SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

Olumlu Disiplin Yöntemleri
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Liderlik ve Motivasyon
Kültür üreten bir varlıktır.
OKUL DENEYİMİ -I- Dr. Muhammed TURHAN.
Uzaktan Eğitim Kuramları
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNCE
Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Ünite Portfolyo Sunumu Serap Karaman
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
Bili ş sel Geli ş im ve Dil Geli ş imi.  Giri ş  Büyüme ve Geli ş im  Geli ş im Dönemleri ve Geli ş imin Temel İ lkeleri  Geli ş im Alanları  Erken.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
Batuhan Avcı.  Bilim; do ğ ada bulunan her ş eyin deney ve gözlemler sonucu mantıklı ve tutarlı bir biçimde yorumlanması sonucu elde edilen çalı ş malar.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
YOKSULLUK, REFAH DEVLETİ VE TOPLUMSAL DIŞLANMA
ÇALI Ş MA VE EKONOM İ K YA Ş AM. “ÇALI Ş MA”YI TANIMLAMAK İ nsan ihtiyaçlarına kar ş ılık gelen mal ve hizmet üretimini amaçlayan, zihinsel ve fiziksel.
SOSYOLOJİ NEDİR?.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TABAKALAŞMA VE SINIF.
ÖRGÜTLER VE AĞLAR.
MEDYA.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
Giri ş imcilik Fikrinin Geli ş mesi. Giri ş imcilik zorlu ve dikenli bir yol. Mutlak ba ş arı için; çok iyi bir planlamacı, detaycı bir ara ş tırmacı,
Toplumsal varoluşun kaynağı iletişim
Çoklu Zekâ Kuramının Öğrenme-Öğretme Süreçlerine Yansıması.
SEVG İ HER BOYUTTA OLAB İ L İ R. Dostlarımız bizi destekler…
DİL-KÜLTÜR-UYGARLIK İLİŞKİSİ
YENİ SOSYOLOJİ KURAMLARI
KARŞILAŞTIRMALI EĞİTİM
+. + KURAMSAL ÇERÇEVE İ nternet-demokrasi kuramlarından sosyal medya-siyasi katılım çalı ş malarına yöneli ş. Üç konumlanma: iyimser, kötümser, nötr Sosyal.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
TRAVNİK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ PROF. DR. KUSTURA MENSUR Mr. Mezen Dervisevic TRAVNİK ÜNİVERSİTESİ.
Yrd. Doç. Dr. Ş ule Aydın Turan YÖNETİMİN FONKSİYONLARI: YÖNELTME- LİDERLİK.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
Büyük Fasulye Yarı şı Ünite Ürün Dosyası Sunumu. Ünite Özeti Büyük Fasülye Yarışı devam etmektedir! En uzun fasülyeyi yetiştirme yarışı farklı okullardaki.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
Kent Sosyolojisi Kuramları
ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ VE İNTERNET
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOSYOLOJİYE GİRİŞ SOS Hafta Sosyoloji Nedir? Sosyolojik Bakış Açısı, Tarihçe, Kuramsal Yaklaşımlar, İlk Kuramcılar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
10. HAFTA TOPLUMSAL CİNSİYET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Gelişim ve Temel Kavramlar
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL TABAKA ve SINIFLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
İş ve Meslek Sosyolojisi
Sunum transkripti:

SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME

ORTA-SEVİYE KURAMLAR: PROTESTAN ETİK Merton orta-seviye kuram kavramını deneysel araştırma yoluyla doğrudan sınanabilecek kadar özel, fakat aynı zamanda bir dizi farklı olguyu kapsayacak kadar da geniş anlamında kullanmıştır. Dini değerler ve kapitalist girişim arasındaki benzerlik “iyi bir kuram” olmanın dört ölçütünü karşılamaktadır: Beklenmeyen Bulmaca çözme Geliştirilmiş olduğu durumların ötesine giden durumları açıklama kabiliyeti Sırf geçerli olanı değil, aksine muhtemel açılımlar için verimli olan

DÖRT KURAMSAL MESELE İnsan eylemi ve toplumsal yapı Uzlaşma ve çatışma Toplumsal cinsiyeti toplumsal çözümlemeye katma Modern toplumsal gelişmenin özellikleri

YAPI VE EYLEM Hangisi önceliktedir; toplum tarafından icra edilen toplumsal kısıtlar mı yoksa bireylerin istekleri mi? Toplumsal yapı bizim dışımızdadır: sistemler ve işlevler bizim onlara verdiğimiz anlamların kullanımından bağımsız olarak varolurlar. Eleştiri – toplum, bizim bireysel eylemlerimizin bileşkesi değilse, nedir? Aradaki farklılığın abartılmaması önemlidir. Yapılaşma – toplumsal yapının etkin bir şekilde yapılması ve tekrar yapılması süreci

UZLAŞMA VE ÇATIŞMA Durkheim toplumu birbirine bağımlı parçalar olarak görür. Örn. Bütünleşmiş bir bünye Bedensel benzerlik – parçalar organlardır ve onlar ister istemez uyum içinde çalışırlar. Marx ve takipçileri toplumsal sistemin “içine inşa edilmiş” çıkar bölünmelerini vurgularlar: bu durum zaman geçtikçe etkin(aktif) değişmeye patlak verir. Çatışma ve uzlaşmanın karşılıklı ilişkisini ideolojilerin rolü aracılığıyla görmek mümkündür.

TOPLUMSAL CİNSİYET MESELESİ Durkheim – erkek toplumun ürünüdür, kadın doğanın ürünüdür. Kadınlar özel bir alandadır, erkekler kamusal alandadır. Marx – toplumsal cinsiyet farklılıkları esas olarak başka sınıf gibi bölünmeleri de yansıtır. Feminist bakış açısında bilgi, cinsiyet ve toplumsal cinsiyetle ilgilidir. Toplumsal cinsiyet sabit değil, akışkan bir kategoridir. Toplumsal cinsiyetin sorunları ile aynı olmayacak şekilde kadını sosyoloji çalışmalarının içine taşımak gereklidir.

MODERN DÜNYANIN BİÇİMLENMESİ Marksist Fikirlerin Anahatları Weberci Fikirlerin Anahatları Kapitalist ekonomik büyüme Üretim rasyonelleşmesi Sınıf eşitsizlikleri modern toplumların doğasının temelidir. Sınıf, birçok eşitsizlik tiplerinden biridir. Güç ekonomik eşitsizliklerden kaynaklanır. Güç öteki güç kaynaklarından ayrılabilir (toplumsal cinsiyet gibi). Kapitalist toplumlar sosyalizme giden yolda geçicidirler. Rasyonelleştirme gelecekte bütün alanlarda ilerleyecektir. Batı etkisi kapitalist girişimin genişlemeci eğilimlerinin bir sonucudur. Batı etkisi sınai kaynaklar ve askeri güç üzerindeki egemenliğinden gelmektedir.

YENİ SOSYOLOJİK KURAMLAR Postmodernizm, Marx ve Weber’in geliştirdiği türden kuramların içeriğini ve olabilirliğini reddeder – meta-anlatı yoktur. Tarih yoktur, süreç yoktur. “Yeni Zamanlar” vardır. vb. Baudrillard – “yaşamın TV içine çözülmesi” Foucault – aydınlanmanın özgürlük hakkındaki fikirlerinin disiplin ve gözetlemeyle ilgili başka yönleri Güce ilişkin söylemin rolü merkezi önemdedir.

DÖRT ÇAĞDAŞ SOSYOLOG Jűrgen Habermas: Ulrich Beck: Manuel Castells: Kamusal alanda demokrasiyi yeniden canlandırmaya çalışır. Medya tartışmaları artırıcı potansiyele sahiptir. Ulrich Beck: “ikinci modernlik”, küreselliğin yayılması Risk toplumu, riskin doğası değişiyor. Manuel Castells: Bilgi toplumuna ağ ekonomileri damgasını vurmuştur. Weber’in Demir Kafes’inin hissi– “otomat” Anthony Giddens: “firari dünya” soyut sistemlere güveni gerektirir. Bireyler arasındaki “toplumsal dönüşlülük”te artış

SONUÇ Sosyolojik teoride yeni bir evre? Marx, Weber ve Durkheim düşüncelerini sosyal ve ekonomik değişimin hızlı olduğu zaman boyunca biçimlendirdiler. Günümüz küresel değişimleri 19.ncu yüzyıla kıyasla çok daha büyük bir dönüşümdür. Bugün, yaklaşımlarda bir çeşitliliğin var oluşu ne sürprizdir ne de endişe verici.