KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
FİZİKSEL AKTİVİTENİN ENGELLİ BİREYLER ÜZERİNDEKİ KATKILARI
Advertisements

ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ.
SINIFTA KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
TIBBİ TANILAMA EĞİTSEL TANILAMA
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK BAKANLIĞI T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ.
POLATLI REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI SEMİNER PROGRAMININ AMACI
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TEKİRDAĞ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
ÖZEL EĞİTİM HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMI
2012/07 özel eğitim yönetmeliği değişiklikleri
Selda KUTLU Ümraniye RAM Müdürü
KARESİ REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ a)Özel Eğitim Hizmetleri Bölümü b)Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölümü.
ZİHİNSEL YETERSİZLİK Zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar görülen yetersizlik durumudur
DURMUŞ ÇAVDAR (Rehber Öğretmen)
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
«Özel Gereksinimli Bireylerin Yetersizlik Tür ve Düzeylerine Göre Tanılama ve Destek Eğitim Hizmetlerine Katılma Durumları» Mustafa AYRAL, Şenol DEMİRHAN,
ÖZEL EĞİTİM OKUL VE SINIFLARI MALTEPE RAM
2015 YILI ÜNİVERSİTELERDE ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI VE ŞARTLARI *Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim.
1. HAFTA: Özel Gereksinimli Bireyler
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
ELAZIĞ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 2016 – 2017 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİN TANILAMA SÜRECİ EKİM 2015.
BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİ SEÇME SÜRECİ TANITIM TOPLANTISI NİĞDE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
İBRAHİM KURŞUNGÖZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ BÖLÜMÜ ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLARIN TANILAMA TAKVİMİ VE SINIF.
OTİZM.
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ve dünyadaki gelişmeler, çocukların yetenek alanlarının saptanması ve desteklenmesinin önemini ortaya koymuştur.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
BURDUR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÖZEL YETENEKLİ ÖĞRENCİLER ve BİLSEM
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
BİLİM VE SANAT MERKEZİ: ÖĞRENCİ TANILAMA
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ÖZEL EĞİTİM İHTİYACI OLAN ÖĞRENCİLERE SINAV UYGULAMA KLAVUZU 1.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Hazırlayan:.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR
ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ
Manavgat rehberlik ve araştırma merkezi
Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası (Individuals with Disabilities Education Act-IDEA)-(1990)
Özel Gereksinimli Çocuklar
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP)

BE BEP NEDİR ?.
ANKARA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
HOŞGELDİNİZ.
ESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
BİLİM SANAT MERKEZİ TANILAMA SÜRECİ
2018 – 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
ENGELLİLER İÇİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR
Sunum transkripti:

KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME UZM. PSK. DANIŞMAN ASİYE CAN KUMLUCA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ENGEL TÜRLERİ ZİHİNSEL YETERSİZLİK BEDENSEL YETERSİZLİK HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK ORTA DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK AĞIR DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK ÇOK AĞIR DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK BEDENSEL YETERSİZLİK GÖRME YETERSİZLİĞİ İŞİTME YETERSİZLİĞİ DİL-KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ OTİZM (YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK) ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ ÜSTÜN YETENEKLİ ÖĞRENCİLER- Tanılamada zeka testi uygulanır. Tanılamada zeka testi ve sağlık kurulu raporundan faydalanılır. Tanılamada sağlık kurulu raporu zorunludur!

ZİHİNSEL YETERSİZLİK- ÜSTÜN ZEKA 140   – üstü Dahi ve üstü 130 – 139    Çok Üstün 120 – 129     Üstün 110 – 119     Parlak Zeka 90 – 109    Normal Zeka 80 – 89       Donuk Normal 70 – 79       Sınır Zeka 50 – 69 Hafif Düzey Zihinsel Yetersizlik 35 – 49 Orta Düzey Zihinsel Yetersizlik 0 – 34 Ağır Düzey Zihinsel Yetersizlik Tanılamada kullanılan «WISC-R Zeka Testi» puan aralıkları

OTİZM- YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK TANILAMADA SAĞLIK KURULU RAPORU ZORUNLUDUR! Göz kontağı kurmazlar. İletişime geçen kişiye uygun tepkiyi vermezler. İletişime geçildiğinde bağırma, vurma, çığlık atma gibi tepkiler verebilirler. Donuk ve dil gelişimleri geridir. Komut almada zorlanırlar. Yalnız uğraşları severler. Gürültüden hoşlanmazlar. Acıyı, soğuğu fark edemezler. Değişime dirençlidirler. Tekrarlayan ve rutin şeyleri takip ederler izlerler. Dokunmaya karşı aşırı hassas olabilirler. (duygusal açıdan küntlük) Bazı otistikler üstün zekalıdır.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Zekası normal yada normal üstü olan bireylerde genellikle okuma yazma ve matematik alanlarında yetersizliğe yol açan  bir bozukluktur. Yazarken ya da okurken harf, hece atlar veya ekler. Bazı harf ve sayıları ters yazar, karıştırır. Tahtadan veya söylenen kelimeleri yazmada zorlanır. Dört işlem sorunludur. Parmakla sayarlar. Yön kavramları sıkıntılıdır. Saati öğrenmede zorlanırlar. Gün ay yıl sıraları karışır.

ÖZEL EĞİTİM OKULLARI OKULÖNCESİ ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU İLKOKUL-ORTAOKUL İŞİTME ENGELLİLER GÖRME ENGELLİLER ORTOPEDİK ENGELLİLER HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL ENGELLİLER ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİ (OTİSTİK ÇOCUKLAR) ORTAÖĞRETİM ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSESİ (İŞİTME ENGELLİLER) ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSESİ (ORTOPEDİK ENGELLİLER) ÖZEL EĞİTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (HAFİF ZİHİNSEL ENGELLİLER) ÖZEL EĞİTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ (GÖRME ENGELLİLER) ÖZEL EĞİTİM İŞ UYGULAMA MERKEZİ (ORTA-AĞIR ZİHİNSEL ENGELLİLER) ÖZEL EĞİTİM İŞ UYGULAMA MERKEZİ (OTİSTİK ÇOCUKLAR)

ÖZEL YETENEKLİ (ÜSTÜN ZEKALI) BİREYLERİN GİDEBİLECEĞİ OKULLAR ÖZEL YETENEK KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ- DESTEK EĞİTİM ODASI BİLİM SANAT MERKEZLERİ İlkokul 2.sınıftan itibaren başvuru yapılabilir. E-okul sisteminden sınıf öğretmenlerince gözlem formu doldurulur. (aday gösterme) Türkiye genelinde BİLSEM öğrenci seçme sınavı uygulanır. Alanında uzman kişilerden oluşan bi komisyon tarafından yetenek değerlendirmesi yapılır. (resim, müzik) Wechsler Nonverbal Yetenek Testi (WNV) uygulanır. (genel yetenek)

UZM. PSK. DANIŞMAN ASİYE CAN KUMLUCA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ TEŞEKKÜRLER… UZM. PSK. DANIŞMAN ASİYE CAN KUMLUCA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ