ÇEMBER VE DAİRE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
Advertisements

Doğruluğu apaçık görüldüğü için, ispatlanmadan kabul edilen ve tüm bilimlerde ortak olan genel ilkelere aksiyom adı verilir. Postülatlar da ispatlanmadan.
Pervane Çizimi ji ri/R ji ri P O O P/2p M B1" A B1 a A" B1" A B B**
ÇEMBERDE AÇILAR.
ÇEMBER VE DAİRE ÇEMBER VE DOĞRU ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR.
1 . ÜNİTE : GEOMETRİK ŞEKİLLER
Soldan sağa: 1: bir üçgende kaç köşegen vardır?
ÇEMBER VE DAİRE.
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
Çember – Yay Düzlemde sabit bir noktadan r birim uzaklıkta olan noktaların kümesi dir. Çemberin merkezi: Çemberin yarıçapı: Çemberin.
Kazanımlar : Geometrik Cisimler
KONU: DÜZGÜN ÇOKGENLER ALT ÖĞRENME ALANI: GEOMETRİ SINIF DÜZEYİ:
ATATÜRK’ÜN MATEMATİK ALANINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR
ÇEMBERDE AÇILAR SİTELER ÖĞRENCİ YURDU KÜTAHYA EĞİTİM KOMİSYONU.
KATI CİSİMLERİN ALAN VE HACİMLERİ
AÇI ÇEŞİTLERİ Açı: Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşim kümesine denir. Dar Açı: Ölçüsü 90° den küçük olan açılra denir.
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR DİK SİLİNDİR ÖZELLİKLERİ
ÇEMBERİN VE ÇEMBER PARÇASININ UZUNLUĞU
Matematik Geometrik Şekiller.
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
ÇEMBER DAİRE SİLİNDİR.
ÇEMBER ve DAİRE.
KONİKLER Tanım:Sabit bir noktası F ve sabit bir doğrusu Δ olan bir Π düzleminin (P) = {P:|PF| = |PH| , Δ , F , P € Π } noktalarının kümesine parabol denir.
Melike DEVECİ ÇEMBER DAİRE VE.
Düzlemsel Şekillerin Alanları Dairenin Çevresi ve Alanı
ÇEMBER VE DAİRE.
ÇEMBER.
DÜZGÜN ÇOKGENLER ve ÖZELLİKLERİ
Neler öğreneceğiz Temel Çizimler Üçgen Çizimleri
TEMEL DİKKLİK KAVRAMI E d k O Düzlemde G F E n m d B p Uzayda.
AÇI VE AÇI ÇEŞİTLERİ NELERDİR? ÖZEL AÇILAR AÇIORTAY
ÇEMBER.
AÇI VE ÇEŞİTLERİ.
ÇEMBER VE DAİRE.
ÇEMBER İZEL ERKAYA
ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR
VE KONU İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER
DAİRENİN VE DAİRE DİLİMİNİN ALANI
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
7.SINIF ÜNİTE 2 : ÇEMBER VE DAİRE
ÇEMBER VE DAİRE.
Uzayda Kapalı Yüzeyler
ÇEMBERDE AÇILAR Bu slayt 7.sınıf ünite 4 konusunda hazırlanmıştır…
ÇEMBER VE DAİRE İÇİNDEKİLER ÇEMBER VE DOĞRU ÇEMBERDE AÇILAR VE YAYLAR.
ÇEMBERİN ANALİTİK İNCELENMESİ
ÇEMBER.
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
AÇILAR.
ÇEMBERDE UZUNLUK.
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR
Çember.
14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ. 14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ ÇEMBER.
HAZIRLAYAN: MERVE ŞAFFAK İLK. MAT. ÖĞRT. 2-B
Matematik dersi ÇEMBER 7.sınıf.
HACİM ÖLÇME «»»»»»»»»» MATEMATİK.
ÇEMBERİN ELEMANLARI,YAYLAR VE ÇEMBERDE AÇILAR
Üçgenin Çevresi Ve Özellikleri”
ÜÇGENDE AÇILAR.
ÇEMBER, DAİRE VE SİLİNDİR DİK SİLİNDİR ÖZELLİKLERİ
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
ÇEMBER VE DAİRE YUNUS AKKUŞ-2017.
Geçen yılı hatırlayalım
ATATÜRK’ÜN MATEMATİK ALANINDA YAPTIĞI ÇALIŞMALAR.
CEMBERDE ACILAR ADI:MEVLÜT CAN SOYADI: VURAL PROJE KONUSU:ÇEMBERDE AÇILAR SINIFI:7/E NO:565 DERS:MATEMATİK.
Pi(p) Sayısını Tanıyalım
İLKER ALPÇETİN FL 11-A 68.  Alt ve üst tabanları daire olan dik silindire dik dairesel silindir denir.  Silindirin altında ve üstünde oluşan kesitlere.
KATI(GEOMETR İ K) C İ S İ MLER MATEMATİK PROJE SLAYTI M.AŞKIN ERDOĞAN
Geometrik yer geometrik yer geometrik yer.
Sunum transkripti:

ÇEMBER VE DAİRE

İÇİNDEKİLER 1. Çember ve Dairenin Tanımları 2. Çemberde Açılar 3 İÇİNDEKİLER 1. Çember ve Dairenin Tanımları 2. Çemberde Açılar 3. Çember ve Dairenin Çevresi 4. Daire ve Diliminin Alanı 5. Çemberin Elemanları 6. Çemberin Bölgeleri 7. Çemberde Yaylar 8. Noktalarla Çemberin Durumları 9. Doğrularla Çemberin Durumları 10. Alıştırmalar 11. Cevap Anahtarı

Çember Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların kümesine çember denir. Daİre Çemberin içinde kalan alana verilen addır.

Çemberde AçIlaR Merkez açI Köşesi merkez üzerinde olan açıya merkez açı denir. Merkez açı gördüğü yayın ölçüsüne eşittir. ÇEMBER Açi Köşesi çember üzerinde olan açıya çember açı yada çevre açı denir. Çevre açı gördüğü yayın yarısına eşittir.

Dairenin çevresi de çember gibi 2.π.r formülüyle hesaplanır. ÇEMBERİN ÇEVRESİ Çemberin çevresi 2.π.r formülüyle hesaplanır. DAİRENİN ÇEVRESİ Dairenin çevresi de çember gibi 2.π.r formülüyle hesaplanır.

DAİRENİN ALANI Dairenin alanı π. r. r formülüyle hesaplanır DAİRENİN ALANI Dairenin alanı π.r.r formülüyle hesaplanır. DAİRE DİLİMİNİN ALANI Daire diliminin alanı π.r.r.x / 360º formülüyle hesaplanır.

ÇEMBERİN ELEMANLARI Kesen Çemberin üzerinden geçen bir doğrudur ÇEMBERİN ELEMANLARI Kesen Çemberin üzerinden geçen bir doğrudur. TEĞET Çemberin dışından çembere dokunarak geçen bir doğrudur.

KİRİŞ Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarıdır KİRİŞ Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarıdır. ÇEMBERİN BÖLGELERİ Çemberin iç kısmında kalan bölge çemberin iç bölgesi, Çemberin dışında kalan bölge çemberin dış bölgesi ve Çemberin üzerindeki bölgeler, çemberin üzeri veya çemberin kendisidir.

Çemberde YAYlar majör çember yayI Merkez açının kenarlarının çemberi veya daireyi kestiği noktaların arasındaki yaylardan büyük olana majör çember yayı denir. MİNÖR ÇEMBER YAYI Merkez açının kenarlarının çemberi veya daireyi kestiği noktaların arasındaki yaylardan küçük olana minör çember yayı denir.

NOKTALARLA ÇEMBERİN DURUMLARI A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğundan kısa ise A noktası çemberin içindedir. A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğuna eşit ise A noktası çemberin üzerindedir. A noktasının merkeze uzaklığı yarıçap uzunluğundan fazla ise A noktası çemberin dışındadır.

DOĞRULARLA ÇEMBERİN DURUMLARI d1 doğrusu çemberi iki noktada keser DOĞRULARLA ÇEMBERİN DURUMLARI d1 doğrusu çemberi iki noktada keser. Çemberin içinde kalan uzunluk kiriştir. d2 doğrusu çemberin merkezinden geçer. Çemberin içinde kalan uzunluk en büyük kiriş yani çaptır. d3 doğrusu çemberi bir noktada keser. Yani doğru çembere teğettir. d4 doğrusu ile çemberin ortak noktası yoktur. Yani doğru ile çember ayrıktır.

BOŞLUKLARI DOLDURALIM 1 BOŞLUKLARI DOLDURALIM 1. Düzlemde sabit bir noktaya eşit uzaklıkta bulunan noktaların kümesine ..........denir. 2. Çemberin içinde kalan alana ……… denir. 3. Çemberin dışından çembere dokunarak geçen doğruya ………denir. 4. Uçları çemberin üzerinde olan doğru parçalarına ………denir.

5.

6.

CEVAPLAR 1. çember 2. daire 3. teğet 4. kiriş 5. 60° 6 CEVAPLAR 1. çember 2. daire 3. teğet 4. kiriş 5. 60° 6. 55° Kazanimlar 1. Çemberde merkez açıları, gördüğü yayları ve ölçüleri arasındaki ilişkileri belirler. 2. Çemberin ve çember parçasının uzunluğunu hesaplar. 3. Dairenin ve daire diliminin alanını hesaplar. Hazirlayan: Emrehan Sağlam