Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YKS 2018 TERCİH SÜRECİ http://alanyaram.meb.k12.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YKS 2018 TERCİH SÜRECİ http://alanyaram.meb.k12.tr."— Sunum transkripti:

1 YKS 2018 TERCİH SÜRECİ

2 TERCİH SÜRESİ Tercihler 7-14 Ağustos tarihleri arasında internet adresinden yapılacak.

3 ÖNEMLİ!!! Adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek. İsteyen adaylar tercih süresi içinde internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek ancak tercihlerin tamamen iptali söz konusu olmayacaktır.

4 KİMLER TERCİH YAPABİLİR?

5 YERLEŞTİRME PUANIM NEDEN HESAPLANMADI?
TYT’ de 150 puan, AYT’de de 180 puan barajı var. İlgili testte bu puanların altında puan alan adayların yerleştirme puanları hesaplanmıyor.

6 TYT PUANI 2 YIL GEÇERLİ 2018 YKS’ de TYT puanı 200 üzerinde olan adaylar isterlerse YKS 2019’da da bu puanlarını kullanabilecekler.

7 OBP 2018 YKS sonucu ile herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen (ek yerleştirme dahil) veya özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına kayıt olan adayların 2019 YKS’ye girmeleri durumunda OBP’lerinin çarpılacağı katsayı/katsayılar yarıya düşürülecektir.

8 EK PUAN Meslek lisesi mezunlarının alanları ile ilgili 2 yıllık önlisans programları için aldıkları ek puan hakkı TYT’ de devam etmektedir. 30/03/2012 tarihinden önce meslek lisesi mezunu yada öğrencisi olan adayların ilgili lisans programları için aldıkları ek puan hakkı devam etmektedir.

9 EK PUAN DÖNÜŞÜM

10 M.T.O.K Teknoloji Fakültelerinin/Sanat ve Tasarım Fakültelerinin ve Turizm Fakültelerinin ; Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlarına (M.T.O.K) , Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının Tablo 6B.2’ de belirtilen alan/dallarından mezun olan adaylar öncelikli olarak yerleştirilecektir. M.T.O.K. Kontenjanlarının boş kalması durumunda diğer ortaöğretim kurumlarının alan ve dallarından mezun olan adaylar da bu bölümleri tercih etmeleri durumunda da bu kontenjanlara yerleşebilecektir.

11 SIRALAMA BARAJI UYGULAMASI
PROGRAM EN DÜŞÜK BAŞARI SIRASI TIP < 50 BİN HUKUK < 190 BİN MÜHENDİSLİK (Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dâhil) < 300 BİN EĞİTİM FAKÜLTELERİ (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhil) MİMARLIK < 250 BİN

12 SAYISAL TAHMİN

13 EA TAHMİN

14 SÖZEL TAHMİN

15 TABLOLAR TABLO PUAN TÜRÜ TABLO -3 TYT > 150 ÖN LİSANS PROGRAMLARI
SAY/SÖZ/EA/DİL > 180 LİSANS PROGRAMLARI TABLO-5 TYT > 150 ÖZEL YETENEK SINAVI SONUÇLARINA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI TABLO-6A öncesi için ORTAÖĞRETİMDEKİ BAZI ALANLARIN YERLEŞTİRMEDE EK PUAN ALACAĞI LİSANS PROGRAMLARI TABLO-6B.1 MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARININ ALANLARI İLE AYNI ALANLARDAKİ LİSANS PROGRAMLARI (Ek Puan) TABLO-6B.2 Öncelikli olarak Mesleki Teknik Ortaöğretim Mezunları TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ/SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ/TURİZM FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARI TABLO-6C MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMU MEZUNLARININ EK PUANLARI İLE YERLEŞEBİLECEKLERİ ÖN LİSANS PROGRAMLARI TABLO-7 OKUL TÜRLERİ VE KODLARI TABLO-8 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDAKİ ALANLAR VE KODLARI

16 OKUL BİRİNCİLERİ Okul birincilerinin tercihleri önce genel kontenjana göre değerlendirilir , genel kontenjanla yerleşemezse okul birinciliği kontenjanına bakılır. Okul birincileri için ayrılan kontenjan sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tümünü en çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler. Bu yüzden okul birincilerinin dengeli ve gerçekçi bir tercih listesi oluşturması önemlidir.

17 EK YERLEŞTİRME Merkezi yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim programına yerleşen aday ek yerleştirmeye başvuramaz. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanın altında olan adaylar yerleştirilmeyecektir.

18 YATAY GEÇİŞ ÖSYM’nin yükseköğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri ve yükseköğretim kurumları arasındaki yatay geçiş işlemleri ile hiçbir ilişkisi yoktur. Bu konudaki başvuruların doğrudan ilgili yükseköğretim kurumu ya da kurumlarına yapılması gerekir.

19 ÖZEL YETENEK GEREKTİREN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA ÖĞRENCİ ALIMI
Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Özel yetenek sınavı gerektiren programlar Tablo-5’te yer almaktadır. Özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için TYT Puanı 150 üzerinde olmalıdır. Özel yetenek gerektiren Öğretmenlik programına başvurabilmek için bu yıl herhangi bir başarı sırası limiti bulunmuyor. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına kesin kayıt hakkı kazanmış adaylar da isterlerse özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programına başvuruda bulunabilir. Engelini Sağlık Kurulu Raporuyla belgeleyenlerde TYT de 100 baraj puanı aranır.

20 M.S.Ü. Sınav başvuruları, Ocak-Şubat aylarında ÖSYM’ye yapılacak.
Sınav 2 aşamalı, ikinci aşama yetenek ve mülakat aşaması. Yazılı sınav il merkezlerinde yapılıyor. 2018 MSÜ sınavı 18 Mart’ta yapıldı. Sınavda 120 soru (135 dk) soruldu.

21 TABLO OKUMA *KPSS-1 bölümü ilgili üniversitenin o yıl o bölümünden mezun olan öğrencilerin KPSS1-2-3 ortalamasını gösterir. *KPSS-2 bölümü de ilgili üniversitenin o yıl o bölümünden mezun olan öğrencilerin KPSS121 ortalamasının gösterir.

22 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
KONTENJAN DEĞİŞİMİ PROGRAM 2017/2018 KONTENJAN FARKI BESLENME VE DİYETETİK +1010 BİLG. MÜH. +577 ELEKTRİK ELK. MÜH. + 543 DİL VE KONUŞMA TER. + 51 HUKUK + 917 İÇ MİMARLIK - 880 MAKİNE MÜH. + 759 MİMARLIK +914 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK +350

23 KONTENJAN DEĞİŞİMİ PROGRAM 2017/2018 KONTENJAN FARKI ODYOLOJİ +181
ÖZEL EĞİTİM ÖĞRT. +284 PSİKOLOJİ + 1170 REH. VE PSİ. DAN. - 51 SOSYAL HİZ. (AÖ DAHİL) + 673 TIP + 1001 DİŞ HEKİMLİĞİ + 1469 ECZACILIK +758

24 BURSLAR

25 BURSLAR

26 BURSLAR

27 BURSLAR

28 Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz:
ÖNEMLİ!!! Tercihlerinizi son olarak şu açılardan bir kez daha kontrol ediniz: Listenizdeki programların bu kılavuzda “bakınız” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşullarını karşılıyor musunuz? Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı? Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ettiniz mi? Listenizdeki programların sırası gerçekten sizin istek sıranıza uygun mu? Örneğin beşinci tercihinize yerleşmiş olsanız keşke altıncı tercihim gelseydi der misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?

29 YARARLANILABİLECEK KAYNAKLAR

30 HEPİNİZE BAŞARILAR DİLERİZ…


"YKS 2018 TERCİH SÜRECİ http://alanyaram.meb.k12.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları