KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan : Dr. Murat KURUOĞLU
Advertisements

İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
Otomasyonlu imalat, büyük miktarlardaki konut ihtiyacına cevap verir.
GÜLOĞLU TİCARET Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kurulmuş olup, sektöre Teneke, Baca Armatürü ve Soba malzemeleri imalatı ile başlamıştır.
İNŞAAT SEKTÖRÜ YAPI MALZEMELERİ ÜRETİM SÜREÇLERİNİN KULLANIM ALANLARINA GÖRE İYİLEŞTİRİLMESİ, ENERJİ VE ÇEVRE BOYUTU Elif GÖKÇAY BİLİCİ Mersin Ticaret.
ŞALT SAHASI.
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
SERMAYE BİRİKİMİ VE KALKINMA
KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ
20-22 EYLÜL 2011 TÜRKİYE’DE OLUMLU ÖRNEK
Kapak olacak.
TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK VE GÖSTERGELERİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
ERK İSG&İK – –
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
LAZER İLE KESME Lazer ışınının elde edilmesi kolaylaştıktan sonra uygulama alanları da artış göstermiştir. Endüstriyel alanda kullanımı kaynak, kesme ve.
BÖLMELER ( İNCE YAPI ) L.EMRE BAŞAR.
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ DERS:FEN VE TEKNOLOJİ
ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
STOK MALİYETİ.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
KALIP VE İSKELE DERS NOTU 1
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
PREFABRİK SARNIÇ İZMİR YÖNDER KOLEJİ. AMAÇ VE HEDEF Prefabrik su sarnıcı projesi tarım ve yerleşim alanlarında su ihtiyacının ekolojik dengeyi bozmadan,
Endüstriyel Yapı Tasarımında Prefabrikasyonun Önemi
TÜNEL KALIP SİSTEMİ.
1-PREFABRİKASYON Bir bütünün parçası olan standartlaştırılmış elemanların önceden üretimi ve bunu takiben yine önceden tespit edilmiş bir plana göre.
GAZBETON.
2015 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi
Refrakter Metaller Toz Metalurjisi ve Sinterleme.
2016 Yılı Devam Eden Projeler Eğitim Yükseköğretim Sektörü.
LİF DonatILI BETONLAR Fiber NOva.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Düktil Boru kesme aparatı ; Düktil Boruların parçalı imal edileceği yerlerde boruların düzgün kesilmesi önem az etmektedir.
Örtü altında yetiştiricilik, diğer üretim teknik­lerine göre daha fazla dikkat, teknolojik bilgi ve uy­gulama yöntemleri gerektirmektedir. Eksikliği görülen.
2017 Yılı Devam Eden Projeler
YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
2017 Yılı Devam Eden Projeler
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
DUVARLAR Kiriş döşeme gibi üst yapı elemanlarından gelen yükleri temele nakleden, binalarda mekanları birbirinden ayıran (bölen), mekanları çevreleyen.
METRAJ.
YAK IN DOĞU Ü NİVERS İ T ES SICAK VE KURAK İKLİM DE TOPRAK EVLER
KOLON YÜKLERİNİN HESABI
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Sedat ACEMOĞLU İnşaat Mühendisi – ODTÜ’96
Temel planlama elemanları
JAPONYA TOPLUMSAL KOŞULLAR
Kendiliğinden Yerleşen Beton HAZIRLAYANLAR:  YAKUP GÜNEŞ  SELMAN TOKGÖZ  ÖMER SAYILGAN  UTKUCAN URANER DERS:İNŞAAT MALZEMELERİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ:EZGİ.
BİRİM FİYATLAR VE ANALİZİ
2018 Yılı Devam Eden Projeler
KEŞİF İŞLEMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Sunum transkripti:

KLASİK VE MODERN KALIP SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Alper CUMHUR

KLASİK KALIP SİSTEMLERİ Perde kalıpları Kolon ve kiriş kalıpları Döşeme kalıpları

MODERN KALIP SİSTEMLERİ Takılır- Sökülür Kalıplar Tırmanır Kalıplar Tünel Kalıplar Kayar Kalıplar

Klasik ve modern kalıp İnşaat sektörü ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmişlikle yakından bağlantılıdır İnşaat sektörünün işlemesini sağlayan inşaat şirketlerinin yeniliklere açık, organizasyonel olarak etkin bir şekilde çalışmaları, fonksiyonlarını bilinçli bir şekilde yerine getirmeleri, bu sektörün daha başarılı olmasını, ihtiyaçların daha çabuk ve kaliteli bir biçimde karşılanmasını sağlayacaktır.

İş gücü ve zaman; Klasik kalıp sistemi, modern kalıp sistemine göre daha çabuk deforme olan malzemelerden oluşmaktadır. Mesela aynı boyutlarda yapılan kalıplar, geleneksel sistemde devamlı kurulup söküldüğü halde modern kalıp sistemlerinde bir defa montajı yapılıp defalarca kullanılabilmektedir. Dolayısıyla bir inşaatı, iş gücü ve zaman açısından düşünecek olursak, modern kalıp sistemi daha avantajlı görülmektedir

İnşaat kalitesi Geleneksel kalıp sistemiyle dökülen beton yüzeyleri, modern sistem ile dökülen beton yüzeyleri gibi düzgün olmadığından sıva ve tamir ihtiyacı daha çok görülmektedir. Klasik kalıp sistemi kalıp olarak kereste türü malzeme olduğundan, ebatları modern sistem kalıpları gibi geniş yüzeyli olmadığından dolayı beton dökümü sırasında beton şerbetinin kalıpların dışına sızması modern kalıp sistemine göre çok fazla olduğundan beton kalitesini düşürmektedir.

Maliyet Geleneksel sistem kalıpları elle taşınarak insan gücü ile yapılan bir sistem iken. modern sistem kalıplarının büyük bir çoğunluğu vinç ve benzeri makinalar kullanılarak yapılan kalıp sistemi olduğu için, süre göz önüne alınmadığı zaman, klasik kalıplar maliyet olarak daha avantajlı olmaktadır.

Gelişen teknolojinin çeşitli yapım sistemlerinde uygulanmasıyla birlikte, geleneksel yapım sistemleri küçük kentler dışında, gelişmelere açık büyük kentlerde ihtiyaçlar doğrultusunda yavaş yavaş terk edilmeye başlanmıştır. İnşaat işinin büyüklüğü arttıkça kullanılan teknoloji değişmekte ve bunu etkileyen birçok yan unsurda ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan ekonomik, politik, sosyal ve çevre unsurlarının etkisi ile birlikte değişen teknolojinin ihtiyaçlara en kısa, ucuz ve fonksiyonel şekilde cevap verebilme özelliği çok büyük önem kazanmıştır

Yüksek yapıların ihtiyaç duyduğu birtakım yapım özellikleri, uygulamalarının zor olması, kullanılan malzemelerin standartlara uygun olma zorunlulukları, yapım sürelerinin kısaltılması zorunluluğu, pratik ve diğer yapı inşaatlarında kullanılan kalıp sistemlerini zorunlu kılmaktadır. Birbirini tekrar eden kat sayıları fazla olduğu için kullanılacak olan kalıp sistemleri pek çok defa kullanıma izin vermelidir.

Türkiye' de hızlı nüfus artışı ve göçler sebebiyle konut gereksinimi artmıştır. Aynı zamanda inşaat malzeme ve gereçleri yüzünden çok yükselmektedir. İnşaat sektörüne doğrudan etki eden enflasyon sebebi ile zamandan kazanç, maliyetten kazanç anlamına gelmektedir. Zamandan kazanmak, başka deyişle yapım süresini kısaltmak fakat bunu yapının kalitesinden de ödün vermeden yapmak, endüstrileşmiş yapım sistemleri ile gerçekleşir. Kullanım kolaylıkları ve hızlı sistemler olmalarından dolayı modern kalıp sistemlerinin kullanımları artmıştır.

Tünel kalıp ile Konvansiyonel kalıp sisteminin karşılaştırılması 100 m2 ' lik bir konut inşaatını ele alındığında; Konvansiyonel Sistem Tünel Kalıp 1.Kalıbın hazırlanması 5 gün 1/2 gün 2.Demir-Hasır İşleri l gün 1/8 gün 3.Elektrik tesisatı 1/2 gün 1/8 gün 3. Kalıpların takviyesi 1/2 gün -- 4.   Beton dökülmesi 1/2 gün 1/2 gün 5.   Beton bakım ve sulama 8 gün l gün 6.   Kalıp sökümü 1/2 gün 1/4 gün 7.   Duvar- Prekast İşleri l gün 3/2 gün 8.   Kapı kasası montajı l gün l gün 9. Kaba ve İnce sıva 2 gün ------ ------------------ -------------------- Toplam 20 gün 4 gün  

Bu çalışma 100 m2' lik bir konut baz alınarak yapılmıştır Bu çalışma 100 m2' lik bir konut baz alınarak yapılmıştır. Yukarıdaki karşılaştırmada da görüldüğü gibi 1/5 zaman tasarrufunun ayrıca kaba inşaat maliyetinin de düşmesinde tünel kalıp sisteminin avantajları görülmektedir. - İmalat çeşitlerinin en aza indirilmesi; Konvansiyonel ahşap esaslı kalıp sisteminde tuğla, sıva malzemesi, kalıplık kereste, çivi, takviye teli vb. İnşaat malzemesine ihtiyaç duyulurken tünel kalıp sisteminde bu malzemeler kullanılmamakla beraber bunların yerine prefabrik bölme elemanları (beton ve alçı), prefabrik cephe panoları (beton ve ısı yalıtım malzemesi) kullanılmaktadır. Bu sayede hem malzemeden ekonomi sağlanmakta, hem de kalite artmaktadır.

100 m2 ' lik bir konut inşaatını ele alındığında; Konvansiyonel sistem Tünel kalıp 1.     İnşaat demiri 3000 kg 2500 kg 2.  Çimento 12650 kg 12800 kg 3.  a) kalıplık kereste 3 m3 ------------ b) kalıplık sac ------- 48 kg 4.  Çivi 30 kg -------- 5.  Bağ teli-takviye teli 75 kg ------ 6 Tugla 5200adet -------- 7.     Kireç 2500 kg --------- 8.  Beton agregası 63100 m3 ------------- 9..Harç agregası -- 50450 m3 10-Alçı ------- 6750 kg

Yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi tünel kalıptaki malzeme tasarrufu gayet açık bir şekilde görülmektedir. Konvansiyonel sistemde; Avantajlar: Az makina ihtiyacı, alışagelmiş malzeme ve teknoloji kullanımı, dikkat edildiği zaman sağlam inşaat gibi avantajları vardır Dezavantajları: İnşaat süresinin uzunluğu, kısıtlı üretim kapasitesi, maliyet yüksekliği, İstenilen inşaat kalitesine erişilememesi, duraklamalı çalışmadan dolayı işçi temin zorluğu, malzeme zayiatı birer dezavantajdır. Tünel kalıpta; Avantajlar: Süratli ve çok sağlam İnşaat, yüksek üretim kapasitesi, demir tasarrufu, inşaatla aynı işçilerin devamlı istihdamı, çok katlı ve az katlı inşaatlarda ekonomik olarak kullanılabilmesi, azami kalitenin temini, malzeme tasarrufu avantajlı tarafıdır.   Dezavantajları: Yüksek ön yatırım, vinç gerektirmesi, kalıp aktarımı için ilave olan prefabrik elemanlar için stok sahası gerekmesidir.