DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
KİBAS -Olgu tartışmaları-
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
DİSMENORE’DE AKUPUNKTUR
Diyabetik Ayakta Endovasküler Tedavi Yöntemleri
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Nöralterapi Dr.Sedat Yıldız Süleyman Demirel Üniversitesi
Kritik bacak iskemisi ve medikal tedavisi
EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
DİYABETİK AYAK YARALARINDA PLASTİK CERRAHİ BAKIŞ AÇISI
ASTIM Prof. Dr. A.Zafer ÇALIŞKANER.
PERİFERİK ARTER HASTALIKLARI
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Diabetes Mellitus ve İnsülin Tedavileri
Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli Marmara Üniv. Endokrinoloji ve Metab. Hast. BD
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
GUATR.
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
OLGU 6 Prof. Dr. Hidayet SARI.
HAZIRLAYAN SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI
Doç.Dr. Naim NUR CÜTF Halk Sağlığı A.D
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 2 Prof. Dr. Hidayet SARI.
İLAÇ UYGULAMASIYLA İLGİLİ TEMEL KURALLAR
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Kanda Şeker Ayarlanması Sunusu
DİABET (ŞEKER HASTALIĞI)
VAKA SUNUMU KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
Frontal Skalp Bölgesinde Doku Hipertrofisi Olan Bir Vakanın Akupunkturla Tedavisi Dr.Gökşin BALIM İç Hastalıkları Uzmanı.
Ortaokul Öğrencileri İçin Akılcı İlaç Kullanımı
GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKUPUNKTUR VE TAMAMLAYICI TIP MERKEZİNE 2014 YILINDA BAŞVURAN HASTALARIN ÖZELLİKLERİ   PROF.DR.BANU ÇAYCI GAZİ ÜNİVERSİTESİ TAMAMLAYICI.
Dr. Murat Topoğlu Akupunktur Derneği Başkanı.
BEL – BOYUN FITIKLARI.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI.
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Migren Dr. Melek KARAÇAM.
Tarsal Tünel Sendromu Dönem II Entegre Oturum 2016.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
Çocuklarda Diyabet ve Hemşirelik Bakımı Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ.
HAZIRLAYAN MİRAC ULUDAĞ SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI.
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Semptomlar Özofageal sendromlar Ekstraözofageal sendromlar Kr öksürük
Balneoterapi uygulama
ONKOLOJİDE AĞRI TEDAVİSİ Dr.Mustafa Akel. Kanser Ağrısı Ağrıyı vücudun doku harabiyetine bağlı olan veya olmayan kişinin geçmiş deneyimleriyle de ilgili.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
DOKSAN YAŞINDA BİR BAYAN HASTADA YENİ TANI VON WİLLEBRAND TİP 2B Mehmet Rami Helvacı*, Çiğdem Asena Doğramacı**, İlkay Duman*, Vedia Gül Değirmenci*, Kemal.
Çocuk Felci Multible Siklerozis Kas Erimesi
KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Stajı İnt. Dr. Ecem Yiğit
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Trigeminal Nevralji Dr. Burak KAYA Doç. Dr. Serbülent Gökhan BEYAZ
ARŞ. GÖR. DR. HAVVA ŞEN KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ AD
Smell Training Koku Antrenman Seti
Bel Ağrılı Hastalarda Transforaminal Anterior Epidural Steroid Enjeksiyonunun Etkinliğinin ve Girişimsel Tedavinin Yaşam Kalitesine Etkisinin Retrospektif.
LOMBER RADİKÜLER AĞRIDA MULTİFONKSİYONEL EPİDURAL ELEKTROD İLE PULSE RADYOFREKANS İŞLEMİNİN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gökçenur Güldüren,
Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

DİABETİK PERİFERİK NÖROPATİ TEDAVİSİNDE AKUPUNKTUR: OLGU SUNUMU Osman Özcan1, Şenol Dane2 1Turgut Özal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Histoloji ve Embriyoloji AD, Akupunktur Birimi. 2Turgut Özal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji AD. 8. Uluslararası Katılımlı Ulusal Akupunktur Kongresi, 16-19 Mayıs 2015, Erzurum

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada 2030 yılına kadar , 353 milyon diabetes mellitüs (DM) olacağını bildirmektedir. Diabetik periferik nöropati (DPN), diabetes mellitüsün en yaygın görülen komplikasyonlarından biridir. Tip I DM’ün %66’ında, tip II DM’ün %59’unda periferik nöropati ortaya çıktığı bildirilmektedir.

Diabetik periferik nöropati (DPN), ayaklarda daha belirgin olmak üzere, el ve ayaklardan başlayıp, bacak ve kollara yayılan duyu ve/veya güç kaybı ile birlikte olan, diabetik nöropatinin en yaygın şeklidir.

Diabetik periferik nöropati, ağrılı ya da uyuşuk el ve ayaklar, nöropatik ülserasyon ya da amputasyona meyilli, ilerleyici sinir kaybı ile karekterize, çalışma veriminde ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olan, sağlık bakım kaynaklarını tüketen kronik ilerleyici bir hastalıktır.

Diabetik periferik nöropati’de, hastalarda görülen karıncalanma, uyuşukluk, yanma, dokunma ile oluşan rahatsızlık hissi, bıçak saplanır gibi ağrı belirtileri, huzursuzluk ve uykusuzluğa neden olur.

Negatif semptomlar ise, Diabetik Periferik Nöropati semptomları pozitif ve negatif negatif olarak adlandırılır. Pozitif semptomlar karıncalanma ya da ağrı, Negatif semptomlar ise, duyu ve güç kaybıdır.

Diabetik periferik nöropati, Sinir ve damarlar üzerine hiperglisemi ile ilgili olan endojen kaynaklı, kronik nöropatik bir ağrı şeklidir. Ancak sıkı glisemik kontrole rağmen DPN gelişebilmektedir. Diabette ağrı oluşum mekanizması ile ilgili bazı teoriler olmakla birlikte, kesin bir açıklama yoktur. Manyetik rözenans görüntüleme çalışmaları ile, sinirlerde iskemiye neden olan endonöronal ödem belirlenmiştir.

Günümüzde DPN tedavisinde hastaya çok çeşitli ilaç tedavi seçenekleri sunulabilmektedir. Uzun süreli ilaç tedavilerinde; yan etkiler, tedaviye istenilen düzeyde cevap alınamaması, etkin tedavi sağlayan ilaç ücretinin yüksek olması gibi sorunlar yaşanabilmektedir.

DPN’de uygulanan akupunktur, kullanılan ilaç dozunun azaltılmasını, Bu durumdaki hastalar, yeni çareler ararken, genellikle akupunkturun da dahil olduğu tamamlayıcı tıp uygulamaları ile tanışırlar. DPN’de uygulanan akupunktur, kullanılan ilaç dozunun azaltılmasını, ya da ilaç kullanma ihtiyacının sona ermesini sağlayabilir.

87 yaşındaki kadın hastamız, 8 yıldır, oral antidiabetik kullanan ve son iki yıldır da DPN semptomları için ilaç tedavisi görmesine rağmen, şikayetlerin devam etmesinden dolayı akupunktur tedavisine başvurmuştur. Akupunktur tedavi süresince hasta DPN semptomları için ilaç kullanmamıştır. Tedavi sonrasında da DPN için düzenli ilaç kullanımı olmamıştır.

On seans vücut akupunkturu uygulandı. (23 eylül-23 ekim 2014) Seanslarda Liv3, GB43, Sp6, UB 40,57,60, Du20, Yintang (EX-HN) noktaları , farklı kombinasyonlarda kullanıldı. baldırdaki uyuşukluk, gece görülen kramplar ve birlikte ortaya çıkan uykusuzlukta belirgin bir iyileşme görüldü. Tedavi sonrası telefonla iletişim kurularak yapılan takip de, bir ay sonra semptomların tekrarladığı öğrenildi. 15 mayıs 2015’de hasta ile yüzyüze görüşmede ise semptomların olmadığı bilgisi alındı.

Sonuç: On seanslık akupunktur tedavisi sonrasında, Akupunktur tedavisine devam edilmeyen, haftalık, iki haftalık ve aylık zaman aralıklarında yapılan akupunktur uygulamaları ile, üç, altı ve on iki ay kadar sürdürülecek klinik araştırmalar planlanarak, tedavi etkinliği gözlenmelidir.

Bu araştırmalarda kan şeker düzeyi, kullanılan ilaç dozları, sinir iletim hızı gibi objektif ölçümler, hastanın ifadesine dayanan sübjektif değerlendirmelere dayanan testlerle, akupunkturun DPN‘deki etkinliğinin araştırılması oldukça önemli olduğu düşünülmektedir.