MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nurcan CİVELEK Yeter ALTUNTAŞ
Advertisements

Yakup Sebuktekin Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 3. Sınıf (İ
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MİLLİYETÇİLİK
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
“BİR KAHRAMAN DOĞUYOR” BATIYA ERKEN AÇILAN KENT SELANİK
ATATÜRK İLKELERİ.
SÜMER İLKÖĞRETİM OKULU
ATATÜRK İLKELERİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYETÇİLİK
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
SOSYAL BİLGİLER KONU TARAMA SORULARI
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
Tanzimat ve Islahat Fermanları
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HALKÇILIK
Atatürk ilkeleri.
ATATÜRK İLKELERİ Atatürkçülük, Türkiye’nin gerçeklerinden doğmuş bir düşünce sistemidir. Türk milletinin iradesiyle oluşmuş, tarihi bir gelişmenin ürünüdür.
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
Fransız İhtilâli Ve Osmanlıya Etkisi
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU KAZANIP TESTİ
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
AİT Ders - Çalışma Soruları. 1. I. Meşrutiyetle beraber Türk Tarihinin ilk anayasası olan Kanun-i Esasi ilan edilmiştir. Milletvekillerini halk.
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
Ait Ders çalışma soruları.
TC İNKİLAP TARİH.
Çalışma soruları 2. ders. Yeni Türk devletinin gerçekleştirmiş olduğu inkılapları Osmanlı Devleti’nin ıslahatlarından ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden.
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
FRANSIZ İHTİLALİ.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
Ait Ders çalışma soruları.
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
Ege Bölgesinde hangi halk oyunu oynanır?. Bir yerin uzun yıllar boyunca değişmeyen hava durumuna ne denir?
19. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ ISLAHATLARI
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
3. ÜNİTE: İLK TÜRK DEVLETLERİ
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / 19. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Devleti
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
YOZLAŞAN TÜRKÇE !!!.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ Mehmet DİNÇ Mehmet DİNÇ.
Mustafa, 1881 yılında Selanik'te dünyaya geldi.
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
ATATÜRK İLKELERİ NEDEN..?
Sunum transkripti:

MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ

İNKILABIN TANIMI,TÜRK İNKILABININ ÖZELLİKLERİ

İNKILABIN TANIMI İNKILAP,İHTİYACI KARŞILAMAYAN KURUMLARIN TAMAMEN ORTADAN KALDIRILARAK,YERİNE YENİ BİR ANLAYIŞLA ÇAĞDAŞ KURUMLAR GETİRİLMESİ HAREKETİDİR.İNKILAP YALNIZCA TEK BİR ALANDAKİ DEĞİŞİKLERİ İÇERMEZ.BİRBİRİNE BAĞLANTILI OLARAK SİYASİ,SOSYAL,EKONOMİK VE HUKUKİ ALANLARDAKİ KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLERİ DE İÇERİR. ÖRN:OSM YENİLİKLERİ YA DA YENİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE YAPILAN YENİLİKLER

İNKILAP KELİMESİNE BENZER KAVRAMLAR ISLAHAT KELİME ANLAMI OLARAK ISLAHAT,VAR OLAN YAPI ÜZERİNDE,O YAPININ DEVAM ETMESİ İÇİN YAPILAN DÜZENLEMELERDİR.BU DÜZENLEMELER BAZEN ÇOK KÖKLÜ YENİLİKLERİDE İÇEREBİLİR.FAKAT BU YENİLİKLERİN TEMEL HEDEFİ VAR OLAN YAPIYI DEVAM ETTİRMEKSE BU YENİLİKLERE ISLAHAT DENİR. OSMANLI DÖNEMİNDE YAPILAN TÜM YENİLİKLER VE DEMOKRASİ İÇERİKLİ GELİŞMELERDE VAR OLAN YAPIYI DEVAM ETTİRME AMACI GÜTTÜĞÜ İÇİN ISLAHAT KAVRAMI İÇERİSİNDE ELE ALINMAKTADIR.

İHTİLAL KELİME OLARAK;MEVCUT YASALARA VE YÖNETİM KURUMLARINA KARŞI GÜÇ KULLANARAK BAŞKALDIRMK DEMEKTİR. BU ANLAMDA YENİ TÜRKİYENİN KURULUŞU BR İHTİLAL HAREKETİ OLARAK ELE ALINMALIDIR.YUKARIDAKİ TANIMA BİREBİR UYMAKTADIR.FRN İHTİLALİ BİR DİĞER ÖRNEKTİR

İNKILAP HAREKETİ’NİN EVRELERİ HAZIRLIK EVRESİ:FİKİRLER TARTIŞILIR.AYDINLAR YAPILACAK OLAN EYLEMLER VE BU EYLEMLERİN NEDEN YAPILAMASI GEREKTİĞİNİ HALKA ANLATTIĞI SAFHADIR İHTİLAL EVRESİ:HALK AYDINLAR VE BELLİ ODAKLAR YERLEŞİK DÜZENE ELİNDEKİ TÜM GÜÇLE MÜCADELE SÜRECİNİ BAŞLATIR YENİ DÜZENİN YERLEŞTİRİLME EVRESİ:KURULAN YENİ DÜZENİN KURUMLARI OLUŞTURULU

TÜRK İNKILABININ ÖZELLİKLERİ 1-GERÇEKLEŞMESİNDE DEMOKRATİK YÖNTEMLER KULLANILMIŞTIR. 2-HER SINIFTAN İNSANLARIN DESTEKLEDİĞİ BİR HALK HAREKETİDİR. 3-ULUSAL EGEMENLİK VE ULASAL BAĞIMSIZLIK BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. 4-HAZIRLIK EVRESİ YOKTUR.DOĞRUDAN İHTİLALLE BAŞLAMIŞTIR. 5-BAŞLATAN VE SONUÇLANDIRAN KADROLAR BÜYÜK ORANDA AYNI KADRODUR. 6-HALKIN İHTİYAÇLARI SOUCUNDA ORTAYA ÇIKMIŞTIR.

XX.YÜZYIL ÖNCESİNDE OSMANLI DEVLETİ MİLLİYETÇİLİK VE GÜÇLER DENGESİNDEKİ ÇARPIKLIKLAR NEDENİYLE ZAYIFLAYAN OSMANLI DEVLETİ YAPTIĞI YENİLİKLERLE DURUMUNU DÜZELTMEYE ÇALIŞSADA TÜM ÇABALAR YETERSİZ KALMIŞTIR

Selanik’te Türklerle beraber, Rum, Bulgar, Sırp, Ermeni gibi milletler yer almaktaydı. 19. yüzyıla kadar huzur ve güven içinde yaşamışlar ve zengin bir kültürel yapının oluşmasını sağlamışlardır 19. Yüzyılda bu huzur neden ve nasıl bozulmuştur? 1789 da ortaya çıkan Fransız İhtilalinin yaymış olduğu milliyetçilik akımı sonucunda çok uluslu devletler etkilenmiş ve her millet kendi devletini kurmak için isyanlar çıkarmıştır

Osmanlıcılık 1 İslamcılık 2 Türkçülük 3 Batıcılık 4 Yüzyıllar boyunca kardeşçe yaşayan bu milletler, Avrupa devletlerinin de kışkırtmaları ile isyanlar çıkarmaya başlamıştır. Osmanlı bu durama çare bulmak için çeşitli çareler aramış ve değişik düşünce akımları ortaya çıkmıştır

Ülkede yaşayan herkesin din farkı gözetilmeden eşit tutulması halinde devletin dağılmaktan kurtulacağını savunuyorlardı

Bütün Müslümanların, Halifenin egemenliği altında toplanmasını amaçlayan bir düşüncedir. İdeologu cemaleddin-i afganidir.

Bütün Türkleri tek bir devlet ve bayrak altında toplamak isteyen düşünce akımıdır

Osmanlının kurtuluşunun tek yolunun batıya ayak uydurmak olduğunu belirten bir görüştür.