BİR GÖNÜL-LÜLÜK HİKAYESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

ORGANİK TARIM.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
GÖREVLERİMİZ  Görev kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin taşıyıcı sistemi ile zemin mekaniği mühendislik hesaplarını ve her.
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TİCARET
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
TÜRKİYE’DE TARIM.
TOPRAĞIN ÜRÜNE ÜRÜNÜN ÜLKEMİZE KATTIĞI DEĞER
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
DIME - EIB - AEA 2008 Workshop ‘Turkey: A Model for Organic Products’ April , Izmir Turkey “ORGANİK TARIMA DAYALI SANAYİNİN GELİŞTİRİLMESİ” ÜZERİNE.
COĞRAFİ İŞARETLER Seher AÇIKEL Marka Uzmanı Aralık 2010 Antalya.
Serhat Kemal Hatipoğlu Marka Uzmanı
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
ÜRETTİKLERİMİZ.
EGE BÖLGESİ.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
MARKA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
No Konu Ürettiklerimiz
TÜRKİYE’DE TARIM.
TÜRK ODA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA AKREDİTASYON SİSTEMİ Dr. Mustafa LALE Sanayi Daire Başkanı, TOBB , ANKARA.
Lezzet, Sağlık ve Güven..
GAZİANTEP BAKLAVASI AVRUPA TESCİL SÜRECİ. Yusuf İzzettin İYMEN Genel Sekreter Yrd. Gaziantep Sanayi Odası
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Ege bölgesi.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
ULUSLARARASI SEMİNER DÜNYA VE TÜRKİYE’DE COĞRAFİ İŞARETLER’DE SON GELİŞMELER Türkiye Coğrafi İşaretlerin Neresinde ? Gelişmeler Sorunlar ve Çözüm Önerileri.
PASTIRMA AB İTİRAZ SÜRECİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanlık Bürosu Müdürlüğü’nün başlıca görevleri arasında; Yönetim Kurulu ve Meclis toplantılarının gündemlerini.
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
Coğrafi İşaret Yasal Düzenleme Ulusal Coğrafi İşaret Strateji Belgesi ve Eylem Planı
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Türkiye’nin dünyaya anlattığı hikayesi imalattaki gücüyle başlıyor, ihracattaki potansiyeli ile devam ediyor..
SEMPOZYUM TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE COĞRAFİ İŞARETLER ve BURDUR İLİ DENEYİMİ 16 Aralık 2015-Burdur Düzenleyen Kuruluşlar Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi.
AHUM Destekleri: İHRACAT UYGULAMASI
T.C. Manisa Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
BİLİNÇLİ TÜKETİCİ.
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
Ekonomik Bir Değer Olarak “TEKİRDAĞ BAĞCILIĞI VE ÜZÜM”
FİKRİ VE SINAİ HAKLARIN GÜMRÜKLERDE KORUNMASI
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Fikri ve Sınai Haklar Kanunu Gümrük Kanunu
Coğrafi İşaretin Faydaları
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
Türkiye’de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler
LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ TÜRKİYE ÜRÜN İHTİSAS BORSASI
TÜRK KOOPERATİFÇİLİĞİNİN AŞILMASI GEREKLİ SORUNLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
ROBERT OWEN. Robert Owen, 14 Mayıs 1771'de, Newtown, Montgomeryshire'da doğdu. Dokuz yaşına kadar doğduğu şehirde eğitim gördü. On yaşındayken, bir kumaşçı.
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
Tarım sektörünün önemi
Coğrafi İşaretlerin Yerel Kalkınmadaki Önemi
Sunum transkripti:

BİR GÖNÜL-LÜLÜK HİKAYESİ İZMİR TİCARET BORSASI COĞRAFİ İŞARET UYGULAMALARI VE SORUNLAR

TÜRKİYE’NİN İLK TİCARET BORSASI YENİLİKÇİ PROJELERİ İLE TÜRK TARIMININ HİZMETİNDE 1891 YILINDAN BU YANA

İzmir Ticaret Borsası : Tarımsal ticareti gerçekleştirirken, geliştirirken, tarımı, doğayı, iklimi, tohumu, toprağı, bioçeşitliliği, üreticiyi koruyan, Bir kurum. *Tarımda sürdürülebilirlilik için mücadele eden Bir kurum *üretici ve tüketici refahını hedefleyen bir kurum

Tüm bu hedefler için; yöresel ürünleri, yöresel lezzetleri, yöresel üretim koşullarını, yöresel üretim yöntemlerini korumak, sahip çıkmak, sürdürmek büyük önem arz ediyor. Coğrafi İşaretleme; yöresel ürünlerin korunması, tanımlanması, tanıtılması, ürüne katma değer sağlaması anlamında oldukça önemli bir amaç/araç,

Bu yaklaşım ile; İzmir Ticaret Borsası Coğrafi işaret tescil çalışmalarına 2002 yılında başladı. Pamuk, çekirdeksiz sultaniye üzümü ve kurutmalık sarılop çeşidi incire coğrafi işaret tescil başvurusu yapıldı.

Coğrafi işaret tescili çalışmalarına başladık. Çünkü: Üç üründe de en önemli pazarlama noktasında bulunuyorduk, Üç ürününde fiyat oluşumuna katkı sağlıyorduk, Üretici ve tüketici arasında orta noktadaydık Bu ürünlerin üretim, ticaret ve ihracatında yaşanan sorunların çözümünde coğrafi işaret kritik öneme sahipti, ,

33 kuruluş ile işbirliği protokolü imzalandı. Bu süreçte, 51 kuruluşa çalışmalarımız hakkında bilgi verildi, işbirliği talep edildi, 33 kuruluş ile işbirliği protokolü imzalandı. Tescil başvurularımız, 2003 tarihinde onaylandı.

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM

KURU İNCİR

PAMUK

Tescil işleminden sonra çalışmalar pamuk üzerinde yoğunlaşmıştır. “EGE PAMUĞU” coğrafi işaret logosu kullanım hakkı, Borsamız ile sözleşme imzalayarak işletmesini yine Borsamız tarafından oluşturulacak ekibin habersiz olarak yapacağı denetimlere açan Ege Bölgesinde bulunan çırçır fabrikalarına verilmiştir

2 Yönetmelik ve 1 Sözleşme Hazırlanmıştır. «EGE PAMUĞU COĞRAFİ İŞARET KULLANIM YÖNETMELİĞİ» «EGE PAMUĞU COĞRAFİ İŞARETİ DENETİM YÖNETMELİĞİ» «EGE PAMUĞU COĞRAFİ İŞARETİNİN KULLANILMASINA İLİŞKİN SÖZLEŞME»

*Bölgede üretilen bütün pamuklarda “Ege Pamuğu” logosunun kullanılması için önemli çabalar sarf edilmiştir. *Ege Pamuğunun markalaşması amacıyla yapılan ilk ve en önemli girişimdir. *Bu bir ihtiyaçtır: Çünkü; Ege Bölgesi pamukları doğal bir marka olmuştur.

ÇIRÇIR BORSA İplikçi Kumaşçı Konfeksiyoncu DENETİM Üretici (Ege Bölgesi) Kütlü Pamuk (3) Coğrafi İşaret Bavurusu (1) ÇIRÇIR BORSA Coğrafi İşaret Kullanım Hakkı (2) İşleme (4) DENETİM Logo, Yetki ve Sıra No (5) Düzenli Raporlamalar (6) Ege Pamuğu Sertifika Teslimi (7) Sertifika Sertifika Sertifika İplikçi Kumaşçı Konfeksiyoncu

ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜM, KURU İNCİR VE PAMUKTA DENETLEME SİSTEMİ Denetleme sistemi her üç ürün için ayrı ayrı oluşturuldu. Denetleme kuruluşları Denetleme heyeti Denetleme şekli

ÇEKİRDEKİSİZ KURU ÜZÜM a) Denetleme Kuruluşları: İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, TİCARET BORSALARI İzmir, Manisa, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Akhisar ve Denizli Ticaret Borsaları TARIM İL MÜD. İzmir, Manisa ve Denizli Tarım İl Müdürlükleri ZİRAAT ODALARI İzmir, Menemen, Kemalpaşa, Manisa, Salihli, Turgutlu, Alaşehir, Saruhanlı, Ahmetli, Sarıgöl, Denizli, Çal, Buldan Ziraat Odaları DİĞER KURULUŞLAR DTM Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi b) Denetleme Heyeti: İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde, inceleme yapılacak yörede bulunan ve denetleme kuruluşları arasında bulunmaya kabul etmiş kurumların birer temsilcisinden oluşturulacak 3 kişiden az olmayacak şekilde teşkil edilmesi düşünülmektedir. c) Denetleme Şekli: Denetleme, talep üzerine, şikayet olduğunda yada ihtiyaç duyulduğunda, bağ ve ürün denetimi olmak üzere iki aşamada. yapılır.

İzmir Ticaret Borsası tarafından İtiraz süreci başlatılmıştır. Yunanistan tarafından “Stafida Soultanina Kritis” ibaresi ile Avrupa Komisyonuna sultaniye kuru üzüm ürünü için coğrafi işaret tescili (PGI: Protected Geographical Indication) başvurusunda bulunulmuştur. Başvuru 5 Nisan 2014 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanmıştır. İzmir Ticaret Borsası tarafından İtiraz süreci başlatılmıştır. İtiraz dilekçisi, Gerekçeli itiraz dosyası , Avrupa Komisyonuna gönderilmiştir. Karşılıklı müzakere süreci başlamış, Karşılıklı anlaşma sağlanamamıştır.

SİSTEM NEDEN İŞLEMİYOR ????? SORU-N-LARIMIZ?????

SORU-N-LARIMIZ Tescil Edilecek Ürünlerin Tanımı, Ayırt Edici Özelliklerin Tanımı Nasıl olmalı ? (Varyete/çeşit adı, yer adı, bölge adı, il adı Coğrafi İşaret olur mu?) Etkin bir Etiketleme ve logo uygulama sistemi nasıl olmalı ? Birincil tarım ürünlerinde tanımlama, etiketleme ve denetim modelleri nasıl olmalı?

Denetim Sistemi Modeli Ne Olmalı? SORU-N-LARIMIZ Denetim Sistemi Modeli Ne Olmalı? Coğrafi işaret sahibi kurumlar tarafından etkin iç denetim sistemleri kurulamadı! Örnek iç denetim modeli olmalı! Akredite olmuş, donanımlı bağımsız ve tarafsız kuruluşlar tarafından yapılan bir dış denetim sistemi olmalı! Coğrafi İşaretlerle ilgili temel yasa çıkarılmadı!

SORU-N-LARIMIZ Etkin Bir Coğrafi İşaretleme Sistemi Yaratmak İçin Ne Yapmalı? Coğrafi İşaretli Ürünlerin Rekabet Gücü Nasıl Artacak? Katma Değer Artışı Nasıl Sağlanacak? Farkındalık ve Bilinirlik Nasıl Sağlanacak? Coğrafi İşaretlerle ilgili temel yasa çıkarılmadı!

SORU-N-LARIMIZ Avrupa Birliği Tescili Başvuru Sürecinde destek nasıl sağlanacak? Coğrafi İşaretlerle İlgili Temel Yasa Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

www.ecommoditybazaar.com

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM www.itb.org.tr İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM DR.PINAR NACAK