Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4. Soğutma Sistemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4. Soğutma Sistemi."— Sunum transkripti:

1 4. Soğutma Sistemi

2 Soğutma Sistemi Yanma sonucu oluşan aşırı ısı enerjisini motordan uzaklaştırarak soğuma sağlar. Otto ve Dizel motorlar arasında fark yok İki farklı soğutma yöntemi vardır Hava ile soğutma Su ile soğutma

3 a) Hava ile soğutma Silindirin dış çevresi açık ve hava ile temasta Dış çevre kanatlı yapıda (büyük yüzey alanı) Sürekli hava hareketi ile soğuma Hava hareketi vantilatörle sağlanır Küçük motorlarda (motosiklet) ve pervaneli uçak motorlarında vantilatör kullanılmaz

4 b) Su ile soğutma Silindir etrafında bulunan su depocuklarında (su ceketi) soğutma suyu dolaşır Isınan su radyatöre gider ve soğutulur Su sıcaklığı daima sabit tutulur (kaynama sıcaklığının altında °C)

5 Su ile soğutma sisteminin parçaları
Su ceketleri, devirdaim pompası, termostat, radyatör, fan (vantilatör) Vantilatör (fan) müşürü Devirdaim pompası ve vantilatör hareketini kayış ile krank milinden alır, Devirdaim pompası suyun hareketini sağlar Termostat sıcaklık etkisiyle genleşerek su akışını açma/kapama görevi görür Radyatör ısınan suyu soğutma görevi görür. Soğuk havalarda donmayı önlemek için soğutma suyuna antifiriz eklenir Fan müşürü radyatör su çıkış hattında bulunur. Radyatör fanının devreye sokulması için bilgi verir.

6 Termostatın Çalışması
Motor çalıştığı sürece motor suyu devirdaim pompası vasıtasıyla sürekli motor içinde ve soğutma sisteminde dönerek hararet önlenir. Aracı ilk çalıştırdığınızda su soğuk olmasına rağmen de bu işlem devam eder. Motorun sağlıklı çalışma sıcaklığına ulaşabilmesi için bu sistemin geçici bir süre kapatılması gerekir. Bu işlemi termostat yapar. Termostat motor ile radyatör arasında bulunur. Su sıcaklığı düşükken su akışını kapatarak devirdaim etmesini önler. Böylece aracı sabah ilk çalıştırdığınızda motor çalışma sıcaklığına çabucak ulaşır. Motorun sıcaklığı istenilen dereceye geldiğinde daha fazla ısınıp hararet yapmaması için termostat açılır ve su soğutma sisteminde dolaşmaya başlar Termostatı açık ve su devirdaim etmesine rağmen hararet yine de yükseldiği zaman da hararet müşürü durumu algılar ve fanı çalıştırır.

7 Su ile Soğutma Sistemi

8 Su ile Soğutma Sistemi


"4. Soğutma Sistemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları