İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
Advertisements

Sağlık ve Hijyen.
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
EKMEK İŞLETMELERİNDE HAŞERE MÜCADELESİ EĞİTİMİ
FIRINCILIK MAMÜLLERİ ÜRETİMİ İÇİN
ISI YALITIMI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
ÇİD MİKROORGANİZMALAR
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
Temel Temizlik Kurallarımız
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ

Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
İzolasyon Odalarının Temizliği
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.

SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Isının Yalıtımı.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
HAZIR GIDALAR TEKNOLOJİSİ
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
EL ALETLERİNDE GÜVENLİK
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
T EMIZLIK EĞITIMI Hazırlayan : Elif Demirci EĞİTİM HEMŞİRESİ.
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
HAZIR YEMEK TEKNOLOJİSİ
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
Prof. Dr. Deniz Göktan Prof. Dr. Günnur Tunçel Hijyen, sağlığın korunması ile ilgili bilim Sanitasyon, sağlığı koruma ve koşulları sağlıklı hale getirme.
İzolasyon Odalarının Temizliği
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
Sunum transkripti:

İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.

İŞ HİJYENİ Hijyen diyince; temizlik ve sağlık koşullarına uygunluk, akla gelmektedir. Hijyenik koşullar sağlanmazsa; mikroplar, hızlı bir şekilde ürüyerek gıda maddelerini bozarlar. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler.

Hijyen koşullarının sağlanmaması; İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanmaması;  Gıda zehirlenmesi,  Para ve itibar kaybı,  Yüksek işletme sermayesi,  Kötü çalışma koşulları,  Kanuni soruşturma ve para cezaları,  İş yeri kapanması ve iş kaybı, gibi durumlara neden olur.

Hijyen koşullarının sağlanması; İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanması;  Tüketici mutluluğu,  Tüketici desteği,  Firma itibarı,  Düşük işletme sermayesi,  Atık miktarının azalması,  Uygun bir çalışma ortamı,  Daha iyi bir iş güvenliği ve verimliliği, oluşmasına katkıda bulunur.

Hijyen koşullarının sağlanması; İŞ HİJYENİ Hijyen koşullarının sağlanması;  Tüketici mutluluğu,  Tüketici desteği,  Firma itibarı,  Düşük işletme sermayesi,  Atık miktarının azalması,  Uygun bir çalışma ortamı,  Daha iyi bir iş güvenliği ve verimliliği, oluşmasına katkıda bulunur.

Mıkroorganizmalar nedir? İŞ HİJYENİ Mıkroorganizmalar nedir? Gözle görülmeyen ancak mikroskop altında görülebilen canlılardır. İkiye katlanarak çoğalırlar.

İŞ HİJYENİ İdeal koşullarda bakterilerin çoğalması; BACTERI SAYISI 12.00 1 6.00 262,144 9.00 134,217,728 12.00 68,719,476,736

Mikroplar nereden gelir? İŞ HİJYENİ Mikroplar nereden gelir? Topraktan Havadan Kişilerden Sudan

Mikropların gelişebilmeleri için; İŞ HİJYENİ Mikropların gelişebilmeleri için; Suya Gıda Maddelerine ihtiyaçları vardır.

İŞ HİJYENİ Mikropların gelişmesine; İşyeri çalışma ortamındaki bir çok faktör etkili olmaktadır.

İş hijyeni hangi konuları kapsar?  Hasta işçiler  Dış görünüş  Ziynet, takı  Koruyucu giysi  Vücut ve el temizliği  Kesik ve yaraların tedavisi gibi konuları kapsamaktadır.

Personelden ürüne bulaşma yolları İŞ HİJYENİ Personelden ürüne bulaşma yolları  Bulaşmış el ve kollar,  Allerjik durumlar ve deri hastalıkları,  Bulaşmış dış giyim ve kirli çamaşırlar,  Burun, boğaz ve mide bağırsak hastalıkları,  Personelin hijyenik olmayan alışkanlıkları, nedeniyle mikroplar çalışanlara bulaşabilmektedir.

İŞ HİJYENİ Çalışanlara verilecek eğitimlerle aşağıdaki durumlarda el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.  Çalışmaya başlamadan önce, sab  Tuvaleti kullandıktan sonra, un  İşleme alanı içinde iş değiştirildiğinde,  Eller herhangi bir şekilde kirlendiğinde,  Her hangi bir nedenle üretim alanından ayrılmadan önce ve döndükten sonra.

İŞ HİJYENİ  Tuvalet ortamında her zaman mikrop vardır. İşyerlerinde tuvalet hijyeni çok önemlidir. Eğitim ve bilgilendirme ile bu konuda davranış değişikliği yaratılmalıdır.  Tuvalet ortamında her zaman mikrop vardır.  Mikroplar tuvalet kağıdından da ellerimize geçer.  Tuvalet temizliğinde kullanılan ekipmanlar başka bir yerde kullanılmamalıdır.  Temizlenen tuvalet kuru olarak bırakılmalıdır.

İŞ HİJYENİ  Uygun yer seçimi,  Bina yapımı ve bakımı, İş hijyeninin sağlanması için işletmelerin tasarımında aşağıdaki prensipler İşte mikroplar ! dikkate alınmalıdır.  Uygun yer seçimi,  Bina yapımı ve bakımı,  Sürekli iş akışı sağlanması,  Çapraz bulaşmanın önlenmesi,  Hijyenik üretim için yeterli teknik imkanlar olması,  Yeterli personel ve temizlik/dezenfeksiyon imkanlarının olması.

İŞ HİJYENİ  Temizlik için  Dezenfeksiyon için Etkin temizlik ve dezenfeksiyon için neler gerekir?  Temizlik için - devamlı akan sıcak ve soğuk su - deterjan - fiziksel güç  Dezenfeksiyon için - 82oC’de sıcak su veya buhar - uygun bir kimyasal dezenfektan

 Deterjan ve dezenfektanlar daima üretici İŞ HİJYENİ Kimyasal maddeler dikkatli kullanılmalıdır.  Deterjan ve dezenfektanlar daima üretici talimatına uygun kullanılmalıdır.  Her temizlikte yeni dezenfektan kullanılmalıdır.  Deterjan ve dezenfektanlar gıdalardan ayrı depolanmalıdır.

 Ürün ile temas eden yüzeyler İŞ HİJYENİ İş hijyenin sağlanması için İşyerinde nereler dezenfekte edilmelidir?  Ürün ile temas eden yüzeyler  El ile temas eden yüzeyler  Bulaşma ve bakteri üremesi açısından tehlikeli olan yerler

İŞ HİJYENİ  Kim neyi temizleyecek  Hangi kimyasal ve İş hijyenin sağlanması için yerlerinde uygulanacak temizlik programlarında aşağıdaki soruların cevapları bulunmalıdır.  Kim neyi temizleyecek  Hangi kimyasal ve ekipmanlar kullanılacak  Nasıl ve ne zaman temizlenecek  Ne gibi güvenlik önlemleri alınacak  Kontrolden kim sorumlu olacak

İşletmelerde sık rastlanan zararlılar nelerdir? İŞ HİJYENİ İşletmelerde sık rastlanan zararlılar nelerdir?  Kemiriciler (sıçan ve fareler)  Sinek ve böcekler (değişik sinekler, arılar, hamam böcekleri, depolanmış ürün böcekleri ve karıncalar)  Evcil hayvan ve kuşlar (kedi, köpek, vahşi güvercinler ve serçeler)

Kemiricilerin barınabileceği yerler şunlardır. İŞ HİJYENİ Kemiricilerin barınabileceği yerler şunlardır.  Yığın arkası ve rafların alt boşlukları  Bütün delik ve drenajlar  Karanlık köşeler ve geçişler  Merdiven altı ve asansör boşluğu  Çevrede biçilmemiş çim ve otlar  Çevrede atık kutu, karton ve malzemenin bulunduğu yerler  Tavanda boruların geçtiği yerler ve çatı arası

İŞ HİJYENİ Zararlıların önlenmesi için aşağıdakiler yapılmalıdır. • Tabandan yüksekte depolamak • İçlerini kontrol etmek • Depoları düzenli kontrol etmek • Çöpleri kapalı tutmak • Alanları devamlı temizlemek • Kapı ve pencereleri kapatmak • Kırık, ve çatlakları bildirmek • Çevre hijyenini sağlamak • Profesyonel zararlı kontrol programını uygulamak

Atıkların uzaklaştırılması için; İŞ HİJYENİ Atıkların uzaklaştırılması için;  Atıklar düzenli olarak uzaklaştırılmalıdır.  Bütün çöpler, plastik torbalar içinde ağzı iyi kapanan bidonlarda muhafaza edilmelidir.  Keskin olan çöpler torbayı delmemesi için sarılarak atılmalıdır.  Çöpler asla çok dolması beklenmeden boşaltılmalıdır.  İş günü sonunda çöpler daima uzaklaştırılmalı ve çöp kutuları temizlenerek dezenfekte edilmelidir.

İŞ HİJYENİ  Hasta çalışanlar  Kesik,yanık ve yaralar  Uygun olmayan kıyafet  İşletmede sigara  El yıkamama  Hijyenik olmayan alışkanlıklar  Kurulama bezleri İş hijyenini sağlamak için çalışanlar bu konuda  İşletmede atıklar eğitilmeli, bilgilendirilmeli  İşletmede hayvanlar ve denetlenerek doğru davranış alışkanlıkları hijyen sorunlarına neden olur. sağlanmalıdır.

İLGİLİ MEVZUAT İşyeri Hekimlerinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliği Resmi Gazete Tarih : 27.11.2010 Sayı: 27768