4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

VELİLERE YÖNELİK SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ve OBEZİTE
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SÜT VE SÜTÜN ÖNEMİ SAĞLIKLI BESLENME VE HAREKETLİ HAYAT TÜRKİYE
BESLENME, HAREKETLİ YAŞAM VE HİJYEN Dyt. MELTEM MUTLU İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
SAĞLIKLI BÜYÜMEK VE GELİŞMEK
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
DENGELİ BESLENME, TEMİZLİK VE HİJYEN
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
İlk dişlerimiz 6-8 aylıkken çıkmaya başlar
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI YAŞAMAK olmaması durumu, vücut esenliği, esenlik, sıhhat,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENİYORUM
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
ATAKENT İLKOKULU SINIF 2/A SELİME AKKURT. DENGEL İ VE DÜZENL İ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BİREY SAĞLIKLI BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BESLENME
Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.
SAĞLIKLI BESLENME.
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan sağlarız. Hangi besinleri bu gruba alıyoruz? Ekmek, bazlama, makarna, pirinç, bulgur, un ve undan yapılan besinleri bu gruba sokabiliriz.

ŞEKERLER VE YAĞLAR En çok enerjiyi yağ ve şekerlerden sağlarız. Ama bu grup o kadar tehlikelidir ki; ölçülü kullanmazsak enerji dengesi bozulur. Fazla alınan şeker ve yağlar depolanarak bizim aşırı derecede kilo almamıza neden olur. Ayrıca fazla yağlı veya şekerli besinler karnımızı tok tutarak diğer almamız gereken gıdaların alınışına da engel olduğu için dengesiz beslenmeye neden olur. Bu da vitamin, mineral ve proteinleri eksik almamıza neden olur. hastalanır ve dişlerimiz de fazla şekerli besinler almaktan çürür ve sağlıksız hale gelir. Bu bölümde hazır gıdaların şeker ve yağ içeriklerinin yüksek oluşu sebebiyle sağlıksız oluşundan bahsederiz.

SU * Ortalama günde 8-10 su bardağı (1,5 - 2 Litre) Suyun önemini bir sonraki slayttaki resimle açıklıyoruz.

Vücuttaki artık maddeleri vücuttan uzaklaştırır Vücuttaki artık maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Besinleri sindirmemize yardımcıdır. Kas ve kemiklerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücut sıcaklığımızı kontrol etmemizi sağlar. Spor yaparken terle birlikte kaybedilen vücut suyunun yerine konması için gereklidir. Böbreklerimizin düzenli çalışması için su içelim ki vücuttan artık maddeleri uzaklaşabilsin.

BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ ! Bir öğünde neden her besin grubundan yemeliyiz? Öğrencilere hatırlatma sorusu. Yeterli ve Dengeli Beslenmek için.

ÖĞÜNLERİMİZ

Sağlıklı beslenmek için günde ÜÇ ANA ve en az İKİ ARA öğün yenilmelidir. Okuldaki beslenme saatinin bir ARA ÖĞÜN olduğu mutlaka vurgulanmalıdır.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR Yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın ‘Altın Anahtarı’

KAHVALTININ ÖNEMİ * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Güne sağlıklı başlamak * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Çabuk yorulmamak için ; Kahvaltı Etmeliyiz. Eğer kahvaltı etmez ve bunu alışkanlık haline getirirsek - ki en çok atlanılan öğün kahvaltıdır – gün içinde harcayacak enerjiyi depolarımızdan karşılamaya çalışır ve depoları tüketiriz. Bu da acil durumlarda - hastalık gibi- problem yaratır. Büyüme ve gelişmemiz engellenir ki en hızlı büyüdüğünüz dönemde besinsiz kalmak tehlikelidir. İleride kısa boylu sağlıksız, çabuk yorulan ve sık hasta olan kişiler olursunuz.

Kahvaltı etmezseniz derslerde dikkatinizi yoğunlaştıramazsınız ve başarınız düşer.

Birlikte Menü Planlayalım ( Örnek Ana Menü ) Kahvaltı Öğle/Akşam Süt Mercimek çorba Haşlanmış yumurta Etli yaprak sarma Domates-salatalık Yoğurt Ekmek Meyve

Okulda öğlen yemeği veriliyorsa yemekler okul yemekhanesinde yenilmeli. 1.grup Haşlanmış yumurta Peynir İyi pişmiş köfte Haşlanmış tavuk Haşlanmış et 2.grup Mevsimine uygun,iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler 3.grup Süt veya ayran Okulda öğlen yemeği verilmiyorsa; 4 besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde evde hazırlanmış ekmek arası yiyecekler (Ekmek … 4. besin grubu)

Ara Öğünler Tüketilmesi Önerilmeyen Cips, kızartmalar Gazlı İçecekler Gofret, kek Çikolata Bisküvi Şekerleme Tüketilmesi Önerilen Süt, yoğurt, ayran Peynir Sebze Meyve, taze sıkılmış meyve suyu Ekmek

SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER * Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. * Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız * Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. * Öğün atlamamalıyız * Sabah kahvaltısı yapmalıyız.

Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız. * Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.

* Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız

* Spor yapmalıyız, hareketli bir yaşam sürmeliyiz

Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız

Doğru Bir Beslenme İle Ve Yeterince Hareketli Olduğunuzda ; Yapısal olarak ulaşabileceğiniz en uzun boya ve yapınıza en uygun kiloya ulaşmanız mümkündür.

YETERLİ VE DENGELİ BESLENEN KİŞİLERİN GÖRÜNÜŞÜ ŞÖYLE TANIMLANABİLİR:

* Sağlam bir görünüş

* Hareketli ve dikkatli bakışlar

* Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt * Canlı ve parlak saçlar

* Sık sık baş ağrısından şikayet etmeyen, iştahlı, çalışmaya istekli çocuklar

Kuvvetli, gelişimi normal kaslar Düzgün, iyi gelişmiş kol ve bacaklar

Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve yaşına göre orantılı çocuklar

Zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi normal, devamlı çalışabilen çocuklar

YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENENLERİN GÖRÜNÜŞÜ: 29

* Sık sık baş ağrısından şikayet eden; iştahsız, yorgun, isteksiz bir çocuk

* Şişkin bir karın

* Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut

* Ciltte çeşitli yara ve pürüzler

Teşekkürler