YEME BOZUKLUKLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Advertisements

İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
MS ve Ruhsal Sorunlar Dr. Levent Tokuçoğlu 2004.
Compos Mentis Psikiyatrik Araştırmalar ve Eğitim Merkezi
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
YEME BOZUKLUKLARI Doç. Dr. Fulya Maner
YEME BOZUKLUKLARI Dr. Aslıhan Polat Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Yeme Bozuklukları Dr.Özge YENİER DUMAN.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
Kişilik Bozukluklarında Tedavi ve Sağaltım
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Birinci Basamakta “cinsellik ve cinsel işlev bozuklukları”
BESLENME BOZUKLUKLARI
TİK BOZUKLUKLARI.
BESLENMEYLE İLİŞKİLİ DAVRANIŞLAR VE YEME BOZUKLUKLARI
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
DSM-IV tanı ölçütlerine göre Major Depresyon
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
Uz. Dr. Ejder Akgün YILDIRIM
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Konu başlıkları Kanser hücresi oluşumu Kansere neden olan etmenler
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI.
Mesane kontrolü gündüz 2-3 yaş gece 3-4 yaş civarında kazanılmaktadır.
DİYABET.
DIŞKI KAÇIRMA(ENKOPRESİS)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
YEME BOZUKLUKLARI OBEZİTE ANOREKSİYA NEVROZA BLUMİYA NEVROZA.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
PATOLOJİK PSİKOLOJİ DERSİ
Bölüm 5 Kaygı Bozuklukları I: Özgül Fobi, Ayrılma Kaygısı Bozukluğu ve Sosyal Kaygı Bozukluğu
Bölüm 7 Yeme Bozuklukları
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
YEME BOZUKLUKLARI DERS SORUMLUSU: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN DURAT
Bölüm 8 Depresif Bozukluklar, Bipolar Bozukluklar ve Okul Çağındaki Çocuk ve Gençlerde İntiharın Önlenmesi.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
BÖLÜM 12 KAYGI VE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR KAYGI BOZUKLUKLARI Kaygı ve kaygıyla ilişkili bozuklukları tartışmak için gruplandırmak sorunlu bir iştir çünkü.
YEME BOZUKLUKLARI Anoreksia Nervoza Bulimia Nervoza
DEPRESYON.
 Yeme Bozuklukları  anoreksiya nervoza,  bulimiya nervoza  psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur.  Bu hastalıklar ruhsal.
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
 Soluduğumuz hava ile akciğerlere giren Tbc basilinin yol açtığı, asıl olarak akciğerlerde yerleşen,fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen.
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
Kekemelik.
Zeka Gerilikleri.
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Sadun GERMEYAN LEFKE Başlıklar Bulimia Nervoza nedir? Tarihsel Gelişimi Psikoterapi Yöntemleri.
BESLENME BOZUKLUKLARI. Yeme Davranışı Bozuklukları:  Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı.
ARŞ.GÖR.DR.AYŞEGÜL ÖZSALİH YILMAZ
YEME BOZUKLUKLARI.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
 Psikolojik sorunları, sıkıntıları aşırı yemek yeme ile gidermeye çalışmak obesite denilen yeme davranışı bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır. Yemeği reddetme.
Sunum transkripti:

YEME BOZUKLUKLARI

YEME BOZUKLUKLARININ ETİYOLOJİSİ

Yeme Bozukluğu Nedir? Yeme bozuklukları, yeme davranışında şiddetli bozukluklarla belirlidir. (DSM IV-TR) Yeme Bozuklukları anoreksiya nevroza , bulimiya nevroza, tıkınırcasına yeme bozukluğu ve bir tanı grubuna girmeyen yeme bozuklukları gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur.

Yeme Bozukluğu Nedir? Anoreksiya Nevroza Bulimiya Nevroza Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Adlandırılamayan Yeme Bozuklukları Obezite

Anoreksiya Nevroza Anoreksiya Nevroza, bireyin olağan sayılan en az vücut ağırlığına sahip olmayı reddetmesi, kilo almaktan aşırı korkması ve vücut biçimini ya da boyutunu algılamada belirgin bozukluk sergilemesidir. (DSM IV-TR)

Bulimia Nevroza Bulimia Nevroza, kendisinin yol açtığı kusma, laksatiflerin, diüretiklerin, lavmanların ya da diğer ilaçların yanlış yere kullanımı; hiç yemek yememe ya da aşırı egzersiz yapma gibi uygunsuz dengeleyici davranışların izlediği yineleyen tıkınırcasına yeme epizotlarıyla belirlidir. (DSM IV-TR)

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, yineleyen tıkanırcasına yeme örüntüsü, bu sırada kendini kontrol etmede güçlük çekme, hızlı yeme, tek başına yeme gibi özellikleri içerir. Kilo kaybı yaşanmaz. Çıkarma davranışı içermez.

Adlandırılamayan Yeme Bozuklukları Bu kategori herhangi özgül bir yeme bozukluğu için tanı ölçütleri karşılanamayan yeme bozuklukları içindir. Örnekleri arasında şunlar vardır: Bayanlarda düzenli menstruasyonlarının olması dışında anoreksiya nevrozanın bütün tanı ölçütleri karşılanmaktadır. Belirgin kilo kaybının olmasına karşın kişinin o sıradaki vücut ağırlığının olağan sınırları olması dışında anoreksiya nevrozanın bütün tanı ölçütleri karşılanmaktadır. Büyük miktarlarda yiyeceği sürekli çiğneyip tükürme ancak yutmama.

Obezite Obezite, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu oluşur. Alınan enerji miktarının tüketilen enerji miktarından fazla olduğu durumlarda ortaya çıkar. DSM IV’de yer almaz çünkü psikolojik ya da davranışsal bir sendromla tutarlı bir şekilde ilişkili olduğu saptanmamıştır.

Anoreksiya Nevroza Tanı Ölçütleri Yeme Bozukluğu Nedir? Beden ağırlığı beklenin %85 altında Kişinin bedenini algılama biçiminde bozukluk olması Amenore Şişman olmaktan aşırı korkma Anoreksiya Nevroza Tanı Ölçütleri

Bulimia Nevroza Tanı Ölçütleri Yineleyen tıkınırcasına yeme epizotları Kendini değerlendirirken vücut biçimi ve ağırlığından etkilenme 3 ay süreyle en az haftada iki kez Uygunsuz dengeleyici davranışlar

Yeme Bozukluğu İle İlişkili Sorunlar Depresyon Benlik algısı Beden İmgesi İntihar Cinsellik Genetik Sosyokültürel etmenler Aile Tutumu Cinsel istismar

Dünya Genelinde Yeme Bozuklukları: Ergen ve üniversite öğrencisi olan Amerikalı kadınların %10-13’ü yeme bozukluğu yaşamaktadır ve ergenlik dönemindeki kızların yaklaşık %1-3’nün yaşadığı yeme bozukluğu tanı alacak kadar ciddidir (Akt. Korkut Owen,2011) Son zamanlarda yetişkin nüfusun üçte biri, 6-17 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin %11’i obezitedir. Son yirmi yılda Amerika‘da obezite ikiye katlanmıştır. 6. ve 7. sınıflardaki kızların %83’ü yeme bozuklukları anlamında risk grubundadır(Akt. Korkut Owen, 2011) Anoreksiya kadınlarda, erkeklere göre on kattan daha fazla oranda görülür; genel yaygınlık oranı %1’dir (Akt. Davison ve Neale, 2011)

Türkiye’de Yeme Bozuklukları: Ülkemizde 14-19 yaş arasındaki kız ve erkek lise öğrencileri ile çalışılan bir araştırmada, grubun %2.5’inde bulimia, %2’sinde anoreksiya bulunmuştur. Üniversite öğrencileriyle yapılan bir araştırmada yeme bozukluğu sıklığı kızlarda %6 ve erkeklerde %2 olarak bulunmuştur. 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre obezite oranı erkeklerde %11,2 kızlarda ise %9,4’tür. Bu oran yüksek SED’e bağlı çocuklarda daha yüksektir.

Tedavi Yöntemleri Biyolojik Tedaviler: Antidepresan kullanımı belli bir düzeyde başarılı sonuçlar vermektedir. Bulimia hastaları yan etkilerden dolayı, ilaç tedavisini yarıda bırakma eğilimindedirler. İlaçları kullanmayı bıraktıklarında belirtilerin yeniden ortaya çıktığı gözlenmiştir. Son çalışmalar Fluoxetine (Prozac) üzerine yoğunlaşmıştır.

Anoreksiyanın Tedavisi: Bu bozukluğun tedavisi iki yönlüdür. En önde gelen amaç tıbbi komplikasyonları ve ölüm olasılığını uzaklaştırmak için hastaya kilo alması konusunda yardımcı olabilmektir. İkinci olarak, alınan kilonun korunması amaçlanır.

Bulimianın Tedavisi: Blumianın tedavisi birkaç boyuta yönelik olarak düzenlenmektedir. Anoreksiya çalışmaları ile karşılaştırıldığında son yıllarda bulimianın tedavisine ilişkin çok daha fazla oranda araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar bilişsel davranışçı modeli temel almaktadır. Bulimianın tedavisinde temel amaç, normal yeme örüntüsünü geliştirebilmektir. Hastaların günde üç öğün yemeleri, arada atıştırmalar yapmaları ve bunları çıkarmamayı öğrenmeleri gerekir.

Bulimianın Tedavisi: Bilişsel davranışçı tedavi: Bu tedavide bulimia hastası, toplumun fiziksel çekiciliğe ilişkin standartlarını sorgulamaya yüreklendirilir. Yüksek kalorili bir yiyecekten bir lokma almanın hiçbir şey kaybettirmeyeceği; bunun tıkınırcasına yemeği tetiklemeyebileceği öğretilir.

RİSK ETMENLERİ Ergenlik dönemi Medya(Güzellik ve incelik vurgusu) Çarpık beden algısı Düşük kendilik değeri Sosyal destek eksikliği Fiziksel görünümde mükemmeliyetçilik Aile ile ilgili etmenler Düşük akademik başarı Düşük SED