ET VE ET ÜRÜNLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
Advertisements

CANLILARIN YUVALARI.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Et Ürünlerinde Hileler ve Mevzuat
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
Hayvanlarda Beslenme Yaşadıkları Yerler
KIRMIZI ETLERİN DONDURULARAK MUHAFAZASI
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
KÜMES:Tavuk, hindi,horoz,güvercin gibi evcil hayvanların barınmasına yarayan kapalı yer
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
HÜCRENİN YAPISI.
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
HAYVANLAR.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
HAYVANLARIN YUVALARI VE ÖZELLİKLERİ
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
Canlıların Dünyasını Gezelim Tanıyalım
HAYVANLAR ALEMİ TAVŞAN KUZU KEDİ KAPLUNBAĞA CİVCİV KÖPEK.
KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU 22 Eylül DG AGRI C3 Forecast working group 22 Eylül 2014 Ağır ve Hafif Kuzu Karkasları için AB Ortalama Pazar Fiyat Gelişimi.
HAZIRLAYAN VOLKAN İYİTOĞLU.
Hayat Bilgisi 1.Sınıf.
26 Ağustos 2010 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
HAZIRLAYAN ÇİMEN HASGÜL.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
Karadeniz Bölgesinde Hayvancılık
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 11 Aralık 2014.
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Kasım AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
ET ve ÜRÜNLERİ ANALİZ Nihal KANAT.
KARKASLARIN KALİTELERİNE GÖRE SINIFLANDIRILMASI
ET ÜRÜNLERİ (6) Et ürünü; Soğutma ve dondurma gibi fiziksel temel işlemler uygulanarak dayanıklılığı artırılmış taze etler dışında, herhangi bir teknolojik.
ETİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ (2.)
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
YAŞADIĞIMIZ YER       Bütün canlıların yaşamak için bazı temel  ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlardan biri de barınma ihtiyacıdır. Her canlının sağlıklı.
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
ET ÜRÜNLERİ.
DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI Başa Dön. Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Devlet Destekli Büyükbaş Hayvan.
ETLER.
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
ET VE ET ÜRÜNLERİ.
Hayvanlarda Nakil ve Refah
Menü Planlama.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Sığır Besiciliği.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
GÖRÜNÜR IŞIK Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya.
Sunum transkripti:

ET VE ET ÜRÜNLERİ

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etinden yararlanılan hayvanlar Büyükbaş hayvanlar: sığır, manda, deve, domuz Küçükbaş hayvannlar: koyun, keçi Kanatlılar (kümes hayvanları): tavuk, hindi, devekuşu, kaz, ördek, bıldırcın vb. Av hayvanları: geyik, yaban keçisi, tavşan vb. Su ürünleri: balık, karides, ahtapot, midye vb.

ET VE ET ÜRÜNLERİ Karkas: kesilmiş kasaplık hayvanın deri, iç organlar, baş ve türüne göre kuyruk çıkarıldıktan sonra elde edilen gövdesidir Randıman: kasaplık hayvanlarda sıcak karkas ağırlığının kesim öncesi canlı ağırlığa (%) oranıdır

Çeşitli etlere ait yaklaşık bileşimler ET VE ET ÜRÜNLERİ Çeşitli etlere ait yaklaşık bileşimler % Sığır eti Kanatlı etleri Domuz eti Balık Protein 18 21 12 20 Yağ 13 45 11 H2O 60 66 42 68

ET VE ET ÜRÜNLERİ Et kalitesi aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurularak değerlendirilir Karkas olgunluğu Yağ derecesi Kas dayanıklığı Renk

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etin görsel kalitesini oluşturan en önemli öge renktir. Etin rengi üzerine iki protein etkili olmaktadır. Et rengini veren myoglobin ve kan rengini veren hemoglobin etin renk pigmentleridir. Kesimden sonra ette bulunan renk pigmenti myoglobin, oksijenasyon ile oksimyoglobine dönüşmekte, ilk görülen mor-kırmızı renk yerini parlak kırmızıya bırakmaktadır. Myoglobin ve oksimyoglobinin hem molekülündeki demir atomu (ferro) +2 değerdedir. Oksidasyon ile bu pigmentler metmyoglobine dönüşür. Bu durumda hem molekülündeki demir atomu +3 değere (ferri) yükseltgenir ve et rengi kahve-kırmızıya dönüşür.

ET VE ET ÜRÜNLERİ Etlerin muhafaza yöntemleri - Soğutma ve dondurma - Isıl işlem - Kurutma - Dumanlama - Kimyasal koruyucular - Işınlama - Fermentasyon - Tuzlama ve kürleme

ET VE ET ÜRÜNLERİ Soğutma ve dondurma gibi fiziksel temel işlemler uygulanarak dayanıklılığı arttırılmış taze etler dışında, herhangi bir teknolojik işlemden geçirilerek yeni tat-koku, yapı, renk ve dış görünüş kazandırılmış, dayanıklılığı arttırılmış ürüne et ürünü denilmektedir.

Et ürünlerine örnekler ET VE ET ÜRÜNLERİ Et ürünlerine örnekler Parça halinde işlenmiş et ürünleri Pastırma ve füme etler Konserve ve hazır yemek ürünleri Kuşbaşı ve kıyma halinde işlenen et ürünleri Sucuk Kavurma Hazır köfteler ve hamburger köftesi Emülsiyon tipi et ürünleri Salam Sosis