Atmosferik Kirleticiler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ
Advertisements

DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Atmosferik Kirleticiler
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
SU HALDEN HALE GİRER.
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
Çevre kİmyasi.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Atmosferik Kirleticiler
Hazırlayan:Yunus Başaran
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
Suyun Serüveni Sis Yağmur Dolu Kar.
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
Atmosferik Kirleticiler
MADDE DÖNGÜLERİ.
Atmosferik Kirleticiler
Tütün dumanında bulunan diğer bazı zararlı maddeler
KÜRESEL ISINMA.
Atmosferik Kirleticiler
Sigaranın Zararları.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
Günün konusu Sigara. Günün konusu Sigara 1 Ağızda sigara…
YAĞMURUN OLUŞUMU.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Hava Kalitesi Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing) Hava Kalitesinin İyi Olduğu Bir Gün Tiananmen Meydanı’nda (Çin, Beijing)
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
 Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla,sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden çıkan gazlarlardan.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
ASİTLER VE BAZLAR TUĞBA KÜÇÜKKAHRAMAN.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
SİGARA VE ALKOL’ÜN ZARARLARI
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
Suyun Yolculuğu.
Solunumla gelebilecek tehlikelerden korunma
Sel nedir ? Selin en sık rastlanan sebebi kuvvetli ve uzun süreli yağıştır. Günümüzde rastlanılan en yaygın sebep ise; kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj.
KENTLERDE HAVA KİRLİLİĞİ
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
Sigara sağlığa zararları
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

Atmosferik Kirleticiler Asit Yağmurları Birçok kirletici havada su buharı ile birleşince asit oluşturur. SO2+1/2O2+H2OH2SO4 2NO2+1/2O2+H2O2HNO3 Asit yağmurları, emisyon kaynağından çok uzaktaki toprak bitki örtüsü ve yüzey sularını etkiler. Binaları aşındırır, topraktaki kimyasal dengeyi bozar.

Atmosferik Kirleticiler Asit Yağmurları - Genellikle sülfürik ve nitrik asitten oluşur. Normal Yağmur H20 + CO2  H2CO3 pH = 5.6 Asit Yağmuru 2SO2 + O2 + 2H2O  2H2SO4 4NO + 3O2 +2H2O  4HNO3 pH = 4.0

Atmosferik Kirleticiler Asit Yağmurları Topraktaki magnezyum ve kalsiyumu çözer. Toprakta alüminyumun ve cıvanın açığa çıkmasına neden olur. Nutrient üreten mikroorganizmaların ölümüne yol açar. Asidik bulut ve sis yaprakların üzerinden nutrientleri süpürür. Gölleri ve ırmakları asidik yapar. Normal gölde pH=6.5 Asidik gölde pH=4.5 Su ekosistemine zarar verir (fitoplankton, alabalık, kurbağa, vb.) Malzemeleri aşındırır. (Köprüler, otomobiller, boyalı malzemeler)

Atmosferik Kirleticiler

Atmosferik Kirleticiler

Hava Kirliliğinin İklim Üzerine Etkileri Atmosferik Kirleticiler Hava Kirliliğinin İklim Üzerine Etkileri Partiküller bulutları etkileyerek yağmur yağmasına neden olurlar. Partiküller güneş ışığını bloke edebilirler. Küresel ısınma-sera etkisi • Troposferdeki belirli gazlar dünyadan yansıyan kızılötesi radyasyonun bir kısmını absorplarlar. • En büyüğü karbon dioksittir. (50%). • Diğerleri metan (18%) ve CFC’ler (14%). CFC’ler ayrıca stratosferik ozonu da yok ederler. • ABD dünyadaki sera gazlarının % 20’den fazlasını üretmektedir.

Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerine Etkileri Atmosferik Kirleticiler Hava Kirliliğinin Sağlık Üzerine Etkileri Hava kirliliği nedeniyle ABD’de her yıl 50.000 civarında insan ölmektedir. Yaşam koşullarının zorlaşması.

Hava kirliliğinin yol açtığı kronik sağlık etkileri Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin yol açtığı kronik sağlık etkileri Kronik bronşit: bronşların kronik olarak hasar görmesi (sigara içenler ve şehirlerde yaşayanlar) Anfizem: kirleticiler alviollere zarar verir ve akciğerlerin esnekliğini azaltır (solumada güçlükler olur). Akciğer kanseri: Birçok hava kirleticisi (BaP, nikel) kanserojendir. Sinerjik etkiler: 2 ya da daha çok kimyasalın etkisi Staten adasındaki kanser oranı: 155 / 100,000 Temiz bir bölgedeki kanser oranı: 40 / 100,000

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin yol açtığı kronik sağlık etkileri Hava kirleticileri, insanları doğrudan zehirlemeseler de hastalıklara olan direnci azaltarak dolaylı yoldan sağlık etkilerine yol açarlar, hastalıklara duyarlılığı artırırlar. Çoğunlukla bebekler, yaşlılar, astımlılar, kronik solunum, akciğer veya kalp rahatsızlıkları olanlar hava kirliliği açısından en yüksek risk grubunu oluştururlar. Çocukların akciğerleri yeterince gelişmemiştir. Çocuklar, solunum sırasında, yetişkinlere göre birim vücut ağırlığı başına daha fazla hava solurlar. Bebek Çocuk (1-6 yaş) Yetişkin Solunum (m3/h) 0.25 0.45 0.70 Vücut ağırlığı (kg) 7.5 15 70 Aynı şekilde astımı ya da kronik hastalığı olanlar için de, zaten zayıf olan sağlık durumuna kirlilik ek bir yük bindirir. Yaşlılarda, akciğer ve bağışıklık sistemlerine, yaşla zayıflamalarına ek olarak kirlilik de zarar verdiği için, virüs ve bakteri saldırılarına duyarlık artar.

Astım nöbetleri, hastane ziyaretleri, Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin yol açtığı kronik sağlık etkileri Etki piramidi Ölüm Hastaneye yatma Hastane ziyaretleri Astım nöbetleri, hastane ziyaretleri, semptomlar Akciğer fonksiyonunda değişim, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kalp atışlarında düzensizlik

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin yol açtığı kronik sağlık etkileri Semptomlar ve epidemiyoloji Baş dönmesi Baş ağrısı Göz tahrişi Burun tahrişi Öksürme ve nefes alma güçlükleri Boğaz iltihabı Akciğer kanseri ve diğer akciğer hastalıkları Göğüs ağrıları, soğuk algınlıklar, alerjiler vb.

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin bitkilere etkisi Hava kirleticileri, bitkilerde oksidasyona yol açarlar.

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin bitkilere etkisi Hava kirleticileri, bitkilere, yapraklarını zayıflatarak, topraktan alabileceği nutrientleri azaltarak, ya da topraktaki toksik maddeler üzerinden zarar verirler. Genel olarak bitkilerin zarar görmesi, kuruması veya ölmesi, asit yağmuru ve diğer etkilerin bileşimi sonucu olur.

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin yapılara etkisi Kireçtaşı için asitli yağışlar, kalsiyumla birleşerek kalsiyum sülfat oluşturur. CaCO3 + H2SO4 CaSO4 + 2H+ + CO32- Kalsiyum sülfat suda çözündüğünden yağmurla yıkanır. 1702’de yapılan bir heykel, 1908’de (sol) ve 1969’da (sağ) çekilen fotoğraflar.

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin toplam maliyeti Duygusal kayıplar Malzeme kayıpları Tarımsal zararlar Kent kayıpları Sağlık Hastalık İş kayıpları Ahşap Binalar Toprak Makine ve ekipmanlar İşgücü kaybı Personel kayıpları Ürünler

Atmosferik Kirleticiler Hava kirliliğinin toplam maliyeti ABD’de yıllık olarak: Sağlık : $36 milyar hastalık, tedavi ve kayıp işgücü. Tarım : Ulusal tarımsal üretimde kirlilik nedeniyle %10 azalma. Malzemeler : Korozyon - $5.5 milyar.