Patlayıcılar ve Roket Yakıtları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOĞAL KAYNAKLAR VE İNSAN
Advertisements

Patlayıcı madde üretimi ve ortamlarında
HAZIRLAYANLAR; Sümeyra YALIM Şefika YILMAZ İlknur ÖZEN
YANGIN VE PATLAMA.
HAZIRLAYAN GÜLCAN KAYAR. UÇURTMA NEDİR? İlk uçurtmanın nerede ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmiyorsa da, 2000 yıl önce ilk kez Çin'de uçuruldukları.
MADENLERİMİZ -DEMİR -KÜKÜRT -BAKIR -BOKSİT -KURŞUN -MAGNEZYUM
ALEVSIZDIRMAZLIK TEST İSTASYONUNCA YAPILAN TEST ve KONTROLLER.
Allerjik Hastalıkların İdrarla Desensitibilizasyonu
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
(Terracotta Army).
KİMYASAL MADDE TAŞIMA VE PAKETLEME İŞARETLEMESİ
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
Takvim VE SAAT ÇEŞİTLERİ
Medya ve Kültür Emperyalizmi Kuramları
Ünite : Asitler ve Bazlar
AVRUPADA YENİLİKLER.
SANAYİ DEVRİMİ Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi, Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin.
SÜLFÜRİK ASİT.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
Nelerden Bahsedeceğiz
ALAŞIMLI DÖKME DEMİRLER
KİMYANIN TARİHİ.
ÇİN MEDENİYETİ.
MADENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ.
MADDEYİ TANIYALIM.
ROKET YAKITLARI.
Gerçekleşen Düşler Ünitesi Buluşlar ve Teknolojik Gelişmeler
DETERJAN NEDİR Petro-Kimya ürünlerinden elde edilen, temizleme ve arıtma gibi işlemlerde kullanılan, toz, sıvı ya da krem şeklinde olabilen kimyasal maddelere.
GÜBRELER.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
HAKAN GÜNER yılında, Stokholm'de sehrinde dogdu. Nobel, San Remo'da 1896 yılında beyin kanaması sonucu öldü. İsveçli bilim adamıdır.
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER DERS-2 AZOT BİLEŞİKLERİ
SANAYİDE KULLANILAN BAZLAR
AMONYUM NİTRAT Hüseyin Ekinci 10/A 379.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
AçIk Maden OcağI İşletmecİlİğİ İŞ EMNİYETİ
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
4.Sınıf IŞIK ve SES IŞIK.
KAVİMLER GÖÇÜ (375).
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SAATLER
 Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla,sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından ve otomobillerden çıkan gazlarlardan.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
KİMYA Simyadan Kimya’ya.
Rönesans’ta Teknoloji
FEN VE TEKNOLOJİ GEZEGENİMİZ DÜNYA.
TEKSTİL HAMMADDELERİ.
Simya; Teorik temelleri olmayan, deneme yanılmaya dayanan  çalışmaları  içeren,  bu  nedenle  sistematik bilgi birikimi sağlamayan bir uğraştır. İnsanoğlu.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
ASİT YAĞMURLARI Asit yağmuru nasıl meydana gelir? Asit Yağmurları Tarihi Eserlere Etkisi Nedir?
TELESKOPLAR teleskop; Gökyüzündeki cisimleri incelemek için kullanılan gök dürbünüdür. Esasını ilk defa XIII. yüzyılda İngiliz bilgini Bacon düşünmüş,
ARŞIMET. ARŞIMET KIMDIR ? Arşimet MÖ 287 yılında Sicilya’da dünyaya gelmiştir. Antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak bilinir. Arşimet dedi.
TERMIK SANTRALLER. Kısaca bilgi vermek gerekirse termik santraller buhar gücü ile enerji üreten yapılardır. Termik santralleri Enerji Geri Dönüşüm Santralleri.
CİHAD HARMANDAR Dünya Ticaret Merkezi Yükseklik: 1368 ve 1362 feet (412 ve 415 metre) Sahipleri: New York Port Authority ve New Jersey Mimar:
COĞRAFİ KEŞİFLER.
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Otomobilin Tarihçesi. Hazırlayanlar Berat Salih AY Atakan AKMAN Ömer VERNEZ Mehmet Salih CANİŞ Nilsu KÖŞKER Rabia FİDAN.
Sunum transkripti:

Patlayıcılar ve Roket Yakıtları

Bilinen ilk patlayıcı madde olan barutu keşfedenlerin Müslümanlar olduğu arşivlerde geçmektedir. M.S. takriben 1200 yıllarında Arabistanlı Abdullah'ın kitabında, barutun temel maddesi olan potasyum nitrattan bahsedilmektedir.

Çinlilerinde bu yüzyılda kullandıkları kara baruttur Çinlilerinde bu yüzyılda kullandıkları kara baruttur. Tahmin edildiğine göre bu barutun kullanımı Çin den batıya doğru yayılmış ve 13. yüzyılda da batıda kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak 1320 civarında tabanca patlatıcısı olarak istifade edilmiş 1600'lerde de tahrip edici olarak iş görmüştür

Modern patlayıcı teknolojisi, 1833'te, Fransız kimyageri Henri Braconnot'un nitrik asidin nişasta ile verdiği alev alıcı olan esteri elde etmesiyle başladı. 1846'da Alman kimyageri Christian F. Schönbein, selülozu sülfürik asit ve nitrik asidi karışımı ile nitrolayarak kara baruttan iki kat daha tesirli olan nitroselülozu elde etti.

1846'da İtalyan kimyager Ascanio Sobrero trinitro gliserini elde etti, fakat bunun asıl tahrip için olan kıymetini ise İsveçli Alfred B.NOBEL keşfetti. Nobel, trinitro gliserinle toprağı karıştırarak silindir biçimine sokmuş ve dinamiti meydana getirmiştir.1875 yılında da Nobel, buluşlarını ilerleterek tahrip edici jelatini elde etti.

TNT (trinitro toluen) 1863 yılında Alman kimyageri J TNT (trinitro toluen) 1863 yılında Alman kimyageri J.Wilbrand tarafından bulunmuş ve birinci dünya savaşından biraz önce silah cephanelerinde kullanılan nitrik asidin yerini almıştır. RDX [siklotrimetilen trinitramin (C3H6N6O6)] 1899'dan, PENT [Pentaeritritol tetranitrat(C5H8N4O12)] de 1920'den itibaren bilinmektedir.

Amonyum nitrat (AN) ihtiva eden patlayıcılar ucuz ve emin olduklarından dolayı inşaatlarda ve yüzey maden ocaklarında kullanılır. Bunlardan başka birde ANFO patlayıcıları vardır. Bunlar %95 Amonyum nitrat %5 fueloil karışımından meydana gelirler. Kayalarda açılan deliklere akıtılarak kolayca yerleştirildiğinden dolayı taş ocaklarında kullanılır.

En iyi askeri patlayıcı TNT'dir En iyi askeri patlayıcı TNT'dir. Askeri patlayıcılardan olan pentolin (%50 PENT, %50 TNT) Bazukalarda; Amotol (%50 Amonyum nitrat,%50 TNT) Uçaktan atılan bombalarda; tritonal (%80 TNT, %20 alüminyum) Torpidolarda kullanılır.

Barut

Barut 2 KNO3 + S + 3 C → K2S + N2 + 3 CO2 10 KNO3 + 3 S + 8 C → 2 K2CO3 + 3 K2SO4 + 6 CO2 + 5 N2 70% KNO3, 14% kömür tozu, 16% kükürt