KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM !

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ BÖLÜM:1-2 VERİ ANALİZİ YL.
Advertisements

Diferansiyel Denklemler
ATIK KAHVE TELVELERİNDEN DOĞAL GÜNEŞ KORUYUCU LOSYON HAZIRLANMASI
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
GENEL KİMYA II LABORATUVARI Prof. Dr. Baki Hazer
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
ÇÖZELTİLER.
Pastörize Süt Teknik Şartnamesi
ALDOL KONDENSASYONLARI
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
Ünite : Asitler ve Bazlar
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
1 Tarım Politikası Dersi Uygulama Dönemi Tez Yazımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Dr. Yener ATASEVEN Ankara Üniversitesi.
Deney No: 9 Asit Baz Titrasyonu
UMMAHAN YILMAZ Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
SOAP SABUN Hazırlayan: İlker ŞENEL.
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
1. Giriş.
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
MEMBRAN PROSESLERİ.
ELBİSTAN LİNYİTİ VE ATIKLARIN BİRLİKTE SIVILAŞTIRILMASI Prof. Dr. Hüseyin Karaca İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,
Yağlar (lipidler).
ARITILMIŞ SULARIN ENDÜSTRİ VE TARIMDA KULLANILABİLİRLİĞİ - ARITILMIŞ SUYUN KALİTE KONTROL ANALİZLERİ İZÇEV A.Ş. Çevre Laboratuvarı Sulama Suyu Kalite Kriterleri.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
Fen Bilimleri Evsel Atıklar ve Geri Dönüşüm
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 02; Homojenizasyon ve Ekim.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Kimya dilinde yağ asidi tuzlarına genel olarak sabun denir. Piyasada yaygın olarak bulunan sabun, yağın NaOH ile etkileşmesinden elde edilir. Yani kalıplar.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Erodium malacoides (L. ) L'Herit. ve Erodium hoefftianum C. A
ASİT-BAZ TİTRASYONLARI
ELEMENTEL ANALİZ.
13 HAFTA NötralleşmeTitrasyonlarının Uygulamaları
Fosforik Asit Titrasyonu
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
KİM 275 Analitik Kimya Laboratuvarı (Kimya Mühendisliği)
GENEL KİMYA Çözeltiler.
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
Servet ÖZMEN Karabük Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
ÇÖZELTİLER Başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Homojen Çözeltiler :
PERİYODİK SİSTEM -ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI-ASİTLER VE BAZLAR KİMYASAL TEPKİMELER -TÜRKİYE'DE KİMYA ENDÜSTRİSİ KAZANIM TARAMA TESTLERİ FEN KURDU ÖĞRETMEN.
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
Sunum transkripti:

KAHVE TELVELERİMİZİ ATMAYALIM ! Sena ERBAŞ, Berivan TEL PROJE DANIŞMANI: Özen IŞIK İSTANBUL ÜSKÜDAR LİSESİ PROJENİN ADI: Kahve Telvelerimizi Atmayalım ! GİRİŞ PROJENİN AMACI: Yağlı içeriği olan bitkisel atık maddelerden farklı çözücülerle çalkalama yapılarak özütleme işlemi sonucunda elde edilen yağlardaki asitliğin oleik asit cinsinden belirlenerek kullanımına uygunluğu hakkında bilgi edinilmesi. Bizim çalışmamızda; diğer çalışmalardan ayrılan birinci yön, özütleme işleminde çalkalama yönteminin uygulanması, ikinci yön ise çözücü olarak dietil eter, petrol eteri ve kloroform ile ayrı deneyler yapılmasıdır. Proje çalışmamızın konusu; Türk kahvesi telvesinin farklı çözücülerle çalkalama yapılarak özütlenmesi ile elde edilen yağlarda yağ asitliği tayinidir. DENEYSEL Ticari olarak satılan bir kahve markasının evde içilmesi sonucu elde edilen telveler toplanarak 80-90 °C sıcaklıkta yaklaşık 4 saat kurutuldu. 100’er gram kahve telvesi; 300 mL petrol eteri, 300 mL dietil eter ve 300 mL kloroform içerisine konularak 3 saat çalkalama işlemi yapıldı. Alınan yağ tabakası kısmında kalan çözücüyü uzaklaştırmak için su banyosunda buharlaştırma işlemi yapıldı. Elde edilen yağlardan 1’er gram tartılarak, 25 mL etanol + 25 mL dietil eter karışımında çözüldü. 4-5 damla fenolftalein damlatılarak standartlaştırılmış 0,1 N etanollü KOH çözeltisi ile titre edildi. Yöntem 1 Yöntem 2 TARTIŞMA -SONUÇ   Yağ özütlenmesi işlemlerinde yaygın olarak kullanılan soxhlet özütleme cihazı kullanılmadan basit çalkalama yöntemi uygulanarak atık olarak değerlendirilebilecek kahve telvesi içinde mevcut olan yağların özütlenmesi gerçekleştirilmiştir. ÇÖZÜCÜ dietil eter petrol eteri kloroform çalışmalar elde edilen yağ miktarları (g) oleik asit miktarları (% asitlik) 1 3,38 2,10 5,86 1,80 6,90 2 2,46 1,76 3,52 1,64 6,54 3 2,14 2,69 5,30 6,98 4 2,74 2,22 4,82 5,72 Ortalama değerleri 2,68 2,19 4,88 1,71 1,74 Standart sapma 0,53 0,38 1,00 0,08 0,58 0,07 Çözücü seçiminde, yanıcı olmaması ve solunumu daha az etkilemesi özellikleri yanında kloroformun, kahve telveleri ile daha homojen olarak karışması ve çökelmeye engel olması daha iyi verimle yağ özütlenmesinde kullanılabilirliğini verilerden değerlendirebiliriz. Yağ asitleri yağ endüstrisinde istenilmeyen bir kavramdır. Yağların kalitesinde önemli yer teşkil ederler. Yağ asit değeri bir yağda ne kadar düşük ise yağın kalitesi o kadar iyidir. Endüstride yağda bulunan yağ asitlerini gidermek için sabunlaşma tepkimelerinden yararlanılmaktadır. Telve içinde içerisindeki serbest yağ asitleri NaOH ile muamele edildiğinde sabunlaşma reaksiyonu sonucu ortamdan uzaklaştırılır. Bu aşamada elde edilen sabun tortusu ise sabun sanayisinde kullanılır. *Prof.Dr.Turgut GÜNDÜZ, Kantitatif Analiz Ders Kitabı, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Analitik Kimya Kürsüsü, 1993. *Yüksel Abalı, Ramazan Gümüş, Seher Vatansever, Nurtaç Ersöz, V.Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu 2009 - Diyarbakır, Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, MANİSA. *Çiğdem AYDIN , Fırat ÖZEL, Pars Eğitim ve Danışmanlık Gıda Analizleri , http://firatozel.files.wordpress.com/2011/11/gc4b1da-analizleri.pdf *Deney 5, Organik Kimya Föyleri, Anadolu Üniversitesi. *Material Safety Data Sheet Ethyl ether , Chloroform & Petroleum ether MSDS, http://www.sciencelab.com/. KAYNAKLAR