Noradrenalin transmisyonunu etkileyici ilaç hedefleri:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROTEİNLER.
Advertisements

AFİNİTE KROMATOGRAFİSi
Proteinler Peptit bağı ve özellikleri Polipeptitler ve özellikleri
NÜKLEOFİLİK SÜBSTİTÜSYON TEPKİMELERİ
Organik bileşikler Genel olarak öncelikle iki guruba ayrılır.
Aminler.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Element ve Bileşİk.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
NARKOTİK ANTAGONİSTLER
Moleküller arasındaki çekim kuvvetleri genel olarak zayıf etkileşimlerdir. Bu etkileşimler, molekül yapılı maddeler ile asal gazların fiziksel hâllerini.
ALİSİKLİK, AROMATİK VE HETEROSİKLİK BİLEŞİKLER I
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Fosfor Döngüsü.
Asit ve Baz Metabolizması
Doç. Dr. Ufuk Çakatay Doç. Dr. Hakan Ekmekçi
HİDROKARBONLAR C ve H den oluşmuş organik bileşiklere HİDROKARBONLAR denir. Hidrokarbonlar, ALİFATİK ve AROMATİK hidrokarbonlar olmak üzere iki gruba ayrılırlar.
HİDROKARBONLAR AROMATİK HK ALİFATİK HK DOYMUŞ HK DOYMAMIŞ HK ALKENLER
Metabolik Asidoz.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
ASİT BAZ DENGE BOZUKLUKLARI ve ARTERİYEL KAN GAZI DEĞERLENDİRİLMESİ
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Genel Kimya 101 Laboratuarı Deney 8: İnorganik Polimer
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
Çözünürlüğe Etki Eden Faktörler
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
KARBOKSİLİK ASİTLER O- R - C O-H+
Alkoller ve Eterler.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
AROMATİK HİDROKARBONLAR
BASİT ORGANİK AZOT BİLEŞİKLERİ
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
ELEMENTLER,BİLEŞİKLER,MOLEKÜLLER
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Alisiklik ve Aromatik Bileşikler
9. KONU: AMİNLER.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
İLAÇLARIN ETKİ MEKANİZMALARI
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
AMİNO ASİTLER ?Can you give me some examples of what chemicals you think youve used, or how you think chemistry may have impacted your life?
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
İÇİNDEKİLER Organik kimya Hidrokarbonlar Alkanlar Alkanlarda izomeri
HÜCRE ZARLARINDAN MADDE TAŞINMASI
1 Moleküller Arası Kuvvetler Sıvılar ve Katılar. 2 Moleküllerarası Kuvvetler Moleküller arası kuvvetler molekülleri bir arada tutan çekim kuvvetleridir.
Moleküller Arası Kuvvetler
(HİDROLİZ).  Bir bileşiğin su vasıtası ile bölündüğü kimyasal bozunma reaksiyonu. Bu reaksiyonda su da bölünmeye uğrar. Hidroliz reaksiyonunun genel.
ANALJEZiK iLAÇLAR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
ORGANİK KİMYA Prof.Dr.Özlen Güzel Akdemir
Alkanlar ve Alkenler.
Amino Asitler ve Proteinler
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
(=KORTİKOSTEROİDLER)
AROMATİK BİLEŞİKLER C6H6 (CnH2n-6) Benzen 1825 izole edildi (Faraday)
Amino Asitler ve Proteinler
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
Kimyasal Bağlar- İzomeri
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ECH 112 Bölüm 1 Doç. Dr. Yasemin G. İŞGÖR
NMR.
Nikotinamit Adenin Dinükleotit(NADH)
KİM0213 ORGANİK KİMYA I (B GRUBU)
Sunum transkripti:

Noradrenalin transmisyonunu etkileyici ilaç hedefleri: Biyosentetik enzimler 4. Adrenerjik reseptörler Vesiküle taşıyıcılar 5. Taşıyıcı protein ile geri emilim Eksositosis ve nötoransmiterin serbestlenmesi 6. Metabolik enzimler 7. Presnaptik adrenerjik reseptörler

Adrenerjik bağlayıcı bölge

Önemli bağlayıcı gruplar

Alkol grubu Noradrenalinin R enantiomeri S enantiomerinden daha aktiftir (alkol grubunun hidrojen bağı etkileşimine karışmış olduğunu gösterir). Alkol grubu bulunmayan bileşiklerde reseptör ile etkileşim önemli ölçüde azalır (örneğin dopamin). Amin grubu Fizyolojik pH da amin protonlanmış durumdadır ve oluşan pozitif yük önemlidir (azotun karbon ile değişimi aktivitede büyük düşüş gösterir). Aktivite azot üzerindeki sübstitüentlerin sayısından etkilenir. Primer ve sekonder aminlerin adrenerjik aktiviteleri iyi iken tersiyer aminlerin ve katerner amonyum tuzlarının aktiviteleri yoktur.

Fenol grupları Alkil sübstitüsyonu Fenol grupları, hidrojen bağı ile bağlayıcı bölge ile etkileşim yapabilen bazı gruplar ile değiştirilebilir. Bu durum özellikle meta-fenol grubu için geçerlidir (örneğin CH2OH, CH2CH2OH, NH2, NHCOR, NMe2, NHSO2R grupları ile değişim). Alkil sübstitüsyonu Aromatik halkayı amine bağlayan zincirdeki alkil sübstitüsyonu hem α hem de β adrenerjik reseptördeki aktiviteyi azaltır. Bu durum alkol grubu ile olan hidrojen bağını bloke eden veya molekülün aktif konformasyonu almasına engel olan sterik bir etkileşim nedeniyle olabilir.

isoprenalin α- ya karşı β-adrenerjik reseptörde seçimlilik : 1) N-Alkil sübstitüsyonu isoprenalin α-[(isopropilamino)metil)]-3,4-dihidroksibenzil alkol 9

β-adrenoreseptör α-adrenoreseptör 10

3) α-Metil sübstitüsyon: 2) Fenol grupları: Fenol grupları β-adrenerjik reseptörler için özellikle önemli görünmektedir. Fenol grupları yoksa aktivite β-reseptör için, α-reseptöre göre çok daha dikkate değer bir şekilde düşer. 3) α-Metil sübstitüsyon: α-Metil grubunun katımı (α-metilnoradrenalin) α2-reseptör seçimliliğini arttırır. 11

4) Alkil grubunun boyundaki uzama: Alkil grubunun boyunun uzaması yarar sağlamaz. Ancak grup sonunda polar bir grup yer alırsa durum değişir. Özellikle iki karbonlu bir alkil grubu ucuna fenol grubunun eklenmesi aktivitede önemli bir artışa sebep olur ve hidrojen bağında rol alabilecek ek bir polar bölgeye ulaşılmış olduğunu gösterir. Grubun sonuna eklenen polar grup aktiviteyi arttırır (β-reseptör seçimliliği).

Adrenerjik agonistler: (Adrenalin) α1, α2, β1 ve β3-Agonistler Dobutamin (β1-agonist – kardiojenik şokta kullanılır) 4-(2-{[3-(4-hidroksifenil)-1-metilpropil]amino}etil)benzen-1,2-diol 13

14

β2-Agonistler β2-Adrenoreseptörler bronsiyal düz kaslarda hakim durumda olduklarından uyarılmalar hava yollarının açılmasına sebep olur. İsoprenalin İsoprenalin β1 ve β2 aktivasyonu yapar! 15

Salbutamol 4-[2-(ter-butilamino)-1-hidroksietil]-2-(hidroksimetil)fenol 16

17