU
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
ÇOCUKLARDA SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Prof. Dr. Yekta GÜRLERTOP Trakya Üniversitesi Kardiyoloji AD.
KALP DIŞI GÖĞÜS AĞRISI (GASTROİNTESTİNAL NEDENLER)
Pediatrik kardiyolojide sık görülen sorunlar
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
Sosyal Doktorlar Kulübü
TEMEL SAĞLIK BİLGİSİ EDA YETİMOĞLU. KALP YETMEZLİĞİ Kalp yetmezliği, kalbe gelen kanı, kalbin tekrar dokulara ihtiyacı olduğu miktarda iletememesi durumudur.
Göğüs Ağrısı ile Gelen Hastaya Yaklaşım
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Kardiyovasküler Aciller ve Postop. Hasta Takibi Prof. Dr
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
BRONŞEKTAZİ.
Sunum transkripti:

Göğüs Ağrısı (+) Yaygın T Negatifliği Dr.Rahman Kuri 03.11.2015

45 yaşında, Erkek, 1 hafta önce başlayan, Giderek kötüleşen, Sol taraflı, Keskin bir plöretik ağrıyla başvurdu.

Ağrı birkaç gün süren kuru öksürükten sonra başlamış. Başlangıçta; göğüs yan duvarındaymış, sonra substernal ve sol axillaya yayılım göstermiş. Ağrı; efor ile olan nefes darlığı ve baş dönmesi ile ilişkiliymiş.

Ateş -, Titreme -, Balgam -, Terleme -, Yakın zamanda yolculuk hikayesi -, Gribal semptomlar -.

Hiperlipidemi + Hiatal herni + Günde 1 paket sigara içiyor, Obez +

Fm’de istirahatte akut distres görülmedi, Vital bulgular Nb:108/dk olması dışında nomaldi. Periferik O2 Sat: %94 (oda havasında) Dinlemekle akciğerler bilateral temizdi. Göğüs duvarı hassasiyeti yoktu. Dinlemekle S1+, S2+, S3+ ve ritim düzenliydi. Periferal ödem ve alt ekstremitelerde palpasyonla hassasiyet yoktu.

EKG

??? Akut koroner sendrom Gastroözofageal reflü hastalığı Perikardit Plörit Pulmoner emboli

PTE Pulmoner emboli, venöz tromboembolinin bir sonucudur. Troponin -, D-Dimer yükselmişti. Hastanın Torax BT Anjiografide bilateral eyer tarzı emboli görülmüş. Lingular segmentte pulmoner enfarkt ile uyumlu fokal kaviter lezyon görülmüş.

PTE EKO; normal sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, sağ ventrikül genişlemesi ve ciddi sistolik disfonksiyonu, orta ile şiddetli dereceye varan pulmoner hipertansiyon.

PTE Pulmoner emboli, venöz tromboembolinin bir sonucudur, mortalitesi yüksektir. Belirtileri; nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, hemoptizi, Takipne, senkop. Belirtiler efor ile artabilir.

PTE Fizik muayenede; ral, terleme, takipne taşikardi, üçüncü veya dördüncü kalp sesi. Derin ven trombozu belirtileri olmayabilir. (Homans)

PTE Pulmoner emboli; toraks BT anjiyografi veya ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi ile teşhis edilebilir.

PTE Patognomonik EKG değişikliği yoktur fakat; sinüs taşikardisi, atriyal fibrilasyon veya flatter, aks sapması, sağ dal bloğu, ST-segment elevasyonu ya da depresyonu, prekordiyal devirvasyonlar ve D3'te T-dalga negatifliği açar, D3 ve aVF'de Q dalgası, D1 ve aVL'de büyük S dalgası.

PTE Bu hastanın EKG'sinde; sinüs taşikardisi, sağ aks deviyasyonu, uzamış QT, prekordiyal derivasyonlarda daha belirgin omak üzere yaygın T negatifliği ve bilinen ancak nadir görülen sağ kalp yüklenme paterni vardı. (D1'de S belirginleşmesi, D3'te Q dalgası ve T negatifliği [S1Q3T3])

PTE Yaygın T negatifliği; katekolamin salınımı ile ilişkili olduğu düşünülen fakat prognostik etkisi olmayan non spesifik bir EKG değişikliğidir.

AKS Akut koroner sendrom ile ilişkili tipik göğüs ağrısı; efor veya emosyonel stres ile kötüleşen, istirahat ya da nitrogliserin ile düzelen baskı tarzı bir ağrıdır, çene, boyun, omuz ya da sol kola yayılabilir.

AKS EKG değişiklikleri; ST-segment elevasyonu veya depresyonu, yeni Q dalgası ve T dalgası negatifliğidir. Bu değişiklikler myokardın etkilenen bölümüyle ilişkili olan derivasyonlarda görülür. Troponin seviyeleri, myokard hasarı sonucu yükselir.

GÖR Gastroözofageal reflü hastalığı anjinayı taklit edebilir. Ağrı substernal alan, boyun veya çenede bir sıkma veya yanma hissi şeklindedir. Genellikle dispepsi, regurjitasyon veya ağızda ekşi bir tat ile ilişkilidir, yatarken ya da fazla yemekten sonra kötüleşir. Anlamlı EKG değişikliği yoktur.

Perikardit Perikardit; yatmakla kötüleşen, oturmak veya öne eğilmekle azalan, keskin bir plöretik göğüs ağrısına neden olur. Fizik muayenede bir plöretik sürtünme sesi-frotman duyulabilir. Tipik EKG değişiklikleri; yaygın ST-segment elevasyonu veya subepikardiyal atriyal hasarlanmanın neden olduğu PR segment depresyonudur.

Plörit Plörit plevranın inflamasyonudur. En yaygın üç nedeni; viral enfeksiyon, akciğer parankimi enfeksiyonu ve otoimmün hastalıklardır. Tipik ortaya çıkış şekli; ani başlangıçlı keskin plöretik bir göğüs ağrısı şeklindedir. EKG'de sinüs taşikardisi görülür.

Hastalık Karakteristik özellikler EKG değişiklikleri AKS efor veya emosyonel stres ile kötüleşen, istirahat ya da nitrogliserin ile düzelen baskı tarzı bir ağrıdır, çene, boyun, omuz ya da sol kola yayılabilir. ST-segment elevasyonu veya depresyonu, yeni Q dalgası ve T dalgası negatifliği GÖR substernal alan, boyun veya çenede bir sıkma veya yanma hissi, dispepsi, regurjitasyon veya ağızda ekşi bir tat ile ilişkilidir, yatarken ya da fazla yemekten sonra kötüleşir. Anlamlı EKG değişikliği yoktur. Perikardit yatmakla kötüleşen, oturmak veya öne eğilmekle azalan, keskin bir plöretik göğüs ağrısı plöretik sürtünme sesi-frotman yaygın ST-segment elevasyonu veya PR segment depresyonu Plörit viral enfeksiyon, akciğer parankimi enfeksiyonu ve otoimmün hastalıkların neden olduğu ani başlangıçlı keskin plöretik bir göğüs ağrısı sinüs taşikardisi PTE Ani başlangıçlı dispne, göğüs ağrısı, öksürük, hemoptizi, takipne ya da senkop, eforla artabilir, derin ven tromboz belirtileri eşlik edebilir. Ritim bozukluğu; T negatiflikleri, S1Q3T3

Teşekkürler…

Göğüs ağrısı Göğüs duvarı ağrısı Plöretik göğüs ağrısı Keskin bir ağrıdır ve iyi lokalize edilir Palpasyon ve ekstremite hareketiyle artar Plöretik göğüs ağrısı Keskin ve iyi lokalize edilir Solunum ve öksürükle artar Visseral göğüs ağrısı Zayıf lokalize acı, ağırlık veya basınç hissi