S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİYASAL SÜREÇ ve KAMUSAL SEÇİM
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
BASKI GRUPLARININ ETKİNLİĞİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Karşılaştırmalı Siyasette Araştırma Gelenekleri ve Kuram
GENELGELER VE KONGRELER
Siyaset Bilimine Giriş
İNKILAP NE DEMEKTİR ?   Toplum düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek için yapılan köklü değişiklik, iyileştirme, devrim, reform demektir. 
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
İYİ YÖNETİŞİM.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül
SOSYAL BİLGİLER AMACINA ULAŞMAK İÇİN NELER YAPMIŞTIR.
DÜNYA ÜZERİNDE VAR OLAN YÖNETİM BİÇİMLERİ.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Küreselleşme ile Ulus Devlet Ölüyor mu?
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAPLARI
BİRLİK 1. 2  Siyasal ve Ekonomik boyutlarıyla Birlik Kavramı ve Düşüncesi  Siyasi Birlikler  Üniter  Federal  Konfederal  Uluslararası-Uluslarüstü.
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
YOKSULLUK, REFAH DEVLETİ VE TOPLUMSAL DIŞLANMA
SOSYOLOJİ NEDİR?.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TABAKALAŞMA VE SINIF.
KENTSEL SİYASET. KENTSEL SİYASET Kentsel Siyaset-2 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
SİYASETTE YÜKSEK TOPUKLAR.
KONGRE ve FUAR ORGANİZASYONU(2.Hafta)
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
Ç İ N HALK CUMHUR İ YET İ SOSYAL İ ZM İ. TAR İ H İ Binlerce yıl süren hanedanlar yönetimi, 1912'de milliyetçilerin yönetimi ele geçirmesi ile son bulmuştur.1949'da.
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ 2. DERS
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
Yeni İletişim Teknolojileri ve (E- )Demokrasi Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
Siyaset Sosyolojisi.
KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İ K. KÜRESEL E Şİ TS İ ZL İĞİ N B İ Ç İ M İ Dünya Bankası ülkeleri ki ş i ba ş ına dü ş en gayri safi milli gelirlerine (GSMH) göre.
«Ekonomik ve Toplumsal Örgütlenme Kuramı»
Fahri Korutürk’ün Hayatı Fahri Korutürk’ün Hayatı Cumhurbaşkanlığı Dönemi ( ) Cumhurbaşkanlığı Dönemi ( ) Demokrasi ve Siyaset Algısı.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
demokrasinin temel ilkeleri
Dar Anlamda Sosyal Politika Dar anlamda sosyal politika çalışma hayatı merkezlidir. 19. yüzyılın ikinci yarısında Batı Avrupa ülkelerinde, emek ve sermaye.
OKULLARDA GÜÇ VE POLİTİKA
Toplum ve Toplumsal Yapı
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ YAŞAYAN DEMOKRASİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
. DERS.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
Şehir Pazarlama: Gelecekle İletişim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Küreselleşme ve Eşitsizlik I
KAPİTALİZM VE MODERNLİK
Uluslararası İşletme Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE TOPLUMUNU ANLAMAK
. Modern devletin 16. yy’da ortaya çıkmaya başlaması
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM

S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının aracı Hükümet- Politik gücün alanı Devlet - yasal bir sistem ve kuvvet kapasitesine dayanan otorite ile, verili bir alanda kural koyuculuk yapan siyasal aygıt

GÜÇ MODELLER İ Weber- bir ki ş i ya da ki ş ilerin eyleme katılan di ğ er bazılarının direni ş ine ra ğ men de olsa bir yönetsel eylem ile kendi iradelerini gerçekle ş tirme ihtimalleri Otoritenin üç kayna ğ ı: -Geleneksel - Bana itaat et çünkü bu bizim her zaman yaptı ğ ımız ş ey -Karizmatik - Bana itaat et çünkü senin hayatını de ğ i ş tirebilirim -Rasyonel,Yasal - Bana itaat et çünkü yasa bunu söylüyor

OTOR İ TAR İ ZM VE DEMOKRAS İ Otoritarizm katılımları reddeder veya azaltır: diktatörlerin ve monar ş ilerden Singapur Pap örne ğ indeki gibi “yumu ş ak otoritarizm”e. Katılımcı(Do ğ rudan) Demokrasi: vatanda ş lar tarafından topluca karar alınması (bütün insanların katılımı zorunlu de ğ ildir). Temsili Demokrasi: Kararlar insanların tamamı tarafından de ğ il, bu amaç için seçilenler tarafından alınır.

B İ RLE Şİ K KRALLIK’TA S İ YAS İ PART İ LER İ ngiliz siyasetinin temelinde dört faktör yatar: 1. Yapısal: Mavi yakalıların sayıca azalması, bu nedenle geleneksel emek deste ğ inin a ş ınması 2. SDP’yi olu ş turan MP’lerin 1980’de İş çi Partisi’nden ayrılmaları: Üçüncü Ulusal Parti arası Thatcherism: Devletin rolü azaldı, özelle ş tirme programları ’ların ortasında ortaya çıkan Yeni İş çi Partisi

YEN İ İŞ Ç İ PART İ S İ N İ N ÜÇÜNCÜ YOL S İ YASET İ Hükümetlerin yeniden dizaynı Sivil Toplumun Geli ş imi Ekonominin Yeniden Dizaynı Refah Devleti Reformu Ekolojik Modernle ş me Küresel Sistem Reformu

M İ LLETLER VE M İ LL İ YETÇ İ L İ K I Bütün modern toplumlar ulus devlettir. Sınırları belli bir alanda ba ğ ımsızlık Bu sınırlar içerisindekilere vatanda ş lık Ulusalcı semboller ve İ nançlar Bunlar engellenen milliyetçilerin üç arzusuydu Milliyetçilik bireysel kimlikler ve devlet için de uyum sa ğ lar.

M İ LLETLER VE M İ LL İ YETÇ İ L İ K II Kurulmu ş ulusların içinde iyi tanımlanmı ş etnik gruplar -kendi siyasi ba ğ ımsızlıklarından yoksun- “devletsiz uluslar” 1- Belli miktarda kültürel tolerans ve özerklik ( İ skoçya, Katalonya) 2- Yüksek derecede özerklik ve bölgesel politik yapılar (Quebec, Flanders) 3- Tanınmamı ş lar ve baskı altında olanlar (Filistinliler, Tibetliler)

TERÖR İ ZM Uzun süredir varolan bir fenomen fakat 11 Eylül 2001 den bu yana gün yüzüne çıktı ABD tarafından Afgan Taliban’ının hedef seçilmesi ve devamında El-Kaide’nin dünya üzerindeki muhtelif saldırıları Kavramın kökleri Fransız Devrimi’ne gider Eski stil: yerel ta ş ra tutkularına dayanan baskın tip (IRA). Küresel finansörü olabilir ama tutkular yerel Yeni stil: iddiaların içeri ğ i daha geni ş, ademi merkezi yerel hücrelerde organize ediliyorlar, devletlerden bir miktar destek alıyorlar