Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ
HOŞGELDİNİZ ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ

2 BİLİM SANAT MERKEZİ NEDİR?
“Bilim ve Sanat Merkezi; okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere devam eden; üstün veya özel yeteneği olduğu uzmanlar tarafından tanılanan öğrencilere, okullarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak ve destek eğitimi vermek amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumudur.”   

3 BAĞLI OLDUKLARI BİRİM:
Bilim ve Sanat Merkezleri; MEB, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışmalarını sürdürürler.

4 Ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için en kapsamlı eğitim modeli “Bilim ve Sanat Merkezleri”dir. 80 ilde 106 bilim ve sanat merkezimiz bulunmaktadır. Bunlardan biride Elazığ Bilim Sanat Merkezi’dir.

5 ALINAN ÖĞRENCİLERE NASIL BİR EĞİTİM VERİLİR?
PROGRAMLAR UYUM DESTEK EĞİTİMİ BİREYSEL YETENEKLERİ FARK ETTİRME ÖZEL YETENEKLERİ GELİŞTİRME PROJE ETKİNLİKLER BİREYSEL ETKİNLİKLER GRUP EĞİTİMİ SOSYAL FAALİYETLER KURUM DIŞI UYGULAMALAR UYGULAMALAR ATÖLYE ÇALIŞMALARI KULÜP ÇALIŞMALARI KAMPLAR ORGANİZASYONLAR

6 EĞİTİM SİSTEMİ: Merkeze devam eden okul öncesi çocuklara tam gün, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için ise okullarına takviye olarak yarı zamanlı destek eğitimi sunulmaktadır.

7 BİLSEM’E DEVAM ZORUNLU MUDUR?
Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemez.  Mazeret  göstermeksizin  bu süreyi aşan veya  programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

8 BİLSEM’E ULAŞIM Bilseme yerleşmeye hak kazanan öğrencinin velisi kendi imkanlarıyla çocuğunu merkeze bırakıp alacaktır.

9 Toplumu oluşturan bireylerin; %95’inin normal zeka, %3’ünün normal zekanın altı, % 2’sinin özel yetenekli olduğu kabul edilmektedir Marland Raporu (1972)

10 Özel Yetenekli Bireylerin Bazı Ülkelerde Nüfusa Oranı
Özel yetenekli bireylerin tanılanması ile ilgili ölçütler ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Dünyadaki bazı ülkelerin özel yetenekli öğrencilerin tanılamada kullandıkları yüzdelik dilimler: Türkiye %2 ABD %2-10 Körfez Ülkeleri %10 Güney Kore %4 Yeni Zelanda Okuldan okula değişmekte İsrail %1

11 P R A K A L Ö Z L E İlgilidir Sorulara cevap verir Oldukça meraklıdır
Yanıtları bilir Dikkatini yoğunlaştırır. Anlamı kavrar Uyanıktır Verilen işi tamamlar İyi fikirleri vardır Okuldan hoşlanır Güçlü belleği vardır. Öğrendiği kadarıyla mutlu olur Düşünceleri anlar Kolaylıkla öğrenir Belli bir sırayla öğrenmekten hoşlanır Yaşıtlarıyla olmaktan hoşlanır Bilgiyi özümser. Oldukça meraklıdır Sorunun ayrıntılarını tartışır Sorular sorar Hem zihinsel hem fiziksel olarak katılır. Varsayımlar ortaya atar Keskin gözlem yapar Projeler oluşturur Alışılmamış tuhaf fikirleri vardır Öğrenmeden hoşlanır İsabetli tahminlerde bulunur Çok fazla özeleştiri yapar. Verilenleri zaten bilmektedir Büyük yaştakileri ve yetişkinleri arkadaş olarak seçer Bilgiyi değiştirip uygular Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı 11

12 YÖNLENDİRMEDE BU BİREYLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSULAR
En iyi veri gözlemdir. Tanılama için, çocuğun yapısından yada yetiştiği sosyal çevreden kaynaklanan sorunlar olabilir. Her yetenek gözlemlenemeyebilir.

13 ÖĞRENCİ SEÇİM AŞAMALARI

14 Birinci aşama; sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin grup tarama sınavına girmesi, 1. 2. ve 3. Sınıflar Tablet ile

15

16 Grup tarama sınavı sonuçlarına göre her yıl en yüksek puan alan çocuktan başlayarak bir sıralama yapılır. Merkezin kapasitesi göz önüne alınarak belirli bir oranda (örnek: 3 x merkez kontenjanı gibi) öğrenci bireysel incelemeye çağrılır. Belirlenen öğrenciler uzmanlar tarafından bireysel incelemeye alınır. Bu inceleme Bilsem ve RAM koordinesinde yürütülür.

17 İkinci aşama; grup tarama sınavı sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin yetenek alanlarına göre ( resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) bireysel değerlendirmeye alınması ile süreç tamamlanır. Komisyonlar: Müzik ve Resim Yetenek Sınavı RAM: Zeka Testi uygular.

18     Bireysel incelemeden de olumlu yanıt alınan öğrenciler arasında bir sıralama yapılır. Asil ve yedek öğrenci listeleri bakanlıkça duyurulur.

19 Bütün bu işlemler sonucu Bilim ve Sanat Merkezi listelerine giremeyen çocuklar “özel yetenekli çocuk değildir” diye bir çıkarımda bulunmak yanlış olur. BİLSEM’ler kendi kontenjanları oranında bünyesine öğrenci alırlar. Bunun için bir sıralama yapmak zorundadırlar. Değerlendirmeler sonucu en yüksekten başlayarak kontenjanları kadar çocuğu seçerler. Daha altta kalan çocukların da özel yetenekli çocuklar olabilme ihtimali vardır.

20 BİLSEM OLMAYAN YERLERDE VEYA BELİRLENEN SEVİYE DIŞINDA KALAN ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR NASIL DESTEKLENİR? Üstün veya özel yetenekli öğrenciler için özel eğitim alabilecekleri tek alternatif Bilim ve Sanat Merkezleri değildir. Okulöncesinden lise düzeyine tüm üstün veya özel yetenekli çocuklar, okullarında destek eğitimine yönlendirilebilir. Okullar BİLSEM’ lerden her türlü teknik destek alabilir.

21 Destek Eğitim Odası Açmak Zorunlu mudur?
Evet, zorunludur tarih ve sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği gereğince, okul ve kurumlarda özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler ile özel yetenekli öğrenciler için, Destek Eğitim Odası açılması zorunludur. ( TARİHLİ VE /10.06/ SAYILI DESTEK EĞİTİM ODASI YAZISI) 21

22 ÖZEL YETENEK Hızlandırma Gruplama Zenginleştirme DESTEK EĞİTİM ODASI
BİLİM VE SANAT MERKEZİ 1 2 Hızlandırma Gruplama Zenginleştirme Uyum Destek BYF ÖYG Proje 22

23 Destek Eğitim Odası Eğitim Programı
5. DERS 6.DERS 7. DERS 8. DERS PAZARTESİ AKIL OYUNLARI 3-4 SINIF AKIL OYUNLARI 1-2 SINIF DÜŞÜNCE EĞİTİMİ 3-4 SINIF DÜŞÜNCE EĞİTİMİ1-2 SINIF SALI BİLİM UYGULAMALARI 1-2 SINIF BİLİM UYGULAMALARI 3-4 SINIF SANAT EĞİTİMİ RESİM 3-4 SINIF SANAT EĞİTİMİ RESİM 1-2 SINIF PERŞEMBE SANAT EĞİTİMİ MÜZİK 1-2 SINIF SANAT EĞİTİMİ MÜZİK 3-4 SINIF YARATICILIK 1-2 SINIF YARATICILIK 3-4 SINIF CUMA

24 BİLSEM’E DEVAM ZORUNLU MUDUR?
Her eğitim döneminde devamsızlık süresi eğitim süresinin %30’ unu geçemez.  Mazeret  göstermeksizin  bu süreyi aşan veya  programa katılmayan öğrencilerin kaydı silinir.

25 BİLSEM’E ULAŞIM Bilseme yerleşmeye hak kazanan öğrencinin velisi kendi imkanlarıyla çocuğunu merkeze bırakıp alacaktır.

26 TEŞEKKÜRLER…


"ELAZIĞ BİLİM VE SANAT MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları