Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu sözleri hiç duydunuz mu?
Advertisements

HAMZA KOÇAKOĞLU Speakers On Gençler bazısı liseyi bitirmiş bazıları ise henüz liseyi birtirmek üzere, dersleri her şeyi bırakmışlar, hazırlanıyorlar…Haziran.
TEOG Tercih ve Yerleştirme Sistemi
Hayat Biçimini Seçmektir
ÖSYS’Yİ NE KADAR TANIYORUZ?
Adı: Yakup Soyadı: ÇİFTÇİ No: Konu: Otobiyografi
YGS- LYS NEVİM DEMİRCİ DANIŞIK.
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Murat Kaya / Rehber Öğretmen
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
BENİM MESLEĞİM NE OLACAK???
MESLEK SEÇİMİ.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
SINAV ADITARİHSAAT LYS LYS LYS LYS LYS
 SINAV.  YGS’ de 6 çeşit puan türü vardır. YGS-1 ve YGS-2 eski sistemdeki Sayısal YANİ MF puan türleridir.  YGS-3 ve YGS-4 eski sistemdeki Sözel.
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIKTA VELİLERİN ROLÜ
AMAÇ BELİRLEME.
TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG) TERCİH ve YERLEŞTİRME SİSTEMİ –
YGS - LYS Üniversite Girişte İki Aşamalı Sınav Sistemi.
Sait Gürsoy’la Başarıya Doğru. Bakış Açısı 1950’li yıllar: “Ne bulursam onu alırım.” 1970’li yıllar: “Neyi alabilirsem onu alayım.” 2010’lu yıllar: “Ne.
Üniversite Seçerken... Akademik/ Profesyonel Kadro Burslar (OSYM/ Başarı Bursları) Kent/ Kampüs Üniversitesi Yabancı Dil Eğitimi Akademik Olanaklar o Bölüm.
DERS-ALAN SEÇİMİ.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
2015 Doğru Tercih Hoşgeldiniz.
Ahmet SARI Rehber Öğretmen
Doğru Tercih Nasıl Yapılır?
PINAR BATAN REHBER ÖĞRETMEN
Tercih İstatistikleri 2014
Her geçen yıl başarısı devam etmektedir
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
MESLEKLER.
ALAN SEÇİMİ.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ALAN/DALA GEÇİŞ VE ÖĞRENCİ KAYITLARI Müdür Yardımcısı Erol DEMİR Rehber Öğretmen Gökhan ERDUL.
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
ÖSYS ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ YGS YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI LYS LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI.
TEOG (TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ) TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ KAĞITHANE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Zehra AKÇA (Psikolojik Danışman)
2015 YILI ÜNİVERSİTELERDE ÖZEL YETENEK PROGRAMLARI VE ŞARTLARI *Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ
SÖKE CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Hizalama yeterince doğru olmuyorsa,
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
SEVGİLİ GENÇLER; İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİSİ OLARAK HAZİRAN AYINDA BİR KARAR VERECEKSİNİZ. BEN OKULU BİTİRİNCE NE YAPACAĞIM? OKUYACAK MIYIM? OKUMAYACAK.
. TERCİH. Öğrenci & Rehber Öğretmen  Hocam, Ankara mı? İstanbul mu? Aslında Eskişehir’de fena değil…  Çift anadal, yandal ne demek?...  Hocam mimarlık.
Alan-Ders Seçimi Seminerine HOŞGELDİNİZ

Şubat 2016 İstanbul Üniversite Tercih Kursu MTOK Kontenjanları Sunumu Hazırlayanlar: Mesut Sabancı Adem Kalebaşı.
PINAR BATAN REHBER ÖĞRETMEN. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin istedikleri takdirde bitirdikleri programın devamı niteliğinde,
YGS PUANLARıMıZ BELLI OLDU ŞIMDI NE YAPACAĞıZ?. ÖNCELIKLE PUAN ARALıĞı  Meslek liseli değilsek umutlarımız başka bir bahara kaldı   Meslek liseli isek.
1 Başvuru tarihleri : ile DGS sınavı: Sınav saati: 9.30 Sınav Süresi: 140 dakika Soru sayısı: 120 (60 Sayısal 60.
ORTAÖ Ğ RET İ M KURUMLARI BÜ Ş RA ATICI REHBER Ö Ğ RETMEN.
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
İÇ SINAVI.
ULUDERBNET SABANCI ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ 2016
DERS-ALAN SEÇİMİ.
2016/2017 ÖSYS TERCİH HAZIRLIK SUNUMU
YEŞİLHİSAR ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
HAZIRLAYANLAR MESUT SABANCI ADEM KALEBAŞI ŞUBAT 2017
ÜNİVERSİTE TERCİH KURSU OCAK 2018.
REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YGS-LYS SINAV SİSTEMLERİ SUNUSU
YKS 2018 TERCİH SÜRECİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Sunum transkripti:

Görücü Usulü Tercih Yapmak Bu yazıda üniversite tercihleri yapılırken karşılaşılan adayı ve rehber öğretmeni zorlayan durumlar incelenmiştir. Hazırlayan: Mesut Sabancı Rehber Öğretmen

Tercih döneminde en çok karşılaşılan problemli durumlar “Benim puanım bu, bu puanla nerelere gidebilirim?” Sorusu Bu en sık karşılaşılan gruptur. Tercih yapmanın önemini anlayamamıştır. Alışveriş yapar gibi tercih yaparlar. Önce tüm seçenekleri görmek isterler. Özgüvenleri yüksektir. Yapılan tercih başarılı olursa ben başardım. Başarısız olursa başkaları ( aile, arkadaş, rehber öğr)

“Ben aslında …… bu bölümünü çok istiyordum, ama olmadı, sınavım kötü geçti, yapamadım, şimdi nereleri kazanabilirim?” Sorusu SBS’de (yeni adıyla TEOG) kaydırma yapmışlardır. Geç uyanıp gerçeği geç görmüşlerdir. (12. sınıfta) Çoğunlukla hayal kırıklığı içindedirler. Arayış içindedirler. Özgüvenleri düşük ve aşırı mutsuzlardır.

‘’ Ben … bölümünü çok istiyordum, ama olmadı, 2 yıllık okuyup DGS ile yine aynı bölümü tamamlayacağım. Bu hedefe ulaşmak için kazanabileceğim yerleri görmek istiyorum.’ ‘ Sorusu Yukardaki grubun pes etmeyenleridir, inatçıdırlar Platonik aşık gibidirler. YGS ve LYS’de aksilikler yaşamışlardır. Hukuk ve Mimarlık gibi bölümleri kazanmak için çıkar yol aramaktadırlar.

Peki DGS’de (2015) kontenjanları nasıl ? Öncelikle Hukuk Bölümüne Bakalım: Her yıl Adalet bölümüne 4000’i örgün 7.000’i açık olmak üzere kişi yerleşiyor DGS Kılavuzunda: Tam Burslu Hukuk Kont: 14 kişi Devlet Üniversitesi Kont:330 kişi Özel Ücretli ve yarı burslular: 300 kişi

Mimarlık Bölümü İçin 2014 yılında mimarlığa DGS ile başvurma hakkı olan bölümlere toplam kişi yerleşmiş DGS kılavuzunda Mimarlık için kontenjanlar: Tam Burslu kontenjan: 16 (çoğu Kıbrıs) kişi Devlet Üniversitesi Kont: 200 kişi Özel Ücretli ve Yarı Burs: 515 kişi

‘ ’Ben KPSS ile kolay ve hemen atanacağım memur olacağım bir bölüm istiyorum, neleri önerirsiniz?’’ Sorusu İşsizlik Korkusu, Garanticilik, Özel bankaların ve büyük şirketlerin acımasızlığı ve düşük ücretleri. Fazla Çalışıp Yorulmak İstememe Devlet Babaya Duyulan Özlem.

Garantiyi herkes seviyor verilerine göre MF puan türlerinde ilk kişiden 17,540’ı MF’den yerleşmiş Tıp, diş, ecz, fizy, bes kişi % 77 Tüm Mühendislikler kişi % 22 Diğer Kalan bölümler 137 kişi %1 den az.

‘’ Aaaa hocam tercih zamanı gelmiş, şimdi ne yapacağım ?’’ Sorusu En rahat aday tipidir. ‘’Nasılsa hallederiz’’ciler. Okumakta pek de istekli olmayanlar. Çok mutlu ve kendi dünyalarında yaşarlar. Bazıları ömür boyu bu pembe dünyadan uyanmaz.

‘’Hocam ben meslek lisesi bitirdim, ama hiç sevmeden okudum. Bitirdiğim bölümden devam etmeyeceğim, nereleri kazanırım ?’’ Genellikle meslek lisesine ya da ilgili bölüme zorla gitmişlerdir. Ailelerinde ve çevrelerinde kendi kararlarını verecek özgürlük ortamı yoktur. Puanı yetenler iyi bölümler kazanabilir. Puanı yetmeyenler başka arkadaşlarının bitirip beğenmediği bölümleri araştırır. İyi çocuklardır.

‘’ Hocam ben sözelde edebiyat, tarih TM’de sınıf öğretmenliği- iktisat-kamu yönetimi arasında kaldım; hocam benim aynı zamanda YGS puanlarım da var,bu puanlarla tam burslu 2 yıllık sağlık istiyorum. Bir de hocam sözelde gazetecilik- RTS yazsam mı kararsızım.’’ Sorusu Kararsızlardır (Ayran gönüllü) Hayal dünyaları geniştir. Sözelci ya da başarısı düşük TM’cidir. Muhtemelen üniversiteyi kazanıp tekrar sınava gireceklerdir. Çalışma hayatına zor adapte olacaklardır.

Adaylar bu duruma nasıl gelir. Vakıf (Özel) üniversitelerinin doluluk oranlarını arttırma çabası, Yeterli olmayan rehber kişilerin tercih hizmeti vermesi, tercih robotları ve adayı sadece sayılardan ibaret görmek, Aile, arkadaş ve çevre baskısı, Adı havalı bölümler, Amerikan filmleri, diziler. Mesleki yönelim envanterleri, testler vb. Sevgi, yanlış bilgiler vb.