Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı"— Sunum transkripti:

1 Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı
Yrd. Doç Dr. İsa Vural

2 Dersin Öğrenme Çıktıları
Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri 1) Zeminlerin fiziksel özelliklerini ifade eder 1 A,C 2) Zeminde düşey ve yatay gerilmeleri hesaplayabilir 1,2,4 3) Zemin su ilişkisini ifade eder 4) Zeminlerin sınıflandırılmasını açıklayabilir ve ilgili deneyleri yapabilir 1,2,4,8,13 A,C,F 5) Zeminlerde kayma direnci parametrelerini açıklayabilir ve ilgili deneyleri yapabilir 6) Zeminlerde Konsolidasyon sıkışma analizlerini çözümler Öğretim Yöntemleri: 1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 4: Alıştırma ve Uygulama, 8: Grup Çalışması, 13: Deney / Laboratuvar Ölçme Yöntemleri: A: Sınav , C: Ödev, F: Performans Görevi

3 DERS AKIŞI Hafta Konu 1 Zemin mekaniğine giriş, inşaat mühendisliğinde zemin problemleri 2 Zeminlerin endeks özellikleri, sınıflandırılması ve yapısı 3 Zeminlerin endeks özelliklerinin deneysel olarak ölçümü (Lab). 4 Zeminlerde sınıflandırma parametrelerinin deneysel olarak ölçümü (Lab.) 5 Zeminlerde boşluk suyu basıncı, kılcallık ve efektif gerilmeler 6 Zeminlerde Permeabilite İlişkileri 7 Zeminlerde gerilme izleri, şekil değiştirmeler ve elastik deformasyonlar 8 Zeminlerde Kompaksiyon 9 Kompaksiyon parametrelerinin deneysel olarak ölçülmesi (Lab.) 10 Ara Sınav 11 Zeminlerde kayma mukavemeti 12 Zeminlerde kayma mukavemeti parametrelerinin deneysel olarak ölçülmesi (Lab.) 13 Bir boyutlu konsolidasyon oturmaları, hesaplamaları 14 Şevlerin güvenliği ve şevlerin stabilite tahkikleri

4 DEĞERLENDİRME SİSTEMİ YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SIRA KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 50 Kısa Sınav 3 20 Ödev 10 Perf. (Lab.) Toplam 100 Finalin Başarıya Oranı 40 Yıliçinin Başarıya Oranı 60

5 Ders İle İlgili Notlar Devam şartı YOKTUR fakat gerek görüldüğü zaman devam çizelgesine başvurulacaktır. Gerektiğinde ders notları fotokopiye veya internete verilecektir. Ödevler kesinlikle istendiği gün ve saatte teslim edilecektir, gecikmiş ödev alınmayacaktır. Kısa sınavlar 14 hafta içinde herhangi bir gün olacaktır. Ders başladıktan sonra sınıfa girilemez, ara beklenmelidir.

6 Yapılan Her Lab. Uygulaması ile ilgili rapor verilecektir
Yapılan Her Lab. Uygulaması ile ilgili rapor verilecektir. Tüm raporlar bireysel olacaktır. Raporlar elden teslim edilecektir. Sunulacak rapor Sabiste verilen standartta olmak zorundadır. Farklı formatlar değerlendirilmeye alınmayacaktır. Rapor son teslim tarihi ders saatinin başlangıcına kadardır. Mazeret bildirilerek geç kalmış raporlar verilmeye çalışılmayacaktır. Ders’e katılmayan öğrenci o haftaki Lab. Uygulaması hakkındaki raporu veremez. Raporlar şeffaf dosya vb. içine konulmayacaktır. Zımba ile tutturulmuş olarak teslim edilecektir.

7 Ders İle İlgili Notlar Ders notları,ilgili TSE‘ler ve ödevler dijital olarak SABİS’ten verilecek ve EBS’den takip edilecektir. Kısa sınavlar 14 hafta içinde herhangi bir gün olacaktır. Sınav süreleri çözüme göre belirlenmektedir. Sınavlar süre sıkıntısı yaşamamak için deney raporlarının çözümlerini pratikte elle de çözmeniz faydalı olacaktır. Geçme notu 50’dir.

8 KAYNAKLAR 1. Bayram Ali Uzuner, Temel Zemin Mekaniği, Derya Kitabevi 2. Mehmet Orhan, Mustafa Özer, Nihat S. Işık, Zemin Mekaniği Laboratuvar Deneyleri Cilt: 1,Gazi Kitab Evi 3.Braja M. Das, 1994,Principles of Geotechnical Engineering, PWS Publishing Company, Boston 4.Robert D. Holtz, William D. KovacksGeoteknik Mühendisliğine Giriş, Prentice-Hall, Londra 5.Akın Önalp, Geoteknik Bilgisi-I, Çözümlü Problemlerle Zeminler ve Mekaniği, Genişletilmiş, Birsen Yayınevi, İstanbul 6.Vahit Kumbasar, Fazıl Kip, Zemin Mekaniği Problemleri, Çağlayan Kitabevi, İstanbul.

9 İletişim Öğr. Gör. Kurban ÖNTÜRK

10 ZEMİN MEKANİĞİ Taneleri arasında hava ve su bulunduran, kayaçların aşınmasıyla oluşan ,mineral ve kayaç taneleri arasında az veya zayıf çimentolanmış yapıya zemin denir

11 ZEMİN MEKANİĞİ Mekanik ve hidrolik kanunların zemin ile ilgili problemlere uygulanmasına zemin mekaniği denir.

12 ZEMİN MEKANİĞİ Zeminlerin oluşumu; Zeminler, yer kabuğundaki kaya parçalarının ayrışması, suda çökelme, basınç etkisinde sıkışma, atmosferik etkiler altında ayrışma, akarsu etkisinde dağılma ve derecelenme ile oluşurlar.

13

14 ZEMİN MEKANİĞİ Ayrışma ürünleri taşınmaya uğramadan yerinde kalırsa bunlara kalıntı (rezidüel) zeminler denir. Eğer ürünler değişik bir yerden taşınıp depolanmış ise bunlara taşınmış zeminler denir. Taşınmış Zeminler çakıl, kum, silt boyutunda olup taşıma sırasında tanelerin şekil ve boyutu değişir.

15

16 ZEMİN MEKANİĞİ ZEMİN GRUPLARI : 3 ‘ ana gruba ayrılır. 1.İri taneli (Kohezyonsuz zeminler) (Çakıl + Kum) c=0 0 2.İnce taneli (Kohezyonlu zeminler) (Kil + Silt) c0 0 (doygun olma şartı) 3.Organik zeminler


"Zemin Mekaniği ve Laboratuvarı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları