MÜREKKEP.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka madde içermez. Böyle maddelere saf madde denir. Örneğin tuzun yapısında sadece tuz maddesi.
Advertisements

SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Saf Madde Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
PONART GÖRSEL SANATLAR DERSİ MALZEMELERİ BEŞİNCİ BÖLÜM
ORAN ORANTI.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
KARIŞIMLAR Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir.
K A R I Ş I M L A R.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
1.)ELEKTRİKLENME İLE AYRILMA
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
Maddenin Tanecikli Yapısı
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
6.SINIF KİMYA Ünite:1 MADDENİN MADDENİN TANECİK TANECİK YAPISI YAPISI.
İletişimin Zamanda yolculuğu
6.KarIŞImlar Günlük hayatta da yiyecek ve içeceklerimizin ço¤unu, elementleri veya bileşikleri birbirine karıştırarak elde ederiz. Do¤adaki maddelerin.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Maddenin Tanecikli Yapısı
ORGANİK KAPLAMALAR.
9.SINIF KİMYA BÖLÜM-5 HAYATIMIZDA KİMYA.
KARIŞIMLAR.
Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
SINIFA YAPTIRDIĞIMIZ ETKİNLİKLER
KAVRAM HARİTALARI NEDİR?
ONUNCU HAFTA Geçiş metalleri. Krom, mangan, demir, kobalt, nikel. Kompleks bileşikleri. Geçiş metallerinin reaksiyonları. 1.
Farklı element atomları uygum şartlarda bir araya geldiğinde yeni maddeler oluşur. Bu yeni maddeleri oluşturan atomlar arasında kimyasal bağ bulunmaktadır.
Madde atom element bileşik
MADDENİN HALLERİ.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
Hazırlayan:Nebahat Özmen
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLERİ
KARIŞIMLAR İÇİNDEKİLER: -KARIŞIM NEDİR? -KARIŞIMLARIN ÖZELLİKLERİ
Madde ve özellikleri.
Saf Maddeler Bazı maddeler tek çeşit maddeden oluşur, yapısında kendinden başka içermez. Bu tür maddelere saf madde denir. Örneğin, tuzun yapısında sadece.
KARIŞIMLAR.
KARIŞIMLAR.
Elementler ve Bileşikler
MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI Maddeler ortak özellikleri dikkate alınarak sınıflandırılırlar.
KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
ORGANiK KAPLAMALAR.
SİLGİLER.
BİLGİSAYAR NEDİR?.
Teknik Resim Teknik resim, teknik elemanlar tarafından herhangi bir makinenin ya da bu makineye ait parçaların üretimi için kullanılan çizgi dilidir.
SAF MADDELER VE KARIŞIMLAR
YUMURTA KABUĞUNDAN YARARLANARAK PASTEL BOYA ELDESİ
Kobalt Sunum.
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
T.C ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ PEDAGOJİK FORMASYON BÖLÜMÜ DERS PLANI II.HAFTA ders sunumu HAZIRLAYAN YASİN KILIÇ.
Madde Saf Madde Karışım Element Bileşik Homojen karışım
Gerçekleşen Düşler İcatlar ….
MATBAACILIK ve BASKI SÜREÇLERİ
RENK AYRIMI.
DİREKT BASKI.
DİREKT BASKI Esra ÇINAR.
Fazilet Hazal Burmabıyık
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
İletişimin Zamanda yolculuğu. İletişim ne demektir?: Duygu, düşünce, haber veya bilgilerin başka kişilere aktarılmasına haberleşme denir. Resimdeki çocuk.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MÜREKKEP

NEDİR ? Mürekkep çeşitli renklendirici ya da boyalar kullanılarak üretilmiş akışkan bir maddedir. Fırça ya da kalem yardımıyla bir yüzeyi boyamak ya da yazı yazmak için kullanılır. Genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.

KİM BULDU ? Mürekkeplerin ilk örnekleri günümüzden 4.500 yıl öncesinde Çin'de icat edildiği sanılan siyah renkli yazı mürekkepleridir. Bu mürekkepler için çeşitli maddeler ile birlikte yakılmasıyla elde edilirdi. İlk mürekkep fabrikası’ nı 1818 yılında Fransız matbaacısı Pierre Lorilleux kurdu.

TÜRLERİ Mürekkebin formülü farklılık gösterse de genellikle dört bileşen içermektedir: Renklendiriciler Katkı maddeleri Araçları (bağlayıcılar) Taşıyıcı maddeler

SINIFLANDIRILMASI Sulu Likitli Tutkallı Tozlu

Yazma Amaçlı Mürekkep Mürekkepler içlerine boya maddesi katılıp katılmamasına göre birbirinden ayrılır. Dolmakalemlerde kullanılan mürekkebin içine boya karıştırılmaz çünkü boya dolmakalemin ucunu tıkayabilir. Yazı mürekkeplerinin büyük bir çoğunluğu meşe mazısından elde edilen asitler ile içinde demir bulunan kimyasal maddelerin karıştırılması ile elde edilir. Siyah görünümde olan bu mürekkebin rengi,başka kimyasallarla açılabilir. Kâğıt üzerine geçirilmiş mürekkep, zaman geçtikçe her koşulda koyulaşır. Bu mürekkep ile yazılmış belgelerin yaşını saptamada araştırmacıların sıkça başvurduğu bir yöntemidir. İçlerinde boya maddesi bulunan mürekkepler ise "tükenmez kalem" olarak anılan kalemlerde kullanılır. İçlerine su da katılmayan bu tip mürekkepler, dolmakalemlerdekilerin aksine oldukça koyulardır. Keçeli kalemlerde kullanılan boya-katkılı mürekkeplerde ise kurumayı önlemek için alkol kullanılır.Bazılarında ise yaklasık %5 kadar civa vardır.Mürekkep heterojen bir maddedir. Gizli mürekkep olarak adlandırılan mürekkep çeşitleri özel ve gizli iletiler için kullanılır. Normal koşullarda görünmez olan bu mürekkepler ile yazılan yazılar, ancak ortam elverişli hâle getirildiği takdirde görünür hâle geçer. Yazılı olduğu kâğıdın uygun biçimde ısıtılması ile bu mürekkepler maviye dönebilir. Görünmez mürekkep olarak kullanılabilecek alternatif malzemeler, limon suyu, soğan suyu ve süttür. Bu maddeler ile yazılan yazılar ısıtıldığında üzerindeki yazılar kahverengine döner.

Baskı amaçlı mürekkep Günümüzde en çok kullanılan mürekkep türü baskı mürekkebi ya da matbaa mürekkebidir. Kitap, gazeteler, dergiler, paketler, kutular, paralar, pullar afiş ve broşürler üzerinde bulunan yazı ve resimlerin hemen hepsi bu mürekkepler ile hazırlanmıştır. Bu tür baskı işlemlerinde, mürekkebin kuruma hızı çok önemlidir. Basım makinelerinde kullanılan mürekkep kâğıt üzerine geçtikten sonra havadaki oksijeni soğurarak kurur. Kuruma işlemini daha çabuklaştırmak için mürekkebin içine kobalt, kurşun ve manganez bileşikleri atılabilir.

KAYNAKÇA 1. a b Tüzüner, Perihan Özcan (6-12 Nisan 2006). "Elektroniği de var". Yeni Aktüel 39: sayfa 7. 2. Kipphan, Helmut (2001), Handbook of print media: technologies and production methods (Illustrated bas.), Springer, ss. 130–144, ISBN 3540673261