AKŞEHİR’İN KÜLTÜREL DEĞERLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

EGE BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Neden dünyanın her yerinde aynı zamanda aynı mevsimler yaşanmaz?
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
KADINLARIN BESLENMESİ, SAĞLIĞI VE DOĞURGANLIĞI. BESLENME  Annenin beslenme durumu onun sağlığını, enerjisini ve iyilik durumunu etkiler.  Annenin hastalığında.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN ÖĞELER
İÇ ANADOLU BÖLGESİ.
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
SIFATLAR ÖN AD.
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
ŞEHİRLER VE ETKİ ALANLARI
Bir tavuk alıp ne yapalım?
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
İlk Türk Devletlerinde Sanat
KESİRLER.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
25 Aralık’la başlayan ve yaklaşık bir hafta süreyle kutlanan Noel ve yılbaşı, başta Avrupa ve Amerika kıtası ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok.
Terim olarak Ahilik, XIII. yüzyılın ilkyarısından XIX. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu'da, Balkanlarda ve Kırım'da yaşamış olan Türk Halkının sanat.
SES BİLGİSİ SORULAR.
Kafkas Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Ve Uygulama Merkez Müdürlüğü Faaliyetleri Kafkas Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğr.Gör.Neriman.
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 07 Mayıs 2009 Perşembe Matematik 7+8+9=8+8+7=2+8+9=7+8+3=6+8+6= 9+5+9=1+8+9=7+8+2=7+1+3=7+3+3= 7+7+7= 8+8+8=
Niteleme Sıfatları Belirtme Sıfatları
HALK EDEBİYATI DERLEME SUNUMU
Hazırlayanlar:taha_süleyman Soyad :Bircan_Çetin No :525_527
Bocce Beden Egitimi Dersi.
AYTEN Ümit Yaşar OĞUZCAN ŞİİRLER MİLYON KERE AYTEN AYTEN’İN SONU ÇIKIŞ
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Bu Müze Çanakkale-İzmir yolu üzerinde Ayvacık İlçesi Küçükkkuyu Beldesinde bulunmaktadır. Zeytinin anavatanı olan ve altı bin yıldır zeytinyağı üretilen.
BOŞ KÜME DENK KÜME EVRENSEL KÜME EŞİT KÜME İÇİNDEKİLER.
HAZIRLAYAN:ZÜBEYDE DURMUŞ 532 6_B
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BİLDİREN KELİMELER
AHİLİK KÜLTÜRÜ HAFTASI ( EKİM)
İletişim fakültesi ŞEHİRLER VE İMAJLAR: MARKA ŞEHİR OLMA SÜRECİNDE TÜRKİYE’DE MALATYA İMAJI.
TEKERLEME ÖRNEKLERİ Bir iki üç Söylemesi güç Sana verdim bir elma
Geçmişten Geleceğe 1. Geçmişte kullanılan kıyafetler hakkında neler biliyorsunuz ? Söyleyiniz. ZİYA FIRINCIOĞULLARI.
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
Özbekistan Sosyal bilgiler.
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM 2
SIFATLAR.
SU KAPLARI TAŞIMACILIKTA VE EVLERDE.
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
ADIM ADIM TÜRKİYE.
Doç. Dr. Gülten HERGÜNER. EĞİTİMDE OYUNUN KULLANILMASI  Oyun, bir eğitim aracıdır. Öncelikle temel eğitimin bütün dallarında ve beden eğitimi ve sporda.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Atasözlerİ.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Köy kay tüy bey.
ADANA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
* ADI SOYADI ; FATMA KEKLİK * SINIFI; 5/B * NUMARASI; 495.
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
HALK OYUNLARI.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
Anadolu Türk kültürünün yüzlerce yıllık mirası 1930 yılından beri faaliyet gösteren Etnografya Müzesi'nde, Türk Sanatının Selçuklu Devrinden günümüze.
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Palandöken Dağı; Palandöken, Doğu’nun en popüler kayak merkezidir. Hatta Türkiye’nin en iyi ilk üç kayak merkezinden birisidir.
Futbolda en çok karşımıza çıkan kurallar
Sunum transkripti:

AKŞEHİR’İN KÜLTÜREL DEĞERLERİ

1. Nasreddin Hoca Fıkraları Nasreddin Hoca, Akşehir’in simgesi haline gelmiş, şehrin her noktasında manevi izlerinin görüldüğü ve halk tarafından özümsenmiş büyük bir şahsiyettir. İzahatlar, öğütler, umutlar, umutsuzluklar, mutluluklar, aranılan çareler, çözümlemeler hep O’nun fıkralarıyla örneklendirilir ve destek bulur.

2. Akşehir Giysileri: Akşehir Kadın Giysileri: Yörede; Türkmenler, Yörükler, 19. yüzyıl sonlarına doğru Balkanlar’dan gelen göçmenler, 1960 yılına kadar Kazakların ve Kurtuluş Savaşı’na kadar da Ermeni ve Ruslar bulunmuştur. Bu nedenle Akşehir’de çevresine benzemeyen ortak bir kültür oluşmuş ve doğal olarak bu kültür, yöre kıyafetlerini de etkilemiştir.

1-Başlık: Yörede zengin kadınlar, vişneçürüğü renginde kalıplı küçük fes giyerler. Feslerde çok miktarda altın bulunur. Altınların tam üstüne çeşitli parlak kumaşlardan fesi tamamen saran dolak bulunur. Fesin üstüne oyalı yazma, tülbent, ipek yaşmak, grep ve pullu örtülür. Kına geceleri ve düğünler dışında genelde fes kullanılmaz.

2-Giysi: Kadınlar; gayet zarif, dökümlü olup bele sokulan don (şalvar) ve kasıklara kadar uzanan, yakası dört köşe kolları bol ilikli enteri adı verilen giysiyi giyerler. Ortalama yedi metre kumaştan yapılır. Kumaşın iki metresi üstte enteri denen kısma beş metresi ise bol ağılı olan don için harcanır.

3-Aksesuar: Kadınlar bellerine 7-8 cm. eninde olan kemer takarlar 3-Aksesuar: Kadınlar bellerine 7-8 cm. eninde olan kemer takarlar. Bu kemer telkari ve fişekli gümüş kemerdir. Halk genellikle fişekli gümüş kemeri tercih eder. Sözünü ettiğimiz bu kemerler yörede donun (şalvarın) üzerine takılır.

Kadınların başka bir takısı da, boyunlarına taktıkları üçü bir yerde veya beşi bir yerde diye adlandırılan altın takılardır. Bu takıların başka yörelerdeki adı beşibirliktir. Bu takı genellikle kırmızı kurdele veya altın zincir üzerine yan yana getirilerek boyuna takılır. Kadınların feslerinin üstünde, çok sayıda küçük sarı lira (benez) bulunur.

Akşehir Erkek Giysileri: Üstlerine salta/cepken/kazake/giyerler. Saltanın kol ve eteği kısadır. Yani saltanın kolları, göyneğin kollarından kısa olur. Saltanın içine göynek (mintan) giyilir. Göyneğin yakası sıfır olup içi astarlıdır. Kumaşı top alaca ve ipekli alacadan yapılır. İnce ve sık desenledir.

Boyuna, göyneğin ya-kaları içine girecek şekilde boyun poşusu bağlanır Boyuna, göyneğin ya-kaları içine girecek şekilde boyun poşusu bağlanır. Boyun poşu-su genelde parlak ku-maştan olup, İsmaili-ye kumaşındandır. Erkekler bellerine bel kuşağı takarlar. İki tarafı kısa, saçaklı, kalın renkli yünden yapılır. Üçgen şekline getirilip katlanır. Bele kalın bir biçimde sarılır.

3.Akşehir Türküleri ve Halk Oyunları Akşehir yöresi oyunları “Tekçi” özelliği taşır. Yöre oyunları ilk olarak düğünlerde ve kına gecelerinde karşılıklı olarak iki veya dört kişi tarafından oynanmıştır. Oyunları oynayan kişiler kadın, erkek veya kadın-erkek karışık olabilir. Yöre halkının sıcakkanlı, hoşgörülü olması ve eğlenmeyi sevmesi Akşehir yöresi oyunlarını etkilemiştir. Yöredeki oyunların kendine özgü anlamları ve oynanış biçimleri vardır.

4. Sıra Yarenleri Akşehir esnafları tarafından kış aylarında eğlenmek amacı ile gece toplantıları düzenlenir. Bir disiplin çerçevesinde, sabit kişiler ve bu kişilerin getirdiği misafirlerin katılımı ile yapılan toplantılar, Ahilik döneminden kalmadır.

Bu tip gece toplantılarına Eskişehir, Kütahya, Çankırı, Kırşehir ve Antalya’da da rastlanır. Akşehir’in folklorik yapısında büyük bir olgu olan Yarenler Sıra gecesi, yöresel bazı türkülerin ve oyunların meydana gelmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Sıra oyunu, her hafta bir sıra elemanın evinde toplanılarak yapılır Sıra oyunu, her hafta bir sıra elemanın evinde toplanılarak yapılır. Mayıs ayı içinde yapılan son sıra gecesinden sonra, sıranın ilk gününden itibaren sıra elemanlarından ceza olarak toplanan paralar ya muhtaç bir kişiye yardım olarak verilir ya sıra elemanları arasında eşit olarak pay edilir ya da Hıdrellez Bayramı dolayısıyla tüm elemanlarının katıldığı bir piknik yapılır.

5. Yemekler Akşehir mutfağı, coğrafi konumu itibariyle çok zengindir. Bunlardan bazıları:

Peynir Baklavası

Herse:

Sakala Sarkan (Sakala Çarpan)

Hamur Topalağı

Gölle

Kalın Börek

Mercimekli Bükme

Patatesli Sazan Balığı

Yağlı Ekmek

Galeta Kırması

Gömme

Sülbiye

6. El Sanatları Akşehir, el sanatları konusunda da oldukça zengin bir şehirdir. Ancak bu konuda da; teknolojik gelişmeler, hayat şartları, modanın değişmesi ve zahmetli oluşu gibi nedenlerle, bir zamanlar çok ünlü olan el sanatları artık eski rağbeti görmemekte ve yok olmaya mahkûm bırakılmış gibidir. Eski maharetli eller, sonrasında öğretecek kimseler bulamadıklarından dolayı bir bir boş kalmaya başlamıştır. Akşehir’de kaybolan pek çok sanatın yanı sıra halen devam eden el sanatları mevcuttur.

1. At Arabacılığı(Saraççılık) Balkan muhacirlerinin, Anadolu insanına öğrettiği mesleklerden biri de at arabası yapımı ve boyacılığı olmuştur. İç Anadolu bölgesinde Nevşehir, Sivas, Konya ve Akşehir gibi merkezlerde at arabacılığı ve boyacılığını devam ettirerek, yöre halkına da öğretmişlerdir.

Bu merkezlerden Akşehir’de at arabacılığı, 1940’lı yıllardan 1980’li yıllara kadar halk tarafından oldukça benimsenen, önemli bir meslek olmuştur. 1950-1965 yılları arasında, Eski Buğday Pazarı civarında (Meydan Mahallesi) yaklaşık 55 adet at arabası yapım atölyesi ve 3-4 adet araba boyacı ustası bulunduğu bilinmektedir

2. İpek Halıcılığı Akşehir’de halen devam etmekte olan sanatlardan biri de ipek halı dokumacılığıdır. Bu sanatın tam olarak ne zaman icra edilmeye başlandığı net olarak bilinmemekle birlikte, kadınların evlerde kurduğu tezgâhlarıyla iyi gelir elde ettikleri bir uğraş olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde, evlerden başka, Akşehir Halk Eğitim Müdürlüğü ve Akşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulmuş atölyeler faaliyet göstermektedir. Bu halıların ünü ülkemiz sınırlarını aşmış durumdadır

7. Akşehir Ağzı Orta Anadolu ile Batı Anadolu’nun sınırında bulunan Akşehir’in konuşma dili de bölgeyi ortalayan özellikler gösterir:

Dualar, Beddualar, Atasözleri ve Deyimler Ağanın malı çıkar, uşağın canı. (Atasözü) Çalışan el, tok karın üzerindedir. (Atasözü) Testici suyu, kendi çanağından içer. (Atasözü) Dil ebesi, çöplek tepesi.(Çok konuşan) Komşusundan huy kapan, ayranına su katar.(Başkalarından etkilenme)

10-Yeni yanı yere gelmek.(Beddua) 11-Çalışan elin kırılsın. (Beddua) 12-Yat geber ekmeği.(Yatma vaktinde yenilen ekmek) 13-Od ocağı kör olasıca. (Beddua) 17-Terle kuzum terle, terlemesen parla.(Boşuna uğraş verme)

Dar sokaklarda bol bıçaklara rast gelesice. (Beddua) Aşın aşığına kaşığın kaşığına denk olsun. (Hayır duası) Kavaklar gibi devril emi. (Beddua) Hamamda türkü söylenmez.(Her yerde her şey konuşulmaz)