BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Advertisements

HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
YAZILI ANLATIM ÜRÜNLERİ
1) Gazetelerin ya da dergilerin belli sütunlarında gündelik konuları bir görüş ve düşünceye bağlayarak yorumlayan yazlılardır. Bu türde, yazar ele aldığı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
Dil ve Anlatım Performans Ödevi Ela Başaran Gülden Karademir
YAZILI EDEBİYAT Türklerin GÖKTÜRK alfabesini kullanmasıyla başlayan dönemdir. Daha eskilere ait maalesef herhangi bir eserimiz yoktur. Tarihi bilinen en.
ANI Öykü Özfırat 11D.
TANIMI TARİHİ ÖZELLİKLERİ
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Öykü ( Hikaye ).
BİYOGRAFİ VE OTOBİYOGRAFİ
GÖKTÜRK KİTABELERİ (ORHUN ÂBİDELERİ)
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
ANI TÜRÜ Esra Gürçay.
ANI (HATIRA) Bir kimsenin kendi başından geçen ya da kendi döneminde ortaya çıkan olay ve olguları gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anımsayıp anlattığı.
Orhun abideleri / göktürk yazıtları
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Gezi Yazısı-Anı)
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
GÖKTÜRK YAZITLARI *BENGÜ TAŞLAR
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
ANI, BİYOGRAFİ, OTOBİYOGRAFİ, RÖPORTAJ GEZİ YAZISI
GÜNLÜK (GÜNCE)
İÇİNDEKİLER Orhun Yazıtları Göktürk (Orhun-Köktürk) Yazıtları
ÖĞRENCİ ; -BÜŞRA YILDIRIM -10/E -425
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
GEZİ YAZISI GEZİ YAZISI.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
NAMIK KEMAL.
SERKAN ERDOĞAN TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SELÇUK TÜREYEN SELÇUK TÜREYEN DERİNCE 19 MAYIS ANADOLU LİSESİ UZMAN TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI ÖĞRETMENİ.
KOMPOZİSYON TANIMI:  Farklı parçaları, uyumlu ve düzenli şekilde bir araya getirmeye Kompozisyon denir.
Düşünceye Dayalı Ve Konusunu Yaşamdan Alan Yazı Türleri
YAZI TÜRLERİ.
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
ORHUN ÂBİDELERİ (GÖKTÜRK KİTABELERİ)
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
GÜZEL SANATLAR VE EDEBİYAT GÜZEL SANATLAR İÇİNDE EDEBİYATIN YERİ
Hikaye.
II.ÖYKÜ.
Türk Edebiyatında Anı Ve Anı Türünde Yazılan Önemli Eser Ve Yazarları * * * *
Altı adet Göktürk Kitabesi vardır. Ama bunlardan üç tanesi önemlidir. Bunlar; 1. KÜLTİGİN KİTABESİ(ABİDESİ) 2. BİLGE KAĞAN KİTABESİ(ABİDESİ) 3. TONYUKUK.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
İBRAHİM ŞİNASİ.
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Ziya Paşa (1825 – 1880).
TANZİMAT EDEBİYATI’NIN OLUŞUMU
Edebiyat,sanat,siyaset,ticaret,spor gibi alanlarda başarılı olan; insanlık adına faydalı işlerde bulunan insanların hayatlarının.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ANI Bir kimsenin başından geçen ya da kendi, döneminde ortya çıkan olay ve olguları Gözlemlerine, bilgilerine dayanarak anlattığı yazı türüdür.
TANIMI TARİHİ ÖZELLİKLERİ. Kitaplarda Ölmek Adı, soyadı Açılır parantez Doğduğu yıl, çizgi, öldüğü yıl, bitti Kapanır, parantez. O şimdi kitaplarda bir.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
TÜRK EDEBİYATI EVRELERİ
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
TEK ADAM Tek Adam, Şevket Süreyya Aydemir'in yılları arasında kaleme aldığı biyografi kitabı. Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatının anlatıldığı.
Biyografi.
BİYOGRAFI (HAYAT HİKAYESİ) Biyografi Nedir? Biyografi Örnekleri Biyografi Terimi Biyografik Roman Biyografi Nasıl Ortaya Çıktı? Otobiyografi Biyografinin.
Türk Egitim Tarihi 1 Prof.Dr.İsmail Güven.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi" için edebiyat tarihçileri: "İnsanı, insana tanıtmaktır." diyorlar. Biyografilerin yazılmasındaki amaç; tanınmış, yararlı olmuş kişilerin çektikleri sıkıntıları, karşılaştıkları güçlükleri nasıl yendikleri, başarıya nasıl ulaştıklarını anlatmaktır. Bu şekilde, okuyucuların "kıssadan hisse çıkarmaları" sağlanır; sabırlı, düzenli ve plânlı çalışmanın başarıya olan katkısı verilmek istenir.

Dönemlerini etkilemiş kişilerin yaşamlarını içerir. Biyografisi yazılacak kişinin yaşadığı olay ve olgular onun davranışlarını belirleyecek bir akış içinde işlenir. Ele alınan kişinin yaşamı olduğu gibi verilir; olay ve tarihlerde hiçbir değişiklik yapılmaz. Tarafsız olma zorunluluğu vardır. Dil ağırlıklı olarak göndergesel işlevde kullanılır. Mektuplardan, günlüklerden, anılardan yararlanılabilir.

Ölen kişinin yaşamını ve yaptıklarını öven mezar yazıtları ve cenaze törenlerindeki konuşmalar biyografinin ilk örnekleri sayılabilir. 6. ve 7. yüzyıldan kalma Orhun Yazıtları Türk edebiyatında biyografi türünün en eski örnekleri sayılabilir. Bu yazıtlardan Tonyukuk, Kültigin ve Bilge Kağan adına dikilenler Göktürk tarihine ilişkin bilgileri kapsamakla birlikte söz konusu kişilerin biyografisine de yer verir. Tezkire, menakıbname eski edebiyatta biyografiye örnek verilebilir.

Türk edebiyatında Tanzimat öncesinde biyografilere rastlanmaz. Menakiplar, tarikat büyüklerinin hayatını konu alır. Ancak bunlar efsanelerle birlikte anlatıldıklarından destansı özellik taşırlar. Vekâyiname adı verilen tarihlerde biyografik bilgiler vardır. Bunların yanı sıra Divan (Klâsik) Edebiyatında "tezkireler vardır. Bunlarda şairlerin hayatları anlatılır, şiirlerinden örnekler verilirdi. Türk edebiyatında ilk tezkireyi XV. yüzyılda Ali Şir Nevâî, "Mecalis'ün Nefais" adıyla yazmıştır. Tezkireler Divan (Klâsik) Edebiyatının düz yazı örnekleri arasında yer alır.

Biyografik roman: Ünlü kişilerin hayatlarını konu edinen romandır Biyografik roman: Ünlü kişilerin hayatlarını konu edinen romandır. Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamı'nın Romanı bu türün en ilginç örneklerindendir. Oğuz Atay bu romanında Mustafa İnan'ın yaşam öyküsünü roman kurgusuyla kaleme almıştır.

Otobiyografi: Yazarın kendisi tarafından yazılmış biyografiye denir Otobiyografi: Yazarın kendisi tarafından yazılmış biyografiye denir. Kendi hayatını yazan kişi, doğumundan otobiyografisini yazdığı döneme kadar geçirdiği safhaları anlatır. Kafa Kağıdı, Necip Fazıl Kısakürek, Otobiyografi

Portre Biyografinin bu türünde anlatılan kişinin kişiliğini oluşturan üstün nitelikler belirt lir. O kişinin duyguları, alışkanlıkları, onu başka kişilerden ayıran özellikleri anlatıl Yusuf Ziya Ortaç'ın "Portreler" adlı eseri buna örnektir

ESERLER Şevket Süreyyâ AYDEMİR'in "Tek Adam" ve "İkinci Adam"ı biyografi