KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARIŞIMLAR.
Advertisements

KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
ÇÖZELTİLER.
6.KarIŞImlar Günlük hayatta da yiyecek ve içeceklerimizin ço¤unu, elementleri veya bileşikleri birbirine karıştırarak elde ederiz. Do¤adaki maddelerin.
Madde Ve Enerji.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem.
Karışım ve özelikler.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
KARIŞIMLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
HAZIRLAYAN FATMA ALÇIN
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
KARIŞIMLAR.
HOMOJEN VE HETOROJEN KARIŞIMLAR
Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen mad-delere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre iki çeşittir:
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
Karışımlar ve Kimyasal Bağlar
ÇöZELTİLER.
KARIŞIMLAR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Çözeltiler.
KARIŞIMLAR.
Karışımlar.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR)
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
7. SINIF KİMYA KONULARI.
KARIŞIMLAR.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
KARIŞIMLaR.
KARIŞIMLAR. Birden çok maddenin kimyasal bağ oluşturmadan bir arada bulunmasıyla meydana gelen maddelere karışım denir. Karışımlar görünümlerine göre.
DOĞADA MADDELER KARIŞIK HALLDE BULUNUR
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FEN BİLGİSİ ANA BİLİM DALI EDA GÜVENÇ
ÇÖZÜNÜRLÜK ve ÇÖZÜNÜRLÜK HESAPLARI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
Madde Ve Enerji
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
KARIŞIMLAR.
Çözeltiler. Çözeltilerin derişimleri. Net iyonik denklem. ONUNCU HAFTA.
Sunum transkripti:

KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?

Birden fazla maddenin bir araya gelerek homojen ve heterojen türde oluşan maddelere karışım adı verilmektedir.Karışımlara örnek olarak tuzlu su,alkollü su,ayran örnek olarak verilebilinir.Karışımlar homojen ve heterojen olamak üzere ikiye ayrılır.

Homojen Karışımlar:Tek bir madde gibi görülen her bölgesinde aynı özelliği gösteren karışımlar homojen karışım olarak adlandırılır.Örneğin tuzlu su,şekerli su,alkollü su bu tür karışımlara örnek olarak verilebilir.

ÖRNEKLER: Sıvı-sıvı : alkollü su Sıvı-katı : tuzlu su, şekerli su Gaz-gaz : hava Sıvı-gaz : gazoz Katı-katı : alaşımlar

Tuzlu suyun bir üst kısmından örnek alınsın birde alt kısmından örnek alınsın alınan iki örneğinde aynı özellikleri gösterdiği belirlenecektir.Çünkü alttan alınan örnekte tuzlu sudur üstten alına örnekte tuzlu sudur.

Heterojen Karşımlar:Tek bir madde gibi görünmeyen her bölgesinde aynı özelliği göstermeyen farklı bölgelerden örnek alındığında farklı özellikler gösteren türde olan karışımlara heterojen karışım adı verilmektedir

Her bölgesinde eşit özellikler taşımaz .Her bölgesinde eşit özellikler taşımaz.Örnek olarak kumlu su,çamur verilebilir.Kumlu suyun bir üst kısmından birde alt kısmından örnek alınsın.Alınan bu iki örneğin farklı özellikler gösterdiği görülecektir.

Alttan alınan örnekte sadece kum bulunur üstten alınan örnekte ise sadece su bulunur.Bundan dolayı da kumlu su homojen bir karışım değildir.Kumlu su heterojen bir karışım olarak sınıflandırılır.

ÖRNEKLER: Sıvı-sıvı(emülsiyon) : zeytinyağı-su Sıvı-katı(süspansiyon) : çamurlu su, tebeşir tozlu su, ayran, Türk kahvesi Sıvı-gaz(aerosol) : deodorantlar, spreyler Akışkan sıvı içerisinde asılı katı parçacıkların yer aldığı karışımlar(kolloidler) : serum, kan plazması

HOMOJEN KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI 1.İçerdiği Çözünen Miktarına Göre 2. Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre 3.Elektriksel İletkenliklerine Göre

İçerdiği Çözünen Miktarına Göre : a) Doymamış Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceğinden daha az miktarda madde çözmüş olan çözeltilerdir. Katısı ile dengede doygun çözelti dibinde katısı olan doymuş çözeltidir.

b) Doymuş Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceği en fazla maddeyi çözmüş olan çözeltilerdir.

c) Aşırı Doymuş Çözelti : Değişen sıcaklık ve basınç koşullarında hazırlanır. Kararsızdır. Tek bir sarsıntı ile dibe katısı çökebilir.

Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre :   a) Derişik Çözelti : Çözüneni fazladır. b) Seyreltik Çözelti : Çözücüsü fazladır.

Elektriksel İletkenliklerine Göre :   a) Elektriği İleten Çözeltiler(Elektrolitler) : Çözünme %100 iyonlaşarak olur. Örnek : Asit, baz,tuz. b) Elektriği Az İleten Çözeltiler(Zayıf Elektrolitler) : Çözünme kısmen iyonlaşarak olur. c) Elektriği İletmeyen Çözeltiler(Elektrolit olmayanlar) : Çözünme iyonlaşarak değil moleküller halinde dağılarak olur.

KAYNAKÇA: KİMYADERSİ.COM BİLGİEVİ.COM FENBİLİM.COM