Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr. Şeyda Serdar-Asan İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü
Advertisements

FELLENIUS ŞEV STABİLİTE YÖNTEMİ
ELEKTRONİĞE GİRİŞ LABORATUVARI /BAHAR DÖNEMİ
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Dr. Can ÜLKER Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü
UYGULAMALI JEOLOJİ LABORATUVARI
Öğretim Görevlisi Rıdvan yakut
Yandaki resimde gördükleriniz bazı kayaç örnekleridir.
14. Müh. Dek. Konseyi 4-5 Mayıs 2007, KTÜ, Trabzon.
OKULLARDA UYGULANAN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ uygulamaları
(EDS462) OKUL DENEYİMİ – II
Gaziantep Yerel Zemin Tipleri ve
BISHHOP ŞEV STABİLİTE YÖNTEMİ
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
KOPPULA ŞEV STABİLİTE YÖNTEMİ
YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme
DİLİM YÖNTEMİYLE ŞEV ANALİZİ
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü
BİSHOP-MORGENSTERN ŞEV STABİLİTE YÖNTEMİ
FIZ 111/183/187 FİZİK I - MEKANİK Ders Notu
MEKANİK ANABİLİM DALI TANITIMI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNDE AKTİF EĞİTİMDE MESLEKSEL BECERİLERİN KAZANILMASI T. Çiçek, A. Seyrankaya, İ. Cöcen, H. Yenice, U. Malayoğlu, A. H. Onur, B. Kahraman,
Girişimcilik ve Proje Yönetimi
PROGRAMLAMA Doç.Dr. Murat ÇAKIROĞLU 2015 – 2016 Güz Dönemi Kredi : 3+1
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
JEOLOJİ Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL.
GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ INS - 317
Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri
zemin mekaniği ve laboratuarı
GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ INS - 317
Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı
Darcy Kanunu Doç.Dr. Recep YURTAL.
ADAPAZARI BÖLGESİNİN GEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ VE SIVILAŞMA
ZEMİN MEKANİĞİNDE SIKIŞMA VE KONSOLİDASYON
Kompaksiyon.
T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ŞEV STABİLİTESİ.
SG501-Siber Güvenliğe Giriş
Zeminlerde Kayma Mukavemeti Kayma Göçmesi Zeminler genel olarak kayma yolu ile göçerler. Dolgu Şerit temel Göçme yüzeyi kayma direnci Göçme yüzeyi.
SABİS 2016 YILI HEDEFLERİ.
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
Zeminlerin Geçirimliliği
BETONARME TEMELLER İMO Gaziantep Şubesi Meslekiçi Eğitim Semineri
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Edinilen Unvan: Otomotiv Teknikeri Edinilen Ünvanın Düzeyi: Önlisans.
ZEMİNLERİN OLUŞUMU ve ZEMİN MEKANİĞİ KAVRAMI
Gazi Üniversitesi Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Toplantısı
Temel Mühendisliği Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL.
MEK Dinamik Dersin İçeriği
Mühendislik Jeolojisi
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Prof. Dr. Halit APAYDIN Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ MMF 202 SAYISAL YÖNTEMLER DERSİ DERS BİLGİLENDİRMESİ.
YAPI STATİĞİ I Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Yrd. Doç. Dr. Elif BORU.
Yrd. Doç. Dr. Serkan Kıvrak
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
ZEMİN İNCELEMELERİ.
zemin mekaniği ve laboratuvarı
KIVAM LİMİTLERİ Kıvam, kohezyonlu zeminlerde zeminin sertlik-yumuşaklık durumu tanımlar. Kıvam bu tur zeminlerin taşıma gücü vb. özelliklerini etkiler.
CPT KONİK PENETROMETRE DENEYİ veya KONİ PENETRASYON DENEYİ
ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
HAZIRLAYAN; ADI: NECMETTİN SOYADI: GENÇ NO: DERS: TEMEL MÜHENDİSLİĞİ UYGULAMALARI İSTİNAT DUVARI TEZ SUNUMU.
MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ
Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
BÖLÜM 5: Hidroloji (Yeraltı Suyu) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL

Dersin Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri 1) Zeminlerin fiziksel özelliklerini ifade eder 1 A,C 2) Zeminde düşey ve yatay gerilmeleri hesaplayabilir 1,2,4 3) Zemin su ilişkisini ifade eder 4) Zeminlerin sınıflandırılmasını açıklayabilir ve ilgili deneyleri yapabilir 1,2,4,8,13 A,C,F 5) Zeminlerde kayma direnci parametrelerini açıklayabilir ve ilgili deneyleri yapabilir 6) Zeminlerde Konsolidasyon sıkışma analizlerini çözümler Öğretim Yöntemleri: 1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 4: Alıştırma ve Uygulama, 8: Grup Çalışması, 13: Deney / Laboratuvar Ölçme Yöntemleri: A: Sınav , C: Ödev, F: Performans Görevi

DERS AKIŞI Hafta Konu 1 Zemin mekaniğine giriş, inşaat mühendisliğinde zemin problemleri 2 Zeminlerin endeks özellikleri, sınıflandırılması ve yapısı 3 Zeminlerin endeks özelliklerinin deneysel olarak ölçümü (Lab). 4 Zeminlerde sınıflandırma parametrelerinin deneysel olarak ölçümü (Lab.) 5 Zeminlerde boşluk suyu basıncı, kılcallık ve efektif gerilmeler 6 Zeminlerde Permeabilite İlişkileri 7 Zeminlerde gerilme izleri, şekil değiştirmeler ve elastik deformasyonlar 8 Zeminlerde Kompaksiyon 9 Kompaksiyon parametrelerinin deneysel olarak ölçülmesi (Lab.) 10 Ara Sınav 11 Zeminlerde kayma mukavemeti 12 Zeminlerde kayma mukavemeti parametrelerinin deneysel olarak ölçülmesi (Lab.) 13 Bir boyutlu konsolidasyon oturmaları, hesaplamaları 14 Şevlerin güvenliği ve şevlerin stabilite tahkikleri

DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ Ara Sınav 1 50 Kısa Sınav 3 20 Ödev 10 Perf. (Lab.) Toplam   100 Finalin Başarıya Oranı 40 Yıliçinin Başarıya Oranı 60

Ders İle İlgili Notlar Devam şartı: Derslerin %80’ine katılım zorunludur (Yoklama sayısının%80’ inden düşük devam yüzdesine sahip öğrenciler DEVAMSIZ olarak değerlendirilir). Gerektiğinde ders notları fotokopiye veya internete verilecektir. Ödevler kesinlikle istendiği gün ve saatte teslim edilecektir, gecikmiş ödev alınmayacaktır. Kısa sınavlar 14 hafta içinde herhangi bir gün olacaktır. Ders başladıktan sonra sınıfa girilemez, ara beklenmelidir.

Yapılan Her Lab. Uygulaması ile ilgili rapor verilecektir Yapılan Her Lab. Uygulaması ile ilgili rapor verilecektir. Tüm raporlar bireysel olacaktır. Raporlar Arş. Gör. Yunus Ekiz’e teslim edilecektir. Sunulacak rapor WebObis’te verilen standartta olmak zorundadır. Farklı formatlar değerlendirilmeye alınmayacaktır. Rapor son teslim tarihi Çarşamba-Perşembe saat 17:00’dır. Mazeret bildirilerek geç kalmış raporlar verilmeye çalışılmayacaktır. Ders’e katılmayan öğrenci o haftaki Lab. Uygulaması hakkındaki raporu veremez. Raporlar şeffaf dosya vb. içine konulmayacaktır. Zımba ile tutturulmuş olarak teslim edilecektir.

Ders İle İlgili Notlar Ders notları,ilgili TSE‘ler ve ödevler dijital olarak SABİS’ten verilecek ve EBS’den takip edilecektir. Kısa sınavlar 14 hafta içinde herhangi bir gün olacaktır. Sınav süreleri çözüme göre belirlenmektedir. Sınavlar süre sıkıntısı yaşamamak için deney raporlarının çözümlerini pratikte elle de çözmeniz faydalı olacaktır. Geçme notu 50’dir.

KAYNAKLAR 1. Bayram Ali Uzuner, Temel Zemin Mekaniği, Derya Kitabevi 2. Mehmet Orhan, Mustafa Özer, Nihat S. Işık, Zemin Mekaniği Laboratuvar Deneyleri Cilt: 1,Gazi Kitab Evi 3.Braja M. Das, 1994,Principles of Geotechnical Engineering, PWS Publishing Company, Boston 4.Robert D. Holtz, William D. KovacksGeoteknik Mühendisliğine Giriş, Prentice-Hall, Londra 5.Akın Önalp, 2007. Geoteknik Bilgisi-I, Çözümlü Problemlerle Zeminler ve Mekaniği, Genişletilmiş, Birsen Yayınevi, İstanbul 6.Vahit Kumbasar, Fazıl Kip, 1999. Zemin Mekaniği Problemleri, Çağlayan Kitabevi, İstanbul.

İletişim Yrd. Doç. Dr. İsa VURAL T2-466 0 264 295 64 79 ivural@sakarya.edu.tr www.ivural.sakarya.edu.tr

Karl von Terzaghi  (2 Ekim 1883, Prag, Avusturya - 25 Ekim 1963, ABD) Zemin mekaniğinin babası olarak kabul edilen Avusturyalı bir mühendisdir.

Karl von Terzaghi  Prag'da doğdu. Graz Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti ile müttefiki Avusturya-Macaristan arasındaki anlaşmaların bir neticesi olarak Yüksek Mühendis Mektebi'nde (günümüzde: İTÜ) hoca oldu. 

Karl von Terzaghi  Burada başladığı çalışmalarında ilk defa zemin mekaniği laboratuvarı kurdu ve bu alanın kurucusu olarak kabul edilmesine imkân veren çalışmalarını ilk defa Yüksek Mühendis Mektebi çatısı altından gerçekleştirdi.

Karl von Terzaghi Sonradan Robert Kolej'de öğretim üyeliğine başlayan Terzaghi araştırmalarını bitirip modern zemin mekaniğinin babası sayılmasını sağlayan Erdbaumechanik kitabını yazdı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri'ne giderek bilimsel çalışmalarına vefatına kadar bu ülkede devam etti.

Geoteknik mühendisliği (zemin mekaniği, zemin dinamiği ve temel inşaatı) yerkabuğu üzerinde ana kaya ile bitkisel toprak arasında bulunan ve inşaat mühendisliği teknolojisinin uygulandığı zeminlerin endeks ve mühendislik özelliklerini inceleyen en uygun temel tasarımını yapan bir uzmanlık alanıdır.

ZEMİN MEKANİĞİ Taneleri arasında hava ve su bulunduran, kayaçların aşınmasıyla oluşan ,mineral ve kayaç taneleri arasında az veya zayıf çimentolanmış yapıya zemin denir

ZEMİN MEKANİĞİ Mekanik ve hidrolik kanunların zemin ile ilgili problemlere uygulanmasına zemin mekaniği denir.

ZEMİN MEKANİĞİ Zeminlerin oluşumu; Zeminler, yer kabugundaki kaya parçalarının ayrışması, suda çokelme, basınç etkisinde sıkışma, atmosferik etkiler altında ayrışma, akarsu, etkisinde dağılma ve derecelenme ile oluşurlar.

ZEMİN MEKANİĞİ Ayrışma ürünleri taşınmaya uğramadan yerinde kalırsa bunlara kalıntı (rezidüel) zeminler denir. Eğer ürünler değişik bir yerden taşınıp depolanmış ise bunlara taşınmış zeminler denir. Taşınmış Zeminler çakıl, kum, silt boyutunda olup taşıma sırasında tanelerin şekil ve boyutu değişir.

ZEMİN MEKANİĞİ ZEMİN GRUPLARI : 3 ‘ ana gruba ayrılır. 1.İri taneli (Kohezyonsuz zeminler) (Çakıl + Kum) c=0 0 2.İnce taneli (Kohezyonlu zeminler) (Kil + Silt) c0 0 (doygun olma şartı) 3.Organik zeminler