  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan :İ.Durak Sınıf Öğretmeni
Advertisements

Amasya Görüşmesi’nde kabul edilen tek maddeydi.
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI TARİHİ
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
CUMHURİYET BAYRAMI HAZIRLAYAN VE SUNAN TALAT TANJU ŞENTÜRK
KONU:23 NİSAN ULUSAL EĞEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Tarihçesi
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
CUMHURİYET BAYRAMI.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
EGEMENLİK ANLAYIŞI. EGEMENLİK ANLAYIŞI Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; “Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir.” Millet iradesi,
KAZANIMLARIMIZ Bireyde var olan adalet bilincini geliştirebilme.
ERZURUM KONGRESİ 23 Temmuz 1919
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
CUMHURİYET VE ATATÜRK.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYAMI
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ.
23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK ve ÇOCUK BAYRAMI
 Taha DİNDAR 9/G  Berkay ACER 9/G  M.Berk BERKTAŞ 9/G
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
2 3 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Hazırlayanlar: Sibel Özhan Batuhan Boztepe Osman Avcı
MİLLİ (ULUSAL ) BAYRAMLARIMIZ
BAYRAMLARIMIZ Biz Türk’üz.Geleneklerimize bağlı bir milletiz.
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ Milli bayramlarımız, ulusça kutladığımız, birlik beraberliğimizi pekiştiren sevinçli günlerimizdir.
CUMMHURİYET VE ATATÜRK
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
CUMHURİYET VE ATATÜRK
AİT Ders çalışma soruları.
Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum halinde yaşatır, ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder. M.Kemal ATATÜRK.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MİLLİ MÜCADELE.
TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN 1920
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
ATATÜRK’ÜN HAYATININ KRONOLOJİSİ 1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı.1893:Askeri Rüştiye'ye girdi ve Kemal adını aldı. 1895:Selanik Askeri.
TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ YUNUS EMRE ÇAY YUNUS EMRE ORTAOKULU ESRA KABADAYI Yunus Emre ÇAY1.
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Bandırma Vapuru.
ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU
Cumhuriyet Bayramınız
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah ülkeyi dilediği gibi yönetirdi. İmparatorluğun son yıllarında padişahlar rahatlarını düşündüler. Yurt bakımsız kaldı.  Ülke sorunları yüzüstü bırakıldı. Bu sırada Birinci Dünya Savaşı başladı. Savaş 4 yıl sürdü. Bizimle birlikte olanlar savaşta yenildi. Savaş kurallarına göre biz de yenilmiş sayıldık. Yurdumuz İngilizler, Fransızlar, Yunanlılar, İtalyanlar tarafından paylaşıldı. Padişah ve yandaşları ülkenin paylaştırılmasına ses çıkarmadılar. 23 NİSAN’IN ÖNEMİ

  Mustafa Kemal Paşa Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için İstanbul’dan Samsun'a 19 Mayıs 1919 günü geldi. Samsun'dan Amasya'ya, oradan Erzurum'a ve Sivas’a gitti. Sivas ve Erzurum'da kongreler topladı. Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançla "Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır. Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir" diyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler - milletvekilleri - Ankara'da 23 Nisan 1920 günü toplandılar.  İlk Büyük Millet Meclisi'nin toplandığı yapı Ankara'da Ulus Alan'ından istasyona giden caddenin başındadır. Bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olan bu yapı tek katlıdır. O yıllar ülkemiz yokluk yoksulluk içindeydi. Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi. Meclis gaz lambası ile aydınlanıyor, soba ile ısınıyordu. Top seslerinin Ankara'da duyulduğu zamanlarda bile meclis düzenli toplandı. 23 NİSAN’IN ÖNEMİ

  Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde ulusumuz dünyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi verdi. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açtı. Bağımsızlık savaşının öncüsü olan kurtuluş savaşımız yeryüzünün öteki uluslarına örnek oldu.  23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi'mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür. Bu gün Milli Egemenlik Bayramı'mızdır. 23 NİSAN’IN ÖNEMİ