TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENEL DENEME SINAVI Tehlikeli madde taşımacılığı yapan bir araç sürücüsü görüş mesafesi 50 m. altına indiğinde nasıl davranmalıdır? A. Sis farlarını.
Advertisements

Sorular ve Cevaplar.
YANLIŞ UYGULAMA ! EL BLOK ALTINA KOYULDUĞUNDA SAPAN YÜKSEKTE OLMALI.
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
TEMEL VE TANK EĞİTİMİ SORULARI
Hazırlayan: Ozan Doruk YAVUZ
Örnek Sorular Kapalı Alanlarda Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği Basınçlı Kaplarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği.
TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
GENEL DENEME SINAVI Sınıf 6.1'e ait tehlikeli madde ambalajları üzerinde bulunan X-Y-Z kodları sırasıyla ne anlama gelmektedir? A. Bulaşıcı, az bulaşıcı,
Sorular ve Cevaplar.
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
Dr. ZEYDANLI Ltd. Şti. Biological Industries Türkiye Temsilcisi.
Ulaştırma ve Lojistik Terminolojisi Yrd. Doç. Dr. Gültekin ALTUNTAŞ
Basınçlı Kaplar.
TEHLİKELİ MADDELERİN HAVAYOLU İLE TAŞINMASI
BASINÇLI TÜP DEPOLAMA VE KULLANIM TALİMATI
Asena TÖNBEKİCİ Muharrem Gökhan DURAN Faruk DEĞİRMENCİ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
ETİKET BİLGİSİ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
KEDİ EVİ Dizayn: Yuli Weston.
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
SIVILARIN BASINCI İLETMESİ
ISI YALITIMI.
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu.
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
TEHLİKELİ MADDELER 28 MART 2013.
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
VOLKAN ALTUNAY İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI(B)
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
BASINÇLI TÜP İLE ÇALIŞMA TALİMATI
TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
1 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim Şükran DENİZ Uzman ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME.
BETONDA DONMA-ÇÖZÜLME VE DENİZ SUYU OLAYI ETKİSİ
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
Sakarya Üniversitesi İnş. Müh.
Gıda Endüstrisinde Kullanılan Ambalajların Sınıflandırılması
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
AZAMİ UZUNLUKLAR -Otobüs dışındaki motorlu araçlarda: 12.00m -Römorklarda : m. -İki dingilli otobüslerde : m.
Diyot Giriş Diyot, transistör, tümleşik (entegre) devreler ve isimlerini buraya sığdıramadığımız daha birçok elektronik elemanlar, yarı iletken malzemelerden.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
Laboratuvar çalışmalarına başlamadan önce yapılacak işlemler:
ADR SINIFLANDIRMA ALIŞTIRMALARI SINIF 1
Depo Elleçleme Personel Eğitimi
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Tankların doldurulma oranları –
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
Ciddi Sonuçlara Neden Olabilecek Mallar
PAKETLEME MALZEMELERİ
KİŞİSEL KORUYUCU DONANIMLARIN İŞYERLERİNDE
HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
Asit ve Bazların Taşıma, Depolama ve Kullanımı, Sağlık ve Güvenlik Açısından Önemli Tedbir ve Yöntemler Zeliha IŞIK
Çevre Görevlisi Eğitimi
Atık Yönetimi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
Sunum transkripti:

TEHLİKELİ MADDELER EĞİTİMİ DANGEROUS GOODS TRAINING 2011

İÇERİK Tanım Amaç Önem Tehlikeli Maddelerin Havayolu ile Taşıma Gereklilikleri Sorumluluklar Tehlikeli Madde Limitleri Ülke ve Taşıyıcı Varyasyonları Tehlikeli Maddelerin Sınıflandırılması Tehlikeli Maddelerin Listesi Paketleme İşaretleme Etiketleme Overpack Radyoaktif Maddeler Yükleme Acil Durum (Emergency) Prosedürleri

PAKETLEME Tehlikeli maddelerin kurallara uygun olarak paketlenmesinden gönderici sorumludur.

TEHLİKELİ MADDE TAŞINAN PAKETLER 1- UN Paketleri a) UN özelliğinde olan paketler b) UN özelliğinde olmayan paketler 2- Sınırlandırılmış miktarda madde taşıma paketleri (Y tipi paketler - LIMITED QUANTITY)

1 – UN PAKETLER a) UN özelliğinde olan paketler Tehlikeli madde taşımak için çeşitli seviyelerdeki performans testlerine tabi tutularak normal taşıma şartlarında içeriklerini kaybetmemek ve korumak üzere üretilenlerdir. Paket üzerinde UN işaretlemeleri bulunmak zorundadır.

b) UN özelliğinde olmayan paketler UN özelliğinde olan paketlere uygulanan testlere tabi değillerdir. UN işaretlemeleri taşımaz. LTD QTY paketi de değildir. ID 8000 kodlu cosumer commodity adı altında taşınan malzemeler için kullanılır.

2– Sınırlandırılmış Miktar Y tipi Paketler UN paketlerinin geçmiş olduğu testler uygulanmaz. Daha az miktarda madde taşınabilir. Paket üzerinde UN kodları bulunmaz. Paket üzerinde LIMITED QUANTITY veya LTD QTY ifadeleri olmalı.

PAKETLEME ŞEKİLLERİ

PAKETLEME GRUPLARI Paket grup numaraları I, II ve III, sınıf 3,4,5, bölüm 6.1, sınıf 8 maddeler ve sınıf 9’da yer alan bazı maddeler için maddenin taşıdığı riskin derecesine bağlı olarak belirlenmiştir. PG I Yüksek derecede risk PG II Orta derecede risk PG III Düşük derecede risk

PAKETİN KALİTESİ Tehlikeli maddeler iyi kalitedeki paketlerde paketlenmelidir. Paketler taşıma esnasında; Titreşim Isı değişiklikleri Nem Basınç farklılıkları Karşısında maddenin kaybını önleyecek şekilde yapılandırılmış ve iyice kapatılmış olmalıdır.

Ara ve içkaplar dahil paketler üretici firmanın talimatları doğrultusunda kapatılmalıdır. Taşıma boyunca paket üzerinde herhangi bir tehlikeli madde artık izi olmamalıdır. Taşımaya teslim edilmeden önce paketin aşınmamış, bulaşma olmamış, hasarlardan arınmış olduğu kontrol edilmeli.

Paketin gövde ve kapakları taşıma sırasındaki ısı ve titreşim etkilerine dayanıklı yapıda olmalıdır. Tıpalar, mantarlar veya diğer tip kapaklar, emniyetle, sıkıca ve etkin bir şekilde doğru kapatılmış olmalıdır.

Paketler sıvı ile doldurulurken taşıma sırasında oluşabilecek ısı genleşmeleri ve kalıcı bozulmalar veya akmalara karşı yeterli miktarda boşluk bırakılmalıdır.

Sıvı taşıma özelliğindeki paketler akıtmasız bir şekilde, iç basınca veya taşınacak maddenin buhar basıncına bağlı basınca (hangisi büyük ise) dayanma kapasitesinde olmalıdır.

Aksi belirtilmedikçe her paketleme DGR Bölüm 6’da belirtilen şartlara uymalıdır.

Taşıma esnasında IATA DGR 6. 1 ve 6 Taşıma esnasında IATA DGR 6.1 ve 6.2’de belirtilen paketlerin dışındaki paketler kullanılacaksa; Belirtilen şartlara eşit etkinlikte olmalı İlgili ülke otoritesince kabul edilmiş olmalı Üretimlerinde eş değer test metodları kullanılmış olmalıdır.

İÇ PAKETLER Maddenin ilk olarak yerleştirildiği iç kaplar kaliteli ve madde ile reaksiyon vermeyecek nitelikte olmalıdır. İç kabın kırılma özelliği olduğunda veya dış kaba yerleştirildiğinde arada boşluklar kalması halinde destekleyici materyaller kullanılmalıdır.

DESTEKLEYİCİ MATERYALLER İç paketler normal taşıma şartlarında kırılmalarını veya akıtmalarını önlemek için emniyete alınmalı veya desteklenmelidir. Destekleyici materyaller iç paketlerin içeriği ile tehlikeli reaksiyon oluşturmamalıdır. Herhangi bir akıntı durumunda materyaller koruyucu özelliğini yitirmemelidir.

EMİCİ MATERYALLER Aksi belirtilmedikçe, cam, toprak/kil, plastik veya metalden yapılmış iç kaplar içine konulacak 3, 4, 5, 8. sınıf veya 6.1 bölümündeki sıvı tehlikeli maddeler, sıvı emme özelliğine sahip materyallerle DGR 5.0 B tablosuna göre paketlenmelidir.

DIŞ PAKETLER Paketin yapısı ve kalınlığı, taşıma süresince sürtünme ile kimyasal kararlığını bozmayacak ve ısı üretmeyecek şekilde olmalıdır. Delikli paket kullanımı aksi belirtilmedikçe yasaktır. Sıvı tehlikeli madde içeren birleşik paketler iç paketlerin kapakları yukarı gelecek şekilde ve dış paket üzerinde yukarı pozisyonu gösteren “Dik Tutun” etiketleri olmak kaydı ile paketlenmelidir.

Paketler gereken tüm etiketleri yapıştırabilecek ve etiketlemeleri yapabilecek boşluklara imkan tanıyacak ölçülerde olmalıdır.

Paketlerin Yeniden Kullanılması Tehlikeli madde paketi tekrar kullanılmadan önce, tüm uygun olmayan tehlikeli madde işaret ve etiketleri paketin üzerinden kaldırılmalı. (Gönderici)

BOŞ PAKETLER Daha önce taşıdıkları içerik nedeni ile temizlenmemiş boş paketler tehlike içerebilir. Bunların kapatılmaları ve taşıdıkları riske göre işlem yapılması gerekir.