Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILLI FAKS.
Advertisements

Günümüz şartları altında insanların en büyük kaygısı artık can ve mal güvenliği haline geldi. Pek çok güvenlik sistemi artık karşılanamayacak kadar pahalı.
AUTOGUARD ARAÇ TAKİP KONTROL VE YÖNETİM SİSTEMİ
CNC GİYOTİN Sac malzemelerin belirli boyutlarda kesilmesi için kullanılan tezgahlardır. Geçmişte bu tezgahlar manüel olarak kullanılmalarına karşın günümüzde.
ISISAN HIGHLIFE KLİMALAR YÜKSEK TEKNOLOJİSİ VE GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİ İLE KONFORLU VE ZEVKLİ MEKANLAR SUNAR.
Balans Vanaları.
DOĞRU ÖLÇÜM VE ÖLÇÜM EKİPMANLARI
Enerji Performans Uygulamaları,
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Konutlarda Isınma -.
SU HALDEN HALE GİRER.
SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
HAFIZALI KOLTUKLAR VE AYNALAR
Kullanıcı Erişimi Yönetim Sistemi İTÜ/KEYS
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
BİNA OTOMASYONU VE YANGIN SİSTEMİ BİNAMIZDA TOPLAMDA 1200 OKUYUCU SENSÖRLE KURULMUŞ BİR OTOMASYON VE YANGIN ALGILAMA-SÖNDÜRME SİSTEMİ YARDIR.
OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
Mevlüt ARSLAN¹ İrfan ATABA޹ Ali ERİŞEN² İbrahim UZUN²
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
YAKITLAR VE ISITMA sistemlerinde ENERJİ VERİMLİLİĞİ
DOĞALGAZ KULLANMANIN KONFORUNU YAŞAYIN Evinize Doğalgaz Tesisatı alırken mutlaka uzman ve yetkili belgeli firmalara iş yaptırılmalı, tabi ki ekonomik çözümler.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
MAVİ OTOMASYON Saha Ekipmanları
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
MAXLOGIC Konvansiyonel Yangın
Endüstriyel Otomasyon Mekatronik Mühendisliği Bölümü
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
Anahtarlama Cihazları ile Laboratuvarların Internet Bağlantısının Etkin Kullanımı Fatih Ertam Akademik Bilişim 2013 Akdeniz Üniversitesi.
CensorNet Linux Internet Güvenlik Duvarı ve Kayıt Tutma Semineri
Kapalı ve Açık Sistemler Arş. Gör. Mehmet Akif EZAN
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Endüstriyel Otomasyon Dr. Kadir ERKAN Mekatronik Mühendisliği Bölümü Bahar : 2013 Endüstriyel Otomasyon.
Su Halden Hale Girer Doğada su halden hale girer. Yeryüzündeki sular birçok hava olayı ile yeryüzüne geri döner. Yeryüzündeki sular Güneş’in etkisiyle.
HERE Reality Lens. Reality Lens yüksek özellikleri, sokak düzeyine kadar panoramik görüntü ve yüksek prezisyon Lidar verileri sayesinde bilgisayarınızda.
NetKafem Kullanımı Basit, Maliyeti Düşük, İşlevleri Güçlü
TEMEL ELEKTRONİK -2-.
Akıllı İstemcileri Geliştirmek ve Dağıtmak
AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ
İSTATİSTİKSEL SÜREÇ KONTROLÜ (STATISTICAL PROCESS CONTROL)
Evaporatif Klima Erdinç Klima Düşük Maliyet Enerji Tasarrufu Çevre Dostu Çok Kolay Montaj Tüm hakları saklıdır © Erdinç Klima 2009.
DÜZ BAĞLANTıYA GÖRE DAĞıTıLMıŞ OTOMASYON TEKNOLOJISI.
HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. KOMBİ KULLANIMI. HASAN EROL BAĞCILAR E.M.L. GECELERİ KOMBİ KULLANIMI Binanın dış hacminin soğumaması için, geceleri en düşük.
BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI
Yeni Nesil Laboratuvar
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
ISI POMPASI HAZIRLAYAN : Birkan KÖK.
Meteorolojik Veri Toplamada Kullanılan Yöntemler
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITMA
Motorlarda Termodinamik Çevrimler
GÜNEŞ ENERJİSİ.
4. Soğutma Sistemi.
Isı Pompaları ve Uygulamaları
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
KAT ISITMASI Kat kaloriferi.
Mevlüt ARSLAN¹ İrfan ATABA޹ Ali ERİŞEN²
VARYATÖR KAVRAMSAL TASARIMI
T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
Bilgisayar Donanımı Hafta 2
112 ÇAĞRI MERKEZİ ARAMALARINDA EŞ ZAMANLI KONUM BULMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDE VE ISI.
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
ALİ KAZ 6146 FATİH ÖZDEMİR MOBİL SİSTEM G A. MOBİL SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ Mobil sistemde ısıtıcı cihazdan tek bir kolon tesisatı çekilir. Kolon tesisatından.
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
Sunum transkripti:

Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² ¹ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ² Makina Mühendisliği Bölümü Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 71451, Yahşihan / KIRIKKALE Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 71451, Yahşihan / KIRIKKALE

Amaç  İçinde yaşayan insanların konforunu arttıran, güvenliğini sağlayan ve enerji maliyetlerini önemli ölçüde düşüren binalar, "akıllı bina" olarak kabul ediliyor.  Binalarda ısıtma sistemleri insanların konforunu en üst düzeyde etkileyen bir olaydır. Kimse sabahları üşüyerek uyanmayı geceleri sıcaktan uyuyamamayı istemez.  Bu çalışmada katı yakıtlı bir kat kaloriferinin otomasyonu gerçekleştirilmiştir. Bina içi sıcaklıklarda aşırı değişimler engellenmiştir.

Sistemin Fiziksel Yapısı 2 Güneş Enerjisi 1 Katı Yakıtlı Kazan 3 Boyler 1-Katı Yakıtlı Kazan 2-Güneş Enerjisi 3-Boyler

Değişiklik Yapılmadan Önce Isıtma Sisteminin Çalışması  Kazan üzerinde manuel ve otomatik olmak üzere iki kontrol biçimi vardır ayrıca kazan üzerinde kazan suyu sıcaklık ayar düğmesi de mevcuttur.  Manuel kontrolde; devir daim motoru sürekli çalışır, fan motoru ise isteğe bağlı açılıp kapanabilir.  Otomatik kontrolde; devir daim pompası 40 derecenin üzerinde çalışır 40 derecenin altında devir daim pompası otomatik kapanır.

 Otomatik kontrolde fan motoru kazan suyu sıcaklığı 17 derecenin altına düşene kadar çalışır.  Manüel ve otomatik kontrolün ortak özelliği ise fan motoru ayarlanan sıcaklığa kadar çalışır o sıcaklığa ulaştığında otomatik olarak kapanır.

Sistemin Yapısı Kazan Adım motoru Kapak Fan motoru Adım motoru Kontrol kartı Boyler Soğuk su Sıcak su Selenoid valf sunucu Baca Pompa Sıcaklık algılayıcısı

Fan motoru ve kapağı hareket ettiren adım motoru

Baca kelebeğini hareket ettiren adım motoru

 Kontrol Kartının Genel Yapısı Mikro denetleyici ds89c440 RAM 512k Byte rs232 Motor sürücüleri 4 x uc3770 uln x Röle 7x Sıcaklık algılayıcısı

Kontrol Kartı  Kazan üzerindeki iki adım motorunu sürer.  Devir daim pompasını kumanda eder.  Selenoid valf’ i kumanda eder.  Yedi farklı noktadaki sıcaklık algılayıcısından sıcaklık okur ve kaydeder.  Fan motoru açıkken sıcaklık 20 dakika boyunca düşmeye devam ediyorsa fan motorunu kapatır.

Kumanda Programı  Kazan üzerindeki hava çıkış kelebeği ve hava giriş kapağı istenilen açıklıkta ayarlanabilir.  Devir daim pompasını kumanda eder.  Belirli bir periyotta sıcaklık bilgilerini kaydeder ve görüntüler.  Selenoid valf’ i kumanda ederek bina içi kullanım suyunu güneş enerjisi yada boyler arasında yönlendirebilir.

Kullanıcı Web Arayüzü

Kumanda Programı

Sonuç  Bina içi sıcaklığı hiçbir müdahaleye gerek kalmaksızın rahatsız edici bir düzeye çıkması engellenmiştir.  Önceden kazan günde iki kez yakılırken bu sistem sayesinde günde bir kez yakılmaktadır.  Sıcak su kullanımı otomatik ayarlandığı için sıcak su en verimli şekilde kullanılmaktadır.  Sıcaklık verileri kayıt altına alındığından istatistiksel bir veri oluşmaktadır.  Elde edilen istatistiksel veriler sayesinde daha ileri bir kontrol sistemi tasarlanabilir.

Sonuç  Sisteme müdahale edebilmek için bilgisayarın mutlaka açık olması gerekiyor bu da ev halkı için kullanımda problem oluşturmaktadır. Bu duruma çözüm olarak bina içerisine üzerinde sıcaklık ve kapak pozisyonlarını okuyabileceğimiz ve müdahale edebileceğimiz bir yetenekte kumanda paneli tasarlanması gerekmektedir.  Ayrıca binanın belirli bölgelerine hareket algılayıcısı yerleştirip binanın kullanım zamanlarının sistem tarafından belirlenip bina sıcaklığının ona göre ayarlanması daha uygun bir çözüm olacaktır.

Dinlediğiniz için Teşekkürler… İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² ¹ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ² Makina Mühendisliği Bölümü Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 71451, Yahşihan / KIRIKKALE Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, 71451, Yahşihan / KIRIKKALE