Birle ş mi ş Avrupa ülküsü, gerçek bir siyasi projeye dönü ş üp ülkelerin hükümet politikalarında uzun vadeli bir hedef haline gelmeden önce, sadece filozoflarla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
AVRUPA BİRLİĞİ GENİŞLEME SÜRECİ MUSTAFA KAHRAMAN.
En Yeni 10 Ülke.
Giriş... Birliğin ismi Avrupa Ekonomik Topluluğu, (AET) Avrupa Topluluğu (AT) ya da Avrupa Birliği (AB) gibi isimlerle çeşitli zamanlarda anılmıştır. İlk.
EURO Krizi (2008-….) 2000’li yıllar iki büyük başarıyla başladı; 1999 yılında 11 ülke Euro’ya geçti Ekonomik, siyasi ve sosyolojik bir anlam ifade ediyor.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
BİRLİK.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA B İ RL İĞİ VE TÜRK İ YE İ L İ ŞK İ S İ Ahmet Dragu ş a
AVRUPA BİRLİĞİNİN OLUŞUM SÜRECİ
AB’NİN DOĞUŞU VE TARİHİ
En Yeni 10 Ülke
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
ERASMUS. Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliği, Standart veya Genişletilmiş Erasmus Üniversite Beyannamesi ve yükseköğretim.
AVRUPA BİRLİĞİ ANTLAŞMALARI
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
AB’NİN TARİHSEL ARKA PLANI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Lizbon Antlaşması Sonrası Avrupa Birliği Spor Politikası ve Hukuku
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
ZİYNET BERİL DİREKEL: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARİHSEL GELİŞİMİ PİROS ALP: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL KURUCU ANLAŞMALARI EMİNE AKPINAR: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÖRGÜT.
AVRUPA B İ RL İĞİ MAL İ VE SOSYAL POL İ T İ KALAR KONU Avrupa Birli ğ inin Tarihsel Gelişimi, Temel Kurucu Antlaşmalar, Avrupa Birli ğ inin Örgütsel Yapısı.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
2009 Nisanında Hırvatistan ve Arnavutluk da NATO üyesi oldu.
AETR KONVANSİYONU
ADR KONVANSİYONU
AVRUPA BİRLİĞİ DOÇ.DR. EZELİ AZARKAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU BAHAR DÖNEMİ
Sunum transkripti:

Birle ş mi ş Avrupa ülküsü, gerçek bir siyasi projeye dönü ş üp ülkelerin hükümet politikalarında uzun vadeli bir hedef haline gelmeden önce, sadece filozoflarla önsezili kimselerin dü ş üncelerinde ya ş ıyordu. Avrupa Birle ş ik Devletleri hümanist ve barı ş çı bir hayalin parçasıydı. Avrupa yüzyıllarca, sık sık ya ş anan kanlı sava ş lara sahne oldu yılları arasında Fransa ve Almanya üç kez sava ş tılar. Bu sava ş larda birçok insan ya ş amını kaybetti. Bu felaketler üzerine bazı Avrupalı lider ve dü ş ünürleri, barı ş ın sürdürülebilmesinin tek yolunun, ülkelerinin ekonomik ve siyasi yönlerden birle ş mesi oldu ğ u fikrine vardılar. Avrupa'da ulusal uzla ş mazlıkları a ş abilecek bir örgütlenmenin kurulu ş u İ kinci Dünya Sava ş ı sırasında totaliter yönetimlere kar ş ı sava ş an direni ş hareketlerinden kaynaklandı.

 Schuman Planı   İ kinci Dünya Sava ş ı sonrasında, Avrupalı devlet adamlarının Avrupa'da kalıcı bir barı ş olu ş turma çabaları hız kazandı.Robert Schuman (Fransa Dı ş i ş leri Bakanı), Eski Milletler Cemiyeti Genel Sekreteri Jean Monnet'in tasarısına dayanarak, 9 Mayıs 1950 tarihinde, Avrupa Devletlerini, kömür ve çelik üretiminde alınan kararları ba ğ ımsız ve uluslarüstü bir kuruma devretmeye davet etti. Schuman Planına göre, Avrupa'da bir barı ş ın kurulabilmesi için Fransa ve Almanya arasında yüzyıllardır süregelen çeki ş menin son bulması gerekiyordu. Bunun yolu ise, söz konusu kurumun gözetiminde, ortak kömür ve çelik üretimini sa ğ lamak ve bu örgütlenmeyi tüm Avrupa devletlerinin katılımına açık tutmaktı.

 Avrupa Kömür ve Çelik Toplulu ğ u (AKÇT) Schuman Deklarasyonunun bir sonucu olarak, 1951 yılında, Belçika, Federal Almanya, Lüksemburg, Fransa, İ talya ve Hollanda'dan olu ş an 6 üye ile Avrupa Kömür ve Çelik Toplulu ğ u (AKÇT) kuruldu. Söz konusu Toplulu ğ un Yüksek Otoritesi'nin ilk ba ş kanı ise, Schuman Deklarasyonu'na ilham veren bu fikrin sahibi Jean Monnet oldu. Böylece, sava ş ın ham maddeleri olan kömür ve çelik, barı ş ın araçları oluyor; dünya tarihinde ilk defa devletler kendi iradeleri ile egemenliklerinin bir kısmını ulusüstü bir kuruma devrediyordu.

 Roma Antla ş ması ve Avrupa Ekonomik Toplulu ğ u Altı üye devlet, 1957'de, i ş gücü ile mal ve hizmetlerin serbest dola ş ımına dayanan bir ekonomik topluluk kurmaya karar verdiler. Böylece, kömür ve çeli ğ in yanısıra di ğ er sektörlerde de ekonomik birli ğ i kurmak amacıyla, 1957'de Roma Antla ş ması imzalanarak Avrupa Ekonomik Toplulu ğ u (AET) kuruldu. AET'nin amacı, malların, i ş gücünün, hizmetlerin ve sermayenin serbest dola ş tı ğ ı bir ortak pazarın kurulması, ve en nihayetinde siyasi bütünlü ğ e gidilmesiydi.

 Avrupa Atom Enerjisi Toplulu ğ u (EURATOM) Avrupa Ekonomik Toplulu ğ u gibi, Avrupa Atom Enerjisi Toplulu ğ u (EURATOM) da 1 Ocak 1958 tarihinde yürürlü ğ e giren Roma Antla ş ması ile kuruldu. Toplulu ğ un amacı, nükleer enerjinin barı ş çıl amaçlarla ve güvenli biçimde kullanılmasını sa ğ lamak amacıyla üye devletlerin ara ş tırma programlarını koordine etmek olarak belirlendi.

 Füzyon Antla ş ması ve Avrupa Toplulukları 1965 yılında imzalan Füzyon Antla ş ması (Birle ş me Anla ş ması) ile, yukarıda adı geçen üç topluluk (Avrupa Kömür ve Çelik Toplulu ğ u, Avrupa Ekonomik Toplulu ğ u ve Avrupa Atom Enerjisi Toplulu ğ u) için tek bir Konsey ve tek bir Komisyon olu ş turularak, bu Topluluklar, Avrupa Toplulukları adı altında anılmaya ba ş landı.

 Gümrük Birli ğ i Mamul mallarda gümrük vergileri, planlanandan önce 1 Temmuz 1968'de kaldırıldı; özellikle tarım ve ticaret politikaları olmak üzere ortak politikalar 60'ların sonunda yerli yerine oturmu ş tu.

 lk Geni ş leme Dalgası Altılar'ın ba ş arısı Birle ş ik Krallık, Danimarka ve İ rlanda'yı Topluluk üyeli ğ ine ba ş vurmaya yöneltti. General Gaulle yönetimindeki Fransa'nın 1963'de ve 1967'de İ ngiltere'nin üyeli ğ ine kar ş ı iki kez veto yetkisini kullandı ğ ı çetin bir pazarlık dönemini takiben, bu üç ülke 1973'te üye oldular.  1980'ler: Topluluk Güneye Do ğ ru Geni ş liyor Topluluk 1981'de Yunanistan'ın, 1986'da da İ spanya ve Portekiz'in katılmalarıyla güneye do ğ ru geni ş ledi. Böylece, üye sayısı 12'ye ula ş tı.

 Avrupa Tek Senedi Dünyadaki durgunluk ve mali yükün payla ş ımı konusundaki iç çeki ş meler 1980 ba ş larında bir "Avrupa karamsarlı ğ ı" havasının do ğ masına neden oldu. Ancak, 1984'ten sonra bunun yerini Toplulu ğ un canlandırılması konusunda daha umutlu beklentiler aldı. Jacques Delors ba ş kanlı ğ ındaki Komisyonun 1985'te hazırladı ğ ı Beyaz Kitaba dayanarak Topluluk 1 Ocak 1993'e kadar tek pazar olu ş turmayı kendisine hedef edindi. Avrupa Tek Senedi, 17 Ş ubat 1986'da Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İ ngiltere, İ rlanda, İ spanya, Lüksemburg ve Portekiz tarafından, 28 Ş ubat 1986'da ise Danimarka, İ talya ve Yunanistan tarafından imzalandı.  1987 yılında yürürlü ğ e giren Avrupa Tek Senedi ile Avrupa Topluluklarını kuran Antla ş malar kapsamlı bir biçimde de ğ i ş ikli ğ e u ğ radı.

 Maastricht Antla ş ması ve Avrupa Birli ğ i   Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından 3 Kasım 1990'da iki Almanya'nın birle ş mesi, Merkezi ve Do ğ u Avrupa ülkelerinin Sovyet denetiminden kurtulmaları ve demokratikle ş meleri, Aralık 1991'de de Sovyetler Birli ğ i'nin çözülmesi Avrupa'nın siyasi yapısını ba ş tan a ş a ğ ı de ğ i ş tirdi. Üye Devletler ba ğ larını güçlendirme kararlılı ğ ıyla, temel özellikleri 9-10 Aralık 1991'de Maastricht'te toplanan Avrupa Birli ğ i Zirvesi'nde kararla ş tırılan yeni bir Antla ş manın müzakerelerine ba ş ladılar. Maastricht Antla ş ması, di ğ er adıyla Avrupa Birli ğ i Antla ş ması, 1 Kasım 1993 tarihinde yürürlü ğ e girdi. Bu antla ş ma ile 1999'a kadar parasal birli ğ in tamamlanmasına, Avrupa vatanda ş lı ğ ının olu ş turulmasına ve ortak dı ş ve güvenlik ile adalet ve içi ş lerinde i ş birli ğ i politikalarının meydana getirilmesine karar verildi.  Maastricht Antla ş ması ile üç sütunlu Avrupa Birli ğ i yapısı olu ş turuldu. Bu yapının ilk sütununu Avrupa Toplulukları (AKÇT, AET ve EURATOM), ikinci sütununu "Ortak Dı ş i ş leri Güvenlik Politikası", üçüncü sütununu ise "Adalet ve İ çi ş leri" olu ş turuyordu.

 Yeni Bir Geni ş leme: Avusturya, Finlandiya, İ sveç 1995 yılında, Avusturya, Finlandiya İ sveç'in katılımıyla, Avrupa Birli ğ i'nin üye sayısı 15'e yükseldi.  Ekonomik ve Parasal Birlik Avrupa ortak para birimi olan Euro, 1 Ocak 2002 tarihinde resmen tedavüle girerek, 12 ülkede kullanılmaya ba ş landı.

 Son Geni ş leme Dalgaları  2004 yılında, Avrupa Birli ğ i'nin tarihindeki en büyük geni ş leme dalgası gerçekle ş ti ve 10 yeni ülke (Çek Cumhuriyeti, Estonya, GKRY, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya) Avrupa Birli ğ i'ne katıldı yılında, Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla AB'nin üye sayısı 27'ye yükseldi yılında Hırvatistan'ın katılımıyla Avrupa Birli ğ i Üye Devlet sayısı 28'e ula ş tı.

 Lizbon Antla ş ması Avrupa Birli ğ i'nin derinle ş me sürecindeki son önemli a ş ama, 2007 yılında imzalanan ve 2009 yılında yürürlü ğ e giren Lizbon Antla ş ması ile gerçekle ş ti. Bu antla ş ma ile, temel olarak, AB'nin karar alma mekanizmalarındaki tıkanıklıkların giderilmesi ve Birli ğ in daha demokratik ve etkili i ş leyen bir yapıya kavu ş ması hedeflendi. Bu hedef do ğ rultusunda kapsamlı de ğ i ş ikliklere gidilerek, Avrupa Toplulu ğ u'nu kuran Antla ş manın adı "Avrupa Birli ğ i'nin İş leyi ş i Hakkında Antla ş ma" olarak de ğ i ş tirildi.

 D İ NLED İĞİ N İ Z   İ Ç İ N  TE ŞŞ EKÜRLER  MEHMET DEMİR 