A- acetylation, -spir- Spirsäure -in ilaç isimlerine genelde eklenir Yılda ton üretilmektedir Yani 100 milyar tabletten fazla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sigara Dumanında Bulunan Gazlar
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
M. acer.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Çevre kİmyasi.
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
Bileşikler ve Formülleri
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
UYUŞTURUCU MADDELER…….
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
İNORGANİK KAPLAMALAR.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
İlaçlar Tedavi edici ilaçlar
K E M O S E N T E Z Kemosentez nedir? Kemosentez çeşitleri nelerdir?
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
SOLUNUM.
ONİKİNCİ HAFTA Yarı metaller; bor, silisyum,
8.SINIF PROJE GÖREVİ ÜREME VE ÇEŞİTLERİ SEMA NUR HACI 8/F 849.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
Sigara ve sigara dumanı çok miktarda ve değişik özellikte zararlı madde içermektedir.
Bitki Besin Elementleri
NÜKLEİK ASİTLER.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
Bileşik ve formülleri.
İLAÇ BAĞIMLILIĞI PSİKOTROP BİR İLAÇ SSS ARASINDAKİ ETKİLEŞMEDEN DOĞAN KENDİNİ PSİKOLOJİK VE FİZYOLOJİK BELİRTİLERLE GÖSTEREN VE İLACA KARŞI ÖZLEM YA DA.
NÜKLEİK ASİT.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ASİTLER VE BAZLAR.
PİRİMİDİN NÜKLEOTİDLERİNİN SENTEZ VE YIKILIMI II
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve MADDE BAĞIMLILIĞI
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
Bilimsel Bilgiye Erişim ve Sunma
Metabolizma ve Beslenme
ELEKTROKİMYA.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
BİTKİSEL HORMONLAR.
PROTEİNLER.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR ve BAĞIMLILIK YARATN MADDELER
ET VE ET ÜRÜNLERİNDE NİTRAT VE NİTRİT
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
Proteinlerin Kalitatif Tayini
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
ANALJEZiK iLAÇLAR.
FOTOSENTEZ - KEMOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Sİgara ve alkol’ün zararlarI
BİTKİLERDE BESLENME.
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 3. Ders 13 Ekim Cuma.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
EİKOSANOİDLER Eikosanoidler, hücre zarlarında bulunan fosfolipidlerin yapısındaki 20 karbonlu çoklu doymamış bağa sahip yağ asitlerinden sentezlenirler.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
Biyoloji dersi proje ödevi
MADDE DÖNGÜLERİ.
Bitkisel Narkotikler ve Psikotroplar GÜZ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

a- acetylation, -spir- Spirsäure -in ilaç isimlerine genelde eklenir Yılda 35.000 ton üretilmektedir Yani 100 milyar tabletten fazla

Söğüt ağacı salisin içerimektedir ve ağrı kesici ve ateş düşürücü olduğu bilinmekteydi. Ancak salisinin tadı ve kokusu çok kötüydü. Bugünkü anlamda aspirin ise Alman kimyacı Felix Hoffman tarafından 1897’de sentezledi. Bu asetil salisilik asitti.

3 Eylül 1928 Penisilin

Alexander Fleming

Uyuşturucular ve AğrI Kesiciler

Genel Anelzejikler (Damardan Verilenler) Propofol Etomidate Methohexital ve thiopentone/thiopental gibi Barbiturate’lar Midazolam gibi Benzodiazepine Ketamine

Bazı Genel Anelzejikler (Solunan) Desflurane İsoflurane Sevoflurane

Ağrı Kesiciler Paracetamol (para-acetylaminophenol veya acetaminophen olarak da bilinir) non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). Örn.: Salisilatlar (Aspirin gibi) Morphine ve opium gibi Opioid ilaçlar

Morfin

Morfin Doğal bir maddedir. Afyon bitkisinden elde edilir. Şiddetli ağrıları gidermede kullanılır.

Eroin: Diasetil morfin (diamorfin)

Eroin Morfinin 3,6-diasetil türevidir ve onun asetilasyonu ile sentezlenir. Beyaz ve kristalize olan formu genellikle hidroklorid tuzu olan diasetilmorfin hidrokloriddir. Endorfinleri taklit eder ve kan dolaşımına katıldığı andan itibaren bir iyilik hissi oluştururlar (genellikle intravenöz enjeksiyon). Tek seferlik kullanımda dahi çok yüksek bağımlılık potansiyeline sahiptir.

Eroin Bağımlılarda bırakabilme oranı %5-10 arasındadır

Kokain

Kokain Koka ağacının (Erythroxylum coca) yapraklarında bulunan bir alkaloiddir. Bölgesel anestezide, çocuklarda bile, göz, burun ve boğaz ameliyatlarında kullanılan bir ilaç olmuştur. Günümüzde ise yerini daha az yan etkisi olan prokain (novokain) gibi ilaçlar almıştır

Kokain Etkisini dopamin nörottransmitterini hücrelere taşıyan (dopamin taşıyıcı) proteinler üzerinden gösteren kokain, sinirleri tesirsiz hale getirir ve uygulandığı bölgede uyuşturma yapar.

Esrar Esrar (Marijuana), kenevir bitkisinin Canabis sativa/Canabis indica türlerin çiçekleri ve tohum yataklarından elde edilen, vücutta kullanıldığında sarhoşluk ve keyif veren bitki parçalarının ve uyuşturucunun halk arasındaki adıdır. Esrar coğrafyasına göre farklı isimlerle adlandırılır. Kuzey Amerika`da esrara marihuana (marijuana) denir. Bu İspanyolca adı taşımasının nedeni ABD`ye Meksika`dan gelmiş olmasıdır. Ayrıca Jamaika`daki genel adı da ganjadır.

Kaptagon Fenethylline, 1963 yılında keşfedilen ve 25 yıl boyunca hiperaktif çocukların tedavisinde kullanılan bir ilaçtı. Günümüzde uyarıcı olarak kullanılan yasa dışı bir maddedir.

Hava YastIğI

Hangi Olaylar Oluyor? Hava yastığı gaz jeneratötü NaN3, KNO3 ve SiO2 içermektedir. Araba bir yere sert şekilde çarptığında elektrik sinyali oluşturur ve sinyal gaz jeneratöründe sıcaklığın artmasını sağlar. Artan sıcaklığın etkisiyle Sodium azide (NaN3), 300oC’de sodyum metali (Na) ve azot gazına (N2) parçalanır. Azot gazı ise hava yastığını doldurur. Bu işlemler çok hızlı gerçekleşir. Jeneratöre KNO3 ve SiO2 konmasının sebebi oluşan sodiyum metalini zararsız ürünlere dönüştürmektir. Oluşna sodyum, potasyum nitrat (KNO3) ile reaksiyona girerek potasyum oksit (K2O), sodyum oksit (Na2O) ve ilave N2 gazı oluşur. Metal oksitler silisyum dioksit (SiO2) ile reaksiyona girerek zararsız ve kararlı olan silikat cam meydana gelir

Havayastığında Reaksiyonlar Gaz Üreten Reaksiyonlar Reaksiyona Girenler Ürünler İlk Reaksiyon NaN3 Na N2 (g) İkinci Reaksiyon Na KNO3 K2O Na2O N2 (g) Son Reaksiyon K2O Na2O SiO2 alkaline silicate (Cam)

Alkolmetre

CH3CH2OH(s) + O2(g) → CH3COOH(s) + H2O(s) Anotta: CH3CH2OH(g) + H2O(s) → CH3CO2H(s) + 4H+(aq) + 4e- Katotta: O2(g) + 4H+(aq) + 4e- → 2H2O(s) Net Reaksiyon: CH3CH2OH(s) + O2(g) → CH3COOH(s) + H2O(s)

Kanser İlaçları Alkilleyici ajanlar, Antimetabolit’ler, Antrasiklin’ler, Bitki alkaloidleri, Topoisomerase inhibitörleri, Diğer antitümör ajanlar

Alkilleyici ajanlar, Cisplatin Carboplatin Nedaplatin Oxaliplatin Satraplatin Triplatin tetranitrate

Antimetabolit’ler Purin ve pirimidin bazlarının kullanılmasını engelleyerek DNA ve RNA sentezini etkileyen maddelerdir.

Topoisomerase inhibitörleri Bu maddeler topoizomeraz I ve II enzimlerini inhibe ederek DNA’nın çoğalmasını engelleyerek hücre bölünmesinin önüne geçmiş olur.