Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım."— Sunum transkripti:

1

2 Karışım Nedir ?

3  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım denir. Karışım iki ya da daha fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesidir. Karışımı oluşturan maddelerin her birine bileşen denir.

4 Karışımlar ikiye ayrılır .
Homojen Karışımlar Heterojen Karışımlar

5 Homojen Karışımlar Her tarafında aynı özelliği gösteren,tek bir madde gibi gözüken karışımlardır.Homojen karışımlara “çözelti” adı verilir. Tuzlu su şekerli su ve hava homojen karışımlara örnek olarak verilebilir.

6 Heterojen Karışımlar Her tarafında aynı özelliği göstermeyen, tek bir madde gibi gözükmeyen karışımlardır. Örn:taş-toprak , kum-su , pirinç-bulgur , sis-bulut .

7 Çözeltiler ve Sınıflandırılması

8 Çözeltiyi oluşturan maddeler iki grupta işlenir.
Genellikle çok olana çözücü az olana ise çözünen denir. Çözeltiler çözücü ve çözünenin fiziksel hallerine göre farklılık gösterir.

9 Fiziksel Hallerine göre Çözeltiler ;
Çözücüsü katı olan çözeltilere katı çözeltiler , Çözücüsü sıvı olan çözeltilere sıvı çözeltiler , Çözücüsü gaz olan çözeltilere gaz çözeltiler denir .

10 Çözünen madde miktarına göre çözeltiler ;
3 Bardak suyumuz olsun , Birinci bardağa bir , ikinci bardağa iki , üçüncü bardağa üç kaşık şeker koyarsak . Birinci bardak ikinciye göre seyreltik , ikinci bardakta üçüncüye göre seyreltik ya da üçüncü bardak ikinciye göre derişik ikinci bardakta birinciye göre derişik olur .

11 Belirli bir sıcaklıkta belirli bir miktar çözücü
çözebileceğinden daha az madde çözmüş ise Doymamış Çözelti ; Çözebileceği en fazla miktarda madde çözmüş ise Doymuş Çözelti ; Çözebileceğinden daha fazla miktarı özel koşullar altında çözmüş ise Aşırı Doymuş Çözelti denir.

12 Örneğin ; 100 ml suyun 25◦C de çözebileceği şeker miktarı 210 gramdır. Bu miktarın altında şeker çözdüğümüzde Doymamış Çözelti , Bu miktar kadar çözdüğümüzde ise Doymuş Çözelti oluşur. Doymuş çözelti çok hızlı bir şekilde 10 ◦C ‘ye soğutulursa çözülmüş şekerin fazlası ayrılma fırsatı bulamayacağı için bu çözelti Aşırı Doymuş durumdadır .

13 Heterojen Karışımlar ve Sınıflandırılması

14 Kum-tuz , tuz-şeker , pirinç-bulgur , toprak-kum gibi dağıtan ve dağılan fazı katı olan karışımlara Adi(basit) Karışım denir.

15 Çözünmeyen iki sıvının birbiri içerisinde heterojen dağıtılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. Benzin-su , zeytinyağı-su .

16 Bir sıvının veya katının gaz içinde dağılmasıyla oluşan karışımlara aerosol denir . Bir katının gazda dağılmasına duman , sıvının gazda dağılmasına sis örnek verilebilir.

17


"Karışım Nedir ?. Karışım Nedir ?  Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan saf olmayan maddeye karışım." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları