15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

“Çifte Mıh Gibi Duruyordu Çaycuma Köprüleri Filyos Üzerinde” Köprü Hidroliği ve Çaycuma Köprüsü Yük. İnş. Müh. Onur DÜNDAR.
ALTIN FİYATININ VE İŞLEM HACMİNİN TAHMİNİ
İKLİM VE ATMOSFER.
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
MANİSA’DA KURAK DÖNEMLERİN STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ İLE BELİRLENMESİ
KARTOGRAFİK TASARIM ÜRETİM
E-Sağlık Uygulamaları
Güç Elektroniği Bilgisayar Eğitim Paketi
SAFNWC/MSG BULUT TÜRÜ/YÜKSEKLİĞİ ÜRÜNÜNÜN SİS VE ALÇAK BULUTLAR İÇİN KULLANILMASI *G LEAU AND DERR I EN, 2011 Çeviren: Celil Kaplan Meteoroloji Genel Müdürlüğü.
KUVVETLİ METEOROLOJİK OLAYLARIN TAHMİNİ
UYDU TABANLI ULUSAL VERİ ARŞİVİ
Genel Meteoroloji Kursu
14. Müh. Dek. Konseyi 4-5 Mayıs 2007, KTÜ, Trabzon.
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU
Türkiye Fiziki Coğrafyası
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ.
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ
Küresel Konum Belirleme Sistemi (Global Positioning System: GPS)
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
D.M.İ. istasyon verilerinin durumu ve AYBE’de yapılan çalışmalar Ozan Mert Göktürk.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-2.
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
Küresel Isınmanın Tarihi Kaynak: CNBC - live Kaynak: CNBC - live.
Seyhan havzası için beklenen İklimsel değişimler neler?
TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HAVA TAHMİNLERİ DAİRESİ BAŞKANI
İbrahim ÇOBANOĞLU, Şaziye BOZDAĞ, Halil KUMSAR, Didem ÇOBANOĞLU
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Hikmet KORKMAZER Mühendis.
EDREMİT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Yönetim Paneli Kullanımı
BİLGİ İŞLEM GRUP BAŞKANLIĞI MEBBİS OKULLAR HAYAT OLSUN MODÜLÜ TANITIMI
Finansal Eğitim Merkezi ve Eğitim Teknolojileri 2014 – 2015 Dönemi Değerlendirmesi Mesleki Gelişim ve Eğitim Bölümü Temmuz 2015.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
GRAFİK NEDİR?   İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
MHRS nedir? Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS);
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
1 KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI “Minimum Enerji, Maksimum İş” MAYIS 2015.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ PLANI TARIM SEKTÖRÜ ADANA TOPLANTISI SUNUMU Prof. Dr. Süleyman KODAL
SHY-147 Kapsamında Tanınan Okul Statüsü
1 2 ÇÖLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Toprağın korunması ve tabii kaynakların geliştirilmesi amacıyla;  Çölleşme ve Erozyonla etkin bir.
Türkiye Bankalar Birliği Eğitim Merkezi İktisadi İşletmesi Seminerleri
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Bulutlar Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından meydana gelen oluşumlardır. Tarımsal açıdan yağış ve güneşlenme.
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
5.1 POLİNOMİNAL REGRESSİYON
hava durumu
İSTATİSTİKİ VERİLERE BAKTIĞIMIZ DA BORSA OLARAK BİZ NE YAPMIŞIZ..
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
 Bilgi Sistemi Kavramı  Coğrafi Bilgi Sistemi  Esgaz CBS  Esgaz CBS Uygulamaları ve Masaüstü Uygulaması’nın Genel Özellikleri  CBS Masaüstü, Web.
FAKÜLTE-SANAYİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
I-BEKCI SİSTEMİNİN KAMPUS ORTAMINDA KULLANIMI
BÖLÜM 6: Hidroloji (Akım Ölçümü ve Veri Analizi) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ Mithat EKİCİ Mühendisi

1.Ozon Uydu verilerinin içeriği ve toplanması Grid yapısı 0.25X0.25 çözünürlük. Uydu Tipi Kutupsal Periyod Günde 1 Kaynak: 2. Türkiye alanı için decode edilerek database atılması Kullanılan Dil:Php Düzenli olarak kaynaktan indirilmesi. Türkiye bölgesi için 82 grid datasının alınması. Database ortamına atılması 3. Sunum Aşaması: Ortam :Harita ve grafik Zaman :Yıl, Ay Uygulama :Maksimum, Minimum,Ortalama OZON TABAKASI UYDU VERİLERİ GÖSTERİMİ

TOMS programı 24 Ekim 1978 tarihinde Nimbus-7 uzay aracı üzerindeki TOMS Uçuş Modülü kullanılarak, geçerli ölçümlere aynı yılın Kasım ayında başlamıştır. TOMS cihazının görevi Mayıs 1993 yılında sona ermiştir. Yerine ise Meteor-3 TOMS Ağustos 1991'de veri göndermeye başlamış ve Aralık 1994 yılında faaliyetini durdurmuştur. OMI, NASA’nın Yeryüzü Gözlem Sistemi Aura Uydusu güvertesinde ve UV/Görünür CCD Spektrometre ile birlikte NADIR görüntüleme sistemidir. Aura, 15 Temmuz 2004 tarihinde uzaya fırlatılmış ve 9 Ağustos 2004 yılından bu yana veri toplamaktadır. Son zamanlardaki, TOMS ve OMI verileri, görüntüleme koşulları ile ilişkili hataları gidermek amacıyla NASA'nın Goddard Ozon İşlem Ekibi tarafından geliştirilen Sürüm 8 algoritması ile işlem yapmaktadır. TOMS - OMI uydu ozon verileri, küresel veri seti içerisinden (36 yıl) periyodu için ve 34°-42° K, 25°- 45°D ile aralığındaki, 0.25°x0.25° çözünürlüğünde ve 82 adet grid’den oluşmaktadır. Aylık değerlendirmeler için 82x12=984 adet, mevsimlik karşılaştırmalar için de 82x4= 328 adet veri kullanılmıştır. OMI Uydu Küresel Toplam Ozon Gösterimi Nimbus-7 TOMS cihazı tarafından 5 Şubat 1990'da Avrupa üzerindeki toplam ozon seviyeleri: Kontur aralığı 10 DU, en düşük 260 DU ve en yüksek 360 DU’dur.

OZON TABAKASI UYDU VERİLERİ Toms –OMI uydu verileri küresel olarak yayınlanan ve koordinatları girilerek istediğiniz bölgenin veya noktanın uydu ozon verileri indirilebilmekte ve bunun gösterimi yapılabilmektedir. GIS ortamında çizilen Türkiye ve illerini kapsayan ozon uydu gösterimleri Türkiye üzerinde ozon tabakası toplam ozon verisinin ne durumda olduğunu göstermektedir. Bu gösterim üzerine kursörü taşıyarak istenen bir ilin durumu grafiklendirilebilmektedir. Ayrıca ozon tabakası ve atmosferdeki ozon gazı hakkında genel bilgiye de ulaşılabilmektedir. Mevsimlik, yıllık, aylık veri değerlendirilmesi yapılabilmektedir. Maksimum, minimum ve ortalama gösterimler sağlanabilmektedir.

Uydu ozon verileri ile çizdirilmiş olan harita üzerinde ayrıntıları görülmek istenen ile tıklandığında gösterimini yaptırdığınız yıllık ortalamalar ise o ile ait özel yıllık ortalama grafiğini görebilmektesiniz. Veya aynı şekilde harita üzerinde örneğin minimum ozon grafiğini çizdirdiyseniz görmek istediğiniz ili özelleştirip o ile ait minimum ozon grafiğini de görebiliyorsunuz.

İklim Modeli Projeksiyon sunum web görüntülemesi ise, daha önce ayrıntılı şekilde anlatılan küresel iklim modelinden elde edilen ve Türkiye yi içine alan bölgesel iklim modeli çıktılarından yararlanılarak kolay görüntüleme ve kullanım amaçlı web ortamında gösterim amaçlı hazırlanmıştır. Bu gösterimde farklı küresel iklim verisi merkezleri seçimi yapılabilir, içinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde herhangi bir periyot seçilebilir, aylık, mevsimlik veya yıllık seçim tercihleri yapılabilir, sıcaklık, yağış parametreleri seçilebilir ve farklı il, bölge ve havza seçimleri yapılabilir

Ayrıca bu gösterimde frekans analizleri, eğilim analizleri vb. grafik gösterimler de mümkündür. Hem il, hem bölgesel ve hem de tüm Türkiye yi kapsayacak sıcaklık ve yağış projeksiyonları mümkündür.