Bilim Adamının Özellikleri:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
Advertisements

Bilimsel Yöntem Prof Dr Süheyla Ünal.
ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
ARAŞTIRMA KONUSUNU BELİRLEME
IŞIL ÖNCEL EBRU YETİM SERAP DAĞLAR YASEMİN ARSLAN NURGÜL KABAR
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
FİZİĞİN DOĞASI.
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Psikiyatrik Araştırmalar
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
MANTIK DERSİ AKIL YÜRÜTME YÖNTEMLERİ
PROJE ARAŞTIRMALARI.
DERS-1 SİMÜLASYON (BENZETİM) Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
1.BÖLÜM FİZİĞİN DOĞASI.
BİLİMSELLİK GÜNCELLİK FAYDALILIK Öğretimde Planlama ve Değerlendirme Dersi Danışman: Prof.Dr.Mustafa ERGÜN Hazırlayan: Özlem K.GENELİOĞLU.
B İ L İ M Bilim: "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Proje başlığı Adınız | Bölüm Adı|
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
VERİ, BİLGİ VE ENFORMASYON
FİZİK BİLGİ YARIŞMASI.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Bilimsel Bilginin Oluşum Süreci
İleri Araştırma Uygulamaları (Hipotez)
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
19.yy.dan önce insanlar psikolojik olayları yalnız düşünme gücüne dayanarak, sırf mantıkla açıklamaya çalışmışlardır. Bu metoda spekülasyon denir. İnsanlar.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
FİZİK BİLİMİNE GİRİŞ 1. FİZİĞİN UĞRAŞ ALANLARI
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
ARAŞTıRMA PROJESİ Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK. Temel Kavram ve Süreçler ■Bilim ■Olgu, Olay ■Kuram (Teori), Yasa (Kanun) ■Hipotez, Veri, Bulgu ■Ontoloji,
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
BİLİMSEL SÜREÇ BECERİLERİ
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
BİLİMSEL YÖNTEM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR
Bölüm 2: Bilimsel Araştırma Süreci ve Araştırma Konusu Seçimi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
Adınız | Öğretmen adı | Okul
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Projenizin adını buraya yazın Adınız Öğretmeninizin adı Okulunuz
BİYOLOJİ TARİHİ DR. N. OYA SAN KESKİN.
. Hücre zarından madde geçişine ilişkin kontrollü bir deney yapar. a. Hücre zarından madde geçişine ilişkin deney öncesi bilimsel yöntem basamakları bir.
Bilimsel Bilgi ve Özellikleri Bilimsel Araştırma Nedir-Türleri
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Bilimsel Bilgi ve Özellikleri Bilimsel Araştırma Nedir-Türleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Nicel ve Nitel Araştırmalar
B İ L İ M FELSEFES İ 10.Sınıf Bilim felsefesi; genel olarak bilimin doğasını, yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını, ilkelerini ve.
Sunum transkripti:

BİLİM: Tarafsız gözlem ve deneylerle elde edilen düzenli bilgiler topluluğudur. Bilim Adamının Özellikleri: - Bilim adamı meraklıdır ve iyi bir gözlemcidir. - Bilim adamı karalıdır. - Şüphecidir. - Çalışmalarının sonucuna ulaşıncaya kadar sürdürür. - Bilim adamı objektif ve titizdir. - Zamanını verimli kullanır. - Düşünen ve yeni fikirler üreten bir insandır. - Diğer bilim adamlarıyla iş birliği içindedir.

- Bilimsel Yöntem: Bir plan dâhilinde gözlem ve deneylere dayanarak bilimsel gerçekleri ortaya koyan çalışmadır. Bilimsel yöntemin temeli sorular yöneltmek ve sorulara yanıt aramaktır. Bir bilim adamı bilimsel yöntemle bir problemi çözerken şu yolu izler: 1-Problemin belirlenmesi 2-Gözlem yaparak verilerin toplanması 3-Hipotezin kurulması 4-Hipoteze dayalı tahminler yapılması 5-Kontrollü deneyler yaparak hipotezin doğrulanması 6-Deneylerin sonucuna genellemeler yapılması. 7-Teori ve kanun.

Gözlem: Doğru olaylar hakkında duyu organları veya araç gereç yardımıyla elde edilen gerçek bilgilere gözlem denir. Gözlem ikiye ayrılır: 1-Nitel gözlem: Sadece duyu organlarıyla yapılır. Yanılma payı yoktur. Sonuç kesindir. Örnek: Şekerin suda çözülmesi 2-Nicel gözlem: Ölçü aletleriyle yapılır. Yanılma payı yoktur. Sonuçlar kesindir. Ayrıntılıdır. Bu yüzdende güvenilir. Örnek: Terazi ile ağırlığın belirlenmesi

Hipotez (Varsayım): Probleme konulan geçici çözüme hipotez denir. Hipotez problemi çözmek için yapılan araştırma ve gözlemler sonucu elde edilen bilgilerin yardımıyla kurulur. — Hipotezin Başlıca Özellikleri: Eldeki bütün verilere uygun olmalı ve onları açıklamalıdır. Yeni gerçeklerin tahminine olanak sağlamalıdır. Probleme çözüm önermelidir. Deney ve gözlemlere açık olmalıdır. Yeni deney ve gözlemlerle denenebilir olmalıdır. Hipotezin Muhtemel Üç Sonucu Vardır: 1-Doğrudan kanıtlanıp doğrudan geçerli haline gelebilir bir hipotez gözlem ve deneylerle doğrulanırsa teori değil gerçektir. 2-Yeni gerçeklerle desteklenerek teori veya kanun haline gelebilir. 3-Çürütülüp terk edilir.

Tahmin (yargı): Tahmin hipotezden mantık yoluyla çıkan sonuçtur.Tahmin ’’eğer ......... ise ........ ‘dır.’’ Kalıba uygun olarak yapılır. Kontrollü Deneyler: Deneye etki eden tüm faktörler sabit tutularak her seferinde sadece bir faktörde değişiklik yapılarak düzenlenen deneylere kontrollü deneyler denir. Kontrollü deneyler hipotezin yeterlilik ve gerçekliliğinin araştırılması amacıyla yapılır. Teori: Yeni bulgularla desteklenmiş olduğu bilim adamlarının çoğu tarafından kabul edilen hipoteze denir. Genel olarak doğrudurlar. Mutlak ve kesin sonuç değildir. Teoriler çürütülerek terk edilirler.