Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bulutlar Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından meydana gelen oluşumlardır. Tarımsal açıdan yağış ve güneşlenme.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bulutlar Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından meydana gelen oluşumlardır. Tarımsal açıdan yağış ve güneşlenme."— Sunum transkripti:

1 Bulutlar Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından meydana gelen oluşumlardır. Tarımsal açıdan yağış ve güneşlenme ile ilgili atmosfer olaylarında baş rolü oynar.

2 Bulut çeşitleri Yüksek bulutlar Orta bulutlar Alçak bulutlar
Dikey gelişmiş bulutlar

3 Yüksek bulutlar Cirrus Cirrostratus Cirrocumulus
Cirrus latincede “saç kıvrımı” anlamına gelmektedir.

4 Yüksek bulutlar Ekvatoral bölgelerde 6-18 km, Orta enlemlerde 5-13 km,
Kutuplarda 3-8 km yüksekliklerdeki oluşumlardır.

5 Cirrus (Sirüs) Troposferin üst sınırlarına yakın bu bulutların hemen tamamı buz kristallerinden oluşmuştur.

6 Cirrus (Sirüs)

7 Cirrus (Sirüs)

8 Cirrus (Sirüs)

9 Cirrostratus (Sirostratüs)
Yüksek, ince ve haleler oluşturan bulutlardır.

10 Cirrostratus (Sirostratüs)

11 Cirrostratus (Sirostratüs)

12 Cirrostratus (Sirostratüs)

13 Cirrostratus (Sirostratüs)

14 Cirrocumulus (Sirokümülüs)
Kum taneleri, küçük dalgacıklar veya balık pulları gibi görünümlü beyaz bulutlardır. Cumulus latincede yığın manasına gelmektedir.

15 Cirrocumulus (Sirokümülüs)

16 Cirrocumulus (Sirokümülüs)

17 Cirrocumulus (Sirokümülüs)

18 Orta bulutlar Altocumulus Altostratus

19 Orta bulutlar Ekvatoral bölgede 2-8 km, Orta enlemlerde 2-7 km,
Kutuplarda 2-4 km yüksekliklerdeki bulutlardır. Çoğunlukla su ve/veya buz kristallerinden oluşmuşlardır.

20 Altocumulus

21 Altocumulus

22 Altocumulus

23 Altocumulus

24 Altocumulus

25 Altostratus Genellikle gri renkli gökyüzünü ince bir şekilde kapatan ve arkasındaki güneşi donuk bir şekilde gösteren bulutlardır. Arkasından gelebilecek bir fırtınanın habercisi olabilirler.

26 Altostratus

27 Altostratus

28 Altostratus

29 Altostratus

30 Alçak bulutlar Stratus Nimbostratus Stratocumulus
Stratus latincede tabaka, katman; nimbus ise şiddetli yağış manasına gelmektedir. 0-2 km yüksekliğindeki bulutlardır.

31 Stratus Çok düzgün bir şekilde gökyüzünü kapatan koyu gri renkli bulutlardır. Çok alçak sisler de bu bulut grubunda incelenirler.

32 Stratus

33 Stratus

34 Stratus

35 Nimbostratus Geniş bir alanı kaplayan koyu renkli ve orta düzeyde yağışların oluştuğu bulutlardır.

36 Nimbostratus

37 Nimbostratus

38 Stratocumulus Düşük seviyeli topak topak ovalimsi yapıdaki bulutlardır.

39 Stratocumulus

40 Stratocumulus

41 Stratocumulus

42 Stratocumulus

43 Dikey gelişmiş bulutlar
Cumulus Cumulonimbus Dikine gelişim gösteren yoğun yağmur bulutlarıdır.

44 Cumulus Üst katmanları bir pamuk yığını şeklinde görünen çoğu zaman parlak ve beyaz görünümlü yoğun bulutlardır.

45 Cumulus

46 Cumulus

47 Cumulus

48 Cumulus

49 Cumulus

50 Cumulonimbus Dağ ve kuleler şeklinde dikine gelişmiş koyu renkli, tabanı alçak bulut seviyesinde olan bulutlardır. Gökgürültüsü ve şimşek en belirgin özelliğidir.

51 Cumulonimbus

52 Cumulonimbus

53 Cumulonimbus

54 Cumulonimbus

55 Cumulonimbus

56

57

58

59 Küresel Isınma (Global İklim Değişimi)
1. İklim değişimi olgusu ve modelleme ihtiyacı 2. Küresel ısınmaya ilişkin en son ölçümler 3. Küresel ısınmanın ölçülmüş etkileri 4. İklim değişimini meydana getiren etmenler 5. Gelecekteki iklim değişimlerinin tahmini etkileri 6. İklim modeli çeşitleri ve karşılaştırmaları 7. İklim modellerinde ihtiyaç duyulan veri seti 9. Sıcaklık artışı senaryolarına göre yüzey akış miktarındaki değişimin tahmini

60 İklim Değişimi Olgusu ve Modelleme İhtiyacı
Dünya Meteoroloji Teşkilatının girişimleriyle ve 99 üye ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen Hükümetler Arası İklim Değişimi Paneli (Intergovernmental Panel on Climate Change = IPCC) 1990 , 1992 ve 2001 yıllarında yapmış olduğu toplantılar ile, iklim değişimi konusunu devletlerin gündemine almıştır.

61 İklim Değişimi Olgusu ve Modelleme İhtiyacı
İklim sisteminin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını anlamak ve bu özellikleri temsil edebilen modeller geliştirmek. Küresel ve bölgesel iklim değişikliklerini temsil edebilen modeller geliştirerek geçen yüzyıl boyunca meydana gelen değişimleri belirlemek ve gelecek yüzyıl için tahminler yürütebilmek. Küresel ve bölgesel iklim değişimlerini gözlemek, değişim eğilimlerini belirlemek. İklim değişimine etki eden faktörleri belirlemek ve izlemek. Yıllar arasında veya belli periyotlarda oluşması muhtemel iklim değişimlerinin tabiatını anlamak. İklim değişiminin doğal vejetasyon, su kaynakları ve insan sağlığı üzerine etkilerini belirlemek.

62 Küresel Isınmaya İlişkin En Son Ölçümler

63 Küresel Isınmaya İlişkin En Son Ölçümler

64 Küresel Isınmanın Ölçülmüş Etkileri
Atmosfer katmanlarında meydana gelen ısınma. Özellikle yerküre ile ilk 8 km lik katmanda her on yılda bir 0.15 oC civarlarında dikkate değer bir ısınma gözlenmiştir. Yine yapılan gözlemlerin sonucunda 1960 ların son yarısından itibaren kar birikmesinin % 10 civarında azaldığı görülmüştür. Kutup buzullarının da kalınlıklarının düşmeye başladığı görülmektedir. Deniz seviyesinin küresel ortalaması ise bu ısınmadan etkilenmiş ve 20 yüzyıl içerisinde 0.1 – 0.2 m civarında seviye yükselmiştir. Özellikle orta ve yüksek enlemlerdeki yağış miktarlarında 20. yüzyıl boyunca her 10 yılda bir %0.5 - %1 artış meydana gelmiştir.

65 Küresel Isınmanın Ölçülmüş Etkileri
Geçen yüzyıl boyunca ölçülen bulutluluk oranları da belirtilen enlemlerde % 2 oranında artış göstermiştir. Atmosfer nem içeriğinin değişimi ile birlikte aynı enlemlerde geçen yüzyılın son yarısında meydana gelen şiddetli yağışların frekansı artmıştır. Geçen yüzyılın son yarısından itibaren ölçülen mevsimlik en düşük sıcaklık derecesi ve mevsimlik en yüksek sıcaklık derecelerinde artma meydana gelmiştir. Asya ve Afrika’nın bazı bölümlerinde kuraklık olaylarının meydana gelme sıklığı artmıştır.

66 İklim Değişimini Meydana Getiren Etmenler
İklim değişimlerini meydana getiren etkenler iki grup altında toplanabilir. Birincisi, iklim sistemi içindeki iç etkenler. İkincisi de, doğal veya insan faaliyetlerinin sonucunda oluşan dış etkenlerdir. Dış faktörlerin iklim değişimi üzerindeki etkisinin ölçülmesinde ışınımsal zorlama (Radiative Forcing = RF) kavramı kullanılmaktadır. RF, yeryüzü-atmosfer ikilisi arasındaki enerji dengesine verilen ve potansiyel iklim değişimini ölçmede kullanılan bir indekstir. W/m2 boyutuyla ifade edilir. Bu değerin pozitif olması yeryüzünün ısındığını, negatif RF ise yeryüzünün soğuduğunu göstermektedir.

67 İklim Değişimini Meydana Getiren Etmenler

68 İklim Değişimini Meydana Getiren Etmenler
Atmosferik CO2 konsantrasyonu 1750 yılından bu yana % 31 düzeyinde artmıştır. Yapılan araştırmalar bugünkü CO2 konsantrasyonunun son yıl boyunca hiç bu kadar yüksek olmadığını göstermiştir. Bu artışın % 75’ lik kısmı son yirmi yılda insan faaliyetleri sonucu üretilen fosil yakıtlar etkisiyle meydana gelmiştir. Kalan %25 lik kesimin ise orman alanlarının azalması gibi yüzey özelliklerinin etkisiyle meydana geldiği bildirilmektedir.

69 İklim Değişimini Meydana Getiren Etmenler
Antropojenik (insan faaliyetleri sonucu oluşan) CO2 emisyonunun yarıya yakın bir kesimi yer ve atmosfer tarafından emilmektedir. Son 20 yıl boyunca atmosferik CO2 konsantrasyonundaki artış 1.5 ppm/yıl düzeyinde olmuştur ki bu toplam konsantrasyonun % 0.4 lük bir kısmına karşılık gelmektedir ların başında 0.9 ppm/yıl olarak ölçülen artış 1990 sonlarında 2.8 ppm/yıl’ a kadar çıkmıştır.

70 İklim Değişimini Meydana Getiren Etmenler

71 Gelecekteki İklim Değişimlerinin Tahmini Etkileri
Doğal vejetasyona tahmini etkileri En son senaryolara göre 2050’ lerde tropikal ormanların büyük bir bölümü ortadan kalkacak, dünyanın diğer bölgelerindeki yeşil alanların bir kısmı çölleşecektir. Günümüzde yılda yaklaşık 2-3 milyar ton karbon bitkiler tarafından emilmektedir. İnsan faaliyetleri nedeniyle ortama yılda 7 milyar ton karbon verilmektedir. Önümüzdeki yüzyılın ortalarında tropik ormanların ölümü felaketi gerçekleştiği takdirde, bitkilerin absorbe ettiği bu karbon da ortama geçeceğinden atmosferdeki CO2 konsantrasyonu daha hızlı bir artış gösterecek bu da daha fazla ısınmaya neden olacaktır. Bu durumda tahminlere göre gelecek yüzyılın sonlarına doğru ortam sıcaklığı 8oC kadar artabilecektir.

72 Gelecekteki İklim Değişimlerinin Tahmini Etkileri
Su kaynaklarına tahmini etkileri Dünyada yaşayan insanların 1/3’ü su stresi altındadır. Yapılan tahminlere göre bu oran 21. yüzyılda daha da artacaktır. Özellikle Türkiye’nin de yer aldığı Ortadoğu da bu etkiler daha belirgin olarak kendini gösterecektir.

73 Gelecekteki İklim Değişimlerinin Tahmini Etkileri
Bitkisel üretime tahmini etkileri İklim değişiminin en büyük etkilerinden birisi bitkisel üretim üzerinde olacaktır. Yapılan tahminlere göre orta ve yüksek enlemlerde bitkilerde verim artışı gerçekleşirken, Afrika gibi düşük enlemlerde düşük verimli bitkisel üretim gerçekleşecektir. Örneğin Afrika’nın hububat üretimi % 10 kadar düşeceği tahmin edilmektedir..

74 İklim Modeli Çeşitleri ve Karşılaştırmaları
İklim modelleri, bazı sosyal bilimlerde kullanılan istatistikten tamamen farklılık göstermektedir. Bu modeller tamamen ampirik ilişkilerle çalışmakta ve bir tek fizik kuralına bağımlı olmamaktadır.

75 İklim Modeli Çeşitleri ve Karşılaştırmaları
Atmosfer ve okyanus modelleri. Karbon çevrimi modelleri. Atmosferik kimya ve aerosol modelleri. Kutup buzulları ile ilgili modeller. Deniz suyu seviyesi yükselimleri ile ilgili modeller. Bölgesel iklim modelleri.

76 İklim Modeli Çeşitleri ve Karşılaştırmaları

77 İklim Modellerinde İhtiyaç Duyulan Veri seti
Günlük maksimum ve minimum sıcaklıklar, Toplam yağış, Yağış şekli (yağmur ve kar), Bulutluluk, Nispi nem, Yüzey ısı akışı, Rüzgar hızı, Yüzey akış, Yüzey altı akış, Toprak nem içeriği, Toprak sıcaklığı, Hava basıncı, Mevcut suyun dağılımı, Solar enerji, Atmosferdeki sera gazları içeriği, Koriyolis etkisi, Orografik etmenler

78 GAP İçin Bu Konuda Yapılan Çalışmalar

79 Yüzey Akış Miktarındaki Muhtemel Değişim

80 Yüzey Akış Miktarındaki Muhtemel Değişim

81 Yüzey Akış Miktarındaki Muhtemel Değişim


"Bulutlar Bulut, çok küçük su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından meydana gelen oluşumlardır. Tarımsal açıdan yağış ve güneşlenme." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları